@jamey jasta да не ставам во другата тема, еве ти нешто што мислам дека сериозно ќе го афектира ИТ пазарот, особено ако го подобрат.
Го гледав видеото во скоро, излезе во некоја група по социјалните мрежи.
Искрено, од овде јас што гледам, сепак ти треба да го feed-аш AI-то со бизнис логика, барање, практично решение на проблемот. Ти веќе мораш да го имаш решено проблемот во главата за да го внесеш query-to во самото AI. Менталното решавање на проблемот е можеби 80%, самото куцање на кодот е 10% и рафинирање/дебагирање локално 10%. Барем ја така го гледам.
Друго нешто е што има милион варијации на endpoints во големи апликации.
Секако, делува дека ова за 15 години може да биде boom и навистина да автоматизира цел еден процес, но вакво какво што е, сега за сега не делува дека може да искреира продукциски код по сите салтанати.
Понатаму, не можеш да компарираш комплексност на реален продукт и проблеми со ова.
Исто така, ова не вклучува време кое тестираш ствари локално, значи пак ова мора да го истестираш ко девелопер. мораш edge cases да внесеш и тн и тн, да не набројувам.
Барем мене, ми делува исто како пример креирање shell script за некаков boilerplate код. Во нашава компанија, користиме MVVM патерн и веќе имаме скрипти кои автоматски ти генерираат функционален boiler plate UI код.
Мислам (или пак сакам да верувам во тоа) скриптирањето е позагрозено него пример бек енд девелопмент, API building и такви ствари, каде што стварите се многу покомплексни од само прикажување на веќе fetch-ана дата.
Понатака, во реално сценарио, при креирање на API, каде е тука payload, оптимизација, АПИ-ња во микросервиси, кеширање пример и тн и тн и тн.
Искрено ти ако видиш еден обичен туторијал или блог пост, 100% ќе најдеш нешто веќе готово и функционално од овој тип.
Секако, да не се лажеме, ова изгледа многу моќно од аспект - Кој знае каде ќе биде за 15 години.
Она што јас сакам да го дознаам, е како, пример, да се заштитам себе си како програмер од надоаѓачкото торнадо кое се вика АИ ?
Ме интересира како пример ти размислуваш. Што девелоперите моментално можат да направат за да го минимизираат потенцијалниот лош импакт од АИ (нели, да не бидат прогласени како технолошки вишоци).
*** не го гледав во детали видеото да разработам чекор по чекор линија по линија што е правено, онака пасивно и површно пратев што прави. Можеби ова што го зборам е грешно ради тоа.
За крај, мислам дека многу hype се ствара околу АИ. Као "еј види што може да направи ова", а уствари прави нешто како "Hello World", што веќе го имаш готово негде на tutorialspoint или таков сајт.
Реално сценарио е 100000 пати покомплексно од прикажаново, и не знам овој што паѓа во транс као демек кој знае што прави ботот. Веројатно драматизацијата му ги буста кликовите и затоа.