- Член од
- 28 јануари 2010
- Мислења
- 1.613
- Поени од реакции
- 1.166
Зошто ми се обраќаш како да сум религиозен верник?Истите тие „религиски патокази“ постојат и како етички норми и патокази.
Науката и технологијата го олеснуваат животот на човекот (кога се користат за таква цел), и целта е прогрес.
Она што ме чуди отсекогаш е зошто религиозните одите да барате помош на лекар? Ако толку сметате дека религијата е супериорна во однос на науката, молете се дома и можеби ќе ви помине?
Дожд од информации има само ако одбереш така, никој не ти вика дека ти мора да имаш 10 акаунти на социјални мрежи и да ги следиш сите, или да слушаш вести, и не споредувајте ја науката и технологијата со социјалните мрежи, истите како и религијата се маркетинг бизнис, технологијата опфаќа илјадници други сфери без кои не може да се замисли животот на модерниот човек.
Јасно ми е дека не разбирате што е духовност.Па да ти објаснам во кратки црти.
Тоа е исто како кога си заљубен и си во прегратка со саканата,очите ви вперени еден кон друг и ништо друго не постои.Ништо.
Земјата да се отвори и те проголта или планина да падне на тебе,нема око да ти трепне, ниту срцето ќе ти потскокнува од опасноста.
Нема ниту бог,ниту светец,ниту пророк,има само едно прашање кој сум јас.Се додека не постои јас,не постои ниту бог.Животот и смртта се едно.
Така да,тука ни науката има сила нешто да промени.
Оној момент кога ќе се оформи "јас",спротивно ќе се појави и бог.Тогаш можеш да го плашиш "јас" со лекари и страв од смрт.
Тоа "јас" е значајно за постоењето на самиот систем,затоа и истото го јакне за да ве држи во страв,неспособни нешто да направите.
Автоматски споено мислење:
Потопот е приказна искажана во метафора,за тоа кое го доживува човек кога од телесен преминува во духовен.Исус го споредува тоа со повторно раѓање, т.с да се врати човек во утробата на својата мајка и повторно да се роди.Овде се мисли на душата,не на телото.А вратената душата во утробата е симболика за арката.Ти си во светот,но не си од светот.Тој е оној момент на кажаното јас сум тоа што сум.Тешко дека е вака како што велиш...
Живите битија не произлегуваат од Бога, туку Он ги создава независно од Себе.
Кога Бог го создава човекот, човекот добива атрибути слични на Божјите, но не и идентични, а тие се разумот и слободната волја. Разумот и волјата се „образ Божни„ кои се впишани во човекот.
Исус, Синот Божји и Отецот навистина „се едно„, но по нивната Божја природа и по нивото неодвоиво заедништво, а не по некоја друга основа.
Не роден, без облик.Тогаш е човек едно со бог.
Градење на арката е да создадеш контрола врз емоциите.Така како што било при создавањето на светот(за оваа реченица не оди далеку во историјата) , човек да биде господар над животните.
Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние, кој ќе биде +господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите – над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!”
Кога ќе дојде потопот-смртта(присилна смрт) човек ќе владее со своите емоции-животни или ќе ги пушти без контрола?
Ќе се удавите(човечноста ќе ја нема) уште при првиот бран.
Сите приказни се исти и зборат за едно исто.
Последно уредено: