Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.601
Ојде доказот за големите победи на северот.
Автоматски споено мислење:

Повлекувањето е сега наратив кој го прифаќаш. До вчера беше ќотекот во непостоечките битки.

Пак не ми објасни каков им бил планот за десант при толкавата пво што јас сум ја знаел, а нив им затаило разознавањето? Имаше список наназад на пво оружја про ги има Украина.
Русите се повлекоа од север бидејќи беа во незавидна позиција. Беа во незавидна позиција бидејќи јадеа ќотек по цела должина на автопатите кои ги држеа.

Не знам што не ти објаснив пак, нејасен си ми.

Сепак не ми одговори ти на јасно поставени четири прашања
Повели одговори барем едно
поентата беше украинците да преговараат, но некој ги убеди да се откажат. Самото тоа што русите ги повлекоа војниците од таму беше почетокот на долгата војна со безбројни самоубиствени напади да се ослободи Крим. Со таа одлука украиниците си ја растурија целовитоста на Украина. Доколку испреговараа, војната ќе се завршеше и Украина ќе беше цела без Крим. Сега еве им фалат 2-3 региони, утре задутре повеќе, тоа направија со тоа непреговарање.
Значи русите нападнале за украинците да преговараат. После два месеца нејќење, русите културно се повлекле?
Па и така да е пак е неуспех, бидејќи не го постигнале тоа што го сакале.

Украина требало да се нафати на договор додека има 8 од своите покраини под РФ. Ветувањето е дека РФ која до тогаш поседува една цела, и две половини (Доњецк и Луганск) веќе осум години, ќе се повлечат од сите покраини, вклучувајќи Донбас за да им го остават Крим на раат.

Добро бе, кај ви ги кажуваат приказниве?
Па со кој памет верувате во вакви глупости?
Па Путин за да не ги изгуби Керсон и Харков ги стави во устав, вие верувате дека ќе се повлече туку така?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.369
Поени од реакции
43.171
Русите се повлекоа од север бидејќи беа во незавидна позиција. Беа во незавидна позиција бидејќи јадеа ќотек по цела должина на автопатите кои ги држеа.

Сепак не ми одговори ти на јасно поставени четири прашања
Повели одговори барем едно

Значи русите нападнале за украинците да преговараат. После два месеца нејќење, русите културно се повлекле?
Па и така да е пак е неуспех, бидејќи не го постигнале тоа што го сакале.

Украина требало да се нафати на договор додека има 8 од своите покраини под РФ. Ветувањето е дека РФ која до тогаш поседува една цела, и две половини (Доњецк и Луганск) веќе осум години, ќе се повлечат од сите покраини, вклучувајќи Донбас за да им го остават Крим на раат.

Добро бе, кај ви ги кажуваат приказниве?
Па со кој памет верувате во вакви глупости?
Па Путин за да не ги изгуби Керсон и Харков ги стави во устав, вие верувате дека ќе се повлече туку така?
па не беше внесувањето на регионите во РФ кога се преговараше, него летото лани откако преговорите пропаднаа. Зеленски дури и со закон прогласи дека никој не смее да преговара со Русија, и овие си ги земаа регионите. Затоа ти викам, клучно беше тоа шо излегоа од преговори украинците и си ја окончаа судбината.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.601
па не беше внесувањето на регионите во РФ кога се преговараше, него летото лани откако преговорите пропаднаа. Зеленски дури и со закон прогласи дека никој не смее да преговара со Русија, и овие си ги земаа регионите. Затоа ти викам, клучно беше тоа шо излегоа од преговори украинците и си ја окончаа судбината.
Не реков дека се е во исто време.

Некако се фокусираш на погрешни детали од пораката.

Реков дека на Путин никогаш не можело да му се верува. После осум години окупација на Крим и Донбас, инвазија од 8 правци, треба да му се верува дека од секаде ќе се повлече.

Кој не верува да му умре мајка

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.369
Поени од реакции
43.171
Не реков дека се е во исто време.

Некако се фокусираш на погрешни детали од пораката.

Реков дека на Путин никогаш не можело да му се верува. После осум години окупација на Крим и Донбас, инвазија од 8 правци, треба да му се верува дека од секаде ќе се повлече.

Кој не верува да му умре мајка
сега дали на Путин да не му се верува или на овие три пати што го заебаа? Не знам на кој попрво да не му верувам искрено :D

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.162
Нека проба некој да објасни што има изгубено Русија у војнава.
Не знам што изгубија, ама добијаа сосед со силно анти-Руско расположение, вооружен и поддржан од најголемиот сојуз на денешницава.
Освен ако Русија не направи некој солиден воен напредок или не изигра маестрално дипломатски, на своите граници ќе ја има највооружената земја во Европа, што и да остани од Украина.

Ако Русија не го реши конфликтов со јасна поделба на граници - ќе има втора војна.
Ако остани замрзнат конфликт, САД ќе се осигураат Украина да биди најдобро вооружената земја во Европа.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Не знам што изгубија, ама добијаа сосед со силно анти-Руско расположение, вооружен и поддржан од најголемиот сојуз на денешницава.
Освен ако Русија не направи некој солиден воен напредок или не изигра маестрално дипломатски, на своите граници ќе ја има највооружената земја во Европа, што и да остани од Украина.

Ако Русија не го реши конфликтов со јасна поделба на граници - ќе има втора војна.
Ако остани замрзнат конфликт, САД ќе се осигураат Украина да биди најдобро вооружената земја во Европа.
Ова што трипати го повтори најдобро вооружена држава на светот е само трипати поголема глупост. Украина само може да се претвори во европска верзија на Авганистан која ќе се распадне како кула од карти во моментот кога САД ќе проценат дека понатамошното вложување во неа е економски неисплатливо.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не ми објасни како тоа имале план да направат воздушен десант во држава која има онолку ПВО орудија (и тоа што јас го знам на пример), колку што цела Европа заедно нема.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.601
Не ми објасни како тоа имале план да направат воздушен десант во држава која има онолку ПВО орудија (и тоа што јас го знам на пример), колку што цела Европа заедно нема.
Аха, јас сега треба да ти ги објаснам и оправдам руските намери. Не фала.
Што и како планирале сигурно нема да дознаеме. Знаеме дека испратија падобранци во Хостомел од кои пола се мртви а другата половина се повлекоа. Едночудо хеликоптери изгубија, првите баш кај браната во резервоарот паднаа уште на приод. Што и да планирале не им се оствари.

Најобичен срч на јутуб едно чудо видеа ќе ти извади

сега дали на Путин да не му се верува или на овие три пати што го заебаа? Не знам на кој попрво да не му верувам искрено :D
Фиксно сите политичари се лажговци, тоа важи и за Зелениот и за Сенилниот.
Ама па на Путин да му веруваш, особено кога се правда за нешто од лани.... Со среќа

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.235
Поени од реакции
9.856

Знаеш ли колку е долгот на Украина 2023 а колку бил 2021, и знаеш ли колку луѓе се отселени за овие две години?
Не се талибанци овие, им се живее....и кога ќе прекине помошта од Запад толку е со нив. Да оставиме фактот што откако ќе се потрошат у офанзивава им следува студен туш. Украина никад нема да биде саглам држава, може сите да ја отпишеме.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.217
Поени од реакции
13.665
Среќа па после пропааѓање на договоров, не излегоа Турците да посочат дека трети страни се вмешале и го разурнале цел процес.

Али да на Путин не му да веруваш :ROFLMAO:

За жалење.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
7.145
А што уствари се деси на крај кај Гостомел? Украинците ги исчистија русиве од аеродромот или овие успешно се повлекоа?
Иначе до следната година да се објаснувате што точно се деси кај Киев, ни едниот ни другиот ќе бидете во право затоа што се се заснова на претпоставки. Тек после војната може ќе дознаеме што точно и зашто се деси таму, а можда у години покасно.

Среќа па после пропааѓање на договоров, не излегоа Турците да посочат дека трети страни се вмешале и го разурнале цел процес.

Али да на Путин не му да веруваш :ROFLMAO:
Израелецон не кажа нешто такво? Демек имало договор, па му наредиле на Зеленски да се повлече.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Аха, јас сега треба да ти ги објаснам и оправдам руските намери. Не фала.
Што и како планирале сигурно нема да дознаеме. Знаеме дека испратија падобранци во Хостомел од кои пола се мртви а другата половина се повлекоа. Едночудо хеликоптери изгубија, првите баш кај браната во резервоарот паднаа уште на приод. Што и да планирале не им се оствари.
Аха. Знаев... Одговорот е глупи се Русите не знаеле што сакаат.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Мене едно не ми е јасно, која е поентата што Путин дури сега го спомнува овој документ. Која е позадината зад целава представа.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
А што уствари се деси на крај кај Гостомел? Украинците ги исчистија русиве од аеродромот или овие успешно се повлекоа?
Иначе до следната година да се објаснувате што точно се деси кај Киев, ни едниот ни другиот ќе бидете во право затоа што се се заснова на претпоставки. Тек после војната може ќе дознаеме што точно и зашто се деси таму, а можда у години покасно.
Русите го имаа Аеродромот уште првите моменти од почетокот на војната и го имаа додека не се повлекоа. Покушаа да лажат нешто Украинците, ама за беља тргнаа CNN да видат што се дешава и ги зезнаа. Значи го завземале аеродромот за да прават десант, ама поради некоја причина не направиле. Пародија. Точно нема да знаеме, тоа се слагам. Ама дека покушале воздушен десант е смешки. Дека покушале да го завземат Киев со 9 или 30К е пак смешки. Дека ги избркале од таму воено и тоа е смешки. Уствари сега одкако излезе Путин со документот и наративот за повлекување наеднаш им е ок.

Мене едно не ми е јасно, која е поентата што Путин дури сега го спомнува овој документ. Која е позадината зад целава представа.
Добра воља. Политика.

Kajgana Shop

На врв Bottom