Еве мои мислења:На ФИНКИ има нови студиски програми од прв циклус (2023). Колку што гледам, насоките горе-долу се речиси па идентични на претходните, заедно со предметите во нив (иако некои од нив се само преименувани). Дали некој може подетално да ги разгледа и да ги воочи разликите во однос на претходните насоки, и која би ја препорачале сега?
Најголемата воочлива измена е многу повеќе има задолжителни предмети.
Најголемиот смер на финки што беше (ПИТ18) не е толку флексибилен веќе. Повеќе бизнис предмети. Па и тупнат Напреден Веб Дизајн како задолжителен - што знам многу имаат лошо искуство со овој предмет.
А за колегата @Brat Make што вика, стручните студии прв семестар се само воведни варијанти за "Бази на Податоци" и "Aлгоритми и податочни структури", а оригиналните предмети остануваат понатаму, ама баш истиот "Примена на алгоритми и податочни структури " е сега ставен и за ПИТ23 смерот.
Не сум сигурен колку вреди ПИТ веќе во новата програма... лично не ми се свиѓаат измените.
За стручните не можам да кажам ништо бидејќи се нови, но изгледаат пренатрупани со програмерски предмети и ништо повеќе, предмети од 7ми семестар во минатото ставен им е задолжителен во 3ти?? (Зборам за Имплементација на софтверски системи со слободен и отворен код)
СИИС изгледа најдобар избор сега. Нема нови математики туку оригиналните се само преименувани (1 - Калкулус, 2 - Дискретна, 3 - Веројатност и Статистика).
Предметот Напредно Програмирање сега е предмет од 5ти семестар (Оригинално 3ти семестар), што би рекол е доста касно, еден од најдобрите предмети на факултетов е, не би се сложил дека е добра измена што е толку доцна.
Друга измена што имам приметено е нема повеќе изборни предмети од универзитетска листа, што беше многу злоупотребувано да се изберат лесни предмети од други факултети.
Overall, ПИТ е nerf-нат, мислам дека доста студенти ќе одат на стручниот смер сега. Немам премногу познавање за другите смерови, но изгледаат доста слични. Ако би се запишувал сега би идел СИИС.