Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ako nema izolacija sepak treba 3.5 kw ako ima togas 2.5kw Dokolku ima moznost so eden klimatizer da topli I ladi poveke prostorii togas super ( no se zavisi do konfiguracijata na prostorot dali moze so eden klimatizer ili mora poveke klimatizeri vo site prostorii )
Пишал нема изолација, а не дека нема ѕидови.
Али добро терај магарето, прави си треба членот да земе 3.5кв за да биде сигурен.
Твоја победа, време е да ја прекинеме дискусијата.

@vouager
//// Odlican je to model, mozda i najbolji spram cene, za nase zime. ...........Kada kazem odlican, mislim bukvalno na sve sto ima da se nadje kod nas za tu cenu. Pogotovo sto ti ovo mozes polovno za skoro pa dzabe da uzmes.........
.............Da bi koliko toliko proverio kako radi, treba ti merac potrosnje i termometar. ..............Ukoliko je klima sada trenutno u radnom stanju. Najbolje da se proba uradi uvece ili ranije ujutru dok nije jos uvek mnogo toplo.

///// Ukljuci merac potrosnje u uticnicu, zatim klimu u merac. ............Postavi sondu termometra na izlazu na klimi, izmedju krilca. ...............Ukljuci hladjenje i stavi minimalnu mogucu temperaturu na daljinskom................... Trebalo bi da posle izveznog vremena dobijes za izduv manji od 6C. Posle toga povecaj temperaturu recimo na 20C na daljinskom, temperatura izduva ce onda da se povecava lagano a da potrosnja pada................ Gledaj i potrosnju na meracu koja bi trebala da se krece izmedju 500w i 200w. Na oko 180-200w bi trebala da se ugasi.

/// Zatim sve to isto ali na modu za grejanje. Postavi maximalnu temperaturu na daljinskom, temperatura na izduvu ne bi trebala da bude manja od 50C kada bude maximalna, potrosnja bi tada trebala da bude oko 1500-1700w. Posle toga smanji temperaturu na daljinskom recimo na 26c, temperatura izduva ce da pada, takodje i potrosnja. Minimalna potrosnja bi trebala da bude oko 220-250w, posle toga se klima gasi. ///

U oba slucaja fan stavi na AUTO

Ako se sve ovo fulidno dogadja, i dobijes sve ove temperature, ..... 99% da je sve sa uredjajem u redu. Za celu probu ti treba recimo oko sat ili dva sata vremena.

Ako se odlucis da kupis, .............. moja ti je preporuka onda, da tvoj monter skine klimu, i sakupi gas kako treba. Jer ce on posle i kod tebe da je montira. Jer ako se nestrucno skine klima, onda su ti dzabe sve ove probe, cak i da su 100% uspesne ....

//// Sve invertere koji rade kako treba, kulturno, sa dobrom i fluidnom modulacijom, je vrlo lako ispitati za sat vremena. To je takodje bitna razlika izmedju njih i onih koje divljaju i gase se kada im padne na pamet. ............ Fujitsu, ako je potpuno ispravan, mora ovako kako sam ti opisao da radi ./////

Последно уредено:
@vouager
//// Odlican je to model, mozda i najbolji spram cene, za nase zime. ...........Kada kazem odlican, mislim bukvalno na sve sto ima da se nadje kod nas za tu cenu. Pogotovo sto ti ovo mozes polovno za skoro pa dzabe da uzmes.........
.............Da bi koliko toliko proverio kako radi, treba ti merac potrosnje i termometar. ..............Ukoliko je klima sada trenutno u radnom stanju. Najbolje da se proba uradi uvece ili ranije ujutru dok nije jos uvek mnogo toplo.

///// Ukljuci merac potrosnje u uticnicu, zatim klimu u merac. ............Postavi sondu termometra na izlazu na klimi, izmedju krilca. ...............Ukljuci hladjenje i stavi minimalnu mogucu temperaturu................... Trebalo bi da posle izveznog vremena dobijes za izduv manje od 6C, pa ce onda da se povecava lagano a da potrosnja pada................ Gledaj i potrosnju na meracu koja bi trebala da se krece izmedju 500w i 200w. Na oko 180-200w bi trebala da se ugasi.

/// Zatim sve to isto ali na modu za grejanje. Postavi maximalnu temperaturu na daljinskom, temperatura na izduvu ne bi trebala da bude manja od 50C kada bude maximalna, potrosnja bi tada trebala da bude oko 1500-1700w. Posle toga temperatura izduva ce da pada, takodje i potrosnja. Minimalna potrosnja bi trebala da bude oko 220-250w, posle toga se klima gasi. ///

Ako se sve ovo fulidno dogadja, i dobijes sve ove temperature, ..... 99% da je sve sa uredjajem u redu. Za celu probu ti treba recimo oko sat ili dva sata vremena.

Moja ti je preporuka onda, da tvoj monter skine klimu, i sakupi gas kako treba. Jer ce on posle i kod tebe da je montira. Jer ako se nstrucno skine klima, onda su ti dzabe sve ove probe, cak i da su 100% uspesne ....
Nazhalost vejce e izvadena.Taka da test neve vozmozgen.

Vo sekij slucaj e izvadena od Profi Firma i izvadena e vo ispravna sostojbs.
Taka da se nadevam deka barem toa se e vo red.

Za mene e malce komplicirano zatoa sto nadvoresniot i vnatresniot del ne se standardna kombinacija.
Pa mi e tesko da znam kako e potrosuvacjata kako i bucavata vo sobata.

//// Jbg, onda kako te pamet uci :) .... trazi bar neku garanciju od 7 dana posle montaze kod sebe, da mozes ovo isto da proveris. Ukoliko je sve to tako radi, vise ti ne treba nikakva garancija. Radice to godinama bez problema. Cak i da mu das 200e, ali sa garancijom da mozes da proveris i eventualno vratis, ----- neces da budes u steti, ako je klima ispravna ///

//// Jbg, onda kako te pamet uci :) .... trazi bar neku garanciju od 7 dana posle montaze kod sebe, da mozes ovo isto da proveris. Ukoliko je sve to tako radi, vise ti ne treba nikakva garancija. Radice to godinama bez problema. Cak i da mu das 200e, ali sa garancijom da mozes da proveris i eventualno vratis, ----- neces da budes u steti, ako je klima ispravna ///
Ima i smetka od demontazhata.
Znaci nema pricina zoshto ne bi mu veruval.
Prodava dve isti klimi. Izvadeni zatoa shto moral da ja napushti kujcata.

Sto mislis kolju struja mesecni bi troshela vo zima kako minatata

///// ... Tesko je na to pitanje tacno odgovoriti, zavisi kakva ti je izolacija u tom prostoru. I koliko ce kompresor da bude opterecen. Ako bi trebao da dam neku moju procenu za prosecno izolovan prostor kao tvoj (25m2), ne bi trebalo da za ovakvu zimu, uredjaj potrosi vise od 800-900kw maksimalno za celu grejnu sezonu (22-24C). Ovo govorim za uredjaj Fujitsu indoor-outdoor koje je uparen i ima oznaku ASYG12LMCA/AOYG12LMCA. ///
Автоматски споено мислење:

//// I mislim da ces na nasim srpskim forumima da dobijes vrlo brzo verovatno i tacnu informaciju oko ove dve jedinice, Fuji i Fujitsu, jer ima mnogo strucnih koji ih znaju u prste. Ne kosta te nista. Slobodno pitaj.....
https://www.elitemadzone.org/t503237-49-FUJITSU-klima-uredjaji-inverter /////

Последно уредено:
Sto mislis kolju struja mesecni bi troshela vo zima kako minatata
Aman kupi ja za 150E, jas ti davam vednaš 300E za nea na nevideno...
Na što i da si se greel dosega, si plaćal 1000% od 2 do 3 pati poveće.
So promena na gasot od R410 na R32 se dobiva najveće do 10% na efikasnost i site proizvoditeli za tolku gi olesnija izmenuvačite i kompresorot taka da na krajot se e isto, bez razlika koj gas e vnatre.

Aman kupi ja za 150E, jas ti davam vednaš 300E za nea na nevideno...
Na što i da si se greel dosega, si plaćal 1000% od 2 do 3 pati poveće.
So promena na gasot od R410 na R32 se dobiva najveće do 10% na efikasnost i site proizvoditeli za tolku gi olesnija izmenuvačite i kompresorot taka da na krajot se e isto, bez razlika koj gas e vnatre.
Fala za mitivacijata.
Problemot e dali licnosta shto ce ja dobie podarok od mene mozhi i da ja finansira.
Da bev jas vo prashanje nemase da razmisluvam ni edna minuta.

Nego, kazhi mi pokonkretno za ova promena na gas od R410 na R32!?

Fala decki

Zlatko ce strucnije da ti odgovori sigurno ..... R32 je deo od R410. Moje je misljenje, da ni 10% ne moze da se dobije na ustedi i efikasnosti, bar na uredjajima iz srednjeg cenovnog ranga.

Климата е прилагодена за работа со Р410 не верувам дека можеш ти сега да смениш да биде Р32.

Nazhalost vejce e izvadena.Taka da test neve vozmozgen.

Vo sekij slucaj e izvadena od Profi Firma i izvadena e vo ispravna sostojbs.
Taka da se nadevam deka barem toa se e vo red.

Za mene e malce komplicirano zatoa sto nadvoresniot i vnatresniot del ne se standardna kombinacija.
Pa mi e tesko da znam kako e potrosuvacjata kako i bucavata vo sobata.
Te klime koje želiš da kupiš su potpuno kompatibilne znači spoljašnja jedinica odgovara unutrašnjoj.Klima ima ugrađen Panasonic kompresor i ta klima ima iste specifikacije kao Fujitsu LMCE12 samo je kod LMCA malo drugačija plastika na unutrašnjoj jedinici.Na spoljnoj jedinici može da piše zelenim slovima General ili Fujitsu General a na unutrašnjoj Fujitsu General ali to nije bitno sve su to Fujitsu klime.

Дали има некаде нови само внатрешни единици да се купуваат?
Кај роднина на Хаиер 7.5кв му пукна од бакарните цефчина на внатрешната единица и "мајсторо" што ја поправаше му паднала сите пластики испукани се и внатре течи од кондезацијата. Мајсторо ништо не признава демек биди среќен му рекол шо и ова го поправив со цефката никој не го прај демек. Е сеа прашав во Енергија ми рекоја дека ако не е купена од кај нив не можат да ми помогнат. А за пластики за внатрешната единица мислам дека нигде нема. Моделот на внатрешната е AS24TD2HRA-TF. Одлучени се ако можат да искомбинираат со нова внатрешна единиза и да го искористат компресорот.

Дали има некаде нови само внатрешни единици да се купуваат?
Кај роднина на Хаиер 7.5кв му пукна од бакарните цефчина на внатрешната единица и "мајсторо" што ја поправаше му паднала сите пластики испукани се и внатре течи од кондезацијата. Мајсторо ништо не признава демек биди среќен му рекол шо и ова го поправив со цефката никој не го прај демек. Е сеа прашав во Енергија ми рекоја дека ако не е купена од кај нив не можат да ми помогнат. А за пластики за внатрешната единица мислам дека нигде нема. Моделот на внатрешната е AS24TD2HRA-TF. Одлучени се ако можат да искомбинираат со нова внатрешна единиза и да го искористат компресорот.
Ako moze kupete samo vnatresna edinica kako za multisplit Haier ima vo Setec I Energija ( prasajte dali imaat NOVA samo vnatresna edinica odnosno dali prodavaat )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom