Ф
Флеш
Гостин
ПРАВЕНImase i pojaka verzija so Laura, ako a ima nekoj na lager neka postira
Прегледај го приврзокот 377669
ПРАВЕНImase i pojaka verzija so Laura, ako a ima nekoj na lager neka postira
Да не мислиш на Lynn?Imase i pojaka verzija so Laura, ako a ima nekoj na lager neka postira
ne, drugo e voa, prvpat go gledam alal vera Lynngolicious, trpaДа не мислиш на Lynn?
Прегледај го приврзокот 377675
Продолжеток на приказната со Lynn: нејзиното работно место Анализа На Системи и Книговодство го презема ChatGPT, таа е отпуштена, дома ѝ цркнал осигурач ама пошто нејзе како магистар по книговодство и анализа на системи ѝ е испод части да брка низ разводната кутија дома го викнала Крис (којшто во меѓувреме си почнал сопствен електричарски сервис) да го смени осигурачот. Е тој ѝ наплатил редовна тарифа од 300 евриња од саат и ја натерал да чека 12 саати- нема доволно електричари во тој град.Да не мислиш на Lynn?
Прегледај го приврзокот 377675
https://republika.mk/vesti/makedonija/shakiri-preku-sotsijalniot-dijalog-uchi-pametno-raboti-struchno-gi-informirame-uchenitsite-za-prednostite-na-struchnoto-obrazovanie/„Донесовме Програма за професионална ориентација за учениците од осмо и деветто оделение, за да ја зголемиме нивната подготвеност за натамошното образование и проширување на нивните интереси за различни видови професии. Преку социјалниот дијалог „Учи паметно, работи стручно“, ги информираме за можностите и предностите на стручното образование, од аспект на брзо вработување но и проодноста кон високото образование“, рече Шаќири.
Тој информираше дека во средното образование во рамки на проектот “ЈЕС мрежа”, со финансиска поддршка на УСАИД, во 53 средни училишта беа воспоставени кариерни центри, со околу 200 кариерни советници, кои поминаа посебна обука и се оспособени преку употреба на различни техники да му помогнат на ученикот да ги спознае сопствените капацитети, вештини и интереси, со цел да направи вистински избор во однос на својот професионален развој.
странство со студентска виза и да се вработам:Здраво на сите,
Оваа година сум матурант, завршив успешно 4 години мачни средно медицинско образование. Задоволен сум со праксата која ја изведував во одделението за физикална медицина и рехабилитација во Прилеп, од колегите бев 90% задоволен бидејќи беа доста тимски и имав можност сам да работам на неколку пациенти додека не беа тие тука. Научив што научив на училиште, нешто што пропуштив ќе си го научам сам оти многу изостанував последната година поради проблеми што си ги имав со желудникот и цревата.
Се наоѓам на еден крстопат, дома доколку премногу време сум ме фаќа нервоза оти нервозен човек сум од мал, со домашниве си имам проблеми ме нервираат од време на време и книгата си ја сметам за хоби, а наоѓање на нови работи и учењето ми се омилени, а на праксата најмногу доколку се спогоди се ко што треба. Си размислувам сега и си имам дадено 3 предлози, од кои ни еден да не се организира ко што треба, имам шанса да заминам странство со студентска виза и да се вработам:
-Да се запишам на факултет којбило само да се отргнам од дома и малку проблемите да ми се тргнат оти периодов тешко поминувам
-Да одам на стажирање и да отворам приватен бизнис и да работам со струката
- Да земам да заминам во некој град со лиценцата и да се вработам приватно
Сите 3 работи ми се одлични, ама сакам доколку ми се пружи можност да се запишам на факултет и да се надоградам така самиот себе и да можам полесно да се справам самостојно во животот, бидејќи не сакам некој мене да ме прај дека ништо незнам и да ме навредува цел живот, особено некој прост човек кој само мисли и на крајот пак не му е погодено.
Ако имам пари не се мислам, а не ми се крева кредит за да одам на струдирам таму, за овде да се снајдам ако имам можност да се запишам 10ка ќе ми биди. Знам за Словенија, ама треба и пари за престој и тоа претставува голем проблем. А што мислиш, има ли заработка со занаетот што го учев, поточно физиотерапевтски техничар?странство со студентска виза и да се вработам:
Оди странство,најди факултет и земи 4 саата пола работно време. Моментално Словенија е доста поволна за овие услови.
Треба 5.000 да имаш на сметка како гаранцијаАко имам пари не се мислам, а не ми се крева кредит за да одам на струдирам таму, за овде да се снајдам ако имам можност да се запишам 10ка ќе ми биди. Знам за Словенија, ама треба и пари за престој и тоа претставува голем проблем. А што мислиш, има ли заработка со занаетот што го учев, поточно физиотерапевтски техничар?
Во Словенија пари нема.Ако имам пари не се мислам, а не ми се крева кредит за да одам на струдирам таму, за овде да се снајдам ако имам можност да се запишам 10ка ќе ми биди. Знам за Словенија, ама треба и пари за престој и тоа претставува голем проблем. А што мислиш, има ли заработка со занаетот што го учев, поточно физиотерапевтски техничар?
Во Германија има, ама слобода па затоа нема. Ако се снајдам за факултет да се запишам ОК, ако не ќе работам овде.Во Словенија пари нема.
Во Словенија се исплати само да студираш. Или да пробаш да студираш и работиш во Германија.Во Германија има, ама слобода па затоа нема. Ако се снајдам за факултет да се запишам ОК, ако не ќе работам овде.
можеш и фитнес тренер да бидеш покрај водоводот, да отпушуваш уште после работа.Само занает му е мајката, губењето на Х години по факултети појди-дојди е само бесполезно губење на време, ќе дипломираш, па додека да најдеш работа од соодветната струка за која си се образувал... повторно изгубени Х години од животот... Па и да се вработиш (некад) максимум ќе добиеш некоја просечна плата и тоа е тоа. Од друга страна занаетчиите/мајсторите млатат пари ко луди, едно цефче да ти смени водоводџија во домот ќе ти земе 50-100 евра за пет минути работа, или електричар и сл. занаетчиско-мајсторски приватни услуги !