Што ново научив денес

• Креатор на темата Креатор на темата Island Gardens
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 март 2023
Мислења
13
Поени од реакции
41
Тема за факти и информации од општ карактер кои воопшто не сте ги знаеле до денес, а кои ве фасцинирале.

1. Утринското кафе го испив гледајќи јутјуб видео за религиите во Европа, кога вниманието ми го привлече карта на која
европска територија со големина на три Македонии е обележана со “тибетски будизам.“

Испадна дека Калмакија, република на Руската Федерација, сместена меѓу Црното и Каспиското Море, населена со Калмаци,
монголиски народ од некои 200 илјади, е 48% будистичка република o_O
Europe_religion_map_situation_1950_en.png

2. Проверувајќи нешто на Google Earth, налетав на црвени линии низ територијата на Гвајана. Оваа јужноамериканска држава со англиски како официјален јазик и мнозинско индиско население,
има територијален спор со Венецуела и Суринам, кои побаруваат над 70% од нејзината територија :confused:
Guyana_Disputed_Areas.svg.png

Screenshot_20230428_150849_Maps.jpg
Screenshot_20230428_151032_Maps.jpg
Screenshot_20230428_151045_Maps.jpg

Окото на Сахара, сместено во Мавританија. Долго е 40 км во дијаметар. Зачудува правилната елиптична форма. Веројатно остаток од некоја цивилизација, велат Атлантида била тука.

Прегледај го приврзокот 376930
Прегледај го приврзокот 376931
Прегледај го приврзокот 376932

Окото на Сахара, сместено во Мавританија. Долго е 40 км во дијаметар. Зачудува правилната елиптична форма. Веројатно остаток од некоја цивилизација, велат Атлантида била тука.
Mozno e ostatok posledica na meteor udar ili slicno .... racunaj deka e pustina i e ubavo zacuvano posledicite od udarot

Тотално неважен факт: Клеопатра живеела поблиску до создавањето на првиот iPhone отколку до изградбата на големите пирамиди. Клеопатра живеела помеѓу 69 и 30 година пне, пирамидите се изградени 2560 пне, а првиот iPhone се појави 2007. Значи Клеопатра живеела 2491 година по изградбата на пирамидите, а 1977 години пред iPhone-от. Тоа е разлика од 514 години. :D

Одлична тема!

Научив дека батеријата на лаптопот може да се лимитира до одреден процент да се полни (идеално 60-80%) наместо да ја полниме до 100%. Со тоа, го продолжуваме животниот век на батеријата.

Оваа опција е пожелна за сите што лаптопот им е нонстоп вклучен на полнење.

Последно уредено:
Одлична тема!

Научив дека батеријата на лаптопот може да се лимитира до одреден процент да се полни (идеално 60-80%) наместо да ја полниме до 100%. Со тоа, го продолжуваме животниот век на батеријата.

U uste da kazhese kako!

U uste da kazhese kako!
Ако се вади батеријата, најубаво е да да ја извадите од лаптопот, а потоа да работите само со кабелот.
Поради самопразнење, ќе останат околу 50% полнење доколку не ја користите долго време.

Ако се вади батеријата, најубаво е да да ја извадите од лаптопот, а потоа да работите само со кабелот.
Поради самопразнење, ќе останат околу 50% полнење доколку не ја користите долго време.

Posto imam edno 20 Laptopi mozam da ti kazam deka nekolku ne se palat bez da ima staveno baterija pred se DELL
Nekolku imaat fiksno vgradena Baterija taka da i od niv nisto po tvojava recepta. Maltene site novi Laptopi
Imac isto taka ne se palat bez baterija (Postarite) na ponovite isto e vgradena fiksno.

Me interesira konkretno sto pisal clenov deka mozhelo da se limitira polnenjeto do da receme 80%.

Iskreno kazhano nitu sum slusnal do sega za takva opcija sto mozhis da ja koristis na site Laptopi a i nitu sum pobaral.

Inace ja ima vo Lenovo Vantage ( ama e prepolno so Reklami i spionazha)
Ili so Windows 11 Intelegentno polnenje . Ama i toa ne e resenie za site Laptopi i Sitemi.

Pa da vidime sto ce ni kazhi!

Последно уредено:
Posto imam edno 20 Laptopi mozam da ti kazam deka nekolku ne se palat bez da ima staveno baterija pred se DELL
Nekolku imaat fiksno vgradena Baterija taka da i od niv nisto po tvojava recepta. Maltene site novi Laptopi
Imac isto taka ne se palat bez baterija (Postarite) na ponovite isto e vgradena fiksno.

Me interesira konkretno sto pisal clenov deka mozhelo da se limitira polnenjeto do da receme 80%.

Iskreno kazhano nitu sum slusnal do sega za takva opcija nitu sum pobaral.

Точно дека треба да се избегнува целосно празнење на батеријата, исти е важно и температурата на околината да не биде екстремна. Претпоставувам дека си со германски виндовс, 2023-04-29 00_09_36-.png

Најдобро е да прогуглате за моделот што го имате. На некои е потребно да се менуваат конфигурации во BIOS, за некои постои апликација за таа функционалност, а за некои пак во самите системски конфигурации ја има таа опција.

Ако користите Леново, Асус, Делл или HP, инструкции имате на следниот линк.

Последно уредено:
Одлична тема!

Кога е вклучена опцијата, ајфоните “учат“ од дневните рутини на корисникот и соодветно го приспособуваат полнењето на батеријата.

Кога оставен да се полни преку ноќ, мојот телефон, на пример, се полни само до 80%, за да продолжи со полнење во 6, еден час пред алармот.

105962531-1560346798405iphone-battery.jpg

Iskreno kazhano nitu sum slusnal do sega za takva opcija sto mozhis da ja koristis na site Laptopi a i nitu sum pobaral.

Inace ja ima vo Lenovo Vantage ( ama e prepolno so Reklami i spionazha)
Ili so Windows 11 Intelegentno polnenje . Ama i toa ne e resenie za site Laptopi i Sitemi.

1682787535526.png

Рептилите наводно имале по 2 пениси.

Бебе во Пакистан е родено со два полови органи
Бебе е родено со два полови органи, но без анус во редок медицински феномен во Пакистан.

Пенисите на пакистанското момче имаат „нормален облик“, велат лекарите кои во медицинско списание го објавиле извонредно реткиот случај на состојба позната како дифалија. Момчето исто така можело да врши нужда „од двата отвора“, открија хирурзите во Исламабад.

Лекарите, сепак, создадоа отвор преку колоноскопија за да може да помине столицата преку него.

Пишувајќи во „International Journal of Surgery Case Reports“, тимот тврди дека шансите да имате дифалија – како што е медицински познато – се еден на шест милиони. Само 100 случаи се забележани во медицинската литература, а првиот датира од 1609 година.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom