Ова искочи метаврио?!Еве на тацна мега кулоарски инсајдер.
КМБ е у преговори за аквизиција на средна банка во земјава.
Детали ручки, аврио
Еве на тацна мега кулоарски инсајдер.
КМБ е у преговори за аквизиција на средна банка во земјава.
Детали ручки, аврио
Освен УНИ и Про кредит, не гледам некоја логика КМБ да купува друга банка.Nije valjda Hari da gi kupi Bugarite namesto Bugarite nego?
Можеби зошто пазарот е многу лимитиран и не можат да растат како што сакаат без да направат аквизиција.Освен УНИ и Про кредит, не гледам некоја логика КМБ да купува друга банка.
Не дека нема на продажба, туку зошто би и биле? Која е идејата да ја купи на пример SBT или Silk Road Bank?
Некоја од овие 4те банки ги споредуваш со Тат, Еуростандард и Македонска банка?Nisto novo,sekojdnevno gi citame ovie podatoci i niz minatoto so reklamiranje na TAT,Eurostandard i poznatata Makedonska banka cetvrta po golemina so 40 ekspozituri se so cel da se dojde do kapitalot na graganite sega nema nisto od niv.Vasko si imas akcii od UNI vo momentov i normalno ke si pravis reklama za UNI i normalno nekoj te plaka za da reklamiras i normalno toa si e tvoe mislenje po moe mislenje
Ne vo smisla deka gi sporeduvam, no odredeni cekori UNI sto gi pravi kako primer megu prvite od malkute ripna so kamatna stapka od 3,5% mi asocirase na gorespomenative propadnati banki a samiov tekst poveke nalikuva na reklama potocno za UNI.Oti ne mozeme da se razberime deka cela smisla na vozdrzanosta na akcionerite kon UNI e poradi rezultati ugore-udolu,minatoto-istorijata na sopstvenicite,nasilen rast so na prsti izbroeni akcii i da ne nabrojuvam ednostavno dzabe reklama koga postoi strav - nesigurnost, pa koj saka brzi pari neka ucestvuva vo trkaloto na srekata, Jas ne fala!Некоја од овие 4те банки ги споредуваш со Тат, Еуростандард и Македонска банка?
Уште погоре не ми одговори тоа што те прашував, не верувам ни дека за ова ќе ми одговориш.
Никој не ме плаќа, ова сам си го пишам, колку и да ти е тешко тебе тоа да го сфатиш.
П.С. Дали има нешто во ова што го имам напишано да не е точно?
Текстот воопшто не е реклама за УНИ. Сето таму напишано е точно. И растот е константен 10 години. Од 70-80 денари добивка во 2015 сега добивката е 625 денари, а годинава ќе е и повисока.Ne vo smisla deka gi sporeduvam, no odredeni cekori UNI sto gi pravi kako primer megu prvite od malkute ripna so kamatna stapka od 3,5% mi asocirase na gorespomenative propadnati banki a samiov tekst poveke nalikuva na reklama potocno za UNI.Oti ne mozeme da se razberime deka cela smisla na vozdrzanosta na akcionerite kon UNI e poradi rezultati ugore-udolu,minatoto-istorijata na sopstvenicite,nasilen rast so na prsti izbroeni akcii i da ne nabrojuvam ednostavno dzabe reklama koga postoi strav - nesigurnost, pa koj saka brzi pari neka ucestvuva vo trkaloto na srekata, Jas ne fala!
Nema jas sto da prosvetluvam koga sekoj treba da si razmisluva so svoja glava.Osetiv nametnuvanje-reklamiranje i izreagirav na nacin kako jas gi gledam sostojbite.Forum e i sekoj razlicno razmisluva.Ja opisuvas TNB i gi prasuvas akcionerite dali se informirani za ova i ona za nejzinata majka kako vo Slovenija kako e arna e sega ke mislime uste za Silikonskata dolina.Prasaj gi malku neka razmisluvaat i sopstvenicive na akcii vo UNI dali se zapoznaeni so aktivnostite na sopstvenicive od UNI za 2021,za 2022,predupredi gi nesto,prosvetli gi kako sto velis,neka razmisluvaat,neka se potat malku i tie ne samo na odredeni po tvoj izbor da im postavuvas prasanja.Текстот воопшто не е реклама за УНИ. Сето таму напишано е точно. И растот е константен 10 години. Од 70-80 денари добивка во 2015 сега добивката е 625 денари, а годинава ќе е и повисока.
Но во текстот беа сублимирани сите позитивни страни на акциите од банките и најзначајните нивни red flags.
Кревањето на каматната стапка од НБРМ и оди во прилог на КМБ. Тоа што е највисоко вреднувана од банкарските акции е факт.
Факт е дека СТБ не исплатила дивиденда повеќе години. Проблемот со двојното оданочување не е од вчера, но ете тука прочитавме дека имало некои комисии па можи и да се реши. Ова со разводнувањето на акцијата ако приоритетните се конвертираат е нов ризик кој скоро никој не беше свесен до вчера.
Кај НЛБ немам забелешки. Таму како акционер си free rider. Ги имаш сите права што ги има и доминантниот сопственик.
Кај UNI има проблем со ликвидноста. Не можеш да дојдеш со 100.000 евра да купиш или да продадеш акции во случај да сакаш.
И овие работи некој ги знае, некој не ги знае. Поголемиот број на луѓе не ги знаат.
Дај ти нешто напиши, срочи нешто, да видиме со што ќе не просветлиш.
Verojatno mislis na ovoj post od @Side HustlerЗдраво на сите
Ми се чини дека во некој пост на форумов видов CandleStick chart за КБ. Ако не грешам во насловот na chart-от стоеше Commercial Bank ad Skopje или слично.
Би замолил за помош/консултација/совет како може да се стигне до тие charts? Можеби треба некаде некоја претплата итн...
Благодарам однапред
Poveli linkKMB од денес е oversold!
Неколку конфирмации од технички аспект:
-Акцијата воглавно е во нагорен тренд. Цената е над 150 и 200 Simple moving average. 50 SMA не најавува свиок или надолен тренд и покрај падот на акцијата после 12 април.
- Цената после право за дивиденда е во support зона од конвергирани 150 и 200 МА
- Bollinger band сигнализира оверекстензија далеку после 2ра стандардна девијација шо е грин флег.
- RSI е во оверсолд траекторија.
Од ситуација на терен:
- Прв зелен ден
- Наредна недела излага Q1 23' кој би требало да е добар и кој ќе си ја врати акцијата на ниво пред дивиденда.
- После 4 мај би требало да има волјум пошо ќе се докупуваат акции од исплатените дивиденди.
Прегледај го приврзокот 376074
Да, на тој пост мислев. Незнам како ми омакна да не го најдов пак.Verojatno mislis na ovoj post od @Side Hustler
Poveli link
Po default na marketwatch chartot e line, na "display" smeni candlesticksSearch - MarketWatch
Search MarketWatch for the latest financial news and market data.www.marketwatch.com