Сакам да знам!

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.824
Поени од реакции
6.307
Влагата ќе иде преку бетонот во дрвото, ќе скапе со што и да ги премачкаш а што е комерцијално достапно.
Не ти е подобро со метални профили да идеш?
Da, na kraj sepak taka da bide. Vo betonot ke odi metalna vinkla, a na nea strafeno drveno stubce, so cca 2-3 cm prostor nad zemjata.
.. кај мене испадна каменест терен и не можам цилиндрични дупки да ископам. Ќе треба или со цокле да идам, или директно профилите да ги набивам во земја - што исто е лошо за корозија, па колку да ги заштитам со премачкување.
Mislis deka tolku ke bide problematicno vo karpa da iskopas dupka? Racunaj deka (za razlika od zemja) na takov teren dovolno ke ti bide I pomala I ne mnogu dlaboka dupka sto ispolneta so beton ke bide dovolno za stabilnost.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.748
Поени од реакции
35.671
Da, na kraj sepak taka da bide. Vo betonot ke odi metalna vinkla, a na nea strafeno drveno stubce, so cca 2-3 cm prostor nad zemjata.
Или така, или метална плочка со анкери внатре во бетонот па после некој ден на плочката варење метален профил како столбче.

Mislis deka tolku ke bide problematicno vo karpa da iskopas dupka? Racunaj deka (za razlika od zemja) na takov teren dovolno ke ti bide I pomala I ne mnogu dlaboka dupka sto ispolneta so beton ke bide dovolno za stabilnost.
Мешано е камења во земја, не бива со моторен бушач за дупки (голема бургија). Купив и торна/хилта, ама мешано е и нема ослонец за да ги разбиеш камењата. На крај излегуваат толкави дупки што треба премногу бетон за да се наполнат. :)

Кога ќе размислам, поевтино ќе ми испадне цокле да изѕидам. Инаку бушачот е одличен за копање дупки во нормална земја, имам така ставано бетонски столбчиња. И не оди многу бетон за да се пополнат такви дупки.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Или така, или метална плочка со анкери внатре во бетонот па после некој ден на плочката варење метален профил како столбче.

Мешано е камења во земја, не бива со моторен бушач за дупки (голема бургија). Купив и торна/хилта, ама мешано е и нема ослонец за да ги разбиеш камењата. На крај излегуваат толкави дупки што треба премногу бетон за да се наполнат. :)

Кога ќе размислам, поевтино ќе ми испадне цокле да изѕидам. Инаку бушачот е одличен за копање дупки во нормална земја, имам така ставано бетонски столбчиња. И не оди многу бетон за да се пополнат такви дупки.
Да не се заебаваш со шалување и такви работи… (послушај паталец)
Земи си бетонски блокови 30-40ден беа, а можеш комотно и стари да купиш ако најдеш поефтино..
Не ти треба богзнае каков темел за ограда, ете и онака е мешана земјја со камен…
Можеш и со еден ред цигли да поминеш(да оформиш темел), мада ја ќе ти речам стави два, крени малце повисоко од земја..
Конец и терај..

@Mister No у право е Лестер, писа ти треба!
Сите бандери и железнички прагови се бука натопена во врела писа.

Мада веројатно постои и некоја алтернатива што не ја знаеме… мислам дека битуменот е многу сличен со писа, па распрашај се, ефтин е тој..

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.824
Поени од реакции
6.307
Земи си бетонски блокови 30-40ден беа, а можеш комотно и стари да купиш ако најдеш поефтино..
Не ти треба богзнае каков темел за ограда, ете и онака е мешана земјја со камен…
Можеш и со еден ред цигли да поминеш(да оформиш темел), мада ја ќе ти речам стави два, крени малце повисоко од земја..
Конец и терај..

@Mister No у право е Лестер, писа ти треба!
Сите бандери и железнички прагови се бука натопена во врела писа.

Мада веројатно постои и некоја алтернатива што не ја знаеме… мислам дека битуменот е многу сличен со писа, па распрашај се, ефтин е тој..
Thx, odluceno e... Kupeni metalni vinkli, izbuseni... Sleden vikend, zdravje, montaza...:)
Inaku, da, drugata opcija mi bese I potopuvanje na drvoto vo rastopen bitumen

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.699
Поени од реакции
8.535
Fecki,
Do koga mozham stariot pasosh da go koristam?
I kolku koshta vadenje nov?
Fala

Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.371
Од каде и по која основа оној Мукаетов почесен конзул на или во Норвешка? (од онаа што успеав да фатам на вести и тоа обично на гости кога одам,дома никаТ не гледам)..

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.824
Поени од реакции
6.307
Од каде и по која основа оној Мукаетов почесен конзул на или во Норвешка? (од онаа што успеав да фатам на вести и тоа обично на гости кога одам,дома никаТ не гледам)..
A z's da ne bide?
Ne e toa drzavna sluzba, nitu platena funkcija. Obicno se biraat dokazani biznismeni ili javni slicnosti koi najcesto imaat uloga vo samo delovna sorabotka, biznis kontakt ili slicno...

Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.371
A z's da ne bide?
Ne e toa drzavna sluzba, nitu platena funkcija. Obicno se biraat dokazani biznismeni ili javni slicnosti koi najcesto imaat uloga vo samo delovna sorabotka, biznis kontakt ili slicno...
Звучи легитимно за некој со пореметени вредности и на кој мајка Македонија му е маќеа..инаку фала на одговорот..;)

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.659
Поени од реакции
797
Fecki,
Do koga mozham stariot pasosh da go koristam?
I kolku koshta vadenje nov?
Fala
Се зависнист каде патуваш во одредени држави доколку важноста не треба да преминува 6 месеци, а околу тоа за името нашиве гениалци си ја тераат работата како што другите им побарале и краен рок е февруари 2024 ,инаку пред еден месец вадев нов пасош и исти се цените 1500 до 27 години со важност од 5 години и 1800 над 27 години со важност од 10 години понеси си само дебитна картичка и ќе завршиш работа за да не одиш до банка пошта па да се маткаш со провизии

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.748
Поени од реакции
35.671
Како конкретно мислиш да се употребат бетонски блокови? Како ќе би ги фиксирал, со ѕидање?

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.265
Поени од реакции
9.934
aa.jpg
Знае ли некој што е ова и од кое време...како врв на копје или секира од бронза е изгледа, не го стругав...шупливо е.

Последно уредено:
Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.371
Гледам некое серење околу донесување на некој закон за ,,лажни вести”..па некој поупатен да каже ,,о чему се ради”?
Виделе гомнава дека народот се освестува и никој ништо не им верува и не ги ебе ни 2% па решиле да реагираат..

п.с.Се извинувам на речникот така комуницирам и во мојава околина,не сум се образувал доволно за да употребувам адекватни зборови..

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.824
Поени од реакции
6.307
Гледам некое серење околу донесување на некој закон за ,,лажни вести”..па некој поупатен да каже ,,о чему се ради”?
Виделе гомнава дека народот се освестува и никој ништо не им верува и не ги ебе ни 2% па решиле да реагираат..

п.с.Се извинувам на речникот така комуницирам и во мојава околина,не сум се образувал доволно за да употребувам адекватни зборови..

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Ова било плевна некогаш. Најдолу основата се камења (слика 1). Спрат формираат ред дрва. Ѕидовите на спратот се плетени кошари и земјени цигли, кои сите полека се распаѓаат (слика 2). Ама кровот е прилично стабилен.

Моја идеја е да се искористи што може (основата и кровот), а ѕидовите да се направат со црвени цигли, и да се стават врати и прозорци наместо овие што се распаѓаат сега. Не за живеење, туку за да не падне цел објект да се заштити некако, како прво, и второ да биде употреблив како складиште. Е сега, не знам дали тие трупци дрвени би издржале градење цигли врз нив?

Прашував постари кои работеле градежништво, а го знаат објектот, ама муабетот нивни е: статичар ти треба за тоа прашање, и после веднаш продолжуваат со евоцирање спомени за нивните градежни случки, што немаат врска со моето прашање.

Дали треба архитект да донесам да го види објектот, или статичар или градежник? Или сеедно е, било кој од нив може да ми одговори?

Од око ли ќе проценат, или постојат инструменти со кои ќе измерат колку држи материјалот?

1689575650174.jpeg

1689575198585.jpeg

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.824
Поени од реакции
6.307
Ова било плевна некогаш. Најдолу основата се камења (слика 1). Спрат формираат ред дрва. Ѕидовите на спратот се плетени кошари и земјени цигли, кои сите полека се распаѓаат (слика 2). Ама кровот е прилично стабилен.

Моја идеја е да се искористи што може (основата и кровот), а ѕидовите да се направат со црвени цигли, и да се стават врати и прозорци наместо овие што се распаѓаат сега. Не за живеење, туку за да не падне цел објект да се заштити некако, како прво, и второ да биде употреблив како складиште. Е сега, не знам дали тие трупци дрвени би издржале градење цигли врз нив?

Прашував постари кои работеле градежништво, а го знаат објектот, ама муабетот нивни е: статичар ти треба за тоа прашање, и после веднаш продолжуваат со евоцирање спомени за нивните градежни случки, што немаат врска со моето прашање.

Дали треба архитект да донесам да го види објектот, или статичар или градежник? Или сеедно е, било кој од нив може да ми одговори?

Од око ли ќе проценат, или постојат инструменти со кои ќе измерат колку држи материјалот?

Прегледај го приврзокот 384643

Прегледај го приврзокот 384642
Ne sum staticar, nitu zidar... Od gradeznistvo, iskustvo samo kako hobi.
Ama, po moe mislenje, jas nikako ne bi odel sprat od cigli na takvo prizemje (od kamenja I zemja).
Dokolku ne e nesto za ziveenje, (kade sto bi gledala da dobies sto poveke m2), ako ti e za vikendica ili magacin - jas bi se zadrzal samo na prizemje.
Znaci,
-go simnuvam krovot,
-go butkam spratot od granki I zemja
-Na kamenite zidovi gore stavam betonski nosac so armatura
-Eventualno I nekolku betonski stubovi povrzani so nosacot
-Go vrakam istiot krov, ako vikas deka e OK, ako ne menuvam po potreba nekoja drvena greda
-od vnatre maltaram ili gips karton
- od nadvor bi ja istrugal zemjata vo fugite edno 5 cm vo dlabocina I fugite bi gi ispolnil so cement

Bi se dobilo duri I stosna vikendica... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom