Ѓаволот-старата змија

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Христос муабетеше со „шеф сале„, односно со главниот ѓавол, со небесното му име „Сатанаил„, херувим по хиерархија, оној кој е/бил меѓу најблиските ангели до престолот Божји, кој ја покривал светлината која излегува од Бога.

Оттаму, од Небесата, Христос и Сатанаил се „стари добри познаници„.
Тој(ѓаволот) владее со земјата, но не и со небото бидејќи е исфрлен од него.
А кој може да ти ги нуди сите царства на земјата ако на истиот му се дадени од самиот бог?

Ако целата работа е во круг, тогаш приказната за искушението со ѓаволот, всушност е борба , самиот со себе.
Нели,при воскресението му е дадена власт на небото и земјата.
Ако има власт на земјата има власт и над демоните кој ги напаѓаат луѓето, затоа и го слушаат и од страв треперат пред него.
Сепак е еден ѓавол, како што е и еден син(бог)
Автоматски споено мислење:

Добро почна и ти...
Но ја сврти, на секс. Гревови има многу.
Блаженство доживува и ДУШАТА... без секс.
Ете, како лош пример, јас сакав да бидам осуден од Бога,
и бев спремен да страдам наместо СТРАДАЛНИКОТ.
И тоа ли било грев на кој ѓаволот ме наведуваше?
Не видов никого, само голем НЕСПОКОЈ до мене...
Па всушност многу работи се поврзани со тој секс, а една од основните кој го става човекот на исто рамниште со бог е создавање на човек , токму преку тој секс.

Но, ако прво не се совладаме самите себеси, какво потомство создаваме?
Тоа кое ќе не суди, она кое ќе владее со нас или ни создава пекол на душат?.

Па после се чудиме , зошто толку злоба има во луѓето, толку страдање, само плач и лелеци, поделби, раздори ,војни...и времето повеќе не не сака, поплави, земјотреси ....и сл.

А ѓаволот ни ора, ни копа , а злото никна.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
Го бараме ѓаволот кој ги мами луѓето.
Младиќу,

а бе сите кои сакаат спасение Го бараат Бога Спасителот, ама саде ти го бараш непомјаникот...:facepalm:

Немај си гајле-непомјаникот (ѓаволот) е токму до тебе, ти „укипкува„ разно-разни помисли у глата, и тие помисли ги изнесуваш на форумов...:facepalm:

Во Црквата постои еден став-кој не е Божји, тој веќе е под влијание од ѓаволот...а ти го бараш токму него, иако веќе си негов роб...ама никако да ти текне...:facepalm:

Тој(ѓаволот) владее со земјата, но не и со небото бидејќи е исфрлен од него.
А кој може да ти ги нуди сите царства на земјата ако на истиот му се дадени од самиот бог?
Погрешен заклучок...

Ѓаволот му ги понуди сите земни царства на Христа Спасителот и со таа понуда, самиот ѓавол ни сведочи дека сите тогашни земни цареви биле под негова директна команда. Нуикој не му дал ништо на ѓаволот, туку тој си сема што сака.

Оттука дознаваме дека Христос дојде првиот пат на Земјава во моментот кога за човечкиот род настапил до тогаш најлошиот период на битисување-под ѓаволската управа.

• Љубов
Reactions: alf
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.110
Поени од реакции
10.138
Оттука дознаваме дека Христос дојде првиот пат на Земјава во моментот кога за човечкиот род настапил до тогаш најлошиот период на битисување-под ѓаволската управа.
Ѓаволот, како извор на сите зла на оваа планета, не престана да го уништува човекот и мислам дека сега е тој најлош период под негова управа.
Народот бара спасение за овој живот, на земјата, а не откако ке умре, за таму негде горе да има вечен и убав живот.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Во Црквата постои еден став-кој не е Божји, тој веќе е под влијание од ѓаволот...а ти го бараш токму него, иако веќе си негов роб...ама никако да ти текне...:facepalm:
Не пишувај глупости, тоа не е став на црквата туку Исус кажа.
Кој не е со Мене, против Мене е; и кој не собира со Мене, тој растура.

А тоа што си препишувате екслузивитет на духовноста , станавте против Исус.Еднаш пишувавме за ова, етикетирање, присвојување, разделување,цепкање не е учење кое го кажуваше Исус.

Се си мислам дека спасител чекате, а на ѓаволот се молите.:(

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
Не пишувај глупости, тоа не е став на црквата туку Исус кажа.
Кој не е со Мене, против Мене е; и кој не собира со Мене, тој растура.
А младиќу,
колку запишани реченици има оставено лично Христос?...:icon_lol:

Се си мислам дека спасител чекате, а на ѓаволот се молите.:(
Уааааауууу!...

Ај кажи како „изгледа„ молитва насочена кон лукавиот...:icon_lol:

Знам еден куп молитви на памет, ама сите се насочени кон Христа Бога, кон Мајката Божја, кон Светиите, кон Ангелот-чувар...

Ѓаволот, како извор на сите зла на оваа планета, не престана да го уништува човекот и мислам дека сега е тој најлош период под негова управа.
Народот бара спасение за овој живот, на земјата, а не откако ке умре, за таму негде горе да има вечен и убав живот.
Да, живееме во времиња во кои злото, неговоит татко и неговите видливи слуги веќе не се ни кријат, туку излегуваат во јавност и посочуваат кое ќе биде нивното идно зло.

Народот не бара спасение, туку и понатаму си тера световен живот...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
колку запишани реченици има оставено лично Христос?...:icon_lol:
Каде прочита "запишал"?
Реков кажал.
Читај пред да реплицираш.
Нацртал само круг.

Знам еден куп молитви на памет, ама сите се насочени кон Христа Бога, кон Мајката Божја, кон Светиите, кон Ангелот-чувар..
Браво за тебе.

Во контекст на темата.

Да ја искористиме приказната од битие и создавање на Адам.

Змијата и рекла на Ева ...
Бог знае оти оној ден кога ќе вкусите од него, ќе ви се отворат очите, па ќе станете како богови и ќе знаете што е добро, а што зло.

Еве вкусила од плодот и му дала и на Адам.
Бог ја казнил змијата ,Ева и Адам.
Да менуваме погледи од различни страни.

Гледано од очите на Ева, змијата е ѓаволот , била убедена од змијата дека бог забраната ја ставил од себичност, бидејќи со вкусување и тие ќе станат како богови.

Гледано од очите на Адам, жената е ѓавол зошто му дала да јаде од плодот и тој ја послушал( појака од него е), слабост покажал.

Гледано од очите на бога, ѓаволот(бунтовник, противник или клеветник) се сите тројца кој ги казнил.
Адам е бунтовник зошто ја послушал жената и го обвинил-хулел бога.

Жената, која ми ја даде Ти, таа ми даде од дрвото, и јас јадев.
Тој ѓавол-жената , бог му ја дал.

Жената вели..Змијата ме измами, и јас јадев.

Итроштини женски, секогаш друг е крив.

Змијата им ја кажа вистината, навистина им се отворија очите и виделе дека се голи,но поради нив си доби клетва.
"Затоа што си го направила тоа, проклета да си меѓу сите животни."

Од позиција на змијата гледано,.....пробај сам.

Имај на ум како што змијата е проклета меѓу сите животни, така е проклет и секој што виси на дрво.

Галатјаните 3 „Секој да е проклет што виси на дрво!”,

Кој е ѓаволот?

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.110
Поени од реакции
10.138
Каде прочита "запишал"?
Реков кажал.
Нацртал само круг.

Браво за тебе.

Во контекст на темата.

Да ја искористиме приказната од битие и создавање на Адам.

Змијата и рекла на Ева ...
Бог знае оти оној ден кога ќе вкусите од него, ќе ви се отворат очите, па ќе станете како богови и ќе знаете што е добро, а што зло.

Еве вкусила од плодот и му дала и на Адам.
Бог ја казнил змијата ,Ева и Адам.
Да менуваме погледи од различни страни.

Гледано од очите на Ева, змијата е ѓаволот , била убедена од змијата дека бог забраната ја ставил од себичност, бидејќи со вкусување и тие ќе станат како богови.

Гледано од очите на Адам, жената е ѓавол зошто му дала да јаде од плодот и тој ја послушал( појака од него е), слабост покажал.

Гледано од очите на бога, ѓаволот(бунтовник, противник или клеветник) се сите тројца кој ги казнил.
Адам е бунтовник зошто ја послушал жената и го обвинил-хулел бога.

Жената, која ми ја даде Ти, таа ми даде од дрвото, и јас јадев.
Тој ѓавол-жената , бог му ја дал.

Жената вели..Змијата ме измами, и јас јадев.

Итроштини женски, секогаш друг е крив.

Змијата им ја кажа вистината, навистина им се отворија очите и виделе дека се голи,но поради нив си доби клетва.
"Затоа што си го направила тоа, проклета да си меѓу сите животни."

Од позиција на змијата гледано,.....пробај сам.

Имај на ум како што змијата е проклета меѓу сите животни, така е проклет и секој што виси на крст.

Галатјаните 3 „Секој да е проклет што виси на дрво!”,

Кој е ѓаволот?
Е ај сега кажи дека ние жените сме криви.....живи ѓаволи :свиркам:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Один се саможртвува и виси на Дрвото на Животот познато кај скандинавците како Игдрасил, 9 ноќи и 9 дена при што издржувајќи ги искушенијата и имајќи визии, добива тајна мудрост.
Слична е приказната како кај христијаните: богот кој што е три во едно се жрвува себе си пред себе си ...
Така оди се жртвува пред себе си и виси на дрвото на животот :)

Исто Дрвото е слично како и кај Евреите и нивната тајна доктрина кабала, од каде произлегува и Тората која ја копираат потоа другите религии како егзотерија.

Сигурно не е Змијата Один, бидејќи змијата си има име: Níðhöggr :)

Во еврејскиот јазик Змија и Месија имаат иста вредност.
Зборот за змија е נָחָשׁ 358
Зборот на Месија е מָשִׁיח 358

Евреите според нивната пракса позната како гематрија, учат дека зборови со иста вредност се дообјаснуваат едни со други и даваат тајни значења на зборовите

И ете ти го Средниот Столб целосен, чиј збир е 358 (збирот на патеките и сефиротите) што е исто со Месија но и со Змија, која христијанските мистици МОРАА да и ја столчат главата бидејќи води кон Кетер дирекно преку Мајката(која е жена) оставајќи го Синот меѓу луѓето.

Но тоа се како што велат Малите мистерии…

Исус е Формула како што кажав и порано… Или како што некои на форумов што рекоа, Исус дојде за да се изврши законот на Мојсеј, Законот на Тетраграматонот…“
- За Луцифер, LVX И други мистерии

Треба да изучувате еврејски мистицизам ако сакате да нуркате во мистериите на светите книги. Разумот е лага :coffee:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Се залета како вол во купус.:sneaky:

Сите ликови во приказната се само фигури кој го одвлекуваат вниманието од правиот ѓавол.Кој не е ни спомнат, но е вешто прикриен.
Змијата само даде правец-потез за победа, кој го плати скапо.
Затоа не го дадов погледот од змијата, што било причина така да постапи.
Кој е нејзиниот ѓавол?:D

Член од
3 јануари 2023
Мислења
8.960
Поени од реакции
5.700
Дали ѓаволот постои? Разни одговори бесмислени.
Како му е името, не ме интересира,
секој си го нарекува како што сака.
Дали би помогнале некому да си го одземе животот?
А што ако не е во состојба, па те моли тебе за помош?
Ѓаволот ли умешуе прсти, тој нечесниот, најубавиот?
...
Не мора да се мачиш, да го сечеш дрвото...
Сечи му коренот, дрвото само ќе падне.
...
ЧОВЕКОТ е ѓаволот.
Господ го создал, а тој се побунил против создателот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Не мора да се мачиш, да го сечеш дрвото...
Сечи му коренот, дрвото само ќе падне.
Немаш дрво, немаш корен, немаш змија која ќе лежи во коренот...
Па и не е лоша идејава да ти кажам право.

• Вау
Reactions: alf

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
Каде прочита "запишал"?
Реков кажал.
Нацртал само круг.
Почни да си реплицираш на самиот себе...:)

Самиот велиш „Исус кажал„ ама не кажуваш кој го запишал кажаното од Исуса Христа.

Да се потсетиме; Исус зад себе не оставил никаков запис (цртежот во песокта, кога Евреите сакаа да ја каменуваат блудницата, не е круг).

Се‘ што Исус кажува, го кажува „во доверба„ (за да поверуваат Евреите во се‘ што Он ги поучува), не дека Он има потреба од запишување, а кажаното е запишано од Неговите Апостоли.

Кој е ѓаволот?
Веќе ти е одговорено.

Што? Не ти се допаѓа одговорот?...:icon_lol:

Ај да ти појаснам, а ти продужи со своите заблуди.

Во времето кога Адам и Ева битисуват во Рајот, сите животни му се послушни на Адама. Адам, од сите животни, ја сметал змијата за „попаметна„ во однос за другите. Сатанаил тоа го „заприметил„ и ја искористил змијата како орудие за измама.

Така, кога Сатанаил и‘ се обраќа на Ева, Сатанил привидно зборува преку змијата, иако змијата, природно, нема говорна способност. Оттука останува онаа метафора, дека Сатанил/ѓаволот е „старата змија„, не затоа што змијата е стара, туку затоа што лагата која Сатанил ја изговара преку змијата, е стара лага, кажано од искон, од почетокот на Светов, а таа лага се провлеква меѓу луѓето до денешениов ден.

Ти текнуе?...

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2022
Мислења
302
Поени од реакции
586
Пријателе џабе им објаснуваш,тој шо ја отворил темата ја отворил очигледно за да создаде конфузија за тоа кој е ѓаволот, нели гледаш дека за него Исус е лошиот вика дека змијата висела на дрво и Исус висел на дрво и сеа кој е кој, не се мачи повеќе се знае на чија страна е тој шо ја отворил темата џабе само губиш нерви и време на вакви.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
Пријателе џабе им објаснуваш,тој шо ја отворил темата ја отворил очигледно за да создаде конфузија за тоа кој е ѓаволот, нели гледаш дека за него Исус е лошиот вика дека змијата висела на дрво и Исус висел на дрво и сеа кој е кој, не се мачи повеќе се знае на чија страна е тој шо ја отворил темата џабе само губиш нерви и време на вакви.
И јас му го велам истото повеќе пати, ама ликот е упорен во отворањето теми и поставувањето прашања, а одговорите на прашањата не ги прифаќа...„иде„ на кондиција...:icon_lol:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.110
Поени од реакции
10.138
И јас му го велам истото повеќе пати, ама ликот е упорен во отворањето теми и поставувањето прашања, а одговорите на прашањата не ги прифаќа...„иде„ на кондиција...:icon_lol:
Алф сака да размислуваме, да го мачиме малку повеќе мозокот, синкир Спилберг братучед ми е :(

Kajgana Shop

На врв Bottom