Skopje sekogas si bil internacionalen grad kako i sekoja metropola. vo nego bile rodeni imperatori, krunsiani kralevi i sto ti ne koga niz provincija ni magarnja ne pasele... taka da bez gajle skopje si bil grad uste od antika...
Има мртов период од 200 год. од Пиколомини до кога Скопје станува главен град на косовскиот вилает. Средина на 19 век Скопје има 10 000 жители, 90% Турци.
Има мртов период од 200 год. од Пиколомини до кога Скопје станува главен град на косовскиот вилает. Средина на 19 век Скопје има 10 000 жители, 90% Турци.
pozari, poplavi, zemjotresi... skopje nisto ne go rushi, a toa deka strukturata na naselenieto se menuvala e nebitno, toa si e odlika na sekoj golem grad. NYC pocnal ko new amsterdam....
Дај стај слики кај е Шенжен или Њу Јорк, слабо стојам со географија. Да погодам ти си бил во Шенжен, па најде да ме реметиш? Заборавив дека си шетан чоек
ne te prasav kako stois so geografija nego dali si bil i dali ja razbiras polozbata na gradot...
Shenzhen e del od mega proekt na kina sto gi spojuva Guangzhou, Dongguan, Foshan, Zhongshen, Zhunai, Huizhou, Zhaquing, Jingmen pa moze da se kaze i Macao i Hongkong... Znaci nekoj 50-60M narod ako gi dodades i poslednite dve. Osven HK megu drugite nema vidliva granica, nesto ko skopje i gjorce ti doaga.
e sega ako na toa dodades deka ova e "specijalna" ekonomska zona plus e fabrikata na kina so godisno proizvodstvo poveke od edna francija plus drzava so miljarda narod bash tamu edna cela decenija forsira i razviva IT. znaci ne e nikakov problem da soberat luge i da go naselat, ne e problem pari i najbitno cela rabota ima logika... skopje ne nudi nisto od toa.
Кој тоа си измислил дека љубљана бил затворен град и не можело никој да надвор да се доселува?
Па секој кој сака може да се досели во Љубљана, дали Петко од бургас или Ханс од дортмунд. Пуу какви се глупости се шират меѓу народот.
ljubljana bese zatvoren grad za vreme na YU i se do vlez vo EU u smisla na toa deka prvo prakticno bese nevozmozno da se iznajmi stan pod kirija kako stranec (ova i vo eks ju kako nekoj sto ne e slovenec vazese), vtoro ne ti izdavaa dokumenti so zitelstvo, treto po nezavisnosta gi izbrisaa site sto ne bea slovenci, ednostavno preku nok napravija dokumentite da ne im vazat i da ne se u sistemot
stan pod kirija u ljubljana ti e ko stan u spanija da iznajmish. kvadarat ako najdes e 3500+ evra kvadrat a uglavno i nema posto ne se gradi mnogu... znaci ne e zatvoren u smisla ko u sovetski sojuz nego ednostavno nemozes/ne ti dava lesno da se doselis. sega odkako se del vo EU nemozat bas kako porano da te brisat ili da ne ti izdavaat dokumenti ama porano ne bese bash taka, prasaj bilo koj sto studiral tamu za vreme na eks ju.
од Св. Николе до Скопје се стига побрзо од што Волково до центар,кој е крив државата администрацијата ,лоповите
Словенците сфатиле одмана кај нас секој краде,нема градба на општина центар,карпош,аердром,гази баба,кисела вода
правиш згради во сарај,мралино ,сопиште ,долно лисиче многу е дноставно да ја поминеме Љубјана
u aus jas sum provincijalec, kanbera ni e glaven grad... ko sto gledas nikoj, najmalku pa mene kur ne go boli za toa, edino tebe te boli sto taka te oslovuval nekoj. valjda zasto ti e malo kureto.
u aus jas sum provincijalec, kanbera ni e glaven grad... ko sto gledas nikoj, najmalku pa mene kur ne go boli za toa, edino tebe te boli sto taka te oslovuval nekoj. valjda zasto ti e malo kureto.
Brat mi edino sho si ti vo MK I AUS e deka si ednokletocna selska ameba I vamo i tamo, najmalce deka me oslovuval nekoj za provincijalec najverojatno deka kureto mi e taman za da im zadovolam cela zenska familija
Brat mi edino sho si ti vo MK I AUS e deka si ednokletocna selska ameba I vamo i tamo, najmalce deka me oslovuval nekoj za provincijalec najverojatno deka kureto mi e taman za da im zadovolam cela zenska familija
според старите скопјани не си прав скопјанец ако не потекнуваш од еврејско маало, маџир маало или центар. А според модерниве скопјани не си скопјанин ако не си од Карпош, Центар, Аеродром и Кисела Вода.
roden sum u drug grad, sum ziveel u Skopje godina i nesto, sega pak ziveam u rodniot grad.
realno, kako mlad covek, smetam deka edinstveno mesto za zivot e Skopje od pricina so site institucii, desavki i rabotni mesta se tamu.
otvorete bilo koj sajt makedonski za vrabotuvanje i vidite kolku ima oglasi za rabota, za razlicni profesii, dodeka vo drugive regioni edvaj desetina oglasi, a da ne zboruvame za toa deka Skopje gi ima najgolemite plati, iako e poskapo za zivot.
na krajot na denot, samata situacija go primoruva narodot da se seli vo Skopje, za fakultet, za rabota, za institucii, za povekje pari - zarem ima nekoj koj sto ne bi sakal da raboti, da se educira i da ima idnina vo rodnoto mesto?
Да, токму така, и во тоа е целиот проблем...концентрација на капитал и институции само во едно населено место, а не рамномерно, по сите места низ Македонија.
Претходната власт се обиде нешто да стори по тоа прашање, ама некако не „иде„ токму лесно и брзо.
А кој се старите скопјани? Како се класифицират? Имат ли диплома дека се стари скопјани?
Скопје е уствари едно големо село полно со дебилана. Напунија ви се косовари. На секој чекор од куќа зграда никнува.
Тие стари скопјани што ги кажувате се умрени во втората светска војна. Од тие луѓе останато е само дебиланата. Не за џабе скопје е едно големо село.
Имало ли до сега во овој период од 30 години од класата "Стари Скопјани" некој да биде во скопје премиер, министер, пратеник, градоначалник?
Сите се од провинција(како што вие тоа го нарекувате) а зошто тоа е така? Зошто вие тие што се класифицирате за стари скопјани не се за ништо способни.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.