ATP тенис - општа дискусија

Член од
9 мај 2023
Мислења
162
Поени од реакции
469
Убаво се разбираме. Гледај моментално кој е прв фаворит на РГ , така ќе биде и на УС Опен.
Алкараз е прв фаворит со коеф 2.60 на кладилници. Новак е втор фаворит со 3.3. Тоа е минимална разлика, а правиме муабет за подлога која му е најдобра на Алкараз, а најлоша на Новак.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.530
Поени од реакции
114.723
На Алкараз му одговара подеднакво и бетонот како и земјата.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
и да не набројувам понатака за скор вс топ 10
Прекрасен параметар во 2023та година, топ 10 тенисери :pos:
Рубљев, Алиасим, Синер, Руне и Фриц. Тениска елита, браво за Алкараз што има подобар скор од овие.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.530
Поени од реакции
114.723
Прекрасен параметар во 2023та година, топ 10 тенисери :pos:
Рубљев, Алиасим, Синер, Руне и Фриц. Тениска елита, браво за Алкараз што има подобар скор од овие.
Зборам за скор вс топ 10 на 19 години, спореди го неговиот и оној на Новак кога бил 19, тоа ми беше зборот, ама кој да разбере јебига, толку е капацитетот. Ги има рашлакано сите Алкараз, и Новак и Рафа и Циципас и сите останати така да џабе форсовиве. Па кој да биде топ 10 сега ај еве објасни ни на нас неупатените, Радек Степанек? Пошо 2007-8 Бјорн Борг беше топ 10 а не на пример Давид Ферер кој сиротиот еднаш освои Мастерс титула со судни маки кога не играше никој на Мастерсот во Париз или Томаш Бердих кој беше канта за напуцавање на првите 4 тенисери.

Јбг, топ 10 е таков, секогаш првите тројца двојат, останатите 6-7 се ниво под нив.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.515
Поени од реакции
4.283
Зборам за скор вс топ 10 на 19 години, спореди го неговиот и оној на Новак кога бил 19, тоа ми беше зборот, ама кој да разбере јебига, толку е капацитетот. Ги има рашлакано сите Алкараз, и Новак и Рафа и Циципас и сите останати така да џабе форсовиве. Па кој да биде топ 10 сега ај еве објасни ни на нас неупатените, Радек Степанек? Пошо 2007-8 Бјорн Борг беше топ 10 а не на пример Давид Ферер кој сиротиот еднаш освои Мастерс титула со судни маки кога не играше никој на Мастерсот во Париз или Томаш Бердих кој беше канта за напуцавање на првите 4 тенисери.

Јбг, топ 10 е таков, секогаш првите тројца двојат, останатите 6-7 се ниво под нив.
Sakas da kazes posle penzioniranjetl na Rafa ke stanes navivac na Alkaraz?

Jankoff

Run that, pass that.
Член од
4 септември 2019
Мислења
1.732
Поени од реакции
2.823
каде е и што прави андеркавер, го нема да каже некое мислење за скоро па сигурното пензионирање на Рафа.. ова ме потсетува на Федерер, исто имаше муабети ќе се вратам ќе се вратам паузираше и на крај ајт доста е и во Лејвер Куп пензија.. жал ми е многу за Рафа ама тоа е

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.515
Поени од реакции
4.283
каде е и што прави андеркавер, го нема да каже некое мислење за скоро па сигурното пензионирање на Рафа.. ова ме потсетува на Федерер, исто имаше муабети ќе се вратам ќе се вратам паузираше и на крај ајт доста е и во Лејвер Куп пензија.. жал ми е многу за Рафа ама тоа е
Nema sto da go zalis, nisto ne e beskonecno.. Kad tad mora da se penzionira.. Si napravi istorija, ke bide zapameten kako eden od najdobrite i toa e toa...

Член од
23 јуни 2008
Мислења
2.004
Поени од реакции
1.301
eve me druze...edvaj denes otvaram forum posle mesec dena,malce povekje obvrski, i to.
Sho da komentiram za Rafa, zalno.Ne znam kako im e na negovite fanovi,ama iskreno,pomislata deka zavrshuva vremeto na realno najgolemoto rivalstvo vo sportot, me rastazuva i razocaruva.Nastrana site ,,teshki,,muabeti shto sme gi pravele za niv dvajcata,site kontroverzi shto go sledea Rafa, ,,omrazata,, sprema nego kako najgolema precka i vinovnik pred Novak za mnogu izgubeni tituli, Rafa e najgolemiot fajter vo sportot.Blagodaren sum mu beskrajno za fantastichnite dueli so Novak,shto go motivirashe Novak da bide toa shto e,shto 15 godini gledav fantastichni dueli megju dvajcata.Uff,kolku samo mi nedostasuva toj atomski tenis shto go igraa,posebno periodot 2011-2015.Koj gledal,znae za shto zboram.Nenadminlivo,nedostizno nivo.Miami 2011 finaleto,vrvot vo tenisot.Zalno,ama roa e,teloto ne moze vekje,Rafa dobro si kaza.Mislam deka i Novak ke ima problem so motivot koga go nema Rafa,dvajcata si bea eden na drug gorivo da odat do krajni moznosti.
Inaku Novak momentalno e bleda kopija na samiot sebe,dali e laktot,dali e neshto drugo ne znam, ama znam deka ne zaboravil da igra tenis za dva meseci.Fajt e deka e ochaen.Ovie ,idni zvezdi,pred cetiri pet godini Novak i Rafa ke gi jadea za dorucok.Teshko da napravi posalam rezultat na RG, ama USO,Wimby,AO e druga pricha.Stefane,smali dozivljaj so Alcaraz be,so eden slem go pravish pogolem od Rafa i Novak.Ne si tolku neuk poznavach na tenisot,naprotiv,kolku shto sakash da se pravish interesen i da si barash nov heroj.Vo tenisot najgolem problem e konstantnosta.I kako be vo sekoj element teniski Alcaraz podobar od Djovak.So odigrana pola sezona dobro?Kaj beshe na AO?Kako ke e na Wimby?
Ne e fer prema Rafa i Novak takvo velichenje na teniser so eden slem,i toa kaj shto ne igral Novak.Zdrav Novak na sekoj slem e prv favorit, ako dosega posle 22 osvoeni slema ne si ja naucil taa lekcija druze,nema potreba i da ja ucish ,teraj magareto,Alcaraz e prv favorit sekade,so negoviot ,,top,, vo racete

Член од
11 април 2023
Мислења
2.156
Поени од реакции
7.213
Денес почнува челенџерот во Скопје во ранг по играчи како ИТФ турнир.Носител е Русинот Донски

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.382
Поени од реакции
38.795
Ноле ќе го нападне Вимблдон со цели сили оваа година. Може да испадне клучен турнир за како ќе му оди кариерата понатаму.

Ако го освои ќе се растерети психички и може да направи покољ до крај кариера со 25+ слема, ако го утне може да значи и почеток на крајот. Уште 5-6 слема максимум го гледам Ноле во топ 5 фаворити за освојување, година до година ипол играчка кариера му останува.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.530
Поени од реакции
114.723
Коа не дочитува некој тоа е, со сила можеш да земеш нешто, не можеш да дадеш, нели? Ај вака со болд, на негови години е подобар и од Рафа и од Новак, појасно е сеа?

А на страна што моментално е најдобар играч во светот.
Wow, имал уште фурни леб да јаде за да ги стигне, иначе ние не знаевме дека тоа е така, дека 19 годишен играч има многу помалце титули од двајца 35+ годишници, фала што ни кажа.

Член од
6 септември 2021
Мислења
323
Поени од реакции
561
@undercover до вчера пишуваше овде теории на заговор како Рафа ги фејкувал повредите,па како од штаки освоил слем итн... и не само ти,туку сите субјективни фанови на Новак,кои никогаш не ја гледаат пошироката слика,само гледаат да плукаат нешто што не е во полза на Новак. И еве го крајниот резултат. Поради "лажираните повреди" Рафа завршува кариера. А од друга страна човекот што освои АО со 3цм процеп и кој вети дека во Дубаи ќе објасни како успеал да ја санира и какви методи користел се' уште е нем на таа тема. А еве веќе 5 месеци поминаа... Студио се слушаме?

Член од
23 јуни 2008
Мислења
2.004
Поени од реакции
1.301
@undercover до вчера пишуваше овде теории на заговор како Рафа ги фејкувал повредите,па како од штаки освоил слем итн... и не само ти,туку сите субјективни фанови на Новак,кои никогаш не ја гледаат пошироката слика,само гледаат да плукаат нешто што не е во полза на Новак. И еве го крајниот резултат. Поради "лажираните повреди" Рафа завршува кариера. А од друга страна човекот што освои АО со 3цм процеп и кој вети дека во Дубаи ќе објасни како успеал да ја санира и какви методи користел се' уште е нем на таа тема. А еве веќе 5 месеци поминаа... Студио се слушаме?
Prijatel,nishto porazlichno ne kazav od mojot stav niz godinite ovde.Skrateno,mojot stav okolu Rafa bil i e deka,so negoviot stil na igra teloto se troshi povekje,posebno kolenata,osobeno kaj nego i negoviot top spin forhend.Deka koristel somnitelni terapii,ushte go mislam toa.Deka kalkuliral so izmisleni,ili ete,predimenzionirani povredi,isto taka za alibi i prichina plus da gi koristi tie ,,kontroverzni,, terapii ,ushte go mislam toa.Deka preteruvashe so potenciranje na tie povredi,takodje,so cel da se pravi grefche,i da ostane prashanjeto shto bi bilo kad bi bilo,isto taka.Koga si pomlad od 30 god. ja nemash taa privilegija da se pojavuvash na turniri po sopstven izbor,tuku mora da igrash sekade,osven ako imash prichina da ne igrash,povreden,ovo,ono,ti teknuva.Eve motiv plus za laziranje povredi.Nejse,ama taman ke resham iskreno da napisham neshto ubavo,korektno,za ,po moe,najposveteniot,najborbeniot teniser na site vreminja,rastereten so prepukuvanja so fanovi na Rafa,pak me vrakjate na factory reset :) .Na krajot na denot,koga eve,mu se gleda penzioniranjeto,koga go vidov klipot pred nekoj den kako se machi da trenira,iskreno,mi stana krivo i machno za gledanje kako za Novak da stanuva zbor.Rafa beshe neizostaven del od karierata na Novak i sekoj iskren fan na Novak veruvam deka ke gi ima tie pozitivni cuvstva kon Rafa koga ,eve,reshil da ja spushti zavesata.
Pogore si pishal ,,и не само ти,туку сите субјективни фанови на Новак,кои никогаш не ја гледаат пошироката слика,само гледаат да плукаат нешто што не е во полза на Новак,,
eve jas istoto moze da go pisham,ama mesto Novak, da napisham Nadal i ke sum vo pravo,neli.
Site ,,subjektivni,, fanovi na bilo koj sportist se takvi,i takvi treba da bidat.Ama nekoi se vo pravo,nekoi ne.Rafa se povreduva,fanovi na Novak vikat oti fejkal,za da mesec dva posle Novak se povreduva,fanovi na Rafa vikat oti fejkal.Inaku,od povredi kariera se zavrshuva na 25 god,na 30 god,eve Delpo mi tekna sega,i mnogu drugi.Na 37 god kariera se zavrshuva regularno,od starost,prijatel.So tie brojni povredi i sindromi,drug teniser ke zavrsheshe so tenisot na 30god, max, a ne na 37-38
Автоматски споено мислење:

Коа не дочитува некој тоа е, со сила можеш да земеш нешто, не можеш да дадеш, нели? Ај вака со болд, на негови години е подобар и од Рафа и од Новак, појасно е сеа?

А на страна што моментално е најдобар играч во светот.
Wow, имал уште фурни леб да јаде за да ги стигне, иначе ние не знаевме дека тоа е така, дека 19 годишен играч има многу помалце титули од двајца 35+ годишници, фала што ни кажа.
shto boldirash pogreshno,boldiraj kaj shti si napishal deka vo sekoj element Alkaraz e podobar od Djovak.Ti stvarno nemash druga rabota osven samo da barash nekoj da e podobar od Djovak.Dodeka beshe Rafa konkurenten,so nego maftashe,sega so Alcaraz ,daj odjebi veke.Parametarot za godinite ne ti drzi za da pravish proekcii za idninata,ti go spomnav Majkl Cang kako primer,pa eve i Beker,pa i Vilander,pa i Radukanu.Najteshko neshto e konstantnosta.Golemata trojka e zatoa golema,shto petnaeset godini od nivniot preklop na karieri napravija monopol,se tie pa tie.Nekoj sozreva porano,ama i prezreva,pregoruva,nekoj pobavno,zavisi od fizikusot,od konkurencijata.Novak so Rafa ima 28 finalinja,so Federer 19.Nadal go pobedil 15 pati,Federer 13.Dali ke bea istite brojki ako igral finalinja primer protiv Ferer,Berdih,Delpo itn.Istoto vazi i za Rafa,i za Fed.Glupo e takvi paraleli,ama glupo e i so takvi paraleli za Alkaraz.Golemoto trio go imashe toa prokletstvo da se preklopat skoro niz cela svoja kariera,neshto shto nikad nema da se sluchi povtorno,ama i taka kako shto ,nikoj nema da gi povtori nivnite brojki.Ke ima blesoci,shto pokratki shto podolgi,ama takva konstantnost teshko da se povtori.

Последно уредено:
Член од
19 март 2013
Мислења
2.987
Поени од реакции
4.451
Не може да нема дискусии за Алкараз кога почнува да освојува ГС на години кога и Рафа и Новак ги освоиле првите. Никој не вика со сигурност (ништо не е сигурно) дека достижни се рекордите на големата тројка ,ама па еве да сме живи и здрави за 5 години поинаква ќе биде сликата. Мора на некој да му се даде шанса од моменталните нови тенисери за легендарна кариера , а дали ќе биде така времето ќе покаже... ама со сигурност да кажуваш дека никогаш веќе никој не ги стига Рафа и Новак е ист муабет ко еее во времето на Југославија беше најубаво.

Kajgana Shop

На врв Bottom