Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Dobro e sto po novo moze samo na terasite vo zgrada da se montira klimatizer ( zamisli da ne dozvolat nikade montaza na klimatizeri toa ne e vo red )
Zamisli dobro dizajniraat zgrada i problemot so ladenje/greenje go resat unapred pa stanarite se srekni i veseli so razumna nadoknada za toa (ama ne ne cekaj evropo sum go platil stanot sto sakam ke mu pravam)

Zamisli dobro dizajniraat zgrada i problemot so ladenje/greenje go resat unapred pa stanarite se srekni i veseli so razumna nadoknada za toa (ama ne ne cekaj evropo sum go platil stanot sto sakam ke mu pravam)
Ете прашај ги тие “среќни и весели” станари во Џевахир..:icon_lol:

П.С. Не е проблем ни индивидуализмот како во УСА! Не можеме сите швеѓани да бидеме..

Ете прашај ги тие “среќни и весели” станари во Џевахир..:icon_lol:

П.С. Не е проблем ни индивидуализмот како во УСА! Не можеме сите швеѓани да бидеме..
Не е само џевахир да се спомне, како концепт веројатно е најдобро планираното нешто во скопје

ама реализацијата на тој проект потфрла страшно, што поради културата, што поради законите.

Точно во Шведска има таква ставка која во превод ја викаат кирија, ама во Шведска ти не си сопственик на станот него станот е на асоцијацијата на станари а твое е само правото да живееш во него
Сите поправки и реновирање ќе ти идат преку нив, нема менување прозори само кај тебе или ќе ја поправам фасадата на мојот стан ќе пуштам тераса и слични заебанции што се стандардна работа во МКД, плус не плаќаш (како што не плаќаа во џевахир) културно те пријавуваат во централна државна агенција (читај извршител) твојот стан на продажба подмирени трошоците што должиш задржан процент за извршителот и ти што ќе правиш со рестото ама нив не ги интересира

Али како што кажа не може секаде да е Шведска, Али дека може подобро во МКД да биде може.
Кога веќе прават “ексклузивни” станови и слични срања климатизација треба да им е средена достоинствено а не само има забрана за клими закачување на зградата

Кога веќе прават “ексклузивни” станови и слични срања климатизација треба да им е средена достоинствено а не само има забрана за клими закачување на зградата
Се согласувам со тебе. Само за напишаново да разјаснам.
Не сум против, а и самиот закон не е изрично против “закачување” како што велиш на клими!
Само што законска обврска треба да биде на архитектите, да најдат солуција која нема да го грди изгледот на зградата, да биде функционална, и се разбира да се почитува тоа од самите станари!
Ништо ново и непознато!

Е сега на веќе изградени и/или упропастени згради… тоа е тоа… нема ретроградно да важи.
…додуша кај нас нема да важи никако! :rolleyes:

Toa dongleto od Linkot e DIY projekt za tie sto se razbiraat od Elektronika i so malce entuzijazam i 5€ se pravi!
I raboti NE na 5-6 modeli tuki SO 5-6 Marki!
Ama kako sto rekov treba da imash poznavanje od Elektronika, Programiranje Cipovi kako i potrebniot Hardware za seto toa. Jas imam na pretek i ce si ja probam srejcata. Shto ce izlezi ce vidime. :)
Ако успееш да направиш некое универзално или за некои позастапени брендови, би можел и бизнис да правиш. Баш почетните (па и средните модели особено кај јапонците) немаат ВиФи, а ги продаваат како дополнителна опрема за 3-6,000 ден.!

Vo Skopje ima mnogu objekti reseni na takov nacin, so multisplitovi. Mozebi 50% od site novogradbi.

Нема што да замислувам..! Тоа е потреба и мора! Ама ќе мора по закон и по идејно решение, а не кој како сака..
Taka e potreba se klimatizerite Samo sega ke ima pravila za montaza na terasa I tolku

Super e ako ladenjeto i greenjeto e odnapret reseno NO ako ne e togas sekoj na terasa ke si montira i toa e toa

П.С. Не е проблем ни индивидуализмот како во УСА!

Kako e vo USA ?

@kostatkb
Ne ni dade informacija, baš me interesira kako modulira Virpulot-Hisens pošto čitam poskapite modeli na Hisens se korektni na greenje, sleguvaat do 280W 12- kite. Možebi nemaš watmetar? Da pobaram link na ebay imam lani eden kupeno so dve tarifi, meri cos fi, frekvencija i napon, crta nekakvi dijagrami na potrošuvačka......

Vo Skopje ima mnogu objekti reseni na takov nacin, so multisplitovi. Mozebi 50% od site novogradbi.
Super cim pocnale da se opametuvaat, zasto realno klima e potreba vo skopje, ama stvarno ne ide na novo izgradena zgrada stanarite da gi stavaat koj kade stigne.

Za procentot ke go zemam so doza na rezerva zasto mnogu poznanici koi ostanaa vo skopje iznakupija stanovi vo poslednive 5-6 godini i skoro nikoj od niv nema vgradeno nekakvo resenie na razlicni lokacii od gradot. No kako sto kazav veruvam deka mnogu od izveduvacite pocnale da gi vklucuvaat vo samata izgradba

Super e ako ladenjeto i greenjeto e odnapret reseno NO ako ne e togas sekoj na terasa ke si montira i toa e toa
ili namesto na terasa moze da se napravi nekoj specijalen del kade sto ke moze da stavat site, primer cela vertikala zatskriena so resetka ili slicno kade sekoj ke moze da stavi ured bez da go narusi izgledot na zgradata zasto taa resetka ke ide po cela vertikala
na toj nacin nema da si ja skratis terasata, pod skratis terasata ne vikam deka klimata zafaka golem prostor, nego koga ladi vnatre nadvor pravi uste potoplo okolu nea i obratno vo zimo taka sto doagas deka terasata ti e neupotrebliva

ili namesto na terasa moze da se napravi nekoj specijalen del kade sto ke moze da stavat site, primer cela vertikala zatskriena so resetka ili slicno kade sekoj ke moze da stavi ured bez da go narusi izgledot na zgradata zasto taa resetka ke ide po cela vertikala
na toj nacin nema da si ja skratis terasata, pod skratis terasata ne vikam deka klimata zafaka golem prostor, nego koga ladi vnatre nadvor pravi uste potoplo okolu nea i obratno vo zimo taka sto doagas deka terasata ti e neupotrebliva

Na primer vaka za novite zgradi

HLB162T2S8LoK1RjSZFuq6xn0XXar.jpg_720x720q50.jpg

Ili za postojnite ( izgradeni) zgradi vaka

95760a62e465b15af551a7a6a2bc73c5.jpg

Последно уредено:
@kostatkb
Ne ni dade informacija, baš me interesira kako modulira Virpulot-Hisens pošto čitam poskapite modeli na Hisens se korektni na greenje, sleguvaat do 280W 12- kite. Možebi nemaš watmetar? Da pobaram link na ebay imam lani eden kupeno so dve tarifi, meri cos fi, frekvencija i napon, crta nekakvi dijagrami na potrošuvačka......
Еех, ти пак ми задоцни, пред 5-6 дена нарачав еден, наводно мери со две тарифи, ама ќе стигне по 2 месеци, таман за греење :) Инаку со тоа и не се замарам толку (иако е добро да модулира), а и не ми вреди да се замарам кога синот пстојано грее голем бојлер околу 20-21 саат, не чекајќи ефтина, или малиот бојлер е 24/7 вклучен на 60-тина степени, или ...
Засега климата ме одушевува со тивката работа, надворешната едвај се слуша и во целосна тишина во 02 навечер па морам да ја допрам со рака да се уверам дека работи, а ме нервира со тоа што губи ВиФи па на 2-3 дена морам да ја ресетирам од струја.

Ostaj toa tivka rabota, site segašni klimi ako se pravilno montirani i pravilno (ne forsirano) setirani rabotat tivko, daj da vidime kako modulira.... na greenje e bitnoto, na ladenje im e polesno da se spuštaat nisko, ubavo bi bilo da gi testiraš i dvete klimi Hisens. Niz Srbija se zadovolni od niv osven od 12- kata Wing , 18- kata Wing e korektna, ovie Wing pro se vo red. Mnogu ja falat Energy pro, ovde e 50000 den, mnogu e poskapa od tamu mislam beše okolu 35000 naši pari.....

Ostaj toa tivka rabota, site segašni klimi ako se pravilno montirani i pravilno (ne forsirano) setirani rabotat tivko, daj da vidime kako modulira.... na greenje e bitnoto, na ladenje im e polesno da se spuštaat nisko, ubavo bi bilo da gi testiraš i dvete klimi Hisens. Niz Srbija se zadovolni od niv osven od 12- kata Wing , 18- kata Wing e korektna, ovie Wing pro se vo red. Mnogu ja falat Energy pro, ovde e 50000 den, mnogu e poskapa od tamu mislam beše okolu 35000 naši pari.....
U makedonija cenite nemaat dopir so realnosta tolku imam da ti kazam
LN35 u mkd posledno koga vidov bese okolu 105.000 denari
RW25 model sto go staviv jas tuka samo klimata mi bese okolu 105.000 den (ispod ova bese), LN35VGHZ2 model sto e demek NORDIC tuka bese poeftin nego u mkd LN35VG2
So toa sto tuka klimite imaat 25% danok kako skoro se ostanato, a u mkd ako ne se lazam imaa i pomalku od 15%

U makedonija cenite nemaat dopir so realnosta tolku imam da ti kazam
LN35 u mkd posledno koga vidov bese okolu 105.000 denari
RW25 model sto go staviv jas tuka samo klimata mi bese okolu 105.000 den (ispod ova bese), LN35VGHZ2 model sto e demek NORDIC tuka bese poeftin nego u mkd LN35VG2
So toa sto tuka klimite imaat 25% danok kako skoro se ostanato, a u mkd ako ne se lazam imaa i pomalku od 15%
Vo MKD e 18% danok, carina e 15%, sekade vo EU carinata e 2-3%

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom