Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?


  • Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.181
Поени од реакции
4.322
Е сеа кај го најде Грчето, толку ли те погоди тоа што го напишав...
Не, не ме погоди нешто посебно, ама со Грчев ми „звучите„ ептен „исто„ кога е во прашање фалењето на „достигнувањата„ од претходниот систем (мислам на пстоењето на СФРЈ и Македонија како нејзина федерална диница).
Автоматски споено мислење:

Околу тоа дали вон рамките на ехЈУ Македонија би успеала да се етаблира како суверена држава во меѓународниот светски поредок е во сферата шббкбб (што би било кога би било), и патем не ми е јасно зошто го поставуваш ова прашање, нема врска со реалноста туку со нечии желби (хипотеза и сеа ќе се расправаме до бесвест за претпоставка која не се случила).
Тоа и јас го велам: не размислувам „што би били кога би било„ (што би се случило со Македонија надвор од СФРЈ), туку го земам само она кое навистина се случило, ама без фалопојки околу „успехот„ од Македонија како дел од федерацијата.
Автоматски споено мислење:

-Во НОБ војуваше НОВ на Македонија, а македонските комунисти ги повикаа Македонците преку проглас да се приклучат кон борбата против наци-фашизмот и создавање на македонска слободна држава. Колку комуниости имало не знам ама мислам дека на почетокот многу помалку од Ванчомихајловисти -ако имаш податоци повели.
Според проф. Ачковска (не според мене), во ‘41-вата, во вардарскиот дел од Македонија имало не повеќе од 200-300 комунисти, што е далеку од потебна броја од борци за „ратување„, особено не за „ратување„ со окупатори од повеќе држави и нации, кои веќе имале борбени искуства, за разлика од партизанското движење, кое било збирка од пацери без воено искуство, барем за повеќето од нив.

Така, јасно е кој реално ратувал на партизанска страна и со која мотивација, а кој го „собрал кајмакот„ после ратот, во облик од ликови на високи политички позиции, се разбира, доживотни...
Автоматски споено мислење:

-АСНОМ е на 2 август за да му се даде поголема симболика, повикување на борбата од Илинден и да се покаже дека постои континуитет во борбата на Македонците за своја држава, а зо тоа дека е и верски празник не знам може има и тоа врска ама немам аргументи за такво нешто.
Илинденското е дигнато на 2-ри август, затоа што е верски празник (старозавениот светител Илија громовникот) и е дигнато со верска (не идеилошка!) мотивација, дека Светиот Илија ќе помогне за успех од востанието.

АСНОМ е второавгустовски појќе симболично (како и референдумот од ‘91-вата), како обид од комунистите (?) да покажат континуитет на борбата (и желбата!) од Македонците за основање своја национална држава.

Тешко дека на тогашните комунисти им било дојдено до верски празници и славење Светители...
Автоматски споено мислење:

Зошто не сакаш и не можеш да го прифатиш фактот дека тој АСНОМ е симбол на македонската броба (во многу што потсетува на големобугарските пропаганди или само така ми се чини?) за своја слобода и своја држава Македонија и не само што е симбол туку тој АСНОМ е успешна “приказна“ неговата завршница е создвање на Народна Република Македонија.
АСНОМ го прифаќам онаков каков што се случил, иако има муабети дека АСНОМ е повеќе желба за обединување на трите Македонски земји (оти и биле присутни претставници Македонци од трите разединети Македонски делови...) а не како желба од Македонскиот народ (непроверена на рефрендум, туку наметната АСНОМСКА одлука!) да се биде дел од поширока заедница, во случајов ФНРЈ/ДФРЈ/СФРЈ...
Автоматски споено мислење:

Онаа што го гледам е дека особено ти смета дека Македонците во таа своја борба ги користеле и Левата и Десната рака, нога ... и како резултат на тоа ја имаме НРМ... иако постојат бројни докази дека тогашните тнр десни политички уверувања биле “потпрени“ на тогашните управители во Европа исто како и денес.
Мене лично ми пречи идеолошкото толкување (!) на природната желба (!) од Македонецот да биде „свој на свое„, во облик од поседување национална држава, после векови битисување под туѓинци.

Друг е муабетот на која правно-политичко-идеолошка основа таа држава би била уредена, откако ќе/би била оформена.
Автоматски споено мислење:

По 1992 за очекување беше (од повеќето би сакал да верувам) дека Македонија ќе тргне по еден друг пат, без идеолошки и политички пресметки кога е во прашање македонската држава, за жал под влијание на европски и светски центри на моќ токму таа идеолошка разлика се мултиплицираше и се искористи за разградување на македонската држава, во разградувањето се натпревауваа сите политчки субјекти...
Најновиот удар е отстранувањето на АСНОМ од конституитивниот акт и бришење на тој симбол од меморијата на Македонците... ете во тоа го гледам проблемот со неодбелужувањето на АСНОМ.
Се согласувам...
 
Последно уредено:
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Шо го пљукаат Чепреганов по интернет?! Наводно го бранел Бугарите викаат или лажат . Бил на Канал 5 .
Не ги бранел, али шала на страна овој противникот бугарофил го срони со аргументи, едноставно чепреганов не му е ни до колена
 
Член од
20 април 2023
Мислења
985
Поени од реакции
2.419
Види Берик, во крајна линија јас друго сакам. женски со обликувано газе, а за перспектива гајле ми е.

Ај може ова ќе знаеш да објасниш.
Ако другите се во право, оти на крајот пак есапот не излегува по нивно, оти само офкате и се жалите...

Името сменето, народот си заминува приморан да се пишува бугар за да обезбеди парче леб, државата се позадолжена, а услугите кои треба да ги обезбеди се полоши, муслиманите поголема моќ, поимотни и побројни, црквата и директно се вклучи да ќари од градежниот корумпиран бизнис, задолженоста на населението расте, почнаа лекови да фалат, се повеќе луѓе користат дијазепами, дрога, алкохол, на соседите се што посакаа им дадовме, останаа уште на твоите да им се удоволи, малку потешко иде оти шќиптарите и власите не ги сакаат Бугарите, но и тоа ќе бидне, веќе кога на сите даваме.
Е добро во НАТО сме, па ко ќе видиш во крајна линија супер е вашата перспектива, само од која страна на линијата гледаш :anco:



Од кого бе критика, од луѓе со австралиски пасош, што еднаш во 10г ќе дојдат, што мислат дека сеуште живееме во услови ко пред 100г.



Дај бе живти се кажи ти и Кано одалечни 1000ци километри што ќе направите за да се отарасиме од ракот...
Прво дефинирај кој спрема тебе е ракот во државата, шќиптарите, Македонците што останале тука да живеат и се слепи послушници на партиите ли, кажи кој, зашто и како, а не округло и на ќоше.

Секој што земал пасош од друга држава, притоа се откажал од Македонскиот нека си гледа за таа држава чиј пасош има, оти ниту живеете тука, ниту плаќате даноци, ниту на било кој начин учествувате во ова општество. Едноставно немате никакво право да покажувате со прсти или северџани, комуњари кон граѓаните кои живеат тука. Во татковината никој не ви забранува да дојдете, ама па солење памет, демек големи патриоти, а пребегани, е тоа не знам па како на вас не ви е јасно.
kaj go pishuva ova deka nemaat pravo, vo koj sluzben vesnik? nikoj ne se otkazuva od mkd pasosh, tie shto se otkazani ne ni pishuvaat na forum poln so kompleksashi. Plus makedonec si stalno bez razlika dali si na kamchatka ili meksiko...
Nema ednostaven lek za kancerot, treba generacii da pominat i vo megjuvreme geopolitichki sluchuvanja da bidat vo nasha polza, a i da bidat sigurno nema da gi zgrapchime so fuckin bojan marichich i cheloto osmani so nivniot pederski vlatko_vasilj sovetnik. Sega za sega apasiev e mozebi svetla tochka ali ne moze nishto da naprai za da se oslobodi od servilniot severnofiromjanski mindset, dodadi go tuka i plemeto koe go mrazi kaurot, preteshko e za promena bez zrtvi.
the war is lost, ali iako e izgubena ne treba da se frla so kamenja po nashata dijaspora koja vprochem ne e za potcenuvanje. citajki go kano se gleda deka chovekot ne e bot kao povekjeto tuka, ima biznisi, patriot, shetan chovek so solidno poznavanje na istorijata i geopolitikata i so malku kratok fitil koj siguren sum deka mu se istanchil niz godinite gledajki kakvi paceri ja unishtuvaa Makedonija.
Muabetot mi e, nemate pravo da zabranuete dijaspora a i nema logika koga oni se edinstvenata poddrshka na namacheniot makedonec...
Автоматски споено мислење:

@опшесво сеуште ли сметаш дека оваа искомплексиранава гнасна коала за се е у право... И ти ли си за стрелање, кинење :cautious:
moram da priznaam malku binarno gleda kano na rabotive, ti bar ne mi lichish na nekoj glup komunjar ili retardiran liberal kao old_school_mk. ali kako shto spomnav, istancheni mu se nervite na chovekot, nema trpenie vekje za semi-liberalni reshenija..
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.534
Поени од реакции
40.507

сега ќе бидеме у загрчен сообраќај со години додека го направат мостот зошто ромите решиле да палат гуми. Исто како што сме заробеници на скитниците со години. Кое шитшоу е оваа држава која не може да си ги реши најглупите проблеми.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.070
Поени од реакции
8.637

сега ќе бидеме у загрчен сообраќај со години додека го направат мостот зошто ромите решиле да палат гуми. Исто како што сме заробеници на скитниците со години. Кое шитшоу е оваа држава која не може да си ги реши најглупите проблеми.
Заборави ли кога реисот Реџепи рече дека овде ќе стане Бангладеш?

1684257830538.png
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Аа така.

Во овој документ е спомнат членот 73 од уставот, според кој се води оваа одлука за распишување на референдумот.

Членот кој се наоѓа во законскиот акт што го сподели и што ја дефинира категоријата консултативен референдум не се спомнува НИКАДЕ во одлуката.

Овој референдум НЕ БЕШЕ консултативен. НЕ БЕШЕ распишан како таков.

Пак ќе повторам, неможе да се носат противуставни закони за референдум, неможе на моменталната власт да и текне дека "од утре ќе има, пример нова категорија на референдум што ќе биде без цензус".

Уставот е тој што ги дефинира определбите за суверенитетот на граѓаните во државата.

Граѓаните влечат суверенитет според УСТАВОТ, а не според закончиња.
УСТАВОТ ТИ ГО ГСРАНТИРА СУВЕРЕНИТЕТОТ.

Заклучок:

Прво, Со одлуката за референдум, која се повикува на член 73 од устав не може да распише консултативен референдум.

Второ, одлуката на референдумот не се повикуваше на членот од законот кој воведува категорија на консултативен референдум.

Бонус:

Член 73 Собранието одлучува за распишување на референдум за одделни прашања од својата надлежност со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Одлуката на референдумот е усвоена, ако за неа гласало мнозинството од избирачите кои гласале, доколку гласале повеќе од половината од вкупниот број избирачи. Собранието е должно да распише референдум кога предлог ќе поднесат најмалку 150.000 избирачи. Одлуката донесена на референдумот е задолжителна.

Престани да ја вреѓаш интелигенцијата на Македонците.
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502

Хахахаха друже се моташ у круг со очајните аргументи да докажеш нешто што е толку очигледно погрешно.

Во овој документ е спомнат членот 73 од уставот, според кој се води оваа одлука за распишување на референдумот.
Членот кој се наоѓа во законскиот акт што го сподели и што ја дефинира категоријата консултативен референдум не се спомнува НИКАДЕ во одлуката.
Во одлуката јасно стои дека "Се распишува референдум за консултирање на граѓаните" , а во законот за рефередум точно истата номенклатура се користи
:
Член 8:
Референдумот се распишува заради одлучување на граѓаните или за
консултирање на граѓаните



Овој референдум НЕ БЕШЕ консултативен. НЕ БЕШЕ распишан како таков.
И поголеми букви да користиш пак ти е празен аргументот, џабе се мачиш.
Ако официјалната одлука за распишување на референдум јасно пишува дека "Се распишува референдум за консултирање на граѓаните", како уопште мислиш дека ќе го докажеш спротивното :D ?


Прво, Со одлуката за референдум, која се повикува на член 73 од устав не може да распише консултативен референдум.
Неточно. Може според закон за референдум кој уствари специфицира како може да се распише референдум.

Второ, одлуката на референдумот не се повикуваше на членот од законот кој воведува категорија на консултативен референдум.
Одлуката на референдум прецизно ги користи правилата за распишување референдум за консултирање на граѓаните.


Не негирај реалност. ве излажале ради лажната пропаганда и поради когнитивниот пристрас што го имате кон забегани политичари популисти како Апасиев и останатите ботови, навивате за Путин и после уставот ви е крив.
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Неточно. Може според закон за референдум кој уствари специфицира како може да се распише референдум.
Објасни, како категоријата консултативен референдум не е противуставна?
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.181
Поени од реакции
4.322
Хахахаха друже се моташ у круг со очајните аргументи да докажеш нешто што е толку очигледно погрешно.



Во одлуката јасно стои дека "Се распишува референдум за консултирање на граѓаните" , а во законот за рефередум точно истата номенклатура се користи
:
Член 8:
Референдумот се распишува заради одлучување на граѓаните или за
консултирање на граѓаните




И поголеми букви да користиш пак ти е празен аргументот, џабе се мачиш.
Ако официјалната одлука за распишување на референдум јасно пишува дека "Се распишува референдум за консултирање на граѓаните", како уопште мислиш дека ќе го докажеш спротивното :D ?



Неточно. Може според закон за референдум кој уствари специфицира како може да се распише референдум.


Одлуката на референдум прецизно ги користи правилата за распишување референдум за консултирање на граѓаните.


Не негирај реалност. ве излажале ради лажната пропаганда и поради когнитивниот пристрас што го имате кон забегани политичари популисти како Апасиев и останатите ботови, навивате за Путин и после уставот ви е крив.
А младиќу, иако веќе ти беше поставено прашањето, еве го пак-ако референдумот е неуспешен, како што потврди О. Дерковски, кој вели и каде е законски одредено дека Собранието ќе ја превземе улогата на одлучувач наместо избирачите, односно наместо резултатот од референдумот, преку собраниско надгласување?...
Автоматски споено мислење:

Се повеќе мислам дека овој е Неџат...
Кој е Неџат?...
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
А младиќу, иако веќе ти беше поставено прашањето, еве го пак-ако референдумот е неуспешен, како што потврди О. Дерковски, кој вели и каде е законски одредено дека Собранието ќе ја превземе улогата на одлучувач наместо избирачите, односно наместо резултатот од референдумот, преку собраниско надгласување?...
Формално референдумот беше неуспешен бидејќи turnot-ot беше под 50 посто. Никој не го негира тоа.
Со самото тоа што е необврзувачки референдумот јасно е дека во собрание ќе се ратификува одлуката, поготово за прашања од мегународен карактер и промени на устав.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.369
Поени од реакции
21.897
Zosto togas se pravi referendum ako ne e obvrzuvacko? I da e formalno taka jaki vladi i politicari se drzat na rezultatot zatoa sto, iako ne e obvrzuvacko, toa e voljata na narodot. E sega znaekji deka vo Makedonija nema politicari so kapacitet, najmalku vo SDS, rezultatot bese samo obid da se dobie nekoja poddrska za posle da kazat deka toa e volja na narodot. Toa ne uspea, nikomu nisto, si prodolzija po planot.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom