Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    754

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ти од Белгија ќе газиш или како? Како ти е планот?

Види погоре кој прв почна да се меша во муабетот и кој кого почна да цитира.

Прескокни ме следен пат, отепан си за сите пари
Нема да те прескокнам. Ако не јас, тогаш некој друг ќе игра курот со тебе. Навикнувај се се повеќе и повеќе да го бришат подот со тебе. Ќе дојде време кога ќе ве тепаат каде и да ве видат, ќе ти биде страв да излезеш на улица.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.550
Поени од реакции
24.391
Во погрешна тема сме.
Кина може да копира онолку колку што сопствената индустриска и научна база им дозволува.
Пример, џабе ти е да имаш нацрти од генератор, ако немаш алати со кои можеш да го произведеш тој генератор. Џабе ти е ако немаш материјали (легури, хемија и сл) за да го направиш тој генератор. Софтвер, производствена лена, и ред други работи.

Кина движи напред, вложува многу во своите капацитети, не сеуште е далеку од Западот и најверојатно нема да го стигни.

Западот им прави outsourcing на работите кои им се скапи да ги произведат дома. Чисто само заради поголеми профити.

Можеби читаш made in China, но суштината позади тоа е следната, со пример.
Телефон, составен од различни компоненти.
Процесор дизајниран во САД. Произведен во Тајван.
Камера и сензор. Дизајнирана и произведена во Јапонија.
Дисплеј. Дизајниран и произведен во Кореја.
Сензори. Направени во повеќе Европски земји + САД.
Архитектурата на процесорот, развиена во Британија.
Алатите за производство на процесорот, направени во Холандија.
Склопено во Кина.
Ова е отприлика секој процес позади секој производ што пишува на него made in China.

Големите компании, постепено ја напуштаат Кина и се преселуваат во Индија, Пакистан. Ејпл, Мајкрософт и сл отвораат она што било производствен погон во Кина сега да биди во Индија.
Профитот, не познава граници.

Главното знаење, развој, си останува во земјите кои со не децении, туку векови наназад работеле на истото. Без разлика дали во тој процес биле вклучени мигранти од Кина, Индија, Турција или не знам каде.

Да, позади секој производ што денес го користиш имаш научни достигнувања со корени до 17 век во Германија, Британија, Франција, Русија, САД и сл.
Ниту едно од Кина или Индија.

Супер, само како надополнување од ова погоре, да не реплицирам 2 пати истото.
Профитите се тие кои движат понатамошни инвестиции, нормално овозможени од производството.
Види како стојат само Американските технолошки гиганти, па спореди со се останато.
Далеку е Кина од било што.
A koj go izmislil trkaloto. Cisto za sporedba kaj se sega, naprednale, unazadile, drugite gi prestignale. Se znae li sto ?

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347

Шефе заебафме работа...да бегаме за Аргентина на време...проштевај молим те :place::place:

Само види им ги гнасните фаци,малце човек да знае да анализира говор на тело и мимики од фаца ќе им ги свати мислите и грижите што им се мотаат низ глава,дека за брзо време нема да се живи ни они а и нивните фамилии сигурно а и за фашистичкава творевина виси голем прашалник :)
Тоа пропагандата меѓународно веќе не му поминува ко шо гледам, Нешто спомнува преговори да имало по не знам кој пат по нивни терк имале нешто измислено во главите, к* се тресе, Ќе ги ебавал земјите од трет свет со житото-исто по не знам кој пат муабет за тој грејн дил, На прашање дали ќе лансирал офанзива во Украина вика зависело од потенцијалот на армијата, Вагнер го одјебаа, Му фалеле дронови и прецизна муниција, Загрижен бил за безбедноста на нуклеарните централи поради украинската офанзива, Требало подобро да биле подготвени за напад во самата русија, Украинската офанзива била ларџ скејл, По не знам кој пат изјави дека апси шпиуни-предавници бивши вработени во мин. за одбрана кои шпионирале во корист на Украина и предавале сензитивни информации-документи, модели на системи, опрема итн.
Ова другар само од денес инфо.
Аман

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Годинава Кина стана број еден економска сила и ги надмина САД, колку што знам. Потоа, Кина стана број еден трговски партнер на КСА, со која се договорија, трансакциите да им одат во јуани и риали.
Многу лошо им иде.
Никој не ја оспорува економијата.
Луѓето работат.

Ете ги и економиите на Виетнам, Индонезија, Индија одат нагло нагоре.
Но овие, како и таа на Кина сеуште се зависни од западна технологија и знаење. За тоа беше муабетот.

toa sto ti dadov e graf za 2020, probuvam malku od malku da ti nacrtam deka mozat i deka veke dolgo vreme si teraat svoja programa i pobitno deka sekoj segment im e pokrien a ne ko usa sto ceka i se krsti vo taiwan... nebiten e profitot posebno ako znaes kako funkcioniraat kineskite kompanii i nivniot lanec na proizvodstvo i "profitabilnost"
Секоја посериозна земја си има своја програма за развој и производство на чипови.
Но од само една земја истите се конкурентни на пазарот и многу понапред од сите останати.

Член од
22 декември 2018
Мислења
513
Поени од реакции
718
sirotinja e sirotinja prvo toa treba da go sfatis.

od mkd se seli zasto e troa popametna od taa americkata i porabotliva pa na zapad golem del imaat sansi i da uspeat. amer sirotinja ti e narkos, mrzliv glupak ili kombinacija na 2te... cesto nema ni pasos pa i da saka nemoze da se preseli :toe:

e sega, ako pocne da se selat kompaniite a veke pocnaa a so toa i gazdite eve kako sto toa go pravat da kazeme od kalifornia sega za sega seuste vo golema mera niz USA ali i toa doprva ke se menuva dali mislis ovie nasite sirotinji ili eve oni latinosite sto upagaat od meksiko seuste ke moze da prosperiraat tolku lesno i do koga?

dali mislis so kamati do nebesa, so kirii znacitelno dignati, so konkurencija na sirotinja od sekade random Pero ke e poeftina rabotna sila od Pedro od Meksiko?

jas ne sporam deka USA e seuste DRZAVISHTE ama fakt e deka poleka svekata im se gasi. se gleda toa, pukaat od site shavovi i faktot deka ova go diskutirame na tema za ukraina kade oni defakto vojuvaat samo da ostanat #1 ti kazuva se...
USA 15 години повеќе увезуваат него ли што извезуваат, отвори статистика по година ќе видиш дека во дефицит се по 2 трилиони годишно, повеќе трошат него ли што произведуваат и продаваат по светот, освен ако не се смени нешто во следниве 10 години..

Attachments

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Што се дешава меѓу рускиот врв?! Дали Шојгу ќе оди по бурек и гризини на бензинска? Или се е сеење магла?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
USA 15 години повеќе увезуваат него ли што извезуваат, отвори статистика по година ќе видиш дека во дефицит се по 2 трилиони годишно, повеќе трошат него ли што произведуваат и продаваат по светот, освен ако не се смени нешто во следниве 10 години..
Што има врска извозот и увозот, со тоа што кано го кажува. Он вика дека Американците со пари, се повеќе бираат да се иселат од САД. Додека сиромаштијата и нема некој избор.

Член од
22 декември 2018
Мислења
513
Поени од реакции
718
Што има врска извозот и увозот, со тоа што кано го кажува. Он вика дека Американците со пари, се повеќе бираат да се иселат од САД. Додека сиромаштијата и нема некој избор.
Кај да се иселат во Русија? Се надоврзав на постот за САД..

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Абе ете, Америте ќе почнат азил во Конго да бараат... Ок, јас сфаќам да имаш фатено страна, ама ти си барем поозбилен лик...

Да да, има и Охрид чистокрвен Американец во Велгошти преселено, пензиските денови си ги врви тука, езерото тука му е топ, и сл.

Но да читаш шо се пишува овде ќе си речиш во УСА повеќе се иселуваат процентуално отколку во Македонија...

Ф

Флеш

Гостин
Што се дешава меѓу рускиот врв?! Дали Шојгу ќе оди по бурек и гризини на бензинска? Или се е сеење магла?
Сеење мана . Фатен е и извртен моментот е . Доколку имаше прекин на комуникација меѓу нив,немаше ни физички блиску да се а и воопшто дали јавно :)

Еден до друг се, на јавен настан,изгледа во болница кај ранети војници, Путин се врти се гледа оти изгледа ќе прави или се спрема да почне некој чин да поздрав со војниците .

Лажна пропаганда на Украина/Западот.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Кај да се иселат во Русија? Се надоврзав на постот за САД..
Знам богати Американци што се иселиле во Русија. Знам што се иселиле во Грција, во Македонија, насекаде низ Европа, во Јапонија, во Нов Зеланд и така натаму. Кој каде му се свиѓа таму си оди и таквиот тренд е во нагорна линија во САД.
Автоматски споено мислење:

Абе ете, Америте ќе почнат азил во Конго да бараат... Ок, јас сфаќам да имаш фатено страна, ама ти си барем поозбилен лик...

Да да, има и Охрид чистокрвен Американец во Велгошти преселено, пензиските денови си ги врви тука, езерото тука му е топ, и сл.

Но да читаш шо се пишува овде ќе си речиш во УСА повеќе се иселуваат процентуално отколку во Македонија...
Кико, азил бараат луѓе ко тебе, на луѓе со пари не им треба азил, они си идат кај сакаат. А тоа што читаш недочитуеш, тоа е твој проблем, кој треба да си го решиш ако сакаш да те сватат сериозни луѓе сериозно. Збориме за успешни луѓе од САД, не збориме за пензионери. И не реков дека сите успешни се селат, туку дека таквиот тренд иде нагоре, токму ради проблемите кои искрснуваат во последните години (безбедносни претежно), истото го кажува и кано. А сиромаштијата нема некаков избор, ќе си остане во Америка.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.929
Поени од реакции
17.172
Ај дека си јувентино, инаку овие работи треба да ги знајш :) :) :). Јас зборувам за ќарот како држава, а за народот и обичниот граѓанин искрено треба да живеам таму за да ти кажам што е ќарот.

Дали ти мислиш дека САД истураат милијарди оружја во Украина бидејќи едно утро се разбуди Бајден од спиење и рече многу ми е жал за Украинциве, ќе го кркаат дебело, дај да им помогниме? Не бе друже, од 2014година тие работат на ова сценарио, од 2014год. ја наведуваат Русија да нападни, и на крајот успеаа..Хараа и сеуште хараат структури на Америка низ цела украинска територија, и го подготвуваа теренот за ова уште оддамна.

САД издејствуваа запирање на Норд Стрим 2, работат на помала зависност од руски гас на Европските земји. Сега ќе скокните Кина, Брикс микс. Си прајте бајрам со мозокот.

75% од светскиот капитал го поседува САД, ЕУ, Јапонија и Ј.Кореја, а со војнава сите овие ги запреа или сведоа на минимум секакви економски врски со Русија. Помалку слушајте го Миленкота, и разбудете се малку, 80% од жителите особено на Индија, но и во рурална Кина единствениот проблем им е како да се прехранат дневно. За Бразил да не правам муабет.

САД исто така е во предност што нивниот главен „конкурент“ на светската политичка сцена е во војна (во случајот претставен е и во реалноста вистина и е агресор). Итн, итн...

Русија од друга страна, наместо трпеливо да си чека и да му докаже на самите Украинци од каков ков е направен Зелениот, тие одма се залетаа со тенкојте на Киев. Испливаа изјави од воени полковници на Руската армија, каде што тврдат дека првичниот план на Кремљ бил да го урнат и уапсат Зеленски среде Киев, и да инсталираат Руска ориентирана власт за 2 недели, дека мислеле ќе имаат огромна поддршка од Руското и проруското население во Украина што на крајот се испостави тотално фејк и погрешно, и на крајот го добија она што најмалку го посакува секоја земја окупатор или ајде војска која ја води војната на туѓа територија. Значи колку подолго трае војната, толку Русија е подалеку од остварување на целите.
знаеш ли колку е должна УСА на Кина ????
сиот УСА капитал во ПРЦ ќр биде земен,а всушност многу и е окупен од ПРЦ, кога беше пад на берзата таму.. Кина полека се врти и кон домашен пазар и Азиски пазар, времето работи за нив а и за Брикс

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Знам богати Американци што се иселиле во Русија. Знам што се иселиле во Грција, во Македонија, насекаде низ Европа, во Јапонија, во Нов Зеланд и така натаму. Кој каде му се свиѓа таму си оди и таквиот тренд е во нагорна линија во САД.

Кико, азил бараат луѓе ко тебе, на луѓе со пари не им треба азил, они си идат кај сакаат. А тоа што читаш недочитуеш, тоа е твој проблем, кој треба да си го решиш ако сакаш да те сватат сериозни луѓе сериозно. Збориме за успешни луѓе од САД, не збориме за пензионери. И не реков дека сите успешни се селат, туку дека таквиот тренд иде нагоре, токму ради проблемите кои искрснуваат во последните години (безбедносни претежно), истото го кажува и кано. А сиромаштијата нема некаков избор, ќе си остане во Америка.
Проблемот за САД е што со богатите луѓе си одат и парите од САД. Капиталот полека ја напушта таа држава. Прво си замина индустријата од САД а сега си одат и богатите. А без пари нема развој кој и така се помалку го има во САД.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.755
Поени од реакции
35.676
Сеење мана . Фатен е и извртен моментот е . Доколку имаше прекин на комуникација меѓу нив,немаше ни физички блиску да се а и воопшто дали јавно :)

Еден до друг се, на јавен настан,изгледа во болница кај ранети војници, Путин се врти се гледа оти изгледа ќе прави или се спрема да почне некој чин да поздрав со војниците .

Лажна пропаганда на Украина/Западот.
Ама не, Путин се спрема да го смени Шојгу и потоа кулата од карти ќе падне. Русите некако ќе ја изгубат оваа војна која не може да ја изгубат. Само наместо пораз од украинците/западните, ќе се изедат меѓу себе. Не го гледаш ли „говор на телото“? :unsure:

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Почнаа мајтапи од офанзивава да прават.

Kajgana Shop

На врв Bottom