Пукање во школо во Белград

• Креатор на темата Креатор на темата Sladoledzija
  • Време на започнување Време на започнување
Луѓе состојбата во српското друштво е така да се работи само на насилство. Прво луѓето од власта тоа го прават, потоа на спортските приредби, па ријалитијата исто така пропагираат и на крај сериите како Јужен ветар итн. Едноставно све е отидено у курац и жал ми е дека нема шанси нешто да се поправи...

Ne znam nie kako preziveavme na vremeto. Ovie denes nesto mnogu svileni be. Pa na ovie denes da mu vrzi nastavnikot dve vospitno edukativni kojznaj kakvi traumi ke imaat za cel zivot.
Ali suma sumarum roditelite se krivi sto gi imaat razmazeno nivnite posebni decinja.

Намали му поведение, избркај го од школо, има методи како да се санкционираат таквите ама професорите кур ги боли, башка голем дел од тие професори прават булинг на учениците со вреѓање, со изживување за оценки. Се трпи булинг и од соучениците и од професорите, е па сега му пукнал филмот јебига........
Прочитај го целиот коментар шо го имаш цитирано, ќе ти биде јасно оти си грешка.

Ne znam nie kako preziveavme na vremeto. Ovie denes nesto mnogu svileni be. Pa na ovie denes da mu vrzi nastavnikot dve vospitno edukativni kojznaj kakvi traumi ke imaat za cel zivot.
Ali suma sumarum roditelite se krivi sto gi imaat razmazeno nivnite posebni decinja.
da, da, svileni, do toa kje e celata rabota.

moze ste preziveale zas u vashe vreme mladinata bila sistematizirana kolku tolku i se obrakjala nekoja paznja na mladinata od strana na drzhavata, od toa shto im se dozvoluva da se slusha kako muzika, shto ste chitale, kakvi informacii vi bile dostapni, i red drugi raboti, seriozni reperkusii za ni priblizno slicni dela, za razlika od sega kade sto uchenikot koj shto 10 saati doma slusha pesni za ubivstva i kriminalitet, na nacionalna televizija gleda promiskuitentnost, degenerizam i nasilstvo, go prekinuva profesorot na sred chas se so cel da go omalovazhi i verbalno voznemiri souchenikot, a profesorot se pravi naudren.

realno nesporedlivo e detstvoto i rastenjeto na mladinata vo vreme na Jugoslavija i denes, ne mozes da reces deka ne ste rastele u daleku bolje vreme, u daleku bolje drzava otkolku sto nie mladinata od balkanot rasteme denes, pa od tuka e zalno d gi nareces generaciive svileni, koga bukvalno vasite generacii se onie koi sto gi rastat, vospituvaat i im predavaat na ovie "svileni" deca.

И булинг и свети булинг, никој не прашува како дошол копиљов до пиштол и пет шаржера. Колку црно оружје има у оптек, колку е лесно достапно за копиљаци кои силом прилике денес многу лесно се фрустрираат. Тоа дека влијаела телевизија игрици запад исток се глупости. И ние сме растеле со ране, лепа села, видимо се у читуљи, па никој не отишол за булинг да купи пиштол и да испука све околу него. Од дома е проблемот, мајките денес сакаат на инстаграм и на фарм сага да висат, таткото сака на комарче и кладиона да одреме, и никој “нема време” да васпита дете, да всади вредности.

Детето (уште неофицијално ко инфо) одело редовно на тренинг за пукање со татко му, ете од каде и знаел да управува добро со оружјето. :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Син ми беше случај на булинг од дете кое беше ем постаро од син ми ем да не речам дупло поголемо физички, ојдов да се разберам човечки со родителите, не сакаа да ме разберат,ми пукна филмот, им ебав мајката и на таткото и на мајката на детето, (сега цел живот тие ке ме имаат траума).Жално е за децата што немаат поткрепа ни од систем ни од никој други, тешко и на детево што се решило на таков потег.

И пак сега сите деца што се мирни ке бидат прогласени за опасни и злобници...и повторно никој нема да ги чепка децата од "угледни" родители дека тие треба сите да може да ги трпат...
Родителите ги учат да се "фраери" на училиште....
Униформа во сите школи се носи но тука некој сака да се покаже со скапа облека да биде уникатен да прави мајтап со облеката на другите и слично...
И така све си се збира по малце...
Никој не сака да застане на страната од послабиот додека не му пукне филмот ...

Последно уредено:
Конкретно во овој случај не е само една работа која треба да се третира (булинг) за толку да го едноставуваме случајот.
Од каде знаело детево да пука со пишол?
Носел со него два пиштола и пет шаржера, се нашол во ситуација да испука цел шаржер, смени чаури и повторно да пука.
Повеќето од истрелите биле насочени према главата и градите што покажува дека детево пукало со цел да убива.
Кога ќе се додаде дека имал скици и нацрт планови и претходно напишани имиња, точно знаел што прави.
Ако имал намера да го направи ова, ништо не го спречува. Ќе најде оружје и ќе научи да го користи. Вајда се инспирирал од слични настани на запад.
Џабе дискусија сега, решение за булинг нема ни во многу понапредни општества.

Обостран е проблемот. Прво авторитет на наставници е поткопан кога родител оди во школо и се кара со наставник пред детето за да го брани. Каква порака му се испраќа на детето со тоа. Друго е што денешниве наставници ама баш не ги ни интересира за учениците. Гледаат да си завршат часот и да му ја дувнат.

Втора работа што се занемарува е социјални медиуми и смартфони. Во мое или твое време булингот завршуваше на школо. Денес ги следи 24/7 и обично е по крвав преку интернет. На еден мој роднина, ќерка му беше подолго време жртва на булинг додека не се префрли во друго школо. Во групата што ја имале на вибер или Фејсбук неколку деца се договориле да ги натераат сите да пишуваат “Јана е глупа”. И девојчето кога и да треба да ја отвори групата која треба да се користи за размена на информации за школо постојано гледа од сите деца

Јана е глупа
Јана е глупа
Јана е глупа
Јана е глупа
Јана е глупа

А имало и многу по крвави тормозења што ги имам слушнато. Ептен е за нигде во денешно време.

Најако е што пишуваат дека јужни ветер влијаело на детево :D Влијаело, ама на тие што му правеле булинг.
Автоматски споено мислење:

Обостран е проблемот. Прво авторитет на наставници е поткопан кога родител оди во школо и се кара со наставник пред детето за да го брани. Каква порака му се испраќа на детето со тоа. Друго е што денешниве наставници ама баш не ги ни интересира за учениците. Гледаат да си завршат часот и да му ја дувнат.

Втора работа што се занемарува е социјални медиуми и смартфони. Во мое или твое време булингот завршуваше на школо. Денес ги следи 24/7 и обично е по крвав преку интернет. На еден мој роднина, ќерка му беше подолго време жртва на булинг додека не се префрли во друго школо. Во групата што ја имале на вибер или Фејсбук неколку деца се договориле да ги натераат сите да пишуваат “Јана е глупа”. И девојчето кога и да треба да ја отвори групата која треба да се користи за размена на информации за школо постојано гледа од сите деца

Јана е глупа
Јана е глупа
Јана е глупа
Јана е глупа
Јана е глупа

А имало и многу по крвави тормозења што ги имам слушнато. Ептен е за нигде во денешно време.
Ова е easy mode.

Веднаш одите со осуда на родителите без да размислите дека НАЈГОЛЕМАТА одговорност и вина за ова ја сносат професорите кои со својата индиферентност и незаинтересираност со прст не мрднуваат за да ги заштитат жртвите на булинг и да ги казнат насилниците, туку напротив тие истите се најголеми ѕвезди во школото и секој нивен престап не се санкционира воопшто. Тие буквално дивеат низ училиштата, кршат училишен инвентар, ги тепаат и се изживуваат врз помирните ученици, се понашаат како шерифи, а професорите седат со скрстени раце, воопшто не им е гајле, во секое училиште е тоа така за жал.

За ова колку и да има логика, не држи вода.

Во денешно време, не смееш да дигнеш глас на дете, не смееш да му „објасниш“ како треба да функционира, не смееш да го казниш... Се тоа се снима, се објавува по тик ток, по инстаграми и на крај наставникот ќе биде избркан пошто дигнал глас на дете. Родителот ќе дојде ќе се жали дека детето му е најмирно на цел свет и дека нема да дозволу друг да му се дере бла бла бла бла бла.

Во основно имавме класен по ОТП. Не си свесен како не тепал и шамарел. На родителска сите му доаѓаа, нашите од дома го охрабруваа ако сме праеле нешто што не треба дека има одврзани раце. Не дошло да плукаме крв, ама знаел и шамар да ти удри, и да те искубе како куче, и да те клоцне грб да те боли 2 дена... Тоа денес се карактеризира како насилство. Ама ако го нема тоа, ќе имаш копуци неиживеани што ќе глумат шерифи и ќе нема кој да ги стави у ред. Ако на 8/12 години немаш авторитет никаков над тебе а по цел ден поминуваш таму - во школо, налет. Дома ќе дојдеш твоите по работи врска немаат што се дешава и стануваш лигле кое не знае за НЕ.

Ако дивееш, ако кршиш и се иживљаваш врз наставници тоа е до тебе, до карактерот и до домашната култура.

И ние сме завршиле школо и ние сме имале такви идиоти у клас. А ни јас не сум бил цвеќе за мирисање, пубертетот си го прави своето башка у ГУЦ завршив у најлошиот период. Али секогаш постоеле граници.

Како и да е, после војна сите генерали. Кој и како бил крив веќе касно е. Премногу невини млади животи згаснале, нека им е лесна земјата.

Да се надеваме дека вакви работи нема повеќе да се случат...
Или нека биде све онлајн...или нека учат децата од туторијали на гугл.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom