Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не разбирам што е толку тешко да се прифати дека курот го изедоа на северот. Ако толку безгрешна и одлична Руската тактика, сега Путин ќе одеше на прием кај некојси нов Јанукович и ќе потпишуваа партнерски договори ала Белорусија. Немаше да седат во ровови со Т-55ки и да чекаат Украинска офанзива.
Не е тешко да се прифати вистината ако е вистина секско.

Тебе на пример полесно ти е да прифатиш дека Руската армија е пародија, им затаило разознавањето, планирале авионски десант, затоа го завземале аеродромот, па иако го заземаа уште првите моменти од војната, не направија десант, поради некоја пародична причина. Пошто нели има слики од авиони на твитер и тоа го објавиле Русите, а како што знаеме, во војнава све мора дз се објави пред да се направи. И еве т55ките кои парче ги направија Украинците во нивната офанзива, се затоа донесени, пошто сите други тенкови им ги уништија.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940

Еве конечно видеа од тие фамозни потпишани договори...

Значи просто неверојатно на кое ниво е паднат Путин... Од безмалку лидер на Европа и контратежа на САД во светот, стигна до ситуација да се правда пред африкански лидери дека украинците "го изиграле", и тоа го прави 1 година после наводниов договор мавтајќи со некаков лист... :popce:

Шизофрен лидер на шизофрени следбеници. Барем сега може конечно ќе умре муабетот дека повлекувањето од север било феинт... Hopefully... :icon_lol:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.992
Поени од реакции
51.139
Па ова ако е вистина е поголем резил. Трет пат преебан со иста фора, не е за мафтање пред народ.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Па ова ако е вистина е поголем резил. Трет пат преебан со иста фора, не е за мафтање пред народ.
Богами… ова веќе поминува од добра воља во наивност. Јас да сум на негово место не сопирам додека постои лвов.
Автоматски споено мислење:

повлекувањето од север било…
…Џокер за преговори… меѓу другото.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.206
Поени од реакции
12.007
Туку целава дискусија е оффтопик со темава. Едната тема ја затворија за слично просерување. Се надевам дека и на оваа ќе му турат клуч.
Токму тоа им е целта на ботчињата. :)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.599
зошто ти како војник тресеш вакви небулози? Нема битка која нема поента, секое место макар и трафика има некаква стратешка вредност. Така да Бахмут, Попасна, Лисичанск, Вухледар, све си имаат своја стратешка вредност. Да немаа, украинците немаше да потрошат 300,000 војници да ги бранат.
Токму така, многу убаво кажано, благодарам.

Штом секоја битка има своја поента, лоја беше поентата на трите продори на север?
Што фунција завршија тие?
ЧИСТО за да биде појасно. Првите преговори почнуваат 28
4 дена после интервенцијата.
Втори и трети се водат на 3 и 7 ми.
Потоа отиде се во вода.

Русија се повлече дури месец подцна.
Битките на кои свршувате ака повлекувањето се случуваше крајот на Март.

Значи ниту да излажете не знаете.

Туку целава дискусија е оффтопик со темава. Едната тема ја затворија за слично просерување. Се надевам дека и на оваа ќе му турат клуч.
Друже многу пишуваш ама ништо не кажуваш, освен реметење пред кооперација.
Ако Русија се повлекла два месеци после договорот како што ти кажуваш.
Колку наивен треба да биде Путин за да нареди повлекување во знак на добра волја, во име на договор кој Украина веќе два месеца не го почитува?
Кој кого лаже тука?
Не ни е нас болка, туку ви е вас утеха која не сакате да ви се одземе.

Кажи ми кои се тоа битки на север? Гледаме како изгледа кога Русите прават битки во Бахмут, Авдеевка, Маринка, Угледар, Мариопол…. Дај покажи ги местата на битките на север. Пошто јас такви места немам видено.

Или планирале авионски десант, па се заебале? Не знаеле колку војска имааат, пошто ги заебало разознавањето? Незнаеле колку пво имаат Украинците. Тоа дека ги виде на твитер авионите спремни да полетаат?
Битките ти ги имам разглабано на долго и на широко многу пати претходно. Немам намера пак да го правам тоа. Каков и доказ да ти се даде, ти си веруваш во твојата замисла.
Не можам јас да објаснам толку многу колку што ти можеш да ме игнорираш.

Секогаш се враќаш на истиот муабет со истиот тон. Тоа изгледа овака:
Не е тешко да се прифати вистината ако е вистина секско.

Тебе на пример полесно ти е да прифатиш дека Руската армија е пародија, им затаило разознавањето, планирале авионски десант, затоа го завземале аеродромот, па иако го заземаа уште првите моменти од војната, не направија десант, поради некоја пародична причина. Пошто нели има слики од авиони на твитер и тоа го објавиле Русите, а како што знаеме, во војнава све мора дз се објави пред да се направи. И еве т55ките кои парче ги направија Украинците во нивната офанзива, се затоа донесени, пошто сите други тенкови им ги уништија.
Ја опишуваш горе доле фактичката ситуација со огромна доза на сарказам со цел да кажеш:
"Не се прајте глупи ова нема шанси да се деси"

Никогаш не дадовте објаснување за чудните одлуки на север, никогаш не одговоривте на ниту едно прашање, како што ги игнориравте оние четири што ги поставив погоре.
Едно одговорете ми, ќе бидам среќен

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ојде доказот за големите победи на северот.
Автоматски споено мислење:

Штом секоја битка има своја поента, лоја беше поентата на трите продори на север?

Колку наивен треба да биде Путин за да нареди повлекување во знак на добра волја, во име на договор кој Украина веќе два месеца не го почитува?
Кој кого лаже тука?

Битките ти ги имам разглабано на долго и на широко многу пати претходно. Немам намера пак да го правам тоа. Каков и доказ да ти се даде, ти си веруваш во твојата замисла.

Ја опишуваш горе доле фактичката ситуација со огромна доза на сарказам со цел да кажеш:

Никогаш не дадовте објаснување за чудните одлуки на север, никогаш не одговоривте на ниту едно прашање, како што ги игнориравте оние четири што ги поставив погоре.
Повлекувањето е сега наратив кој го прифаќаш. До вчера беше ќотекот во непостоечките битки.

Пак не ми објасни каков им бил планот за десант при толкавата пво што јас сум ја знаел, а нив им затаило разознавањето? Имаше список наназад на пво оружја про ги има Украина.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.235
Поени од реакции
9.855
Ако гледаме кои се ефектите после година и кусур во сите сфери, највеќе геополитички и економски, и да имале и 100000 луѓе загуба на најдобрата војска што ја имаат, што секако немаат, у првите неколку месеци....Русија излегува у оваа војна како победник. Не земам у предвид добивање на територија и екстра популација и фактот што украаинската армија е масакрирана без да се замараат русите многу.
Така да иницијалните продори покрај се друго влијаеа на зголемување на моќта на Русија.
Нека проба некој да објасни што има изгубено Русија у војнава.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Ако гледаме кои се ефектите после година и кусур во сите сфери, највеќе геополитички и економски, и да имале и 100000 луѓе загуба на најдобрата војска што ја имаат, што секако немаат, у првите неколку месеци....Русија излегува у оваа војна како победник. Не земам у предвид добивање на територија и екстра популација и фактот што украаинската армија е масакрирана без да се замараат русите многу.
Така да иницијалните продори покрај се друго влијаеа на зголемување на моќта на Русија.
Нека проба некој да објасни што има изгубено Русија у војнава.
Да поедноставиме. Ефектите од СВО се следните: Украина е направена за компири садење, инфраструктурата и е уништена, пола од населението и е избегано, индустриски е вратена во среден век, и покрај помош од цело НАТО, во кое е и северна на чело со Мисирот и Маторицата, руската војска војува на територијата на Украина. А многу добро се знае дека земјата на чија територија се води војна е најголемиот губитник.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.369
Поени од реакции
43.170

поентата беше украинците да преговараат, но некој ги убеди да се откажат. Самото тоа што русите ги повлекоа војниците од таму беше почетокот на долгата војна со безбројни самоубиствени напади да се ослободи Крим. Со таа одлука украиниците си ја растурија целовитоста на Украина. Доколку испреговараа, војната ќе се завршеше и Украина ќе беше цела без Крим. Сега еве им фалат 2-3 региони, утре задутре повеќе, тоа направија со тоа непреговарање.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.235
Поени од реакции
9.855
поентата беше украиниците да преговараат, но некој ги убеди да се откажат. Самото тоа што русите ги повлекоа војниците од таму беше почетокот на долгата војна со безбројни самоубиствени генерали да се ослободи Крим. Со таа одлука украиниците си ја растурија целовитоста на Украина. Доколку испреговараа, војната ќе се завршеше и Украина ќе беше цела без Крим. Сега еве им фалат 2-3 региони, утре задутре повеќе, тоа направија со тоа непреговарање.
За нив не се битни украинците....они гледаат што добил MIC у САД....и се влажнат на секој нов договор со америчка влада.....ко да имаат некој личен ќар и они од тоа.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Не разбирам што е толку тешко да се прифати дека курот го изедоа на северот. Ако толку безгрешна и одлична Руската тактика, сега Путин ќе одеше на прием кај некојси нов Јанукович и ќе потпишуваа партнерски договори ала Белорусија. Немаше да седат во ровови со Т-55ки и да чекаат Украинска офанзива.
Го изедоа од наивност, добра воља, слепа верба и човечност од страна на Путин. А тактиката никат не му била да го ослободи Киев, ниту да го убие Зеленски. Залужни и Будалов најдобро осетија дека ако сака, може.
Барем сега може конечно ќе умре муабетот дека повлекувањето од север било феинт...
Редно е, онака буквално у документ напишано потпишано. Поголем доказ здравје.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.449
Поени од реакции
23.358
Situation south of Bakhmut: Ukrainian Army retook new positions north of Klishchiivka.

photo_2023-06-19_10-52-04.jpg

Situation on Zaporizhia front: Russian Army retreated from Piatijatky while Ukrainian Army took control over the northern hangars and are trying to consolidate the positions within the town.

photo_2023-06-19_10-47-58.jpg

Situation north of Avdivka: Ukrainian Army recaptured positions around settling tank west of Vesele.

photo_2023-06-19_10-44-55.jpg

Situation on Zaporizhia front: Ukrainian Army advanced south of H-08 taking positions in the grey area towards Verbove.

photo_2023-06-19_10-42-08.jpg

Situation southwest of Donetsk: Ukrainian Army expanded the buffer zone south of Makarivka and made wide advances between Urozhaine and Novodonets'ke.

1111.jpg

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.217
Поени од реакции
13.665

Кој кого лаже тука?

Кај најде два месеци подоцна повлекување жити очи.

Абе јас па со кого расправам.

Ако разликта меѓу Март и Април за тебе е два месеца . Тогаш алал вера како си поминал тоа обуките на НАТО.
Добро секако не очекувам некој интелктуалец да е од другата страна.

Патем еве ти временска рамка на преговорите и кога баш пукнаа.

Peace negotiations: First phase of invasion (24 February to 7 April 2022)

According to a May report from Ukrainska Pravda, the Russian side was ready for a meeting between Zelenskyy and Putin it later came to a halt after the discovery of Russian war crimes in Ukraine, and the surprise visit on 9 April of British Prime Minister Boris Johnson who told Zelenskyy "Putin is a war criminal, he should be pressured, not negotiated with," and that "even if Ukraine is ready to sign some agreements on guarantees with Putin, they are not." Three days after Johnson left Kyiv, Putin stated publicly that talks with Ukraine "had turned into a dead end"

Тука се гледа улогата на Буча и Џонсон. И прц. Курот покажување на Путин.

Е сега ако не ти се допаѓаат моите одговори, скокни ме нареден пат океј? Пошто гледам имаш кратка меморија па мора човек да ти разглоби вака како на мало дете и да те потсетува како се одвиваа некои работи.

Kajgana Shop

На врв Bottom