Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Значи управо е, сфе што наука ке успее да га објасни како јасна теорија, сфе ке претсавља енигма, равенка, за да објасни нешто што би било логично како божји ум,нешто божанствено, што си нема ама никакфу врску сс напишано у библију или било коју књигу.
Значи Хокинг сака да каже, кд ке објаснимо што е реална вистина на сфе, тк ке сфатимо што е господ и како га стфорија сфе овој.

Ама до тк, само ке нагаѓамо измеѓу малце логичо и скроз нелогично.

Ти сакаше да ти објасну како настануе ѕвезда, планета, живот според науку? Још сакаш и незмаеш, озбиљан си или?

Ај спореди га сс ваше седам д'на, ребро, змија, Ное и други стфари.
НЕ е тоа наше (мое)...
Сѐ додека НАУКАТА не ми даде докази кои ги барам... Сѐ додека го менува мислењето и спознанијата на одредени периоди...
Сѐ дотогаш, немам доверба во науката, во религијата уште помалку. И неа ја создале луѓе од некоја си корист.
Но, во Бога ќе верувам, бидејќи ништо друго не ми преостанува. Во науката изгубив целосна доверба.

НЕ е тоа наше (мое)...
Сѐ додека НАУКАТА не ми даде докази кои ги барам... Сѐ додека го менува мислењето и спознанијата на одредени периоди...
Сѐ дотогаш, немам доверба во науката, во религијата уште помалку. И неа ја создале луѓе од некоја си корист.
Но, во Бога ќе верувам, бидејќи ништо друго не ми преостанува. Во науката изгубив целосна доверба.
Па у кој бог веруеш ти, некој тфој измислен или нешто што тфоја религија ти га пласира.
Значи контрадикторан си, викаш религиу гу создале људи, а господ ипак постои. Не си јасан ич.
А ако религија ти дава поцврсти докази за сфе, ондак толко, нема дискусија ни сс тебе.

А зшто немаш довербу у науку, лоши сфетски људи гу водиф? Религију ако е затој гу водиф још полоши и понеедуцирани.

Па у кој бог веруеш ти, некој тфој измислен или нешто што тфоја религија ти га пласира.
Значи контрадикторан си, викаш религиу гу создале људи, а господ ипак постои. Не си јасан ич.
А ако религија ти дава поцврсти докази за сфе, ондак толко, нема дискусија ни сс тебе.

А зшто немаш довербу у науку, лоши сфетски људи гу водиф? Религију ако е затој гу водиф још полоши и понеедуцирани.
Не знам што не ти е јасно.
Религија е создадена од богати, за сиромашни да молчат и да си седат мирни на газот.
Земјата е создадена од Бога, се додека науката не ми го ДОКАЖЕ спротивното.
Во твојата наука имам исто току доверба колку и во религијата твоја (моја).
...
А зошто немам доверба во наука, еве ти само еден мал пример... а ги има илјадници.
...Почеток на цитатот...
„Некои научни термини раскажуваат приказна. Кога квазарите беа откриени во 1950-тите, се сметаше дека тие се објекти слични на ѕвезди кои емитуваат радио сигнали.
Но, претпоставената сличност со ѕвездите беше погрешна. Квазарите не се, како што тогаш се претпоставуваше, во нашиот Млечен Пат, туку се многу подалеку. Ова се многу помоќни феномени отколку што се мислеше дека е можно во тоа време. Денес знаеме дека зад квазарите стојат супермасивни црни дупки, кои ги предизвикуваат овие огромни изливи на радијација додека голтаат гас.“
...Крај на цитатот...
Дали утре ќе ни кажат нешто ново научниците во врска со тоа???

Наука те праи попаметан и поотфорен за размизлување, а религија те уназадуе и поделуе, затфара ти ги сфи могуќности на размислување у идемо даље могуќности.
Погрешно.
Прво, религијата е пат за духовно созревање на човек, додека науката е "олеснување" на недуховниот живот на луѓето.
Второ, ако дадеш наука во рака на недуховно еволуирани луѓе , тие со неа може само да се самоуништат.

п.с. еднина и множина во текстот , разбери ги.

Не знам што не ти е јасно.
Религија е создадена од богати, за сиромашни да молчат и да си седат мирни на газот.
Земјата е создадена од Бога, се додека науката не ми го ДОКАЖЕ спротивното.
Во твојата наука имам исто току доверба колку и во религијата твоја (моја).
...
А зошто немам доверба во наука, еве ти само еден мал пример... а ги има илјадници.
...Почеток на цитатот...
„Некои научни термини раскажуваат приказна. Кога квазарите беа откриени во 1950-тите, се сметаше дека тие се објекти слични на ѕвезди кои емитуваат радио сигнали.
Но, претпоставената сличност со ѕвездите беше погрешна. Квазарите не се, како што тогаш се претпоставуваше, во нашиот Млечен Пат, туку се многу подалеку. Ова се многу помоќни феномени отколку што се мислеше дека е можно во тоа време. Денес знаеме дека зад квазарите стојат супермасивни црни дупки, кои ги предизвикуваат овие огромни изливи на радијација додека голтаат гас.“
...Крај на цитатот...
Дали утре ќе ни кажат нешто ново научниците во врска со тоа???
Брат ако прочиташ и размислиш, наука дава убаво објаснување за креацију на земњу и живот. А ако веруеш у напишано у библију, ондак океј, живи и магичан сфет, пали сфеќе, пости, веруј у пишано и сфиркај си.

А куде имаш докажано дека бог гу создаја зњму? Имаш само напишано, без јасни докази. А наука барем дава некакаф доказ како сфе настанало.

За квазари се фати.
Па инаука кажуе дека астрофизика још не е испитана соодветно и јооиш ке се откриваф нови докази

Друго ми е поента, измеѓу паметни, логични и колко толко објаснети работе..
И недокажани измислени работе. Напишани у сфети књиге.
Ви се нафатисте да веруете у фторото.

... Прво, религијата е пат за духовно созревање на човек, додека науката е "олеснување" на недуховниот живот на луѓето.
Второ, ако дадеш наука во рака на недуховно еволуирани луѓе , тие со неа може само да се самоуништат...
Ако се претпостави дека светот не се состои од три просторни и едновременски димензии, туку дека има други димензии кои се невидливи во нашето секојдневие, како на пример познатата четврта димензија, небесните тела добиваат ново значење. Дополнителните димензии стануваат очигледни само одблизу. Научниците говорат за материја и анти-материја. И тука некаде се и ДУШИТЕ.
Ама таквите како @парва, кои читаат друга стручна литература, не признаваат ДУХОВЕН свет. И НИЕ во старт не можеме да се согласиме, а кога се нема најмал заеднички содржател, тогаш џабе дискутираме.

Погрешно.
Прво, религијата е пат за духовно созревање на човек, додека науката е "олеснување" на недуховниот живот на луѓето.
Второ, ако дадеш наука во рака на недуховно еволуирани луѓе , тие со неа може само да се самоуништат.

Од толко духо
Погрешно.

Од толко духовни необјаснети и недокажани работе, ви не созревате, само сте поморбидни, нелогични и контрадикторни.
Дај му библију или научну енциклопедију на паметнога човека. Ке видиш за коју књигу што ке ти каже.

... А куде имаш докажано дека бог гу создаја зњму? Имаш само напишано, без јасни докази. А наука барем дава некакаф доказ како сфе настанало.

... За квазари се фати.
Па инаука кажуе дека астрофизика још не е испитана соодветно и јооиш ке се откриваф нови докази
... Ви се нафатисте да веруете у фторото.
... Каков ДОКАЗ дава науката, де покажи и јас да се образувам...
Каде докажала? Во Церн???

... (Квазари памти ги...)
Зашто физички закони не важеле у вселена? Зошто постои квантна механика?

... Верувам во второто, верувам во смртта, истата онаа која ти не сакаш ни да ми ја објасниш

Од толко духо

Од толко духовни необјаснети и недокажани работе, ви не созревате, само сте поморбидни, нелогични и контрадикторни.
Дај му библију или научну енциклопедију на паметнога човека. Ке видиш за коју књигу што ке ти каже.
Духовниот свет, не го опфаќа само моментот во кој сега постоиш, туку целокупното постоење од зачнување, раѓање, промените до старец и умирање во еден момент да биде,а не во временски период.
Несватливи ти се приказните бидејќи гледаш од позоција на "јас", со сите твој емоции кој те дефинираат нанадвор.Не така, не барај со очите.

Воскресни го детето во себе или нека се појави старецот кој треба да дојде,можеш?
Разумот се судира со бариерата наречена време, бидејќи вашето постоење го идентификувате со телото кое е времено.

Приказните зборат за човек, тоа си и ти.Застани пред огледало и кажи кој облик има душата,не телото.

Знај дека духовното е како исфрлено машко семе кое ита кон матката,еден влегува и оплодува, другите милиони "умираат".Трчај!!
Да ти биде појасно зошто користев еднина и множина.

Не знам зашто тераш инает, точно според правилата на природата и моралните вредност како човечки суштества. Значи вика да се спротивставиш, еве ти и нацртано, акција, реакција и краен резултат:
Прегледај го приврзокот 377493

Религиозните в. скроз отфрлаат наука, вие в. во системот па скроз го отфрлате нематеријалното. Инает може до бесконечност да тераме, ама тоа значи до бесконечност и ќе си страдаме.
Не отфрламе де еве јас сум секогаш отворен за слушање доколку некој има доказ за тоа што го зборува..
Заборави за момент на христијанството како религија, тргни само од логиката дали воопшто може да се докаже постоењето на Бог во формата претставена до верниците на било која од големите организирани религии.
Инаку никогаш не ја исклучувам опцијата дека некоја понапредна раса има брцнато прсти во создавањето на планетава и живиот свет, или ете ако ти е полесна апстракцијата на универзумот, и ќе го викаме Бог, само организираниве религии не ми држат вода со нивните филозофии и во мои очи се само алатка за контрола на широките народни маси +добро разработени бизниси.

Инаку кокошката од погоре, ете тргни од акција реакција во поглед на удирање. Удри ја кокошката и застани и пред неа да видиш како ќе поминеш.

само организираниве религии не ми држат вода со нивните филозофии и во мои очи се само алатка за контрола на широките народни маси +добро разработени бизниси.

Сум кажал дека со ова и јас се сложувам и постирал неколку примери за алегориите поврзани со небесните тела.

Заборави за момент на христијанството како религија, тргни само од логиката дали воопшто може да се докаже постоењето на Бог во формата претставена до верниците на било која од големите организирани религии.

Истиот принцип може и против тебе да го употребам. Ај докажи дека туку така си функционира универзумот, дека нема еден универзален центар што ги поставил сите правила на "игра". Ко што гледаш, во универзумот не владее хаос, напротив се функционира по строги правила.

Ова баш треба да е задача, цел на науката, со нејзина помош да се докаже постоењето на еден универзален центар, на религиозните в. да им се помогне да прекинат да веруваат од бајките. Споделив цитати од познати научни умови кои укажуваат на постоењето на еден универзален центар, ама ете, в. во системот и нив ги игнорирате, слично ко за ковид глупостите.

Верниците во системот, укажувајќи на нелогичности и глупостите во кои па верува другата страна, тие целосно го отфрлаат постоењето на тој еден универзален центар.
Според мене, ова е дури и поглупаво него ли некој што алегориите во религиозните книги ги зема здраво за готово, бидејќи реално не може да тврдиме туку така си функционира универзумот, да го отфрламе постоењето на природните закони т.е. да не не интересира како, зашто дошло до тие правила.

Сум кажал дека со ова и јас се сложувам и постирал неколку примери за алегориите поврзани со небесните тела.

Истиот принцип може и против тебе да го употребам. Ај докажи дека туку така си функционира универзумот, дека нема еден универзален центар што ги поставил сите правила на "игра". Ко што гледаш, во универзумот не владее хаос, напротив се функционира по строги правила.

Ова баш треба да е задача, цел на науката, со нејзина помош да се докаже постоењето на еден универзален центар, на религиозните в. да им се помогне да прекинат да веруваат од бајките. Споделив цитати од познати научни умови кои укажуваат на постоењето на еден универзален центар, ама ете, в. во системот и нив ги игнорирате, слично ко за ковид глупостите.

Верниците во системот, укажувајќи на нелогичности и глупостите во кои па верува другата страна, тие целосно го отфрлаат постоењето на тој еден универзален центар.
Според мене, ова е дури и поглупаво него ли некој што алегориите во религиозните книги ги зема здраво за готово, бидејќи реално не може да тврдиме туку така си функционира универзумот, да го отфрламе постоењето на природните закони т.е. да не не интересира како, зашто дошло до тие правила.
Науката не ти вика дека тоа што е дадено како теорија е исклесано на камен, за разлика од нив религиите тврдат дека нивната религија ја знае вистината и тоа е фиксно, нема менување.

Инаку научниците не застанале со истражување, со тек на време ќе се надополнуваат/менуваат одредени теории, некои ќе се исфрлат и заменат со други и тн. Финтата е што тоа што го даваат овие изгледа далеку пологично од глупостите што ги продаваат религиите.

Науката не ги негира природните закони, ниту пак отфрла, напротив дури и се обидува да ги разбере во детали, и да му најде дополнителна примена.
Реалноста е дека огромен дел од иновациите се прават баш според моделите кои постојат на земјата, и согласно истите тие природни закони. Барем досега се што правиме на планетава е дериват или комбинација на постојните (со исклучок на мал број елементи создадени при нуклеарни реакции од типот на Americium, Technetium и сл.).
Религиите од друга страна ти викаат ова е универзалната вистина, нема менување, нема запрашување.

Инаку јас немам што да докажувам, не ми е тоа работа, ниту пак ме копка да знам која е вистината, живеам во правилата на светот во кој се наоѓам и ме интересира што се случува само додека сум свесен за тековниот живот, колај работа за натаму :D

Науката не ти вика дека тоа што е дадено како теорија е исклесано на камен, за разлика од нив религиите тврдат дека нивната религија ја знае вистината и тоа е фиксно, нема менување.

Инаку научниците не застанале со истражување, со тек на време ќе се надополнуваат/менуваат одредени теории, некои ќе се исфрлат и заменат со други и тн. Финтата е што тоа што го даваат овие изгледа далеку пологично од глупостите што ги продаваат религиите.

Науката не ги негира природните закони, ниту пак отфрла, напротив дури и се обидува да ги разбере во детали, и да му најде дополнителна примена.
Реалноста е дека огромен дел од иновациите се прават баш според моделите кои постојат на земјата, и согласно истите тие природни закони. Барем досега се што правиме на планетава е дериват или комбинација на постојните (со исклучок на мал број елементи создадени при нуклеарни реакции од типот на Americium, Technetium и сл.).
Религиите од друга страна ти викаат ова е универзалната вистина, нема менување, нема запрашување.

Инаку јас немам што да докажувам, не ми е тоа работа, ниту пак ме копка да знам која е вистината, живеам во правилата на светот во кој се наоѓам и ме интересира што се случува само додека сум свесен за тековниот живот, колај работа за натаму :D
Земи читај библија, тука е све наука и запрати го Мирољуб Петровиќ...па ке ти стане јасно како функционира све ...

Иако сум против пишување метафорични духовни приказни како би преставил внатрешна духовна состојба која треба да биде препознавање за оној кој ќе го изоди тој пат, сепак морам да ти забележам дека религиите даваат одредени внатрешни патокази кој се следат со препознавање.
Тоа што е исклесано во каменот(срцето) ,може да се промени.Секој следен "јас сум, тоа што сум" носи промена.А тоа дека преставува фиксна и непроменлива вистина е поради што човек не напредува духовно како би го надминнал било кој закон.
Науката и технологијата, прават вештачки систем/општество во кој се емитира духовноста.Сите луѓе во еден "облак" во кој се разменуваат искуства (убави и неубави), комуникации во реално време, пренесување едукативни и образовни настани, вести и информации.
Но,како и во духовноста постојат корисни и не корисни информации, патот по тоа филтрирање на примени информации,треба да изгради човек кој е обликуван по теркот на тој општествен систем.
Така е во религиите, закони и правила кој ако се следат треба да изградат/родат духовен човек.
Разбери го ова,како дожд(информации), поплавата е веќе тука,само кој има силен и цврст играден ум да се издигне над површината од водата и да не се удави.
"Удави" значи да не ги изнесе на површина емоциите со кој ќе ја удави човечноста ,а едни од деструктивните се гнев, омраза ,бес и др.

Извини,но тоа што го нарекуваш живот,не е живот,и таа свесност на која се повикуваш е бистра како боза.:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom