Според мене, најголема вина сносат самите вработени во здравството, заедно со народот, со тоа што не реагирале (дали од политичка или професионална солидарност, или "лепливи прсти" не битно) не се потрудиле да го спречат уништувањете на здравствениот систем.
Vrabotenite sme bezglasni bukvi. Narodot nikade go nema da ripne po protesti i mediumi. Vlasta od samostalna R. Makedonija ne investirala vo zdravstveniot sistem. Toa e objektivnata pricina za segasnata situacija, no kako sto velam so ova tempo za najmnogu 5 godini voopsto nema da ima drzavno zdravstvo.
Зашто не се буните што дисплејот до половина ти е матен, бидејќи од тоа зависат твоите резултати, а и здравјето на пациентите?
Како може во приватен сектор да се трудат најдобра апаратура (во било која област) , а вие само оправдувања и жалопојки....
Kako ne se bunime za sostojbata na opremata, no koj ne slusa? Znaes, jas kako hirurg imam edna ,,bubacka,, ne vleguvam vo sala ako znam deka ne e se kako treba, pritoa gi vrakam odnosno preprakjam pacientite odnapred. Greski pri intervencija kaj mene retko mozat da se slucat, prakticno procentot go sveduvam na maximalen minimum, istoto go pravat i del od moite kolegi.
Inaku poradi toa sto dignav mnogu ,,dzeva,, eve me na 61 godina dezurstvo drzam sprotivno na pravilnikot. Znaci jas so napolneti 60 godini trebase da bidam otstranet od dezurstva, no jas sum eden od ,,kaznetite,,.
Se nadevam deka ti e pojasno.
... е па не се врти оти е светот статичен, но луѓето се вртат затоа што можеби „девојчето“ кој го знае е некој фактор или можеби е никој и ништо, ама ептен спремно во секој домен, но не и како газда на Кајгана, си има газда што ќе им се други!
Ti pa ne znaes anegdota da prifatis. Ne go mislev bukvalno toa sto te ,,chepna,,
... нема потреба, еве самиот си напиша, само да се надоврзам, дека инфективна моментално има количини само и само затоа што ГОБ 8ми септември ги покриваше уназад шест месеци сите пациенти, па и вашите, а за тоа време инфективна работеше САМО како Ковид центар т.е. со пациенти инфицирани со коронавируси и не примаше други пациенти, така што вашето препишување на антитетанична заштита се сведува на последниве месец, два кога инфективна почна да прима и други пациенти кои не се инфицирани со коронавирус, инаку сигурно во септември, ноември, декември не праќавте пациенти на инфективна за антитетанична терапија, а тоа не го кажувате нели или сум грешка?
Tocno. Ne si greska.
... долга приказна зошто нема, ама еден од факторите се токму оперативците кои лани наместо да го имаат тој континуитет на операции и примена на тие мрежи, оператива стагнираше пациентите најчесто вратени примени најхитните, а со тоа мешовите кои сите болници ги имале во залиха им прошол рокот на траење што било до пред неколку месеци нели или пак сум грешка?
Greska si. Rokot im bese do 06.2025 no ,,zaminaa,, od magacinite. Kade nikoj ne znae, najverojatno prodadeni ili poverojatno podareni na ,,sosedstvoto,,. Tvrdam!
тендери во јавните набавки за разлика од приватните болници кои плаќаат ќеш, тоа е втор фактор за немање во моментот тоа што треба, планот се прави пред шест месеци со тие тендери било за каква потреба на медицински потрошен материјал или лекови, а приватните болници се иземени од тие процедури, а од друга страна склучуваат договор со Фондот за одредни услуги на пациенти со партиципација, е па не може така!
Da se sest meseci dobro e, poveke se. Prvo se gleda civo ,,dete,, da se obogati pri sklucuvanje na tenderot.
... ова ќе се надоврзам на претходното пишано, за секој сервисер на вашиот половичен неисправен дисплеј и други проблеми во вашата оператива, па дури и најобична сијаличка ако прегори потребно е да се направи процедура за набавка која нели, се истакнува транспарентно во Јавни набавки на МКД од секој домен на јавни државни институции, па и од медицината, па и за вашата оперативна сала, за да функционира како треба сите сали треба да се постават „домаќини“ не само стручни лица туку буквало домаќини медицински лица кои однапред треба да знаат што све треба за таа оператива да функционира беспрекорно,
...сите во јавните државни установи работаат од денес за утре, а не со план и со визија што би можело во иднина да се расипе, скрши, сервисира, па сето тоа фино лепо на папиру да се направи спецификација со најситни детаљи и можни остапувања, самото менување на главните раководители, шефови, директори, па и министри за здравство доведува да нема никаков континуитет конкретно за медицинската бранша, се поставуваат луѓе без искуство, со едно чудо советници на хартија кои ама баш ништо не знаат како треба сето ова да функционира, затоа што све е тоа партиско поставено, а истите тие на вакви места се однесуваат неодговорно, несовесно со мотото „што ми е гајле државно е ова“, што ако во вашата опертива сите сте внимателни, а ќе се најде еден таков кој ете тој ќе го поремети дисплејот, ќе го скрши лапараскопот ...итн.
Tocno taa e postapkata, koja trae i ne zavrsuva dodeka bukvalno se ne crkne vo salata. Zatoa sega operirame klasicna metoda, bez laparoskopija. I defibrilatorite vo dve sali se na butkanje, polnat pa povtorno polnat //ne mozat da zadrzat napon//. Site se vremeno izvesteni povekje pati, na nikoj od upravata ne mu e gajle!
Laparoskop dosega nikoj ne skrsil ili ostetil, site znaeme da rakuvame soodvetno so opremata. Ima svoj vek, koj izminal. Vetile pred godina ipol za nova oprema koja e platena, no seuste ja nema. Dali voopsto kje stigne na pravoto mesto e ? Mozebi kje zavrsi ,,vo sosedstvoto,,.
... затоа што све е тоа закрпено, инпровизирано кога се сервисира да се помине поевтино, затоа што некој што не го гледате работа со тоа како со мотика на нива, а не како со осетлив софистициран апарат!
Masinec kako rabotno mesto ima vo sistematizacija i delumno e prisuten na rabota, no dali siromaskiot znae nesto od ovaa oprema da popravi. Sekako deka ne. Nie hirirzite gi ,,krpime,, instrumentite kolku sto znaeme.
...тоа е точно дека смрди „од главата“, но ако таа глава ја нема опашката, тешко да плива во вода, а со тоа да рибата животно опстане, ако ме читаш меѓу редови!
Tocno!
... можеби од една страна е така, ама од друга страна сеуште нашите доаѓаат тука да се лекуваат или за разни интервенции, тоа е знак дека и таму не е баш така како што мислиме и кажуваат, да чека родител за своето дете цели две недели да му направи крвна слика поради присутни вртоглавици или во крајност со претерано редуцирано препишување на антибиотиците, што знам, во дискусија со авторитетни имиња кога идам по европските конгреси, јест да се експерти за една ограничена област, ама се дибидус лаици за пошироко дебатирање, се уште има шанса нашето здравство, само треба правилна ургентна промена!
Ma kakvo lekuvanje na nasi od stranstvo kaj nas vo drzavno zdravstvo, nema takvo nesto sem za onie koi ne se osigurani onamu kade ziveat. Vo privatno da, doagaat nasi da se lekuvaat od stranstvo, no kategoricno tvrdam deka ne i vo drzavno.
Odam i jas na evropski i ostanati internacionalni kongresi, druga planeta e nivnoto zdravstvo vo sporedba so naseto. Znaes sto ne vadi nas postara garda na lekari za razlika od evropskite? Sto eve jas na primer sum pred se opst hirurg //so sto imam poznavanje od opsta hirurgija// dodeka posledniot faksimil mi e digestiven hirurg //smetam deka imam dovolno poznavanje od svojata specijalizacija//. Nie sme YU skola //stara programa//, pa nekoj cekor sme ponapred no samo ,,starite volci,, koi sme na izmiranje vo zdravstvoto.
Tesko idnina na naseto zdravstvo, iskreno stravuvam koj mene ke me lekuva vo zivotot otkako site moi kolegi //stara garda// nabrzo ke zaminat vo penzija zaedno sose mene.