Ѓаволот-старата змија

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Почни да си реплицираш на самиот себе...:)

Самиот велиш „Исус кажал„ ама не кажуваш кој го запишал кажаното од Исуса Христа.

Да се потсетиме; Исус зад себе не оставил никаков запис (цртежот во песокта, кога Евреите сакаа да ја каменуваат блудницата, не е круг).

Се‘ што Исус кажува, го кажува „во доверба„ (за да поверуваат Евреите во се‘ што Он ги поучува), не дека Он има потреба од запишување, а кажаното е запишано од Неговите Апостоли.
:facepalm:

Бидејќи апостолите запишувале, црквата полага право на нивните книги кој ги собрале во една книга наречена библија.

Исус кажал, апостоли запишале, зборовите се став на црквата и секој што не од црквата и нејзиниот став е од ѓаволот,така?
Затоа си зема за право да кажеш..
"Во Црквата постои еден став-кој не е Божји, тој веќе е под влијание од ѓаволот"

Си го присвоивте Исус кој умрел за сите луѓе и сакате спасението да биде само ваше?Па не оди тоа така.

Во времето кога Адам и Ева битисуват во Рајот, сите животни му се послушни на Адама. Адам, од сите животни, ја сметал змијата за „попаметна„ во однос за другите. Сатанаил тоа го „заприметил„ и ја искористил змијата како орудие за измама.

Така, кога Сатанаил и‘ се обраќа на Ева, Сатанил привидно зборува преку змијата, иако змијата, природно, нема говорна способност. Оттука останува онаа метафора, дека Сатанил/ѓаволот е „старата змија„, не затоа што змијата е стара, туку затоа што лагата која Сатанил ја изговара преку змијата, е стара лага, кажано од искон, од почетокот на Светов, а таа лага се провлеква меѓу луѓето до денешениов ден.
Змијата во битие е исто што и Исус во новиот завет.Самиот Исус им кажува на апостолите да бидат како змија.
16. Ете, Јас ве праќам како овци меѓу волци: бидете мудри како змии и незлобни како гулаби

Треба да правиш разлика пред гревот и после гревот.
Кога змијата и зборува на Ева, гревото сеуште не е направен , а кога нема грев нема ниту ѓавол во рајот.Затоа не е точно дека преку змијата зборува ѓаволот, туку преку неа зборува светиот дух.
Прочитај и види дека единствено змијата не се правда ниту обвинува некого за тоа што го направила, туку ја прифаќа казната без приговарање, што одговара на Исус кој страдањето го прифаќа и вели нека биде волјата твоја,а не моја.
На грев како гулаб(свет дух).

Откако е направен гревот ,а преку гревот смртта, се појавува ѓаволот и зборува преку Адам и Ева.
Адам го клевети бог "жената која ти ми ја даде"
Ева ја обвинува змијата.
"Змијата ме измами, и јас јадев.”

Двајца(кој се едно тело) ги клеветат бога и змијата(и тие се едно) за нивниот грев.

Дали гледаш колкава заблуда направи ѓаволот во светот?

Светиот дух со Сатана го заменивте!
А кажано е.....
32 И ако некој рече збор против Синот Човечки, ќе му се прости; но ако некој рече против Светиот Дух, нема да му се прости ниту во овој век, ниту во идниот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
А мене ме заморувавте многу сум кревал врева за православието, сум го криткикувал...
Да ми се извините сите сеа :D

Нигде не сум се изјаснил дека нешто или некого следам. Има само едно прашање кое го барам "кој сум јас".Толку за alf.
Тој ѓавол-Исус треба да се закопа и никогаш да не излезе и секоја книга која сведочи за него да се запали.
Ма ова е лудница... веќе не знам ни што зборуваме за змиите, евреите и ѓаволот.
Патот кој го постави Исус преставува оживување на самиот себе.

Небо- пекол(земја) се како стомак на родилка, кој расте, симболично за ширење на религија, се додека некој "слеп" верник го изоди истиот пат и тој ѓавол-Исус воскресне(се роди, дојде, различни зборови за едно исто).

Ѓаволот, таа стара змија одново и одново преку посеаното семе наречени религии доаѓа, го руши старото трло и обележува граници на ново.И пак од почеток...ширење религии, верувања , догми, иницијаторски групи, сите тие се за една намена, да воскресне ѓаволот синот божји.
п.с.иако користам термин ѓавол, тој има и спротивна страна.
А пак стапот на мојсеј што станува змија... изгледа станува Исус :) Абеее...

@PROROKOT, ти не разбираш дека @alf е изворот, пророкот, најдобро ја разбира библијата и сите ние другите ништо не разбираме бидејќи не сфаќаме дека нема време, дека има периоди, дека смртта е симболична низ животот и тоа го зборуваат еврејските мистици...
И нормално, погрешно мислиме дека сето ова потекнува од евреите и нивните философии.

А и ти ако имаш корисничко име пророк, друг е пророк на форумов.... имаше уште еден, ама тој се откажа, му се виде мачно или сфати дека живтото е добар :)

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Hahahaha....uste me pamtis....taka taka...
Vo avgust na polaganje ke te stavam, pod uslov da si dades ostavka od moderator...kje ti klazam nekoja tajna od univerzumot besplatno, samo trebe da go ispolnis uslovot.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Hahahaha....uste me pamtis....taka taka...
Vo avgust na polaganje ke te stavam, pod uslov da si dades ostavka od moderator...kje ti klazam nekoja tajna od univerzumot besplatno, samo trebe da go ispolnis uslovot.
Паметам уште 2-3ца всушност...

Не сум модератор, доаѓај раскажувај тајни ајде... ќе умреме и јас и ти додека се решиш да кажеш нешто мудро на форумов :)
Дојди кажи ни за ѓаволот, гледаш тоа се новите муабети...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Ма ова е лудница... веќе не знам ни што зборуваме за змиите, евреите и ѓаволот.
Најде кој е ѓаволот во очите на змијата.:love:
Се обвини самата себе!Го зема гревот од луѓето на себе.

Како што кажав предходно, ликовите се перде, ѓаволот сеуште никој не го погоди.Само менуваме погледи од актерите во приказната.

Збунка си,а?:D
Епа кога си роб на буквата, така е.

Кој е ѓаволот?Знаеш?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Кој е ѓаволот?Знаеш?
Знам.
Ме прашуваш да ти кажам бидејќи не знаеш или ме прашуваш за да знаеш дали знам? :)
И име има ѓаолот во еврејските учења... ама ти тоа не го знаеш нели... преводот од МПЦ ти е поомилена верзија на еврејскиот закон...
Неписмен си.

И не знам зошто тие погрдни описи за змијата и претпоставка дека е стара... како тоа стара змија?
Што фајде од стара змија? :)

Абе роб на буква, на книги... сите се нешто, само ти слободен граѓанин во пазувите на библијата :D

Се уби од цитирање христијанска света книга, од петни жили очајно се обидуваш да се изградиш како некаков авторитет во однос на религиите, иако не си христијанин но си ја прифаќаш истата како реалност и сега јас или некој друг роб на книги и букви...
Шо те гледам чуден...

И после робови... ТИ си роб бидејќи следиш ропски религии и толкуваш свети книги кои се искасапени од постари учења и кои пропагираат и оправдуваат ропство и бедност на духот на човекот, книги кои не ги разбираш реално бидјеќи немаш познавање за религиите (Читаш едно и како ти дојде така е, дури и си веруваш дека Исус зборува со тебе на сон, ти си Синот - не знам дали си ненормален со овие ставови или се зафркаваш само тука) и си бараш постојано прашања бидејќи ниту основата не ја разбираш, најдобро е да прашуваш, демек мудрости прашуваш... и овие книги што ги толкуваш немаш проблем што те убедуваат дека си беден по дух и дека тоа е добро и дека ќе ти се суди и тоа е добро и дека си грешен и тоа ти е ок...
Се ти е ок... Што, кукавица си?

Затоа - гледај си таму гредата, нели од библијата е тоа, молчи си за другите... толкувај си и пери ги алиштата, зборовите за да црнилото биде доволно сиво за да кажеш - ааа ама другото што христијанската црква го збори е поцрно од моето :)
Абеее и ти си курназ, да си ... векот :)

• Хаха
Reactions: alf
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.110
Поени од реакции
10.138
@alf дали насловот на темата е некоја збунка да направи..
Ѓаволот - старата змија :rolleyes:....
...ако не е старата змија, има ли млада змија?
Кој е ѓаволот????????
:gjavol:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Си знаел бе!!?
Многу итро сакаш да го "откриеш".:kuracc:

Ајде, малку по провокативно!
Со кукавици,роб, неписмен и др. не ми се "крева" духот.

Оди барај сега по вашите свети книги кој наликуваат на симпсонови ,се предвиделе.:D
Автоматски споено мислење:

@alf дали насловот на темата е некоја збунка да направи..
Ѓаволот - старата змија :rolleyes:....
...ако не е старата змија, има ли млада змија?
Кој е ѓаволот????????
:gjavol:
Не е работата да ти кажам, туку ти сама да осознаеш.
Променивме неколку погледи од актерите.
За Адам -ѓавол е жената
За Ева - ѓавол е змијата
За змијата- себеси се гледа како ѓавол.
За бог - сите тројца , змијата да ползи по земјата, од Адам проклета стана земјата, а Ева доби болки при раѓање, да биде потичнета на мажот и да и ја гази главата на змијата.

Сите овие различни погледи, само се последици од гревот, а причинителот остана сокриен.

Еве гледаш, верниците светиот дух го мислат дека е сатаната.

Како самиот ѓавол да ја пишувал битие, поставувајќи перде пред очите на читателот , држејќи го во темнина и при очи да не го забележат ѓаволот, а она што ќе го обожаваат или обвинуваат да ги наведе на грев.
Магичен круг од кој не се излегува.

Мудро барај.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Си знаел бе!!?
Не, ти знаеш бидејќи читаш христијанска библија.

Во Телемитските свети книги тешко да најдеш за ѓаволи, за посвети нешта се зборува таму, и за начини на постигнување
Не е се христијанство и еврејска егзотерија...

Ама ти си знаеш, оди бркај ѓаволи по магичниот круг.
:icon_lol:

• Хаха
Reactions: alf

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Не, ти знаеш бидејќи читаш христијанска библија.

Во Телемитските свети книги тешко да најдеш за ѓаволи, за посвети нешта се зборува таму, и за начини на постигнување
Не е се христијанство и еврејска егзотерија...

Ама ти си знаеш, оди бркај ѓаволи по магичниот круг.
:icon_lol:
Кој по свети нешта , пусти Хепта!
Тоа што ќе напише некој ајваз со буква преку издрогиран пророк, го сметаш за свето?:confused:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Кој по свети нешта , пусти Хепта!
Тоа што ќе напише некој ајваз со буква преку издрогиран пророк, го сметаш за свето?:confused:
Со и на крајот, не биди неписмен: КОИ прашуваш множина. Ми требаше секунда две да разберам што пишуваш!
Исто и сФатив, а не сВатив...

Отвори и прочитај нешто друго ако веќе се прашуваш, доста со идејата дека христијанската библија е врвот, не е само таа света книга и нема таму апсолутни вистини кои важат за сите...
Но тоа ти не може да го разбереш...
Мрзлив си и егоистичен, тоа што си наумил мора да е така - тоа е за сите... стариот еон е силен во тебе :)

За мене што е свето, не го расправам по форуми - тоа требало да го сфатиш до сега... Не расправам со луѓе по форуми за свети нешта!
Само философии и доста е...

На многу места сум зборувал дека Светилиштето мора да остане далеку од профаните, дури и да морам да ти кажам:
У реду е момче, во право си ти си пророк - качи се на магарето и радувај се... нели Синот си ... кхм :cautious:

Ти реков: во светите Книги на Телема тешко да најдеж за ѓаволи, посебно не во еврејско-христијанска смисла. Тоа го има само во твојата библија, тоа што
тебе те маѓепсува и си правиш умствена гимнастика со навидум „тешки прашања“ чии одговори ти ги знаеш е твоето искушение кое ќе го поминеш во иднина ... овие другите што ја читаат библијатаништо не разбираат - ти ќе ги просветлиш :)

Нормален си со тоа „чекај да ти кажам христијанину, јас не верувам, ама ќе ти кажам како е правилна библијата!“?
Морам да те прашам, иако можеби ќе ти изгледа како навреда прашањето...

Исто и за змијата саде во библијата ја има како симбол? Што ако ја има на друго место и ете не е симбол на зло како што е дадена во еврејските учења?
Ќе спојуваме едно со друго? НЕ.
Прифаќаш или тоа или тоа... ако си по библијата, не барај да прикажуваш еден симбол како ама не е тоа што сака да каже авторот...

Авторот на библијата според преданијата е богот. Кој фалус е било кој да кажува што мислел богот кога напишал книга?
Молчи и прифати и дејствувај според законот на мојсеј и според Исус, како „исполнувач на Законот“ :)
Змијата сама ќе си го најде коренот и ќе му ... да не кажам што преку жената...

Треба да внимава мажот и жената кои ја прифатиле библијата за начин на дејствување: семејството што ќе го изградат е дрвото, а змијата преку жената оп - мажот без семејство...
Многу така семејства се растуриле, од туѓа змија во коренот на дрвото :D

Можеме вака до недоглед, што се може да означува ова или она... нема кој да ти каже што е што, бидејќи нештата мора да се тајни и да има дрдорковци кои ќе зборуваат за да има white noise, бидејќи тоа е новиот начин за чување тајна во морето на информации и AI како нова форма на „старата змија“! :)

Хаос :)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
Алф сака да размислуваме, да го мачиме малку повеќе мозокот, синкир Спилберг братучед ми е :(
...ама од многу мачење на мозокот со нешта кои одамна се познати, може да произлезе само уште една, кој знае која по ред секта, која ќе тврди дека најдобро знае што е напишано во Библијата, а сите други се во заблуда...
Автоматски споено мислење:

:facepalm:

Бидејќи апостолите запишувале, црквата полага право на нивните книги кој ги собрале во една книга наречена библија.

Исус кажал, апостоли запишале, зборовите се став на црквата и секој што не од црквата и нејзиниот став е од ѓаволот,така?
Затоа си зема за право да кажеш..
"Во Црквата постои еден став-кој не е Божји, тој веќе е под влијание од ѓаволот"

Си го присвоивте Исус кој умрел за сите луѓе и сакате спасението да биде само ваше?Па не оди тоа така.

Змијата во битие е исто што и Исус во новиот завет.Самиот Исус им кажува на апостолите да бидат како змија.
16. Ете, Јас ве праќам како овци меѓу волци: бидете мудри како змии и незлобни како гулаби

Треба да правиш разлика пред гревот и после гревот.
Кога змијата и зборува на Ева, гревото сеуште не е направен , а кога нема грев нема ниту ѓавол во рајот.Затоа не е точно дека преку змијата зборува ѓаволот, туку преку неа зборува светиот дух.
Прочитај и види дека единствено змијата не се правда ниту обвинува некого за тоа што го направила, туку ја прифаќа казната без приговарање, што одговара на Исус кој страдањето го прифаќа и вели нека биде волјата твоја,а не моја.
На грев како гулаб(свет дух).

Откако е направен гревот ,а преку гревот смртта, се појавува ѓаволот и зборува преку Адам и Ева.
Адам го клевети бог "жената која ти ми ја даде"
Ева ја обвинува змијата.
"Змијата ме измами, и јас јадев.”

Двајца(кој се едно тело) ги клеветат бога и змијата(и тие се едно) за нивниот грев.

Дали гледаш колкава заблуда направи ѓаволот во светот?

Светиот дух со Сатана го заменивте!
А кажано е.....
32 И ако некој рече збор против Синот Човечки, ќе му се прости; но ако некој рече против Светиот Дух, нема да му се прости ниту во овој век, ниту во идниот.
Ме мрзи да ти одговорам, оти ќе треба цело неделно попладне да го изарчам на пишување одговори...:)

Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Со и на крајот, не биди неписмен: КОИ прашуваш множина. Ми требаше секунда две да разберам што пишуваш!
Исто и сФатив, а не сВатив...

Отвори и прочитај нешто друго ако веќе се прашуваш, доста со идејата дека христијанската библија е врвот, не е само таа света книга и нема таму апсолутни вистини кои важат за сите...
Но тоа ти не може да го разбереш...
Мрзлив си и егоистичен, тоа што си наумил мора да е така - тоа е за сите... стариот еон е силен во тебе :)

За мене што е свето, не го расправам по форуми - тоа требало да го сфатиш до сега... Не расправам со луѓе по форуми за свети нешта!
Само философии и доста е...

На многу места сум зборувал дека Светилиштето мора да остане далеку од профаните, дури и да морам да ти кажам:
У реду е момче, во право си ти си пророк - качи се на магарето и радувај се... нели Синот си ... кхм :cautious:

Ти реков: во светите Книги на Телема тешко да најдеж за ѓаволи, посебно не во еврејско-христијанска смисла. Тоа го има само во твојата библија, тоа што
тебе те маѓепсува и си правиш умствена гимнастика со навидум „тешки прашања“ чии одговори ти ги знаеш е твоето искушение кое ќе го поминеш во иднина ... овие другите што ја читаат библијатаништо не разбираат - ти ќе ги просветлиш :)

Нормален си со тоа „чекај да ти кажам христијанину, јас не верувам, ама ќе ти кажам како е правилна библијата!“?
Морам да те прашам, иако можеби ќе ти изгледа како навреда прашањето...

Исто и за змијата саде во библијата ја има како симбол? Што ако ја има на друго место и ете не е симбол на зло како што е дадена во еврејските учења?
Ќе спојуваме едно со друго? НЕ.
Прифаќаш или тоа или тоа... ако си по библијата, не барај да прикажуваш еден симбол како ама не е тоа што сака да каже авторот...

Авторот на библијата според преданијата е богот. Кој фалус е било кој да кажува што мислел богот кога напишал книга?
Молчи и прифати и дејствувај според законот на мојсеј и според Исус, како „исполнувач на Законот“ :)
Змијата сама ќе си го најде коренот и ќе му ... да не кажам што преку жената...

Треба да внимава мажот и жената кои ја прифатиле библијата за начин на дејствување: семејството што ќе го изградат е дрвото, а змијата преку жената оп - мажот без семејство...
Многу така семејства се растуриле, од туѓа змија во коренот на дрвото :D

Можеме вака до недоглед, што се може да означува ова или она... нема кој да ти каже што е што, бидејќи нештата мора да се тајни и да има дрдорковци кои ќе зборуваат за да има white noise, бидејќи тоа е новиот начин за чување тајна во морето на информации и AI како нова форма на „старата змија“! :)

Хаос :)
Колку глупости.
Прво, магот Мојсе е исто што и твојот пророк.Водач на слепите.
Користи буква да направи каша од духовното , помија со која се раните , прелажани дека правите возвишени , божји работи.

Ништо свето немате, а нешто кога немате , ќе се вадите дека светото треба да се крие.
Затоа, плукам по вашите светињи.

Тоа што сте мизерни во душа го надополнувате со буква.Но, со буквата не може да ја сокриете вашата мизерија.Колку и да се трудите да покажете духовно знаење , ќе бидете само бледа слика на богот.
По сенката ќе му се влечете и во книгите споредби ќе наоѓате како исполнето пророштво.Да си ја наградите мизеријата.

Има разлика од "јас сум роден како таков" до "јас се учам да бидам како таков".

Стремете се да бидете повторно родени , а не од буква научени.
Ама раѓање не исто што и иницијација.
Тоа да ти биде јасно како бел ден.

п.с.фала за граматичките забелешки.:D

Член од
3 јануари 2023
Мислења
8.958
Поени од реакции
5.700
Јас читам... И чекам на вистинскиот одговор.
Џабе книги и ученија, џабе цитати и појаснувања.
...
Легнал ли ѓаволот со жена, а таа поербап од него?
Кој е ГРЕШНИОТ во тој случај??
...
Господ ли им потсекол крилјата на паднатите ангели???
...
Дали ако имаш лоши мисли, ѓаволот е во тебе,
или само ако ги оствариш мислите??
...
Зошто на животно со некоја МАКА го отепуваат???
ОД МИЛОСТ, да не се мачи.
Ако отепаш ЧОВЕК во МАКА, си ГРЕШЕН?!?
Зошто?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
И ти ко Адам, кога се правда... или сака да се покаже во подобро светло во однос на другиот!
Слабо учиш од „старата змија“ - а тука расправаш за божествени работи правење..,.
Кои муабети читам...

Ама зошто ова „вие“ не го промениш во „јас“? Кои се сите тие „вие“ за кои зборуваш и се самозадоволуваш и паѓаш во трансови кога вака ќе напишеш нешто без врска и глупо?

Ти зборуваш и коментираш туѓа света книга со децении, СО ДЕЦЕНИИ секташки толкуваш христијанска света книга
и бараш во нејзе нелогичности или даваш свои одговори или ти како разбираш за нештата, и за црно чудо сметаш дека твоите умствени гимнастики се некаква апсолутна вистина и ги наметнуваш на христијани со муабет дека тие се слепци, ти не...?

Како тоа во твојот ум библијата не е книга, а сите други свети книги - се само книги, нема ништо посебно во нив и се е таму погрешно? Сите слепци само ти божествени работи правиш?

Ти си роден добро, ама низ животот бааги егото ти настранило по сето ова што го мислиш за себе си и што го зборуваш... затоа и сметаш дека си пророк и зборуваш со Исус!
Како бре мајката тоа ти сметаш дека зборуваш со Исус? Или се што зборуваш за библијата ти е логичка последица од твоето размислување? :coffee:
Што практикуваш од Библијата па ти правиш божји работи а другите не?
Кој тоа е ѓаволот во муабетов...?
Ѓаволиште низаедно :) Само ти фали староста...

Ти не знаеш ниту за раѓање ниту иницијација... не знам кој фалус те турка да зборуваш за нешта кои се далеку од тебе... мене нешто ми кажуваш? Немој, нема што да ми кажеш што не знам за тебе и твојот универзум... само призиваш нешто што не го разбираш.
И кога ќе пострадаш на крстот, ќе драпаш мадиња како „старата змија“ е виновна, не ти и твоите призиви во умот кој не го контролираш.
Држи се малку подалеку од ѓаволот, не ко слеп за стап се натаму па натаму...

Молчи си за поимите кои не ги разбираш и ти се само зборови и држи се таму до секташкото толкување на христијанската библија и убедувај се себе си дека нешто посебно зборуваш или различно од црквата која ја има прифатено библијата за своја света книга. :coffee:
Ѓаволот од библијата си бара луѓе ко тебе - Мојсеј да е маг, Исаија користел супстанции, Јован од изнемоштеност имал визии итн итн...

Ти велам за свети работи не се зборува на форум, а најмалку со „духовни чеда“ како тебе... ќе направите глупост не од тоа дека сакате намерно да направите глупост, туку бидејќи не разбирате до кај ви е чергата и чекорот...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom