Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Taka si e sekoj so svoe mislenje i velam si vo pravo bidejki i jas bev so takvo mislenje na stav deka podobro 4 posebni namesto edna multi i mislata sto ako se rasipi ?
No kupiv 3 soben stan vo izgradba za koj posle kupuvanjeto mi bese kazano deka nemozi na fasada da se stava bilo sto posebno ne inverter i bev primoran da instaliram vo zidot cevki za multi split kako edinstvena opcija bidejki samo na terasa mozev inverter a tamu 7m2 i mesto za eden ured a ne za 3te poedinecni.I kupiv multisplit ama so stanot naidov na problem nemase struja povrzano od evn bidejki nemalo soodveten transformator i vidov deka ke bidi dolgo odlozuvanjeto i pred 1 i pol godina pocnav da gradam kuka i multisplitot go imav i go instalirav nego namesto poedinecni iako imav i poedinecni 3 ke mi trebase plus eden inverter .
I od ovie pricini go instalirav multisplitot a gtech edniot stoi vo prizemje spakovan a drugiot gtech e instaliran vo dnevnata kade e ln35 za kako sto velis za toa sto ako se rasipi i sega nadvor imam edna multi edinica i na terasa edna gtech .
Ako ne mi se slucese ova so stanot tesko deka nekoj ke me ubedese deka vo multi ima pridobivki vo tisina na edinica oti e edna ,deka e poekonomicno i kompresorot recisi nikogas nema on off ciklusi bidejki sekogas se koristi min vo dve prostorii i ako se sluci da pretera temperatura vo ednata i da mora da odi off sto e retko, se gasi vnatresnata a nadvor si tera bidejki drugata ima potreba da raboti i off ciklusi recisi nema bar jas zasega nema videno i raboti na minimum i nema zaletuvanja na max pa na min, tuku umerena rabota so 3-5 w pojacuvanje na kompresor a kaj gree gtech kompresoror odi so skokanja od 50 -100w a minimum modulacija e okolu 500w a na multisplitov na 160w-180w ima raboteno period .
E sega za gree gtech 3.5kw mislam deka ako na primer spusta modulacija na 300w deka uredot ke bidi fenomenalen ,bidejki mene ne mi smeta potrosuvackata ,naprotiv mi smeta toa ukluci iskluci pa na auto fan na vklucuvanje 3ta cetvrta brzina pa na minimum i taka vo krug .
A da modulira do 300w ke si duva toplo mlako ama nema da gasi voopsto i ke tera 1va 2ra brzina na auto fan ,nebitno kolku ke trosi (neka e i 500w ama da namali temperatura na izduv )ke ima konstantna temperatura i potivka rabota na vnatresnata edinica i nema da odi off a na kraj ke se dobie komfor i mozebi ista potrosuvacka kako so on off ciklusi .

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Taka e sekoj so svoe mislenje sega vo stanot sto imas staveno ? Bidejki multi split-ot ti e montiran vo kukata.

Taka e sekoj so svoe mislenje sega vo stanot sto imas staveno ? Bidejki multi split-ot ti e montiran vo kukata.
Sega zasega nisto bidejki pred 2nedeli montiraja struja od evn do zgradata pa tek od ovaa nedela da postavat strujomeri a tehnicki priem po 2meseci , odnosno kluc na raka .
Stanot bese dostapen za koristenje uste pred godina i pol ama so prodolzitelen kabel od strujomerot na investitorot ama ne smeese da se vkluci greenje i trebase da potpisam priem na neinstliran strujomer i da mi teci garancija na izrabotka od togas ama se odluciv da bidi bas gotov ,kluc na raka i da cekam .
A vo sekoj slucaj ke bidi multi split instaliran so 3 priklucoci i najverojatno midea gi ima vo setek so prifatlivi ceni .
A stanot e na juzna strana cel den na sonce i 10cm stiropor fasada 68m2 neto od koi okolu 7 terasa
A gi gledam slednive , dve vnatresni 2.5ki, edna 3.5kw so toa sto istovremeno bi se koristele dve vnatresni.
96487d3cae860edce9e0ee8f7d8aadda.jpg
3bb01fbfe054b6b2daa1b0244dd63d65.jpg
478f9b32ffa03813e0fe67680049966e.jpg

Multisplitot mi e istaliran pred 2meseci no aktivno se koristi od 20april navamu i nemase tolku laden period za da imam nekoj tocen pokazatel za potrosuvacka ,ako imase se na se nekolku dena so temperatura do 0 .
Ovie dozdlivi denovi i nokni temperaturi do kaj 6-7 c nadvoresna otprilika na zadadena 22c vo spalna so ln 25 modulira odrzuva temperatura so 180-250w ako e samo taa vklucena , otkako kaj 22:00 ke se vkluci ap25 na zadadena 22c raboti so 300-400w na odzuvanje so dvete vkluceni vo vkupna kvadratura od 42m2 dvete prostorii.
Ako e vklucena samo ln35 togas odrzuva so 200w do kaj 340w vo 34-5 m² ako se vkluci plus edna ap 25 togas odi od 250 do 450w na odrzuvanje i vkupno dvete prostorii od okolu 55m2 .
Inaku se koristi ln 35 vo dnevna od 16:00 do 24:00
Ap 25 vo detska recisi postojano ako se gasi na sat dva preku den
A ln 25 vo spalna se vklucuva vo 22:00 do 7:00
Дали имаш пробано како ќе биде потрошната 24/7 сите единици уклучени на 22С.
Ако можеш бар преку ден и со разотворени врати.... па цел спрат да го грееш.

Од Мидеата мултисплит еден тип на ИТ.мк форумот пиштеше.... па ги смени и тој за Мицу мулти :)
Види причитај таму и исконтактирај...

Дали имаш пробано како ќе биде потрошната 24/7 сите единици уклучени на 22С.
Ако можеш бар преку ден и со разотворени врати.... па цел спрат да го грееш.

Од Мидеата мултисплит еден тип на ИТ.мк форумот пиштеше.... па ги смени и тој за Мицу мулти :)
Види причитај таму и исконтактирај...
Nemam probano od pricina sto dvete sobi se na eden sprat drugite 2 na drug sprat a salonot e otvoren sto e normalno i taka bi go greel salonot na gorniot sprat a mi e nepotrebno bidejki salonot i ne e laden . Banjite se predvideni za greenje so panelki od 500w ili registratori od 600 w ako ima potreba ke vidime kako ke bidi slednava zima .Taka greev vo banjata vo starata kuka so panelka od dynamic 500w i se vklucuvase od 22:00 do 7:00 i trosese okolu 2.5 kw dnevno (nokno) sto mi bese prifatlivo.
A za midea bas ke pobaram dali ima nekoe korisnicko info za midea multisplit, makar sto kaj nas za multi opsto malku info ima i po stranive za prodazba .

Сису и Џон Вик го сјеба

Sega zasega nisto bidejki pred 2nedeli montiraja struja od evn do zgradata pa tek od ovaa nedela da postavat strujomeri a tehnicki priem po 2meseci , odnosno kluc na raka .
Stanot bese dostapen za koristenje uste pred godina i pol ama so prodolzitelen kabel od strujomerot na investitorot ama ne smeese da se vkluci greenje i trebase da potpisam priem na neinstliran strujomer i da mi teci garancija na izrabotka od togas ama se odluciv da bidi bas gotov ,kluc na raka i da cekam .
A vo sekoj slucaj ke bidi multi split instaliran so 3 priklucoci i najverojatno midea gi ima vo setek so prifatlivi ceni .
A stanot e na juzna strana cel den na sonce i 10cm stiropor fasada 68m2 neto od koi okolu 7 terasa
A gi gledam slednive , dve vnatresni 2.5ki, edna 3.5kw so toa sto istovremeno bi se koristele dve vnatresni.

Pokraj multi split od Midea Vivax Haier ima dobri multi split klimatizeri i od Mitsubishi TOSHIBA zavisi od budzetot

Proveri dobro pred da zemes, modelive sto gi pisuvas ne se bas za pofalba, COP mnogu loso, vo sporedba so GREE e ogromno, MIdea 3.7 vs GREE 4.56 , EER Midea 3.15 vs GREE 4.12.
Vnatresnite Midea 3 brzini , Gree 7 brzini.
Cisto prijatelski, pred da zemes resenie.
Razlikata e ogromna vo specifikaciite.

Proveri dobro pred da zemes, modelive sto gi pisuvas ne se bas za pofalba, COP mnogu loso, vo sporedba so GREE e ogromno, MIdea 3.7 vs GREE 4.56 , EER Midea 3.15 vs GREE 4.12.
Vnatresnite Midea 3 brzini , Gree 7 brzini.
Cisto prijatelski, pred da zemes resenie.
Razlikata e ogromna vo specifikaciite.
Iskreno detalno ne gi razgledav bidejki prvicna misla bese da se izdava i kako nebitno sto ke instaliram ama se mislime megju izdavanje ( dobivka i ruiniranje mozna zaguba) , cuvanje do potreba za familijava ili prodavanje oti mu se zgolemi vrednosta za 2 i nesto godini za 18k.
A pobarav info za gree na stranata ama nisto ne mi izleze a na lokalni strani osnovni parametri recisi nisto , sepak vo stan e sosem druga prikazna za greenje ladenje , pogotovo stanov so pozicijata e mnogu topol od 9nautro do zajdisonce e na sonce , veter samo jugozapaden mozi da go fati i toplinskite zagubi se mali. Prostorot sto bi se greel e 3 prostorii so vkupna kvadratura 48m2 ( 25+12+11) plus kupatilo, plus banja, plus salon nema da se zagrevaat.
Vo pomalite prostorii mora da se zidni taka se instalirani cevkite a drugata mozi i konzolna za vo dnevnata bidejki e planirana odma zad nadvoresnata .
Sepak fala ti za posocuvanjeto na ogromna razlika vo parametri so gree za recisi ista cena i ke razgledam sto se nudi od gree multi.

Ништо од мојава идеа за конзолна.. :(

Ќе ме избркаат како урка од Бахмут ако мрднам два стола од распоредот :ROFLMAO:
(И една маса трпезариска малку смета..)
За мир у куќи, ќе бидам прав маж и ќе удрам на маса “Така е срце у право си!” :ROFLMAO:

А и договорот со телеком до 8-ми месец ми бил(све да им е*ам)…

Така да ќе го буткам летово со фуегото, добро си е она…
Таму август/септември ќе гледам некоја ѕидна…

Да бидам објективен околу набавената Вирпул клима дека се е супер и за ефтини пари, еве и некои мани; даљинското е лошо- као сензорско па треба да го запалиш со тастер од страна како телефоните, ама тој тастер треба да се притисне барем 2-3 пати додека се осветли екранот и тастерите, истите не се многу прецизни и што најмногу иритира, се гаси за 10 секунди неактивност, па додека си погледал во климата како реагира на командата, даљинското се изгасило. Затоа зедов да го проработам ВиФи-то, арно ама по инсталација на апп. од Вирпул, истата ме известува дека не е подржана во овој регион, па неколку дена гњаважа со други апликации кои исто не проработеа и на крај направена е ВПН мрежа и инсталирана оригиналната апликација. Се проработи и е во ред, ама доста време и нерви ми потроши. Инаку со кор функциите греење/ладење и звукот на двете единици сум прозадоволен, како што споменав на почетокот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom