Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Иако сум против пишување метафорични духовни приказни како би преставил внатрешна духовна состојба која треба да биде препознавање за оној кој ќе го изоди тој пат, сепак морам да ти забележам дека религиите даваат одредени внатрешни патокази кој се следат со препознавање.
Тоа што е исклесано во каменот(срцето) ,може да се промени.Секој следен "јас сум, тоа што сум" носи промена.А тоа дека преставува фиксна и непроменлива вистина е поради што човек не напредува духовно како би го надминнал било кој закон.

Науката и технологијата, прават вештачки систем/општество во кој се емитира духовноста.Сите луѓе во еден "облак" во кој се разменуваат искуства (убави и неубави), комуникации во реално време, пренесување едукативни и образовни настани, вести и информации.
Но,како и во духовноста постојат корисни и не корисни информации, патот по тоа филтрирање на примени информации,треба да изгради човек кој е обликуван по теркот на тој општествен систем.
Така е во религиите, закони и правила кој ако се следат треба да изградат/родат духовен човек.
Разбери го ова,како дожд(информации), поплавата е веќе тука,само кој има силен и цврст играден ум да се издигне над површината од водата и да не се удави.
"Удави" значи да не ги изнесе на површина емоциите со кој ќе ја удави човечноста ,а едни од деструктивните се гнев, омраза ,бес и др.

Извини,но тоа што го нарекуваш живот,не е живот,и таа свесност на која се повикуваш е бистра како боза.:D
If the only thing keeping a person decent is the expectation of divine reward, then brother, that person is a piece of shit.

Многу работи ги мешате бидејќи по се изгледа за се имате инфо од нет без реално да имате допир со нештата за кои зборувате тука.

Зборувате за наука. Која наука? Тука читав на форумов луѓе кои не знаат општи работи од математиката, а зборуваат за физика.
Основата на сите науки денес е математика - без тоа, не постои ништо.

На форумов читам луѓе кои зборуваат за оваа или онаа религија каква била и колку апсурд имало во нивните свети книги, а едвај дали прочитале една света книга, да не зборуваме да пробале да научат јазик за да ја читаат во оригинална форма - бидејќи не е се македонски и англиски :)
На форумов читам и луѓе кои не прават разлика од религија и духовно учење - како да забораваат или не знаат од каде доаѓа зборот религија (не е нешто негативно).

Треба да заборавите да мислите дека науката е дијаметрално спротивна на духовниот/внатрешен свет на човекот!

Читам луѓе кои не сакаат наука бидејќи постојано се негирала себе си! Овие луѓе не се надминуваат себе си? Овие луѓе кога ќе откријат некоја нова вистина за себе што го проширува или подобрува нивното разбирање за нештата, се лажат себе си дека тоа новото не е вистина? Овие луѓе обожаваат догми! И се плашат од промени бидејќи тоа значи повторно и повторно преформулирање на сопствениот универзум!

И читам луѓе кои зборуваат дека има еден центар, дека има правила и закони по кои се води и најголемото до најмалото, дека има бог, Бог или како сакате напишете го... кои религии го даваат разбирањето кон тој центар?
Дали можеби духовните учења или тајни учења го даваат тој пат и всушност не се „учења“ туку учење - едно?
Зарем не забележуваат луѓето дека едно та исто е од исток до запад, низ целата вечност до сега?

Со кои ритуали ќе го обожувате ако има таков центар од кој се потекнува и во кој се завршува? Дали религија или духовно учење или наука ќе покаже што е правилно и како да се видоизменува со новите стеканти знаења?

Не требаат ритуали ќе кажат некои!
Се лажат! Секогаш и за секој човек се нужни ритуалите во животот... редефинирајте си ја формулацијата на зборот ритуал!

Проблемите што ги имаме како човештво е тоа што сите мислат дека се достојни (ова 99% ќе го разберете погрешно) за се и сешто и дека мора да имаат пристап до информации од секаков вид.
Избришете го тоа од умот... во целата историја на човештвото, мноштвото немало пристап до многу тајни учења и знаења.

Ќе се вратиме 2 чекора назад: ако не знаете математика, не може да ви се дадат тајните како да измешате правилно хемикалии во точна пропорционална вредност за да добиете амброзија. Ако не знаете општо за религиите и да правите разлика од учењето кое е во сржта на религиите и самите религии и надворешни симболи - не може да ви се кажат подлабоки тајни за да разберете подобро за нештата поврзани со човештвото, човекот и неговиот пат навнатре/нагоре или напредување.
Затоа бидјеќи мноштвото е побројно, имаме недоразбирања, омрази и бесцелни дискусии кои не водат никаде... некому му одговара да не оди никаде човекот!

Треба многу заморување ако сакате да напредувате како човек на Земјата, во однос на тој „центар“ што го спомнувате. Потребно е од општото, да стигнете до оној момент, нешто како докторат од одредена наука, кога ќе бидете експерти во одредена област, за дадена тема, едно зрнце во океанот на бесконечното знаење и искуство - така што ќе може и на сегашните и идните аџии по патеките на Земјата им бидете од помош не како пророци или толкувачи како што читам тука луѓе кои се дуваат ко пауни, туку како обични патокази!
И ако некој залута, ќе залута бидјеќи не го разбрал знакот и она што вие го покажувате (како покажувачи во C++ :) )

Така да, се започнува со искра на верување, доверба, надеж (ова христијански кажано), се продолжува со учење и истрајност (Ова е истокот) - се се менува и надминува со пракса и искуство меѓу луѓето (заедничко искуство), ова е веќе новото време :)

Инаку научниците не застанале со истражување, со тек на време ќе се надополнуваат/менуваат одредени теории, некои ќе се исфрлат и заменат со други и тн. Финтата е што тоа што го даваат овие изгледа далеку пологично од глупостите што ги продаваат религиите.

Ај препрочитај се; ем велиш дека науките се надополуваат и менуваат, ем велиш дека науките даваат пологични објаснувања од релгиите (кои религии?...).

Според твојава „логика„, науките ем не можат да дадат траен и конечен одговор, ем таа неможност е мнооогу „логична„...

А таа „логичност„ во погрешните научни објаснувања ќе трае и понатаму, како што беше и до сега.
Автоматски споено мислење:

Колку парни котли и машини имаше Ноевата арка?...:icon_lol:
Споредбава ти е скроз промашена.

Последно уредено:
  • Хаха
Reactions: alf
Инаку јас немам што да докажувам, не ми е тоа работа,

Како тоа нема што ти да докажуваш, а бараш да ти биде докажано:

тргни само од логиката дали воопшто може да се докаже постоењето на Бог во формата претставена до верниците на било која од големите организирани религии.

Научно е докажано и тоа од самиот пронаоѓач дека пРц тестот нема основа да се користи за воспоставување на било каков заклучок, ама вие верниците во системот и тоа го игнориравте. Значи игнорирате веќе добро познати и научно докажани работи, а со прст покажувате кон спротивниот табор. Они бар на своите им веруваат, а вие ни на иноватори, научници и тоа за ептен лесно докажливи видливи работи. :D

ниту пак ме копка да знам која е вистината, живеам во правилата на светот во кој се наоѓам и ме интересира што се случува само додека сум свесен за тековниот живот, колај работа за натаму

И ова ти е на место, ама штом не те копка, што па се исмејуваш со верувањата на религиозните верници. Знам дека така е полесно, ама па нема ништо паметно во тоа.

читам луѓе кои зборуваат дека има еден центар, дека има правила и закони по кои се води и најголемото до најмалото, дека има бог, Бог или како сакате напишете го...
Со кои ритуали ќе го обожувате ако има таков центар од кој се потекнува и во кој се завршува? Дали религија или духовно учење или наука ќе покаже што е правилно и како да се видоизменува со новите стеканти знаења?

Тоа ритуалите ги оставаме на Телемитите :P, верниците, исто и обожувањето.

Така да, се започнува со искра на верување, доверба, надеж (ова христијански кажано), се продолжува со учење и истрајност (Ова е истокот) - се се менува и надминува со пракса и искуство меѓу луѓето (заедничко искуство), ова е веќе новото време :)

Тоа што го пишуваш " ова е веќе новото време" е спротивно со претходното "верување, доверба, учење".
Новово време ко што гледам од "искуство и пракса" е исто ко претходните, сега наместо религиски чиновници да следиме, следиме луѓе од системот, науката, а гледаме дека се до срж неморални и корумпирани.

Само бројката на годината, со кое го мериме времето се разликува, концептот си е ист, не знам зашто со сила се правиш слеп... Уствари знам :D

Не е спротивно ништо, толку ти е дадено - да ти биде спротивно бидејќи така сакаш да разбереш по твоја волја, ти си знаеш :)

Конечно нешто ни оставаш нам, Телемитите. Мислев ти се ми зеде!

Секој има различно искуство и пракса. Тоа што вие следите е ваш проблем... не може да го обвинуваш другиот тоа што ти следиш... ниту пак да обвинуваш друг што следи, освен во одредени случаи - кога ти стои на патот на твојата волја, суштина на Земјата. :D

П.С. Од цел текст „новото време“ ми ти ја јаде душата... ха

Последно уредено:
Од кај па нашол 7.7 милиони видови, сосе мувите можеби.

Тоа нека биде наградно прашање...

Ное прибрал по еден пар од тогашните животинки, а фосилните остатоци самите говорат дека од Потопот не се спасени сите живи битија кои постоеле во времето пред Потопот.

Ако нема Бог тогаш не постои рационално размислување за моралноста, рационално оправдување за етиката!!
Колку убаво ова го кажал Достоевски :)....а вие лупајте глава уште.

Иако сум против пишување метафорични духовни приказни како би преставил внатрешна духовна состојба која треба да биде препознавање за оној кој ќе го изоди тој пат, сепак морам да ти забележам дека религиите даваат одредени внатрешни патокази кој се следат со препознавање.
Тоа што е исклесано во каменот(срцето) ,може да се промени.Секој следен "јас сум, тоа што сум" носи промена.А тоа дека преставува фиксна и непроменлива вистина е поради што човек не напредува духовно како би го надминнал било кој закон.

Науката и технологијата, прават вештачки систем/општество во кој се емитира духовноста.Сите луѓе во еден "облак" во кој се разменуваат искуства (убави и неубави), комуникации во реално време, пренесување едукативни и образовни настани, вести и информации.
Но,како и во духовноста постојат корисни и не корисни информации, патот по тоа филтрирање на примени информации,треба да изгради човек кој е обликуван по теркот на тој општествен систем.
Така е во религиите, закони и правила кој ако се следат треба да изградат/родат духовен човек.
Разбери го ова,како дожд(информации), поплавата е веќе тука,само кој има силен и цврст играден ум да се издигне над површината од водата и да не се удави.
"Удави" значи да не ги изнесе на површина емоциите со кој ќе ја удави човечноста ,а едни од деструктивните се гнев, омраза ,бес и др.

Извини,но тоа што го нарекуваш живот,не е живот,и таа свесност на која се повикуваш е бистра како боза.:D
Истите тие „религиски патокази“ постојат и како етички норми и патокази.
Науката и технологијата го олеснуваат животот на човекот (кога се користат за таква цел), и целта е прогрес.
Она што ме чуди отсекогаш е зошто религиозните одите да барате помош на лекар? Ако толку сметате дека религијата е супериорна во однос на науката, молете се дома и можеби ќе ви помине?
Дожд од информации има само ако одбереш така, никој не ти вика дека ти мора да имаш 10 акаунти на социјални мрежи и да ги следиш сите, или да слушаш вести, и не споредувајте ја науката и технологијата со социјалните мрежи, истите како и религијата се маркетинг бизнис, технологијата опфаќа илјадници други сфери без кои не може да се замисли животот на модерниот човек.

Од кај па нашол 7.7 милиони видови, сосе мувите можеби.

Ај препрочитај се; ем велиш дека науките се надополуваат и менуваат, ем велиш дека науките даваат пологични објаснувања од релгиите (кои религии?...).

Според твојава „логика„, науките ем не можат да дадат траен и конечен одговор, ем таа неможност е мнооогу „логична„...

А таа „логичност„ во погрешните научни објаснувања ќе трае и понатаму, како што беше и до сега.

Колку парни котли и машини имаше Ноевата арка?...:icon_lol:
Споредбава ти е скроз промашена.
Искрено со тебе не вреди да ја кршам тастатурата, човек што верува во рамна земја во 2023та година, треба да оди да се препровери.

Како тоа нема што ти да докажуваш, а бараш да ти биде докажано:

Научно е докажано и тоа од самиот пронаоѓач дека пРц тестот нема основа да се користи за воспоставување на било каков заклучок, ама вие верниците во системот и тоа го игнориравте. Значи игнорирате веќе добро познати и научно докажани работи, а со прст покажувате кон спротивниот табор. Они бар на своите им веруваат, а вие ни на иноватори, научници и тоа за ептен лесно докажливи видливи работи. :D

И ова ти е на место, ама штом не те копка, што па се исмејуваш со верувањата на религиозните верници. Знам дека така е полесно, ама па нема ништо паметно во тоа.

Тоа ритуалите ги оставаме на Телемитите :P, верниците, исто и обожувањето.

Тоа што го пишуваш " ова е веќе новото време" е спротивно со претходното "верување, доверба, учење".
Новово време ко што гледам од "искуство и пракса" е исто ко претходните, сега наместо религиски чиновници да следиме, следиме луѓе од системот, науката, а гледаме дека се до срж неморални и корумпирани.

Само бројката на годината, со кое го мериме времето се разликува, концептот си е ист, не знам зашто со сила се правиш слеп... Уствари знам :D
Тие кои ги следам јас секојдневно вадат докази за работите кои не се докажани, и јас сум на групата што е underdog во случајов, другата група тврди дека ја има ултимативната вистина, не науката.

Не игнориравме ништо и кај прц тестот, околу мене имав неколку случаеви на кои не им требаше ни тест за да видиш дека го имаат закачено вирусот, дури и смртен случај на 50 годишен семеен пријател баш од вирусов. Дали требало да го игнорираме дека не постои?

Не е исмејување, туку само поттикнување да размислуваат, и особено чувствувам должност да ги чепнам тие што глумат „верници“, а живеат поматеријалистички живот и од најголемите атеисти.
Ги имаш такви и на форумов, дремат по цел ден на ѓаолските вражулиња кои го заебаа светот (еве ти погоре создале вештачки систем без душа), пороци колку сакаш, еден куп од нив гарантирам очи си вадат со блиски за по некој квадрат недвижности или земја, државата корумпирана упм (од А до Ш се е корумпирано и ако начека ќе штелне нешто), трчаат на лекар се со цел да го продолжат овој земскиот живот (нели после смртта почнува вечниот живот, ама никој не сака да отиде натаму иако многу убаво), ама некако не се ослонуваат на Госпо и тоа што го создала црквата.

Конечно нешто ни оставаш нам, Телемитите. Мислев ти се ми зеде!

Не бладај, не сум јас од религиозните фанатици, ниту сум ти забранил, ниту пак сакам нешто да ти земам, бидејќи ниту имаш нешто вредно :P без кое не би можел да живеам, ниту па е според правилата на природата.

Од цел текст „новото време“ ми ти ја јаде душата... ха

Повторно бладаш, душата е вечна, телото во кое престојува душата не.
Тоа ново време луѓе лесно се залажуваат дека по дифолт мора да е нешто подобро, попозитивно, а во реалноста гледаме дека се полошо е.

Искрено со тебе не вреди да ја кршам тастатурата, човек што верува во рамна земја во 2023та година, треба да оди да се препровери.

Ај што пишуваш противречни мислења, полни со „логика„, сега почнуваш и со „подметачини„.
Јас верувам во живиот Бог, а ти најди мој допис каде велам дека верувам во рамна Земја...

@Lester Freamon прашање за тебе.
Ако човечката свест е производ на несвесен случаен процес, зошто и веруваш???

Ај што пишуваш противречни мислења, полни со „логика„, сега почнуваш и со „подметачини„.
Јас верувам во живиот Бог, а ти најди мој допис каде велам дека верувам во рамна Земја...
Па ти се повикуваше на теориите за рамна земја, фирмаменти, теориите пишувани во светото писмо кога највисоко се имале дигнато на оревот во двор.

Се отепа тврдење дека немало доказ за формата на земјата, а сателити вртат 24/7 и ти даваат прецизна локација баш според тие модели проектирани врз елипсоид, имаш илјадници мерења и 3д модели од геоидот, и дури еве ти имаш опција да те дигнат со МИГ на висина од 17 до 22км.

@Lester Freamon прашање за тебе.
Ако човечката свест е производ на несвесен случаен процес, зошто и веруваш???
Затоа што производот создаден при тој процес е „свесен“, и еве веќе произведува дури и машини кои за брзо ќе имаат „свест“.

Тоа нека биде наградно прашање...

Ное прибрал по еден пар од тогашните животинки, а фосилните остатоци самите говорат дека од Потопот не се спасени сите живи битија кои постоеле во времето пред Потопот.
@PROROKOT , со ваков став порекнуваш дека човекот е создаден по ликот божји.
Еве и зошто!
Писмата учат дека с'е создал бог.Тоа значи дека секое живо битие е произлезено од самиот бог.
Ако човекот е создаден по ликот божји ,значи дека секое битие е дел човек, исто како што се од бог.
Приказната за потопот е метафорична за она кое го носи човек во себе.
Ако животните ги гледаш како надворешни битиа, тогаш се надвор и од бог и како тој да не е нивни креатор, па морал да ги спасува,а со тоа ниту бог е креатор на човекот.

Како вика Исус, јас и отецот сме едно.
Во себе има животворен дух.

@PROROKOT , со ваков став порекнуваш дека човекот е создаден по ликот божји.
Еве и зошто!
Писмата учат дека с'е создал бог.Тоа значи дека секое живо битие е произлезено од самиот бог.
Ако човекот е создаден по ликот божји ,значи дека секое битие е дел човек, исто како што се од бог.
Приказната за потопот е метафорична за она кое го носи човек во себе.
Ако животните ги гледаш како надворешни битиа, тогаш се надвор и од бог и како тој да не е нивни креатор, па морал да ги спасува,а со тоа ниту бог е креатор на човекот.

Како вика Исус, јас и отецот сме едно.
Во себе има животворен дух.

Тешко дека е вака како што велиш...

Живите битија не произлегуваат од Бога, туку Он ги создава независно од Себе.

Кога Бог го создава човекот, човекот добива атрибути слични на Божјите, но не и идентични, а тие се разумот и слободната волја. Разумот и волјата се „образ Божни„ кои се впишани во човекот.

Исус, Синот Божји и Отецот навистина „се едно„, но по нивната Божја природа и по нивото неодвоиво заедништво, а не по некоја друга основа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom