Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?


  • Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Зошто договорите во Србија и Косово не им се деловна тајна тогаш?
Незнам за Србија и Косово, можеш да го пратиш да видиме како не е.
Во секој случај изведувачот има право да си стави таков член. в Ако сакаш со него да соработуваш, тоа е тоа.

Не е ни првпат ова у Македонија да има таков договор ниту последен.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.168
Поени од реакции
4.316
Епа и јас немам ништо со СДСМ па еве така ти оди реториката. Јас сум про ЕУ ориентиран, али као шо гледаш опозициските партии се Путинчовци, па нема друга опција.

Буквално нема друга партија која моментално у вакво зафркнато време си ја уништува сопствената репутација за да истера тежок процес низ кој државата поминува.

Секако, народот тоа не го цени бидејќи, као шо викаат англичаниве: They can't see the forest for the trees.

Сите останати само пумпаат чист популизам, најлесен начин да водиш политика и најдеструктивно.

Ти и да не си дпмне, секако реториката ти е ко Левица :lolzz: , пак деструктивно, нема некоја голема разлика.




Ова управо за тебе важи, само изброј колку пати кога немаш конструктивен аргумент, почнува роботскиот вокабулар: комуњар, северџан, сдс, па комуњар два пати итн итн :D .
Младиќу,

па твоиве ставои се просто „копи/пејст„ од „мудростите„ кои ги слушаме, читаме и гледаме, а кои се изнесени од комуњарската страна...кој друг навива за влез на „севернава„ во фашизоидни наддржавни меѓународни структури, ако не комуњарата, која глуми „лева„ идеолошки ориентирана партија...и ништо друго не пости(гнув)а, освен глумење.

И после плачеш зашто те поистоветуваат со „комуњара„.

И зашто мешаш патриотизам и лични ставови со ставови од леви партии, на кои патриотизмот им е прилично туѓ, дури и кога велат дека се патриоти...

Комуњарата размишља само за „светлата будуќност„, нивните мозоци немаат допир со реалните состојби „на терен„, и оттаму произлегува сета нивна неспособност...

Плус навиката и потребата дека „некој друг одозгора„ треба да им каже што да чинат...
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Незнам за Србија и Косово, можеш да го пратиш да видиме како не е.
Во секој случај изведувачот има право да си стави таков член. в Ако сакаш со него да соработуваш, тоа е тоа.

Не е ни првпат ова у Македонија да има таков договор ниту последен.
Каков тип на договор е договорот помеѓу државата и "Бехтел и Енка"? Договор за јавна набавка?
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Каков тип на договор е договорот помеѓу државата и "Бехтел и Енка"? Договор за јавна набавка?
Типот на договорот со Бехтел и Енка е варијација на ФИДИК , го викаат виножито ФИДИК.
До сега не сме имале таков тип на договор кој комформира на овој меѓународен стандард.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.168
Поени од реакции
4.316
Типот на договорот со Бехтел и Енка е варијација на ФИДИК , го викаат виножито ФИДИК.
Ај да го поедноставиме „случајот„ со непотребните автопати и начинот на кој е „договорен„,

„Бехтел...„ ни велиТ, рекетарски-ви требаат автопати...исто како што на Косово му требаа непотребни автопати.

Зоти Грубими велиТ-не ни требаат, ама токму вие (како Американско-турска компанија, не случајно!...) изградете ги, а за возвртат од големата ембаси да добиваме поддршка за да истераме промашен мандат до крај...

А дали е „по ФИДИК„ е небитно...битно е дека е договорен „во 4 очи„.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.064
Поени од реакции
8.632
Golemiot majstor , negovata ekselencija mason dr.Živko ke ne ubeduva deka svetot e rozov i ubav....

„Еуромакс oдлучно против рудници на смртта!“


- 21 јули, 2023
Од
Макфакс


И веднаш за да нема никаква дилема, да бидам јасен овој наслов не е печатна грешка и вие правилно сте го прочитале и разбрале.
dobivaj vesti na viber
Еуромакс Ресоурцес е одлучно против „рудници на смртта“, против „екоцид и геноцид“, против застарени технолошки методи и стандарди во рударството, против користење на цијанид, киселини и токсични хемикалии; против небезбедни брани за течни јаловишта, загадување на надземните и подземните води, дополнителни загадувања на плодните почви и воздухот; против застарено и неконтролирано користење на експлозивни материи, неподнослива бучава и неконтролирано создавање на облаци од прашина; Еуромакс е против принудно дислоцирање на постојни живеалишта и раселување на регионалното население, девастирање на природата и животната средина по истек на периодот за активна експлоатација… Да, ние сме одлучно против сите форми на шпекулативни и коруптивни договори помеѓу политичко-економски структури, секој вид на политичко влијание и притисок врз независните судски органи; против разни структури-странски служби, конкурентски бизнис компании или политички партии кои за своите лукративни интереси финансираат формирање и активности на лажно загрижени „граѓански активисти“ чија добро платена задача е да шират дезинформации и шпекулации. Тие злонамерно креираат хистерија и страв од катастрофични сценарија што треба да резултира со комплетен застој и назадување на државата, деструкција и економски колапс, континуирана политичка нестабилност и подгревање на целосната недоверба на граѓаните во капацитетите на системот, во секого, во се и сешто…. Токму затоа, ние сме апсолутно против сите форми на користење говор на омраза, сеопшти повици за радикален бунт и линчување на неистомислениците, против сите агресивни националистички изблици на етничка и религиозна дискриминација.

За жал, морам да констатирам дека во изминативе пеколно топли денови во нашата држава, со неподносливо болна леснотија и со нагласено дилетантска трагикомичност кулминираа хистерично на отворена сцена поголем дел од горенаведените зла.
Ваквата енормна доза на негативна енергија и фрапантна површност и неодговорност кај мноштвото на овие актери, само ја засилија мојата лична посветеност за аргументирано презентирање на ВИСТИНАТА за мега-Проектот, рударскиот комплекс Иловица-Штука.
Да, сите ние од Еуромакс Ресоурцес недвосмислено сме одлучни ЗА реализација и долгорочно функционирање на рудникот за Подобар ЖИВОТ – Сега и Веднаш!
Современиот рударски комплекс Иловица-Штука е стручно проектиран и ќе биде менаџиран по сите највисоки светски стандарди со примена на најнови техничко-технолошки методи и потврдено добри практики. Приоритетно се залагаме за целосно безбеден и еколошки одржлив индустриски капацитет со огромни придобивки за економијата, раст на извозот во просек над 200 милиони евра годишно, значително зголемени приливи на девизни средства што ќе придонесе за подобрување на структурата на билансот на плаќање и одржување на стабилниот курс на денарот, раст на БДП со приближно 4% годишно…. Веднаш во првите две години од изградба, Еуромакс ќе инвестира околу 350 милиони евра, од кои над 180 милиони евра ќе бидат исплатени на домашни компании кои активно функционираат во сектори како градежништво, транспорт, механизација, опрема, информатичка технологија итн. Во текот на целиот период од оперативното работење на рударскиот комплекс ќе се исплаќаат кумулативно по 75 милиони евра секоја година на повеќе локални кооперанти за тековно одржување, снабдување со неопходни производи и разни сервисни услуги. Зборуваме за најширок опфат на домашни компании кои се занимаваат со земјоделство и прехрамбена индустрија, угостителство, текстилна, хемиска и дрва индустрија, занаетчиство, одржување и тековно сервисирање… Во согласност со актуелните законски прописи секоја година ќе се уплаќаат приближно од 25 милиони евра во државниот буџет, а над 3 милиони евра годишно ќе се слеваат директно во буџетите на локалните управи на оштините Босилово и Ново Село. Само вака реално ќе се обезбеди стабилно финансирање на локалните управи за да ефективно се реализираат нивните дефинирани проекти за заштита на животната средина, водоснабдувањето, локалната инфраструктура, поддшка на земјоделството, реновирање и изградба на нови училишта, културни и спортски објекти.
Затскриени под маските на граѓанскиот активизам, добро платените кочничари на развојот упорно манипулираат со јавноста. Се обидуваат да ја игнорираат реалноста дека само богати и економски развиени земји можат ефикасно и приоритетно да инвестираат во заштита на животната средина, да обезбедат високи стандарди и технички услови во делот на хигиената и здравјето на луѓето, во образованието, културата…. или воопшто во креирање на квалитетни параметри за достоинствено и среќно живеење.
Рударскиот комплекс Иловица-Штука ќе создаде потреба од околу 3200 нови директни и индиректни работни места од најразлични професии, со што значително ќе се помогне на нашата држава за ефикасно намалување на долгогодишниот девастирачки тренд на економски мотивираната миграција. Секој рационален човек знае дека за да се постигнат подобри и повкалитетни животни услови и атрактивни перспективи за младите генерации, не се доволни само декларативни заложби. Неопходни се конкретни акции и дела. Само големи инвестициски проекти, отворање на нови капацитети во реалното стопанство, производство и извоз, можат брзо да создадат позитивни промени и напредок.
Јасно и прецизно – сите ние од Еуромакс Ресоурцес сме одлучно против рудници на смртта, но уште поодлучно ЗА Проектот Иловица-Штука како современ рудник за подобар ЖИВОТ – Сега и Веднаш!
Колумна на д-р. Живко Груевски
1689955282133.png

U maju 2022. RERI je izvestio da je tužilaštvo u Negotinu, postupajući po njihovoj krivičnoj prijavi, primenilo princip oportuniteta i naložilo Ziđin Koperu i njegovom direktoru da uplate milion dinara u humanitarne svrhe zbog zagađenja reke Mali Pek u martu 2021. godine. Kako je tada našao RERI, u vodi je bilo 17 puta više bakra od propisane količine, 3,5 puta više arsena i duplo više olova od dozvoljene količine. Dakle, dva puta po 8000 evra za kompaniju koja ima godišnji prihod veći od milijardu evra.

Druga Ziđinova kompanija, Ziđin Mining, otvorila je u oktobru prošle godine u blizini Bora još jedan rudnik bakra i zlata, Čukaru Peki. U ove dve kompanije zaposleno je skoro 6000 ljudi, kineski investitor je saopštio da je do sada uložio više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju nekadašnjeg RTB-a, a prosečna zarada u Boru je u aprilu 2022. iznosila skoro 90.000 dinara, odnosno za 16.000 dinara veća od prosečne republičke zarade. Samo u prva tri meseca ove godine, dve Ziđinove kompanije izvezle su robe u vrednosti od skoro pola milijarde evra i nalazile su se među prva tri najveća izvoznika u Srbiji.

Međutim, iza ovih brojki kriju se i zagađenje životne sredine, veliki broj teških oboljenja građana, neobavezan odnos prema zakonima i propisima države Srbije, blagonaklonost organa koji treba da kontrolišu rad borskog giganta, kao i neizvesnost za žitelje Bora, Majdanpeka i okoline.

Ono što, međutim, još više zabrinjava jesu ogromne vrednosti teških metala izmerenih u PM10 česticama u Boru: prema podacima iz zvaničnog Izveštaja o kvalitetu ambijentalnog vazduha u Boru za 2021. godinu, koncentracija olova u PM10 česticama je više puta prelazila dozvoljenu dnevnu vrednost na mernom mestu Jugopetrol, a u pojedinim danima koncentracija je bila i tri puta veća od dozvoljene.

Na istom mernom mestu, srednja godišnja koncentracija arsena bila je čak 20 puta veća od dozvoljene. I inače, na svih šest mernih mesta u Boru, arsen je prelazio dozvoljenu srednju godišnju koncentraciju – 18 odsto u Krivelju, tri puta više od dozvoljenog u Oštrelju, skoro 7 puta više na mernom mestu Institut, skoro 9 puta više u Brezoniku, 12,5 puta više u Gradskom parku, pa do 20,5 puta više na mernom mestu Jugopetrol.


Rade Jenić redovno poseti Oštrelj i posadi malo krompira i luka u bašti porodične kuće, “za dušu”. Ali plod ne pojede. Seća se da je nekad bilo preko pedeset izvora vode, pa čak i jedan termalne. Sada su svi presušili jer rudarstvo zahteva enormne količine vode, a nema nijednog pogona za prečišćavanje.

“Zemlju više ne obrađujem, brao bih otrov”, ogorčeno izgovara Rade Jenić. Porodična kuća u kojoj je rođen je u Oštrelju, sedam kilometara istočno od Bora, na obali Kriveljske reke, nekada pitke. Na obodu sela je jalovište rudnika, to jest otpad. Za četrdeset godina postojanja, braonkasta masa se proširila unedogled, na 400 hektara površine, dostigla 70 metara visine, infiltrirala se u zemljište, zagadila reke… A sa osušenog gornjeg sloja vetar raznosi prašinu arsena, kadmijuma, žive, sumpora… i sve prekrije. “Tada više ne može da se diše”, svedoči on.


“Ne pamtim da je neko umro od nečeg drugog sem od kancera. Na 400 stanovnika imamo 30 obolelih od karcinoma”, kaže Dragoslav Stančulović, koji je bio predsednik mesne zajednice Oštrelj 23 godine, a i dalje vodi matične knjige. Isto tako se senka karcinoma nadvija iznad sela Krivelj, smeštenog sa druge strane jalovišta i otvorenog kopa rudnika. “U svakoj drugoj kući neko je umro od karcinoma, poslednjih godina je to galopirajuće, otkako je 2018. kineski Ziđin Koper preuzeo nekadašnji RTB i intenzivno eksploatiše.

 
Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.477
Поени од реакции
47.457
Типот на договорот со Бехтел и Енка е варијација на ФИДИК , го викаат виножито ФИДИК.
До сега не сме имале таков тип на договор кој комформира на овој меѓународен стандард.
Единствен на кого конформирате со автопатите е Артан Груби, како што единствен на кого конформирате со рудниците е Дестани.
Се фативте комуњари прости цели среќни на орото и сега шипците не ви даваат да се пуштите.
Треба да се соберете и ритуално со шотови дезентал да си ги скратите маките .
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.221
Поени од реакции
25.990
Незнам за Србија и Косово, можеш да го пратиш да видиме како не е.
Во секој случај изведувачот има право да си стави таков член. в Ако сакаш со него да соработуваш, тоа е тоа.

Не е ни првпат ова у Македонија да има таков договор ниту последен.
demo.paragraf.rs/demo/combined/Old/t/t2021_07/MU_013_2021_008.htm
Договорот за кредит
viewdoc (pravno-informacioni-sistem.rs)
Страна десет, критериуми за избор
Коридори Србије :: Моравски Коридор (Појате-Прељина) (koridorisrbije.rs)
Сите истражувања на терен и проектот.

Притоа да се разбереме, јас немам ништо против автопатот, ниту против лекс специјалис за таков проект. Исто мислам дека и рудниците во Струмичко треба да се градат.

Ама кога ќе размислам подобро, разбирам зошто инсистирале тука за договор за доверливост. И јас кога би требало да соработувам со вас би инсистирал на истото. И ако може работата да се заврши без никогаш да има потреба да ве сретнам или да делам иста соба со вас. Всушност, паметни се Америте. :D
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Младиќу,

па твоиве ставои се просто „копи/пејст„ од „мудростите„ кои ги слушаме, читаме и гледаме, а кои се изнесени од комуњарската страна...кој друг навива за влез на „севернава„ во фашизоидни наддржавни меѓународни структури

И после плачеш зашто те поистоветуваат со „комуњара„.

И зашто мешаш патриотизам и лични ставови со ставови од леви партии, на кои патриотизмот им е прилично туѓ, дури и кога велат дека се патриоти...


Плус навиката и потребата дека „некој друг одозгора„ треба да им каже што да чинат...
Пријателе, вака можеме до утре сабајле.

Твоите ставови се копи пејст од мудростите (не баш мудрости) кои ги слушаме од Апасиев, Мицкоски и пар други социопати.

Пример од кај ќе ти текне таква глупост за најпросперитетниот западен свет да го нарекуваш фашизоиден :LOL: ?
Ако се они фашизоидни, кај да бараме нефашизоидни стратешки партнери ? У Кина и Северна Кореја вајда ?


Јас не мешам патриотизам и леви партии. Јас ти ТВРДАМ дека тие де јуре идиотски екстремни левици се де факто екстремни десници и ти пумпаат национализам кој е деструктивен, нема врска со патриотизам, освен со лажење на народот за ефтини политички поени.

А тебе те поврзувам со тоа бидејќи реториката ти е токму таква. И не, џабе се трудиш да пројдеш низ чадорот на патриотизам.

Бидејќи цела реторика ти е само екстремент национализам, нема врска тоа со патриотизам.

Пример 90 посто од групата да ве прашат овде за уставните измени, ќе кажете не треба да се направат. Али кога аргументите ви ги видеме зошто не треба да се направат, јасно е на кое влијание сте биле изложени и колку се тие реторики примитивни.

комуњарата, која глуми „лева„ идеолошки ориентирана партија...и ништо друго не пости(гнув)а, освен глумење.
Ако мислиш за СДСМ, тие се центар лево, не екстремна левица по идеологија, си ги помешал лончињата.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.168
Поени од реакции
4.316
Ако мислиш за СДСМ, тие се центар лево, не екстремна левица по идеологија, си ги помешал лончињата.
Секако дека мислам на комуњарата, која не е „центар лево„, туку е избубена во реалноста и во времето...
Автоматски споено мислење:

Твоите ставови се копи пејст од мудростите (не баш мудрости) кои ги слушаме од Апасиев, Мицкоски и пар други социопати.
Имаш психолошко-присијатриски наод дека се социопати или тоа е „производ „од твојата итнелектуална „горостасност„?...
Автоматски споено мислење:

Пример од кај ќе ти текне таква глупост за најпросперитетниот западен свет да го нарекуваш фашизоиден :LOL: ?
Ако се они фашизоидни, кај да бараме нефашизоидни стратешки партнери ? У Кина и Северна Кореја вајда ?
Мал си, ко‘ ќе порасниш и поднаучиш, ќе ти станиТ јасно како се основани ОТАН и ЕУ и кои ликови се нивните најрани водачи....

Трај си...
Автоматски споено мислење:

Јас не мешам патриотизам и леви партии. Јас ти ТВРДАМ дека тие де јуре идиотски екстремни левици се де факто екстремни десници и ти пумпаат национализам кој е деструктивен, нема врска со патриотизам, освен со лажење на народот за ефтини политички поени.
Да де, исто како што и комунистите лажеа, а денес комуњарите лажат за „светлата будуќност„...
Автоматски споено мислење:

А тебе те поврзувам со тоа бидејќи реториката ти е токму таква. И не, џабе се трудиш да пројдеш низ чадорот на патриотизам.

Бидејќи цела реторика ти е само екстремент национализам, нема врска тоа со патриотизам.
Патриотизмот е природна состојба и потреба од човековото битие и не претставува никаква идеолошка предрасуда...
ќе ти текне.
 
Последно уредено:
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Имаш психолошко-присијатриски наод дека се социопати или тоа е „производ „од твојата итнелектуална „горостасност„?...
Не, туку многу добро читам карактери. Мада за Апасиев лесно е да приметиш бидејќи сите чекбоксови ги исполнува
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.168
Поени од реакции
4.316
Пример 90 посто од групата да ве прашат овде за уставните измени, ќе кажете не треба да се направат. Али кога аргументите ви ги видеме зошто не треба да се направат, јасно е на кое влијание сте биле изложени и колку се тие реторики примитивни.
Последиците од уставните измени, било да се овие тековните или изведените во минатите 2 децении, беа јавно изнесувани и укажувани...ама ти си бегал од часови и па глумиш „про„ ЕУ настроен лик, на кој и кога му укажуваат на грешките и последиците, тој (ти) си останува на својот погрешен став...
Автоматски споено мислење:

Не, туку многу добро читам карактери. Мада за Апасиев лесно е да приметиш бидејќи сите чекбоксови ги исполнува
Алал да ти е „читањето„.

Ај примени го на себе и напиши ја изведената себе=проценка. Не е тешко...
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Алал да ти е „читањето„.
Ај примени го на себе и напиши ја изведената себе=проценка. Не е тешко...
Океј, ај едно прашање чисто за тебе да дадеме проценка :D .
Дали според тебе Апасиев има симптоми на еден социопат ?
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.168
Поени од реакции
4.316
Океј, ај едно прашање чисто за тебе да дадеме проценка :D .
Дали според тебе Апасиев има симптоми на еден социопат ?
Не.

Дотичниот лик е јак како професор, т‘нок како политичар (лик кој во политиката се однесува како професор, кого сите мораат да го слушаат и по него да повторуваат што кажал...), а идеолошки отсликува неупотреблива и непрактична „еклектичност„, привидно лево ориентирана, историски надживеана, а во суштина „присобрана„ од идеологии кои се дури и „некомпатибилни„ една со друга...
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.456
Поени од реакции
4.959
Да не се заборави како Камчев ги направи првите големи пари-изгоре магацинот со роба на Македонија-спорт каде татко му беше директор, и одма после тоа Орце отвори приватна продавница за спортска опрема

Погодете со која роба????
Не бе нема шанси, каур да краде?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom