Занает или факултет - дилема на модерниот млад маж

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Продолжеток на приказната со Lynn: нејзиното работно место Анализа На Системи и Книговодство го презема ChatGPT, таа е отпуштена, дома ѝ цркнал осигурач ама пошто нејзе како магистар по книговодство и анализа на системи ѝ е испод части да брка низ разводната кутија дома го викнала Крис (којшто во меѓувреме си почнал сопствен електричарски сервис) да го смени осигурачот. Е тој ѝ наплатил редовна тарифа од 300 евриња од саат и ја натерал да чека 12 саати- нема доволно електричари во тој град.
Интересно придвижување од северџанскава влада на полето на образованието и избор на професии, иако кога ќе се види од кого е финансиран проектот веќе е предвидливо колку е бош:

„Донесовме Програма за професионална ориентација за учениците од осмо и деветто оделение, за да ја зголемиме нивната подготвеност за натамошното образование и проширување на нивните интереси за различни видови професии. Преку социјалниот дијалог „Учи паметно, работи стручно“, ги информираме за можностите и предностите на стручното образование, од аспект на брзо вработување но и проодноста кон високото образование“, рече Шаќири.
Тој информираше дека во средното образование во рамки на проектот “ЈЕС мрежа”, со финансиска поддршка на УСАИД, во 53 средни училишта беа воспоставени кариерни центри, со околу 200 кариерни советници, кои поминаа посебна обука и се оспособени преку употреба на различни техники да му помогнат на ученикот да ги спознае сопствените капацитети, вештини и интереси, со цел да направи вистински избор во однос на својот професионален развој.
https://republika.mk/vesti/makedonija/shakiri-preku-sotsijalniot-dijalog-uchi-pametno-raboti-struchno-gi-informirame-uchenitsite-za-prednostite-na-struchnoto-obrazovanie/

Најискрено се сомневам дека “обучените“ советодавци ќе му дадат квалификуван и валиден совет на полуматурантот или матурантот...

Член од
9 јануари 2021
Мислења
996
Поени од реакции
1.023
Здраво на сите,
Оваа година сум матурант, завршив успешно 4 години мачни средно медицинско образование. Задоволен сум со праксата која ја изведував во одделението за физикална медицина и рехабилитација во Прилеп, од колегите бев 90% задоволен бидејќи беа доста тимски и имав можност сам да работам на неколку пациенти додека не беа тие тука. Научив што научив на училиште, нешто што пропуштив ќе си го научам сам оти многу изостанував последната година поради проблеми што си ги имав со желудникот и цревата.
Се наоѓам на еден крстопат, дома доколку премногу време сум ме фаќа нервоза оти нервозен човек сум од мал, со домашниве си имам проблеми ме нервираат од време на време и книгата си ја сметам за хоби, а наоѓање на нови работи и учењето ми се омилени, а на праксата најмногу доколку се спогоди се ко што треба. Си размислувам сега и си имам дадено 3 предлози, од кои ни еден да не се организира ко што треба, имам шанса да заминам странство со студентска виза и да се вработам:
-Да се запишам на факултет којбило само да се отргнам од дома и малку проблемите да ми се тргнат оти периодов тешко поминувам
-Да одам на стажирање и да отворам приватен бизнис и да работам со струката
- Да земам да заминам во некој град со лиценцата и да се вработам приватно
Сите 3 работи ми се одлични, ама сакам доколку ми се пружи можност да се запишам на факултет и да се надоградам така самиот себе и да можам полесно да се справам самостојно во животот, бидејќи не сакам некој мене да ме прај дека ништо незнам и да ме навредува цел живот, особено некој прост човек кој само мисли и на крајот пак не му е погодено.

Ф

Флеш

Гостин
Здраво на сите,
Оваа година сум матурант, завршив успешно 4 години мачни средно медицинско образование. Задоволен сум со праксата која ја изведував во одделението за физикална медицина и рехабилитација во Прилеп, од колегите бев 90% задоволен бидејќи беа доста тимски и имав можност сам да работам на неколку пациенти додека не беа тие тука. Научив што научив на училиште, нешто што пропуштив ќе си го научам сам оти многу изостанував последната година поради проблеми што си ги имав со желудникот и цревата.
Се наоѓам на еден крстопат, дома доколку премногу време сум ме фаќа нервоза оти нервозен човек сум од мал, со домашниве си имам проблеми ме нервираат од време на време и книгата си ја сметам за хоби, а наоѓање на нови работи и учењето ми се омилени, а на праксата најмногу доколку се спогоди се ко што треба. Си размислувам сега и си имам дадено 3 предлози, од кои ни еден да не се организира ко што треба, имам шанса да заминам странство со студентска виза и да се вработам:
-Да се запишам на факултет којбило само да се отргнам од дома и малку проблемите да ми се тргнат оти периодов тешко поминувам
-Да одам на стажирање и да отворам приватен бизнис и да работам со струката
- Да земам да заминам во некој град со лиценцата и да се вработам приватно
Сите 3 работи ми се одлични, ама сакам доколку ми се пружи можност да се запишам на факултет и да се надоградам така самиот себе и да можам полесно да се справам самостојно во животот, бидејќи не сакам некој мене да ме прај дека ништо незнам и да ме навредува цел живот, особено некој прост човек кој само мисли и на крајот пак не му е погодено.
странство со студентска виза и да се вработам:

Оди странство,најди факултет и земи 4 саата пола работно време. Моментално Словенија е доста поволна за овие услови.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
996
Поени од реакции
1.023
странство со студентска виза и да се вработам:

Оди странство,најди факултет и земи 4 саата пола работно време. Моментално Словенија е доста поволна за овие услови.
Ако имам пари не се мислам, а не ми се крева кредит за да одам на струдирам таму, за овде да се снајдам ако имам можност да се запишам 10ка ќе ми биди. Знам за Словенија, ама треба и пари за престој и тоа претставува голем проблем. А што мислиш, има ли заработка со занаетот што го учев, поточно физиотерапевтски техничар?

Ф

Флеш

Гостин
Ако имам пари не се мислам, а не ми се крева кредит за да одам на струдирам таму, за овде да се снајдам ако имам можност да се запишам 10ка ќе ми биди. Знам за Словенија, ама треба и пари за престој и тоа претставува голем проблем. А што мислиш, има ли заработка со занаетот што го учев, поточно физиотерапевтски техничар?
Треба 5.000 да имаш на сметка како гаранција

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.922
Во Словенија пари нема.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.922
Во Германија има, ама слобода па затоа нема. Ако се снајдам за факултет да се запишам ОК, ако не ќе работам овде.
Во Словенија се исплати само да студираш. Или да пробаш да студираш и работиш во Германија.
Види каква е заработувачката овде, на почетом вработи се во некоја приватна клиника а потоа види дали имаш перспектива да си отвориш своја ординација. Потреба од физиотерапевти во Македонија сигурно има.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.167
Поени од реакции
1.047
Шо се децо мучиш с тим?
А бе ,оди одовде, почни со работа, запиши се учи и работи, за човек да станеш.
Секако ќе испловиш.
Овде тешко се напредува и цел живот ќе лижеш за да преживуваш.

Sent from my SM-A025G using Tapatalk

Член од
4 јули 2017
Мислења
7
Поени од реакции
9
Платите на физиотерапевтите кај нас се околу 500 евра горе-долу. Не ти се исплати да го упишуваш факултетот за физиотерапевт. Низ Европа е барана струка, посебно во старечки домови, ама можеш и со средно. Тука никој не може да ти каже што избор да направиш. Pros and cons се во прашање.
Имам другар кој е автомеханичар и убаво живее, жена му е факултетски образувана и заработува 1/3 од неговата плата.

Еве лично искуство: јас имам и струка и факултет, не се поврзани. Додека студирав вонредно, работев фул тајм. Работев 8 години со дипломата од средно, последниве години работам со факултетот. Разликата е следнава: струката те истоштува, вообичаено има физички влог, стоење на нозе и расправање со пациенти, ама е исплатлива во однос на тоа што си вложил (средното е бесплатно). Факултетот ти значи нешто само ако е баш тоа што го сакаш и не можеш тоа да го работиш со курс/обуки. Рачунај дека УКИМ е ниско рангиран факултет и не ти нуди нешто особено.

Да се вратам во времето назад, изборот би ми бил ист.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Само занает му е мајката, губењето на Х години по факултети појди-дојди е само бесполезно губење на време, ќе дипломираш, па додека да најдеш работа од соодветната струка за која си се образувал... повторно изгубени Х години од животот... Па и да се вработиш (некад) максимум ќе добиеш некоја просечна плата и тоа е тоа. Од друга страна занаетчиите/мајсторите млатат пари ко луди, едно цефче да ти смени водоводџија во домот ќе ти земе 50-100 евра за пет минути работа, или електричар и сл. занаетчиско-мајсторски приватни услуги !

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.904
Поени од реакции
42.604
Само занает му е мајката, губењето на Х години по факултети појди-дојди е само бесполезно губење на време, ќе дипломираш, па додека да најдеш работа од соодветната струка за која си се образувал... повторно изгубени Х години од животот... Па и да се вработиш (некад) максимум ќе добиеш некоја просечна плата и тоа е тоа. Од друга страна занаетчиите/мајсторите млатат пари ко луди, едно цефче да ти смени водоводџија во домот ќе ти земе 50-100 евра за пет минути работа, или електричар и сл. занаетчиско-мајсторски приватни услуги !
можеш и фитнес тренер да бидеш покрај водоводот, да отпушуваш уште после работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom