Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    754
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.522
Поени од реакции
43.454
Ретки метали имаш и во Конго, па Конго не е нешто посебно. Има и нафта. Има и милиони луѓе.
Не се ни оддалеку некој фактор.
Им фали знаење, наука, развој. Како и на Кинезите. Иако Кина е на пример некој чекор пред Конго во тоа поле.

Самсунг се плаши за своите профити.
стварно Кина и Конго ги споредуваш? :popce:

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.915
Поени од реакции
8.545
tocno taka... znaci onie sto imaat pari, se selat ne se seli sirotinjata od USA. toa vlece nekoj drugi raboti itn...
Дали знаеш зашто сиротињата од Америка не се сели, а да речеме, од Македонија се сели?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Ретки метали имаш и во Конго, па Конго не е нешто посебно. Има и нафта. Има и милиони луѓе.
Не се ни оддалеку некој фактор.
Им фали знаење, наука, развој. Како и на Кинезите. Иако Кина е на пример некој чекор пред Конго во тоа поле.

Самсунг се плаши за своите профити.
ima u kongo. samo sto kongo pa i cela afrika gore dole veke e kupena od kina. taka da tesko do tie metali...

vikas im fali znaenje, nauka i razvoj... daj pospecificno u koja sfera bas da vidime kolku e "nazad" drzavata sto ima svoja vselenska stanica, praka roveri i dronovi niz vselenata, gi poseduva najbrzite vozovi, ima najrazvien transport sistem, svoj finansiski sistem sto e znacitelno ponapreden (no ne i prosiren) od zapadniot, sto ima integrirani IT platformi sto elon mask saka da im gi kopira so ova X negovoto i miljarda drugi raboti....

Член од
24 април 2008
Мислења
11.167
Поени од реакции
12.800
Дефинитивно најважното прашање: Кој е принцот, бе патуљци ?

https://off.net.mk/lokalno/razno/snezhna-revolucija

Снежна револуција

13 јуни 2023 - 10:43

Прикаски за мали деца

Oној ајван Зеленски мисли дека тој е главен само затоа што го има во насловот. А се знае, главен е оној што го нема во насловот. Како да речеме лошата вештерка. И онаа властољубива ороспија Снежана.

„ Као Снегуљица, заспала сама са седам будала “ - Горан Бреговиќ

“Проблем со џуџињата е што мислат дека тие се главни“, велеше на времето еден мој познаник. Демек, ќе отиде џуџе во кино, ќе го гледа „Снежана и седумте џуџиња“, и уште не ги ни доџвакал пуканките, веќе си вика: “Холивуде, еве ме!“

Зошто?

Само затоа што го има во насловот на филмот: „Снежана и седумте џу-џи-ња“.

Арно ама, насловите се лажлива работа. Пред триесетина години Босна (и Херцеговина) ја имаше на секоја насловна страница на секој можен весник што постои на мапава на светов. А денес истите тие весници Босна (а уште помалку Херцеговина) на мапа не умеат да ја најдат.

Зошто?

Затоа што ние џуџињата не сме главни – ние сме само статисти во приказната. Главна е, се разбира, лошата вештерка. И онаа властољубива ороспија Снежана.

Ајде малце критички да ја разгледаме таа приказна. Еве, на пример, да почнеме со површна анализа на уводниот дел на филмот на Волт Дизни. Вика вака: “Еднаш одамна си живеела една принцеза наречена Снежана. Нејзината горделива и зла маќеа се плашела дека убавината на Снежана ќе ја надмине нејзината. Затоа ја облекла Снежана во партали и ја принудила да работи како слугинка.“

Звучи како приказна за типична женска завист и љубомора. Арно ама, во деталите се крие вештерката.

Прво и прво, уводот апла ни кажува дека малолетната Снежана е принцеза, то ест легитимен престолонаследник. Нејзината маќеа очигледно е регент кој владее сè додека Снежана не стане полнолетна. И сè додека тоа не се случи, таа ја понижува и малтретира оти ѝ се може.

Второ и второ: маќеата се консултира со огледалото да види кој е најубав на светот. Бидејќи во тој дизниевски свет не важи она “не једе хлеб него упоран“. Напротив, једе хлеб. И хлеб владее. И отаму раат си е Кралицата сè додека огледалото не каже дека Снежана е похлеблива. Што значи дека нема више једење за старата кока. Односно, дека “порасоше пилиќи, поједоше кокошке“. Односно дека Снежана може да ја загрози нејзината власт.

И што станало потоа?

Станало свилен гајтан, јој нано нанице. Арно ама, ловџијава што требало да го стегне гајтанот се пишманил заради младоста и убавината на Снежана (толкувајте го ова како сакате). И таа успеала да киниса, те завршила во домот на седумте џуџиња.

Логично прашање: оти баш таму?

Логичен одговор: а каде на друго место?

Каде, по ѓаволите и морските длабочини, да оди претендент на власт прогонуван од постоечкиот режим?

Бидејќи, да не заборавиме, седумте џуџиња живеат во шума до која тешко се доаѓа. И имаат разни пијуци и секири со кои лесно можат да се одбранат. И на крајот на краиштата, не пеат “Хај-хо, хај-хо“ после жетва, туку на враќање од рудник со дијаманти. Што значи дека се полни со кеш ко брод.

Со други зборови, Снежана (како и секој прогонет лидер на опозиција) бара поддршка од оние кои имаат сила да ја заштитат и имаат пари со кои би го финансирале нејзиното доаѓање на власт. Што им ветила за возврат, таа си знае. Исто како Орбан кога се криеше во Македонија. Односно Груевски во Унгарија.

И што биднало потоа?

Кралицата со успешна медиумска пропаганда успева да заличи на сенилна будала ко Џо Бајден. Снежана наседнува, но не умира. А џуџињата ја завршуваат главната работа: ја ликвидираат лошата маќеа и на крај остануваат “сухога курца“ – бидејќи доаѓа принцот и на “лепе очи“ ја лапа принцезава со се цело кралство во мираз. Не једе хлеб? Ма немој? Једе, једе.

И каква врска има сево ова со војната во Украина?

Има врска. Затоа што оваа приказна ја има во сите можни наслови кои велат “Војна во Украина“. И потоа оној ајван Зеленски мисли дека тој е главен само затоа што го има во насловот. А се знае, главен е оној што го нема во насловот. Како да речеме лошата вештерка. И онаа властољубива ороспија Снежана.

И сега сите ќе фатат да толкуваат која е вештерката, а која Снежана во оваа приказна. Дали е тоа Америка, Русија, Кина, Андора или Црна Гора?

Ха, ха.

Уште една шарена лага за џуџињата.

Вистинското прашање е: Кој е принцот, бе патуљци?

Аџанак Баџанак

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Дали знаеш зашто сиротињата од Америка не се сели, а да речеме, од Македонија се сели?
sirotinja e sirotinja prvo toa treba da go sfatis.

od mkd se seli zasto e troa popametna od taa americkata i porabotliva pa na zapad golem del imaat sansi i da uspeat. amer sirotinja ti e narkos, mrzliv glupak ili kombinacija na 2te... cesto nema ni pasos pa i da saka nemoze da se preseli :toe:

e sega, ako pocne da se selat kompaniite a veke pocnaa a so toa i gazdite eve kako sto toa go pravat da kazeme od kalifornia sega za sega seuste vo golema mera niz USA ali i toa doprva ke se menuva dali mislis ovie nasite sirotinji ili eve oni latinosite sto upagaat od meksiko seuste ke moze da prosperiraat tolku lesno i do koga?

dali mislis so kamati do nebesa, so kirii znacitelno dignati, so konkurencija na sirotinja od sekade random Pero ke e poeftina rabotna sila od Pedro od Meksiko?

jas ne sporam deka USA e seuste DRZAVISHTE ama fakt e deka poleka svekata im se gasi. se gleda toa, pukaat od site shavovi i faktot deka ova go diskutirame na tema za ukraina kade oni defakto vojuvaat samo da ostanat #1 ti kazuva se...

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.802
Поени од реакции
8.557
Супер, само како надополнување од ова погоре, да не реплицирам 2 пати истото.
Профитите се тие кои движат понатамошни инвестиции, нормално овозможени од производството.
Види како стојат само Американските технолошки гиганти, па спореди со се останато.
Далеку е Кина од било што.
Како што пишав, главната причина за изумирањето на Англиската и Француската иднустрија за електроника било примарно невозможноста за домашна производство со профит, а второ неуспехот за наоѓање на партнер за производство во странство, и секако не поради недостаток на барање. Англија и Франција во периодот од 1960 до 1980/85 буквално пробале да отстварат партнерски односи со скоро сите можни земји, од бивши колонии како Канада, Австралија преку нови производствени гиганти како Јужна Кореја и Јапонија па се до буквално "непријателски земји" како Источна Германија и Советскиот Сојуз.

Па неуспехот за масовно производство, целиот развоен процес кај нив има прекинатo, бил искупен во средината на осумдесетите и деведесетите од Американците и се било затворено. Денеска немаат ништо.

Замена за Кина нема, мислам да ги сметаш Пакистан и Бангладеш за замена за Кина е во најмала рака смешно они може да шијат маици али да организираат индустриски капацитети и логистика за масивно производство е невозможно, Индија никогаш нема да биде замена во блиска иднина за Кина зошто има културни и општествени проблеми кои не можат да бидат решени без длабоки/длабоки резови кои е невозможно да бидат направени од нивната политичка структура ниту пак во нивната ситуација.

Чисто да ти ги илустрирам:

1686663566425.png

Ова не е резултат на немањето желба да се инвестира во Индија, туку дека Индија има реални проблеми поради кои не може да се направи истото. Индија како прво ја нема воопшто тешката индустрија и инфраструктурата за можат воопшто да почнат да размислуваат големите корпорации да почнат да влегуваат. Дека они секако не планираат да го градат целиот производствен синџир од почеток до крај. Они сакаат да направат тенолошки трансфер и ти да почнеш да им штанцаш масовно продукти кои они ќе ги продаваат со профит во нивните домашни пазари.

Замена за Кина во производствен смисол во моментов нема во ниту еден случај.

Ајде да се свртиме кон технолошко развојниот дел:

Да ги споредиме бројот на барања за патенти и бројот на образована работна сила која влегува секоја година во економијата:

1686663263554.png

1686663341608.png

Бројките мислам дека се и повеќе од јасни.

Attachments

Последно уредено:
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Прашање до про-фашизоидните поддржувачи на форумов.

Зашто т.н. Руска држава секој пат кога губи територија опрема и војска на фронт напаѓа цивилни цели со цел да убие што повеќе цивили?? Одговор од некој про фашизоид??

Интересно за размислување :)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.288
Поени од реакции
5.555
На погрешно прашање се дава погрешен одговор...обиди се повторно.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
стварно Кина и Конго ги споредуваш? :popce:
Кано ги споредуваше. Имале ретки метали.

ima u kongo. samo sto kongo pa i cela afrika gore dole veke e kupena od kina. taka da tesko do tie metali...

vikas im fali znaenje, nauka i razvoj... daj pospecificno u koja sfera bas da vidime kolku e "nazad" drzavata sto ima svoja vselenska stanica, praka roveri i dronovi niz vselenata, gi poseduva najbrzite vozovi, ima najrazvien transport sistem, svoj finansiski sistem sto e znacitelno ponapreden (no ne i prosiren) od zapadniot, sto ima integrirani IT platformi sto elon mask saka da im gi kopira so ova X negovoto i miljarda drugi raboti....
САД и Русија имале вселенска станица пред пола век. Кина има 2 години. САД веќе гради вселенска станица околу Месечината.
САД и Русија праќаат вселенски летала веќе 50 години. Кина пред некоја година ја лансира својата прва мисија до Марс.
САД имаат десетици активни мисии кон повеќе планети и астероиди. Кина има една.
Франција има брзи возови од 80тите. Железничката инфраструктура во Западна Европа е развиена веќе 50 години.
Сите платформи за комуникација (социјални мрежи, наведување и сл) што се користат во светот се дело на САД. Кинеската платформа е дело на државата. Тоа значи дека нема конкуренција, а без конкуренција нема напредок.

Што имаш друго за споредување?

Како што пишав, главната причина за изумирањето на Англиската и Француската иднустрија за електроника било примарно невозможноста за домашна производство со профит, а второ неуспехот за наоѓање на партнер за производство во странство, и секако не поради недостаток на барање. Англија и Франција во периодот од 1960 до 1980/85 буквално пробале да отстварат партнерски односи со скоро сите можни земји, од бивши колонии како Канада, Австралија преку нови производствени гиганти како Јужна Кореја и Јапонија па се до буквално "непријателски земји" како Источна Германија и Советскиот Сојуз.

Па неуспехот за масовно производство, целиот развоен процес кај нив има прекинатo, бил искупен во средината на осумдесетите и деведесетите од Американците и се било затворено. Денеска немаат ништо.

Замена за Кина нема, мислам да ги сметаш Пакистан и Бангладеш за замена за Кина е во најмала рака смешно они може да шијат маици али да организираат индустриски капацитети и логистика за масивно производство е невозможно, Индија никогаш нема да биде замена во блиска иднина за Кина зошто има културни и општествени проблеми кои не можат да бидат решени без длабоки/длабоки резови кои е невозможно да бидат направени од нивната политичка структура ниту пак во нивната ситуација.

Чисто да ти ги илустрирам:

Прегледај го приврзокот 381487

Ова не е резултат на немањето желба да се инвестира во Индија, туку дека Индија има реални проблеми поради кои не може да се направи истото. Индија како прво ја нема воопшто тешката индустрија и инфраструктурата за можат воопшто да почнат да размислуваат големите корпорации да почнат да влегуваат. Дека они секако не планираат да го градат целиот производствен синџир од почеток до крај. Они сакаат да направат тенолошки трансфер и ти да почнеш да им штанцаш масовно продукти кои они ќе ги продаваат со профит во нивните домашни пазари.

Замена за Кина во производствен смисол во моментов нема во ниту еден случај.

Ајде да се свртиме кон технолошко развојниот дел:

Да ги споредиме бројот на барања за патенти и бројот на образована работна сила која влегува секоја година во економијата:

Прегледај го приврзокот 381488

Прегледај го приврзокот 381490

Бројките мислам дека се и повеќе од јасни.
Не знам, но можеби проблемот на Франција бил неконкурентноста. Не е производството проблемот ако немаш конкурентен производ.
Ќе се вратам еден пост наназад. Кина е склопувач на компоненти, не произведувач.
За компанија од Запад и требаат мал број критериуми каде ќе ги постави овие фабрики.
Ете, Ејпл, Мајкрософт последно време отвораат погони во Индија.
И тие што им се во Кина се погони каде работат деца и ниско платени работници.

Патентите не се мерило за развојот. Се некаков индикатор, но далеку дека се нешто суштинско.
Доста компании на Запад, како SpaceX, Боинг, Tesla, не ни патентираат голем дел од своите изуми, бидејќи патентот може да послужи како упатство за копирање.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Прашање до про-фашизоидните поддржувачи на форумов.

Зашто т.н. Руска држава секој пат кога губи територија опрема и војска на фронт напаѓа цивилни цели со цел да убие што повеќе цивили?? Одговор од некој про фашизоид??

Интересно за размислување :)
Особено интересно е кога некој што реално нема мозок се обидува да размислува :tapp:
а ова за жал не е хумано.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Кано ги споредуваше. Имале ретки метали.
ne gi sporeduvav. jas samo kazav fakt deka oni imaat a japan, korea i golem del na zapadniot svet ili nema, ili ako ima neke/nemoze da go kopa, ima problemi so zeleni partii i dozvoli i klucno nema ni tehnologija ni znaenje da gi refinira tie metali... ednostavno nema pristap do klucen element za da gi sozdade tie napredni tehnologii i masini.

kina ima, moze, go pravi toa i e lider i dominanten igrac u taa prilicno kriticna sfera.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
ne gi sporeduvav. jas samo kazav fakt deka oni imaat a japan, korea i golem del na zapadniot svet ili nema, ili ako ima neke/nemoze da go kopa, ima problemi so zeleni partii i dozvoli i klucno nema ni tehnologija ni znaenje da gi refinira tie metali... ednostavno nema pristap do klucen element za da gi sozdade tie napredni tehnologii i masini.

kina ima, moze, go pravi toa i e lider i dominanten igrac u taa prilicno kriticna sfera.
Кажи еден пример за таква технологија?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
nema, zosto kina seuste ne im lupnala embargo pa im prodava rare earths i se drugo... prasanje e toa do koga ke bide taka. za da najdat alternativi ke im trebaat decenii. momentalno gi braat bash u aus...

ako aludirase na kina eve ti procitaj si... guardian vika od 44 klucni tehnologii kina vodi u 37.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.802
Поени од реакции
8.557
Дронови, машинско учење, електрични батерии, фотоволтаици , телекомуникации, итн...

Еве ти ја оваа студија, прочепкај малку разгледај ја https://techtracker.aspi.org.au/tech/all/?c1=cn&c2=us Кина е на прво место по технолошки и истражувачки напредоци во 37 од 44 категории кои они ги земале како критични. Во некој буквално доминира комплетно каде што сите топ 10 истражувачки центри се кај нив. 50% од истражувачките статии во светот се објавени во Кина во претходните 2-3 години.

Студијата била нарачана и финансирана од страна на Американската влада.

Главната грешка ти е што ти збориш за Кина од пред 10 години, таа Кина повеќе не постои. Твојата дискусија е како во 1950 некој да дискутира како Америка е само една голема фабрика и ископилиште на руда, додека интелектуалниот крем е сеуште во Британија, Франција, Германија, Холандија, Швајцарија и Шведска/Данска. Да тоа може било во 1920 сеуште вистина, али во 1950 Америка била алфа и омега. Истото е денеска и со Кина.

Се што и фалеше на Кина од економски аспект беше гарантиран пристап до природни ресурси, енергенси и земјоделие и со дејствувањето на САД и Британија во последните 10+ години буквално им ги дадоа Русија, Иран, Венецуела, пола Африка и ред други земји на тацна. Од политички аспект исто така успеаја да им ги претворат сите потенцијални противници во директни сојузници.

Патем просечната плата ти е веќе во Кина над 1000-1200 евра месечно, а во главните економски центри е 2000+. Уште пред 6 години знаев студенти од Кина кои како машински инженери во автомобилски фабрики по провинцијата земаа по 800-900 евра плата + бенефити ( а под бенефит мислам компанијата им плаќаше фул стипендија да дојдат во Европа на постдипломски студии). Сега кој знае по колку земаат, значи ништо од ова не е ова веќе на грб на ефтина работна сила.

А кога ќе почнат активно и да регрутираат професионален кадар од страна е тогаш ќе стане страшно. Ќе видиш во следните 5 години во каков бехемот ќе се претворат, најверојатно многу сличен на Америка од 1960тите.

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
nema, zosto kina seuste ne im lupnala embargo pa im prodava rare earths i se drugo... prasanje e toa do koga ke bide taka. za da najdat alternativi ke im trebaat decenii. momentalno gi braat bash u aus...

ako aludirase na kina eve ti procitaj si... guardian vika od 44 klucni tehnologii kina vodi u 37.

Знам дека нема.
Нема ни да има во догледно време.
Кина нема ништо ексклузивно што другите земји го немаат, во поглед на природни ресурси.
Ресурсите се секогаш достапни.
Дали се во Конго, Аргентина, Русија, на тој што му требаат ќе дојде до нив.
Клучното тука е на тој што му требаат.
Јагленот во Британија беше таму со милиони години.
Никој не најде начин да го употреби за нешто, се до пред 200 години кога знаењето стасало до точка да знае да го употреби. Истото со било кој ресурс во било која земја.

Дронови, машинско учење, електрични батерии, фотоволтаици , телекомуникации, итн...

Еве ти ја оваа студија, прочепкај малку разгледај ја https://techtracker.aspi.org.au/tech/all/?c1=cn&c2=us Кина е на прво место по технолошки и истражувачки напредоци во 37 од 44 категории кои они ги земале како критични. Во некој буквално доминира комплетно каде што сите топ 10 истражувачки центри се кај нив. 50% од истражувачките статии во светот се објавени во Кина во претходните 2-3 години.

Патем студијата била нарачана и финансирана од страна на Американската влада.

Главната грешка ти е што ти збориш за Кина од пред 10 години, таа Кина повеќе не постои. Твојата дискусија е како во 1950 некој да дискутира како Америка е само една голема фабрика и ископилиште на руда, додека интелектуалниот крем е сеуште во Британија, Франција, Германија, Холандија, Швајцарија и Шведска/Данска. Да тоа може било во 1920 сеуште вистина, али во 1950 Америка била алфа и омега. Истото е денеска и со Кина.

Се што и фалеше на Кина од економски аспект беше гарантиран пристап до природни ресурси, енергенси и земјоделие и со дејствувањето на САД и Британија во последните 10+ години буквално им ги дадоа Русија, Иран, Венецуела, пола Африка и ред други земји на тацна. Од политички аспект исто така успеаја да им ги претворат сите потенцијални противници во директни сојузници.

Ќе видиш во следните 5 години во каков бехемот ќе се претворат.
Во сите наброени технологии, Западот е пионер, или ги измислил, или ги дотерал до готов производ.
Конкретно;
Фотоволтаиците се направени од Канаѓани и Американци, науката е на Германци (Ајнштајн).
Дроновите се изум на Европјани и Американци.
Машинското учење и телекомуникациите Американци и Французи.
До ден денешен најконкурентните фирми што имаат производи во овие сфери се од Запад.

Не велам дека Кина не расти, но е далеку. И во догледно време ќе остане.

Kajgana Shop

На врв Bottom