Ѓаволот-старата змија

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.879
Поени од реакции
5.005
Да речеме сексот е гревот....соединувањето - бог, раздвојување - ѓавол.(две дрва, едно за спознавање на доброто и лошото и дрвото на животот).
Знаеш прво што покриле Адам и жената негова?(Ева се нарекува после гревот ,бидејќи стана мајка на сите живи).
Ти праша...дали гревот што го прави човекот е всушност ѓавол?
Јас прашувам...Дали гревот што го прави човекот е всушност бог?

Змијата зборува ...
Бог знае оти оној ден кога ќе вкусите од него, ќе ви се отворат очите, па ќе станете како богови и ќе знаете што е добро, а што зло.
А како зборува змијата?...:(

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.141
Поени од реакции
12.125
Мислам дека сите знаеме што е добро, а што е лошо.....и сега богови ли станaвме?
Ова да беше точно ќе немавме морал и етика која ќе се менува, која ќе зависи од центри на моќ и човекот, ќе немаше потреба од ѓаволи и бесови и идеи за грев - многу од работите од библијата ќе ги немаше.
Но тоа го има бидејќи поединецот слабо ја познава/знае и дејствува според својата волја....

Така да, уште долго ќе се расправа за ова „им се отворија очите“ и змијата ќе биде се и сешто, и плодот од дрвото ќе е се и сешто :)
И Дрвото кое никако да се каже што плодови носи, какво е и зошто е... а и ете @PROROKOT што вели: чекајте малку, змијата зборува?
Колку само замижуваме и прифаќаме нешто дека е така како што е бидејќи „света книга било, нема прашања и сомнеж“.

Имам едно мислење на мојот блог напишано за ова, во врска со еврејската сказна за Ева и змијата и гласи:

„Во Малкут е и Лилит(ThILIL=480), ако се гледа Дрвото на Животот свртено наопаку, првата жена на Адам Кадмон, која тргнала по својот пат, и ја нарекоа Демон, а Ева е таа која прва се иницираше, прва која посегна да јаде од Дрвото, и е прогласена за добра. Ама кои сме ние да спориме за нешто. Премногу патријахатот бил на власт во тие времиња кога се одлучувало кој е во право а кој не.“
- За Малкут, Кралството.

И мислам дека има на уште 2-3 места каде зборувам за овие симболи.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.879
Поени од реакции
5.005
Да речеме сексот е гревот....соединувањето - бог, раздвојување - ѓавол.(две дрва, едно за спознавање на доброто и лошото и дрвото на животот).
Знаеш прво што покриле Адам и жената негова?(Ева се нарекува после гревот ,бидејќи стана мајка на сите живи).
Ти праша...дали гревот што го прави човекот е всушност ѓавол?
Јас прашувам...Дали гревот што го прави човекот е всушност бог?

Змијата зборува ...
Бог знае оти оној ден кога ќе вкусите од него, ќе ви се отворат очите, па ќе станете како богови и ќе знаете што е добро, а што зло.
А пред да им се отворат очите, им биле затворени?...:(

Член од
3 јануари 2023
Мислења
8.960
Поени од реакции
5.700
Што ти е ѓавол...
ЧОВЕКОТ сака црква да слика,
а лукавиот ќе влета у кадар.
IMG_20230626_153145.jpg

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.141
Поени од реакции
12.125
Абре Хепта избриши го тоа "прва"!!
Ако и ти буквално си го разбрал битие, тогаш е прва!:LOL:
Не го разбра тоа што го зборувам, сигурно не си ниту пребарал на блогот да читнеш во целост за иницијацијата и змијата и се останато (а има таму, ќе споделам понатаму, да ја исцрпиме темава со прашања од твоја страна), за да ја доловиш сликата,
и сега празни муабети тука, избриши ова, иницирана па kickout од рајот ...

Ако веруваме дека богот е сезнаен, семоќен - дозволил или не змијата да ја иницира жената?
И зошто жената? :) И зошто дозволил? И кој е богот?

Бидејќи си „како бог“ а не бог... кој ќе ти каже?

Оди мисли, иако мислењето не помага... оди направи муабет со Исус и ќе видиш што ќе ти каже...
„О сине, Хепта арно ти збори, само хиероглифите ги помести тро поеќе“ - е така ќе ти рече...
А не да ме прашуваш што зборувам, бидејќи ти не може да ме разбереш... што сум кажал, кажано е на блогот,
тоа што ме прашуваш целиот вчудоневиден само е показател дека не си разбрал бидејќи читаш христијанска света книга и ништо повеќе,
иако милион пати ти имам кажано тоа се еврејски учења.
ЕВРЕЈСКИ. :) А за нив фалусот не ти слуша... туркаш си сказната, филмот си оди...
убавиви...

Ќе ти испринтам маица и ќе ти ја подарам и на неа ќе пишува:
„Битие е Берашит
Знај си го коренот!“

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.114
Поени од реакции
10.139
Аман...:facepalm:..кажете го одговорот на загатката оти неврозитис не фати нас овде што читаме.
Злото е составен дел на животот на секој човек...но дали и зло направено од добри намери е зло, дали и тука ѓаволот умешал прсти?

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Не го разбра тоа што го зборувам, сигурно не си ниту пребарал на блогот да читнеш во велост, за да ја доловиш сликата,
и сега празни муабети тука, избриши ова, иницирана па kickout од рајот ...

Ако веруваме дека богот е сезнаен, семоќен - дозволил или не змијата да ја иницира жената?
И зошто жената? :)

Оди мисли, иако мислењето не помага... оди направи муабет со Исус и ќе видиш што ќе ти каже...
„О сине, Хепта арно ти збори, само хиероглифите ги помести тро поеќе“ - е така ќе ти рече...
А не да ме прашуваш што зборувам, бидејќи ти не може да ме разбереш... што сум кажал, кажано е на блогот,
тоа што ме прашуваш целиот вчудоневиден само е показател дека не си разбрал бидејќи читаш христијанска света книга и ништо повеќе,
иако милион пати ти имам кажано тоа се еврејски учења.
ЕВРЕЈСКИ. :)

Ќе ти испринтам маица и ќе ти ја подарам и на неа ќе пишува:
„Битие е Берашит
Знај си го коренот!“
Разбрав уште само што прочитав.
-добива ново име
-искушенија низ кој треба да помине
-доживување смрт
- и се разбира, разговор со змијата

Последново ти беше акцент....
И? Искушенијата можат да почнат, патот да се помине низ огнениот столб поставен пред рајската градина.

Мојсе и се е јасно, што друго да кажам.
Затоа реков, ѓаволот како да ја пишувал битие.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.141
Поени од реакции
12.125
Ако тебе така ти се чини дека ѓаволи пишуваат свети книги, нека ти биде...
Јас уште се чудам на насловот споен „ѓавол“ и „стара“ па и „змија“ и си прелистувам ствари што сум ги испозаборавил од пред 20 години читани :)

Аман...:facepalm:..кажете го одговорот на загатката оти неврозитис не фати нас овде што читаме.
Злото е составен дел на животот на секој човек...но дали и зло направено од добри намери е зло, дали и тука ѓаволот умешал прсти?
Седни ти прочитај библијата, седни прочитај ако си православна христијанка некој коментар од познати отци и старци што рекле, па наместо да прашуваш сешто и се да ти е рекла казала муабети тука, научи еднаш нешто за својата вера и зацврсти тие темели, не само пишување колку да се напише нешто...

Бидејќи не е секоја тема „играчница“... за религии умираат луѓето, не е ова „од збор реченица“... мислам, хелоу!

И да, заборавив „душо“ да напишам на почетокот :)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Ако тебе така ти се чини дека ѓаволи пишуваат свети книги, нека ти биде...
Јас уште се чудам на насловот споен „ѓавол“ и „стара“ па и „змија“ и си прелистувам ствари што сум ги испозаборавил од пред 20 години читани
20 години!
Си остарел, не си веќе млад, туку стар! :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.141
Поени од реакции
12.125
20 години!
Си остарел, не си веќе млад, туку стар! :)
Како Старата Змија... внимавајте на коренот на вашето дрво :D
Не знаш „змијата“ кога ќе го фрли семето...

На вас е редот младите, сега сте во полн ек... создавајте нешто по кое ќе ве паметат и надвор од Македонија или градот во кој живеете.

П.С. Додека можам да го изведувам Liber Resh или Поздравот на Сонцето, нема старост... :)

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
...кој е смисолот на Бог ако го нема Ѓаволот?
...од каде знаеме што е добро ако не знаеме што е лошо?
...како да препознаеме што е Ѓаволска лукавост,а што Божја мудрост?
...одговорот на овие прашања ќе ви донеси вистински патоказ за вашиот живот?
...дефинитивно и сигурно НЕ!
...ниедна Света Книга,ниту една Вероисповед,а уште помалку философско видување не е прирачник за мирен и среќен живот.Но е добра алатка,за секој индивидуално и различно,да ни даде малку светлина на нашиот пат(живот) :)
...најискрено,по мое,на човека колку му е потребен Бог толку и Ѓаволот
...се разбира,зборувано со речникот на Религиите кои се помалку имаат временска тежина и вистинитост
...едноставно не се up to date (точка)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Како Старата Змија... внимавајте на коренот на вашето дрво :D
Не знаш „змијата“ кога ќе го фрли семето...

П.С. Додека можам да го изведувам Liber Resh или Поздравот на Сонцето, нема старост... :)
Сине/ќерко Хепта, не греши душа.
Ти си под законот и роб на буква си, скрши ги оковите па со "змијата" во постојана пентрација ќе бидеш.:X3:
Таму каде нема ни бог ни ѓавол.

Kajgana Shop

На врв Bottom