Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Креатор на све, правилата и законите на кои се повикува науката, ете ти цитати од поголемите научни умови, каде самите укажуваат на постоење универзален центар, креатор, господ, како год сакате наречете го. Ете ви ги изјавите од нив, вие пак одлучувате да ги игнорирате, истото го прават религиозните верници, а Парва и Трендафилка обвинуваат други што игнорирале.
Полиматите исто укажуваат на постоење на креатор, дека од тој центар им се знаењата.
Едгар Кејси го испитувале неколку доктори да проверат дали е шарлатан, но според одговорите што им ги дал, начинот на кој се изразувал, заклучиле дека не е шарлатан. Едгар Кејси кажал одговорите му се од Акаша записите.

Валтер Расел, без кого сегашната физика и хемија немало да постои, исто го испитувале да не се работи за шарлатан, заклучиле дека е гениј, бил и советник на Амерички претседател.

Но ете Парва и Трендафилка се повикуваат на наука, хемија, физика, а ги исмејуваат и игнорираат тврдењата баш на тие кои имаат најголеми заслуги за науката. :toe:
За Пророкот што се игнорира, не бара повеќе и појасни објаснувања, тоа веќе е видена вековна прикаска :(

Твоето тврдење дека не постои душата, е поголемо неразбирање, па пак се мешаш и ок е тоа. Првиот пост на пример ти беше добро објаснат.

И не треба едни на други да си забрануваме, туку дај одговор каков мислиш, па другиот ако прифати ок, исто и тој ќе ти даде одговор, па ако прифатиш ок. Но ти си крајно лево, пророкот е крајно десно, така да затоа и за ништо не може да се согласите. :гик:
“All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particle of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together.
We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent mind. This mind is the matrix of all matter.”
Ние сме дел од тој ум, нешто како у холограм и тој ум се доживува себе си преку живиот свет. Нешто како Brahman у хинду филозофиjата, па и општо источните размислувања.
Тоа е тоа у што јас верувам, дека креаторот сме уствари ние на некој начин.

“All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particle of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together.
We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent mind. This mind is the matrix of all matter.”
Ние сме дел од тој ум, нешто како у холограм и тој ум се доживува себе си преку живиот свет. Нешто како Brahman у хинду филозофиjата, па и општо источните размислувања.
Ни можда сме креатор на нашиот живот, но некој го креирал него ....и општо све и ние од тоа што е креирано, креираме услови/живот...

Ни можда сме креатор на нашиот живот, но некој го креирал него ....и општо све и ние од тоа што е креирано, креираме услови/живот...
Животот тоа сме ние, кажи го животна енергија, прана, ки, чи, оргон и т.н. на најелементарно ниво или кажи го Бог. Тоа е суштината, а освен суштината друго и нема. Ние како посебни единки не постоиме иако нашиве тела ни ја даваат таа илузорна способност на засебност, на его.
“Through our eyes, the universe is perceiving itself. Through our ears, the universe is listening to its harmonies. We are the witnesses through which the universe becomes conscious of its glory, of its magnificence.”
Alan Watts

Верниците може да се итоа како опасни

Може, но не во толкав обем како тајфата на Трендафилка.

И дабарот креира и тоа без никакво школо :D .
Во право си дека сме креатори, ние сме над останатиот животински свет, но мора да ги почитуваме природните закони, правила кои се над нас, ние не сме ги креирале, значи ние сме како чираци, .

Creation is not the Creator–Creation is but the thinking of the Creator, and even the thinking of the Creator is not the Creator–it is but His extension, His imaging, His expression of All-Knowledge, All-Power and All-Presence.
“In this same sense we think our bodies are our real selves. Instead of that, our bodies are but the product of our imagings. They are merely machines which operate and are motivated by the thought-waves which spring from our consciousness as water waves spring from the calm sea. That thought energy is focused in our brains just as the spot of light is focused by a lens to become a more brilliant spot of light, gathered together from a large area into a point until it is strong enough to burn.

Овде некои "цветни" ликови, "боцкаат" со нивните трња, а ако ги боцнеш замирисува на сремуш. Немаат докази за настанокот на земјата, не знаат да објаснат што е црна дупка, не ја осетиле смртта до себе, двосмислено ја објаснуваат ДУШАТА, а се препелкаат со објаснување дека Господ не постоел.

Ајде, на кратко, во пар реченици:
- на верните, меѓу нив и мене, не им требаат докази-доказите веќе ги нашле и ради тие докази се приклониле кон живиот Бог а не кон „лажњаците„,
- духовното учење (вероисповеста) е учење од повисок ранг и има своја смисла и цел, за разлика од овосветовните науки, философии и уметности, кои се учења од понизок ранг и имаат минливо-менлива вредност, и тоа само во овосветовното човеково битисување.

По смртта, (ни) остануваат само верата и делата, а науките, философиите и уметностите исчезнуваат во наредниот живот.

И за крај (за сега...)., ако некој бара докази од верните, прво нека најде и изнесе докази за своите сциентистички убедувања...
АЈде и јас во пар реченици:
- бидејќи се работи за верување, „живиот бог“ е и Алах и Исус и сите останати (тајни или не) - ти немаш никакво право за другите религии и верувања да велиш дека се лажни или погрешни или зло
- духовното учење е внатрешна ствар - затоа важи уште повеќе првата реченица: немаш никакво право да се сметаш себе си за човек од повисок ранг бидејќи веруваш во Исус

По смртта ти најмалку знаеш што останува. Има други учења кои велат дека останува и друго нешто - но, јас не сум повикан да те учам за туѓите учења.
Ништо не исчезнува, само се модифицира според степенот на напреудвање на човештвото. Само си убеден заради својата догма дека нештата исчезнуваат.

Никој не бара доказ од вас за било што. Која е смислата да се бара доказ за едно верување? Тоа некои мангупи колку да се изреволтира верникот му пишуваат такви идеи... да докажува :) Вие не барате доказ ниту сакате некој да ви докажува - само сакате секој да е православен христијанин :)

Бараме тоа што мислите дека е грешно, да го проучите - како наука на пример и потоа да видите дали во пракса функционира или не. Не знаете општи работи, прашувате за квантна физика :)

И за крај (сега за сега) ќе повторам: намали со осудувањето на другите бидејќи не се православни христијани. Јас само за тоа имам замерка кон вас, обичните верници од православна вероисповед: сметате дека најдобро и најубаво верувате, најдобро обожувате, вашите идеали се најсовршени - другите по дифолт се зло, сатанизам и сите треба да бидат казнети!
Намалете со тој муабет.

Овде некои "цветни" ликови, "боцкаат" со нивните трња, а ако ги боцнеш замирисува на сремуш. Немаат докази за настанокот на земјата, не знаат да објаснат што е црна дупка, не ја осетиле смртта до себе, двосмислено ја објаснуваат ДУШАТА, а се препелкаат со објаснување дека Господ не постоел.

Па не биди себичен или мрзлив, сподели мислење, помогни им на ближните :D

Животот тоа сме ние, кажи го животна енергија, прана, ки, чи, оргон и т.н. на најелементарно ниво или кажи го Бог. Тоа е суштината, а освен суштината друго и нема. Ние како посебни единки не постоиме иако нашиве тела ни ја даваат таа илузорна способност на засебност, на его.
“Through our eyes, the universe is perceiving itself. Through our ears, the universe is listening to its harmonies. We are the witnesses through which the universe becomes conscious of its glory, of its magnificence.”
Alan Watts

ЛоЛ :pos:
Ова е чист хинду концепт.

Последно уредено:
Па не биди себичен или мрзлив, сподели мислење, помогни им на ближните :D
Пробав... Ама ме откачија, не сум бил на нивно ниво. А јас пак не сум спремен да се спуштам на нивно ниво, ќе ме победат на издржливост и искуство

ЛоЛ :pos:
Ова е чист хинду концепт.
Без разлика на тоа каков концепт е, се софпаѓа со моето лично искуство и тоа е тоа што одлучува на крајот на денот. Не може никој приказни да ти кажува за тоа кој си ти, мора сам да откриеш. А единствен метод е со метод на негација, apophatic.

И што со ова и двете имаат доста логика....
Како за точни или како за грешни ги постира

... Никој не бара доказ од вас за било што. Која е смислата да се бара доказ за едно верување?
... Бараме тоа што мислите дека е грешно, да го проучите - како наука на пример и потоа да видите дали во пракса функционира или не. Не знаете општи работи, прашувате за квантна физика...
Демек во Бог веруваат само оние кои имаат малку разум, но не и образованите луѓе? И сè што им треба е малку научно образование за да ги излечиме од оваа заблуда?
...
„Ајнштајн згреши кога рече „Бог не фрла коцки“. (...)
Понекогаш само ги фрлаше коцките таму каде што не можевме да ги видиме“.
Цитат од Стивен Хокинг, на Универзитетот Кембриџ во дебата за црна дупка, 1994 година.
...

Демек во Бог веруваат само оние кои имаат малку разум, но не и образованите луѓе? И сè што им треба е малку научно образование за да ги излечиме од оваа заблуда?
...
„Ајнштајн згреши кога рече „Бог не фрла коцки“. (...)
Понекогаш само ги фрлаше коцките таму каде што не можевме да ги видиме“.
Цитат од Стивен Хокинг, на Универзитетот Кембриџ во дебата за црна дупка, 1994 година.
...
Не се рамни со образуваните луѓе и оние кои знаат наука. Многу е тоа голем залак за оние кои бараат само верување но не и знаење за нештата... се мерите со секој и сешто бидејќи сметате дека е во вашиот табор во однос на верувањата... читајте ги книгите на тие луѓе и споредете се со оние кои што се околу вас...

Многу е поразлично преку искуство и знаење да се зачне верување во човекот за нештата над човечкото поимање во однос на животот на Земјата.

Јас сакав да кажам, а и тоа го кажа прво верник што припаѓа на православната христијанска религија дека верникот не бара доказ ниту бутур во однос на верувањата и религиите: доволно е веруѕвање... види наназад, а потоа дојди мене ме опсипувај со прашања што сум сакал да кажам :)

Не се рамни со образуваните луѓе и оние кои знаат наука...
... Јас сакав да кажам, а и тоа го кажа прво верник што припаѓа на православната христијанска религија дека верникот не бара доказ ниту бутур во однос на верувањата и религиите: доволно е веруѕвање... види наназад, а потоа дојди мене ме опсипувај со прашања што сум сакал да кажам :)
Каде тоа јас се рамнам со гореспоменатите??? Ниту пак сум нешто многу образуван, за разлика од некој овде...
...
Зборот религија, ќе ги избегнувам колку што можам, бидејќи не ми помага многу во денешно време. Со текот на годините, овакви зборови добија различно значење, намерно или ненамерно.
Не наметнувам никому мое верување, по родители православно,
но го доживувам од страна на некои форумски ликови како такво.
Велиш, наназад да прочитам, ама 2000 страни, најверојатно бесмислени расправии меѓу верници и неверници, немам намера ни во сон.
Ако ме примите во дискусија да се вклучам од овој момент, пеким.
Ама ако реагирате како „цвеќката“ кој не сака да дебатира со мене, пак пеким... ке се повлечам во мојата тишина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom