Здравството кај нас

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.800
Поени од реакции
37.805
Ne. Bas tie koi gi imenuvas ne zaminuvaat vo stranstvo, tie ostanuvaat da ,,rabotat,, kaj nas.
...не би рекла, делимично може за некоја година колку да добијат некое искуство, па ете сега си заминуваат.
Bez rasna omraza! Bojata na kozata ne e index za kvalitet, zosto ne bi bile edni od najdobrite.
... тоа „расна омраза“ сам си ја протолкува и напиша, јас како пример ги дадов знаејќи ја германската идеологија дека сите главни функции и работи ги вршат исклучиво Германци, до сега беше така, што е условот сега да се смени, изгледа Меркел променила.
Bez shirenje na lagi! Ne postoi takvo nesto sem za bolnicar! Kakvi kursevi za lekari i med. sestri devojce ti se molam.
... види го ти него, како ми наметнува „ширење на лаги“, а јас го фалам тука за „стара лекарска школа“ , ај преслушај се и прочитај повторно што сум напишала, еве ти го коментарот:
... медицински кадри кои завршуваат било какво средно образование и за неколку месеци дполнително „полагаат“ стручни испити од областа на медицината, стануваат преку ноќ медицински лица?
...каде читаш тука ти „курсеви“? тоа дотичниот кадаиф спомна пишувајќи со топлата дека завршил шестмесечен курс за реанимација, ги испомеша работите, ти се молам, припази како ги мешаш работите, оти добивам јавна осуда од тебе дека јас лажам со тие „курсеви“ на медицински лица што не сум го напишала! вака неоправдано да ме обвинуваш не е фер!

...ама ај јас пак добра, па да те научам и тебе нешто,
сите средношколци кои завршуваат било кое средно училиште (општо, насочено) можат да се запишат вонредно на било која насока на средно медицински профили со што ќе ги полагаат дополнително стручните предмети зависно колку ги има најмногу за една година ќе ја добијат дипломата од положена матура за било кој профил од медицинско средно образование, па и за медицинска сестра.

...сите средношколци без разлика од профилот на завршеното средно образование (општо, насочено), може да се запишат на медицински „стручни студии“ со терминологија „факултет за медицинска сестра“, па по некои две години некои што завршиле средно градежно училиште и ја има професијата на градежен техничар, може да се запише на факултет за медициска сестра и да после две години завршени со титула „медицинска сестра со факултет“ ќе се вработи во болница како медицински кадар и тоа со више/високо образование од медицинската пракса.

... е сега поради вакви негативни масовни преобразби во несоодветни медицински кадри без никаква медицинска пракса, ќе ја укинат (највероватно ако се доследни) ваквата пракса на вонредно полагање во медицинските профили.

Последно уредено:
Член од
24 август 2017
Мислења
615
Поени од реакции
1.400
Ti citas deka ne branam nikogo, tuku samo deka sum realen? Sega nokeska sum na rabota dezuren, da dojdes so banalna isecenica kje te sosijam /ili moj kolega/, kje te snimam /ako treba/ i ke ti dadam upat za na infektivna da primis tetanus /ima/. Zatoa bez dramatiziranje!

Toa e tocno i e katastofalno, se soglasuvam.

Koja e taa apteka kade ima ,,inekcija protiv tetanus,,
Abe sho si realen? Posho realno vo bolnicive zdrav coeck da vlezit bolen ke izlezit, pa majku mu ebam na zapad zivotnine imet podobri uslovi za zdrastvo nego nie vo MK

Член од
23 септември 2015
Мислења
962
Поени од реакции
486
Џабе нема ни услови,ни доктори,ни опрема...како што гледам.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
... како да ти кажам, не реков дека ти не си спремен, и не знаеш по тоа што опрема треба да има едно амбулантно возило „must be“ како ве учеле генерациски седејќи во амфитеатарот, но на терен не баш така, па дури и таму каде си ти, не цветаат ружи.
...еве ти еден пример во недоразбирање со повик на пациентка која побарала итна помош поради силни болки од бубрежна калкулоза и транспорт со амбулантно возило при што дошло до фатални последици при самиот транспорт до болница, дискутабилно дали имала шанса поради годините, поради анеуризма, дали медицински персонал закаснил, погрешил, а и опременоста на амбулантното возило како пишуваш ти „must be“ не помогнало многу.

„Стручниот совет на Медицинскиот центар Велење од четвртокот расправаше за процедурите за лекување на 74-годишен пациент кој почина рано прексиноќа на пат кон Медицинскиот центар Велење, откако втор пат возел таму за помалку од два часа со силни болки поради проблеми со бубрезите.камења. Во меѓувреме, внатрешната стручна контрола во здравствениот дом се уште не е завршена, стручниот совет на ЗД Велење предложи неколку подобрувања во однос на досегашните наоди, вклучително и снимање на телефонските повици на сите телефонски броеви во одделението за итна медицинска помош, попрецизно и читливо евидентирање на резултатите од амбулантски прегледи и вклучување на Единицата за итна медицинска помош на ЗД Велење во системот за испраќање на здравствена заштита во најбрз можен рок.

Да се префрла вината на едниот или на другиот е неодговорно, и самиот сум свесен за тоа. Сепак, ескалацијата во медиумите многу јасно покажа дека јавноста е многу чувствителна на здравствени проблеми. Пред се, генерално, јавноста има многу висок степен на недоверба во здравствениот систем во Словенија“, им рекол градоначалникот на состанокот на градските советници.“
Prvo fakas of topic so temava ama ajde da ti objasnam nekoi raboti.
Jas nemam studirano vo R.Makedonija, kaj sto studirav tamu i zavrsiv i se vrabotiv.
Vo vrska so opremata koga sakas poseti bilo koja ustanova i progledaj niz Reanimobilite ( bilo koi, ako sakas bujrum ako nekogas te vodi pat jas ke ti gi prezentiram). Toa se standardi koi zakonsko opisani i verificirani.
Vo vrska do moeto iskustvo sum imal i resaval slucai sto ti ni na son nemozes da gi zamislis. Zatoa spusti topka.
Znaes ti kako izgleda ruptura na abdominalna aneurizma? Voopsto? Si videla li vo zivotot takoj pacient? Jas od moeto dolgogodisno iskustvo sum imal 3, 1 so mnogu atipicna prezentacija ( bez nikakvi bolki, no so znaci na sok, EHO samo pleuralni izliv levo, abdominalno bez znaci za ruptura-se dvoumev dali da dadam Heparin ili ne,zatoa sto mislev deka verojatno e belodrobni embolizam, EHO ma srce me razubedi...pa Lab, CT , OP...), druga prezentacija bese na 90 godisen pacient so znana aneurizma( nauzea i povrakanje, bez znaci za sok, EHO tromb na abd.aorta, se ostavi dostojno da zamine radi starosta i mnogute pridruzeni bolesti), 3 REA radi iskrvaruvanje kako posledica na ruptura , sekako neuspesna REA). Vaka ti prezentiram samo kako uvertira da znaes kolku zaebana e taa diagnoza, so nekogas mnogu atipicna prezentacija.
Ruptura na abdominalna aneurizma ultrazvucno e mnogu tesko da ja dokazes, ne mozes da go najdes niti izvorot tuku verojatno ke vidis tromb. Moznostite za prezivuvanje pri ruptura na torakalna/abdominalna aneurizma se vaka i onaka mnogu niski(procitaj malku literatura) bilo kade vo svetot.
Sekako postojat diagnozi kade si limitiran, no generalno golem od Urgentnite sostojbi koj se vo domen na urgentniot lekar , so vistinska oprema i soodveten tehnicki kadar imaat dosta soliden uspeh.
Zdrastvoto vo Slovenija ne mozes niti priblizno da go ednacis so Makedonskoto (po nikoj osnov). Nedostigaat lekari ( pred se spec.po semejna medicina) ama bolnicite i zdrastvenite domovi im se top opremeni. Insku sekako, kako i sekade ne sekoj lekar e ednakvo obucen/strucen, nekoi poveke a nekoi pomalku.

P.s : izvinite za off topic

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.800
Поени од реакции
37.805
dadam upat za na infektivna da primis tetanus /ima/. Zatoa bez dramatiziranje!
...што значи тоа да прими „тетанус“?
дали мислиш и на антитетаничен серум Tetagam и антитетанична вакцина Tetatox, што се примаат во исто време двата во различни екстремитети или инфективна има само серум Tetagam или има само вакцина Tetatox?
... еве јас ти гарантирам дека нема антитетаничен серум туку можеби само антитетанична вакцина, па членот што ја купил инјекцијата сигурно била Тетагам (tetanus immunoglobulin) серум со цена околу 20 до 30 Е, за разлика од вакцината која е Tetatox 2-3 Е!
малку гуглирање и логичко размислување:
...конкретно за ЈЗУ Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби Скопје, каде склучениот договор за антитетанични серум од јули месец 2022 со важност една година:

Screenshot 04-23-2023 23.58.jpg Screenshot 04-23-2023 23.59.jpg

со количини од 2000 броја, денес сме крај на април 2023, значи поминати скоро 9 месеци, ако таа количина ја поделиме со 12 месеци, значи на иннфективна треба да троши 160 кутии месечно за да би имала количини до крај на 7 месец 2023 кога би завршил договорот и нови набавки, според логиката на нештата да месечно не може да биде испод 300 кутии за пациенти како главна ЈЗУ Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби Скопје на ниво на МКД, после 9 месеци инфективна според логиката на нештата има нула количина во залиха!
не мора да значи, но според логиката на нештата пишувам паушално!

Prvo fakas of topic so temava ama ajde da ti objasnam nekoi raboti.
Jas nemam studirano vo R.Makedonija, kaj sto studirav tamu i zavrsiv i se vrabotiv.
Vo vrska so opremata koga sakas poseti bilo koja ustanova i progledaj niz Reanimobilite ( bilo koi, ako sakas bujrum ako nekogas te vodi pat jas ke ti gi prezentiram). Toa se standardi koi zakonsko opisani i verificirani.
Vo vrska do moeto iskustvo sum imal i resaval slucai sto ti ni na son nemozes da gi zamislis. Zatoa spusti topka.
Znaes ti kako izgleda ruptura na abdominalna aneurizma? Voopsto? Si videla li vo zivotot takoj pacient? Jas od moeto dolgogodisno iskustvo sum imal 3, 1 so mnogu atipicna prezentacija ( bez nikakvi bolki, no so znaci na sok, EHO samo pleuralni izliv levo, abdominalno bez znaci za ruptura-se dvoumev dali da dadam Heparin ili ne,zatoa sto mislev deka verojatno e belodrobni embolizam, EHO ma srce me razubedi...pa Lab, CT , OP...), druga prezentacija bese na 90 godisen pacient so znana aneurizma( nauzea i povrakanje, bez znaci za sok, EHO tromb na abd.aorta, se ostavi dostojno da zamine radi starosta i mnogute pridruzeni bolesti), 3 REA radi iskrvaruvanje kako posledica na ruptura , sekako neuspesna REA). Vaka ti prezentiram samo kako uvertira da znaes kolku zaebana e taa diagnoza, so nekogas mnogu atipicna prezentacija.
Ruptura na abdominalna aneurizma ultrazvucno e mnogu tesko da ja dokazes, ne mozes da go najdes niti izvorot tuku verojatno ke vidis tromb. Moznostite za prezivuvanje pri ruptura na torakalna/abdominalna aneurizma se vaka i onaka mnogu niski(procitaj malku literatura) bilo kade vo svetot.
Sekako postojat diagnozi kade si limitiran, no generalno golem od Urgentnite sostojbi koj se vo domen na urgentniot lekar , so vistinska oprema i soodveten tehnicki kadar imaat dosta soliden uspeh.
Zdrastvoto vo Slovenija ne mozes niti priblizno da go ednacis so Makedonskoto (po nikoj osnov). Nedostigaat lekari ( pred se spec.po semejna medicina) ama bolnicite i zdrastvenite domovi im se top opremeni. Insku sekako, kako i sekade ne sekoj lekar e ednakvo obucen/strucen, nekoi poveke a nekoi pomalku.

P.s : izvinite za off topic
...се задржуваш за дијагнозата „анеуризма“ која тешко е да се санира на било кое место да е телесно лоцирана, не ја порекувам таа опција, префрли се на коментарот од Директорот на болницата во Велење, како што пишува на линкот, дека пациентката со таква дијагноза можела да умре било каде и дома и при транспорт и во болница, проблемот на посматрање на овој медицински случај е закаснување на медицинската екипа и телефонското недоразбирање со пациентката која барала итна помош, па телефонските снимки ќе биле преслушани од судски вештак, поентата ми беше, каде е тука брзината на итна помош да превземе и спаси пациент? и тие пиеле кафе, па закасниле со траспортот со амбулантно возило, нели Словенија со идеално здравство?

...и мислам дека воопшто не сме оф топик, пишуваме за наше македонско здравство, па мора репер да се земе и при дискусија и друго „понапредно здравство“ со соговорникот што ете беше ти со коментарот, па се префрливме за пример како е и во Словенија, оти од таму црпиш искуства!

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
962
Поени од реакции
486
Дај дoкториве нека завршат барем некој курс на udemy за доктор или медицинска брат/сестра како им се титулите не се разбирам.
Дека со ова знаење што го имаат на survey ке паднат :pos:

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.800
Поени од реакции
37.805
Дај дoкториве нека завршат барем некој курс на udemy.
Дека со ова знаење што го имаат на survey ке паднат :pos:
... секој кој заврши високо медицинско образование во МКД, а работи во медицинската бранша во процесот на доедукацијата услов е да знае два светски јазици англиски јазик и друг како (француски, германски, италијански, шпански, абански, турски и кинески/мандарински јазик), но не да се приложи само сертификат за познавање на јазикот, туку навистина да ги знае, колку ги има такви во МКД? со гугл транслејт ќе полагат ли?

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
дали мислиш и на антитетаничен серум Tetagam и антитетанична вакцина Tetatox, што се примаат во исто време двата во различни екстремитети или инфективна има само серум Tetagam или има само вакцина Tetatox?
... еве јас ти гарантирам дека нема антитетаничен серум туку можеби само антитетанична вакцина, па членот што ја купил инјекцијата сигурно била Тетагам (tetanus immunoglobulin) серум со цена околу 20 до 30 Е, за разлика од вакцината која е Tetatox 2-3 Е!
...конкретно за ЈЗУ Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби Скопје, каде склучениот договор за антитетанични серум од јули месец 2022 со важност една година:

Прегледај го приврзокот 376446 Прегледај го приврзокот 376447

со количини од 2000 броја, денес сме крај на април 2023, значи поминати скоро 9 месеци, ако таа количина ја поделиме со 12 месеци, значи на иннфективна треба да троши 160 кутии месечно за да би имала количини до крај на 7 месец 2023 кога би завршил договорот и нови набавки, според логиката на нештата да месечно не може да биде испод 300 кутии за пациенти како главна ЈЗУ Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби Скопје на ниво на МКД, после 9 месеци инфективна според логиката на нештата има нула количина во залиха!

...се задржуваш за дијагнозата „анеуризма“ која тешко е да се санира на било кое место да е телесно лоцирана, не ја порекувам таа опција, префрли се на коментарот од Директорот на болницата во Велење, како што пишува на линкот, дека пациентката со таква дијагноза можела да умре било каде и дома и при транспорт и во болница, проблемот на посматрање на овој медицински случај е закаснување на медицинската екипа и телефонското недоразбирање со пациентката која барала итна помош, па телефонските снимки ќе биле преслушани од судски вештак, поентата ми беше, каде е тука брзината на итна помош да превземе и спаси пациент? и тие пиеле кафе, па закасниле со траспортот со амбулантно возило, нели Словенија со идеално здравство?

...и мислам дека воопшто не сме оф топик, пишуваме за наше македонско здравство, па мора репер да се земе и при дискусија и друго „понапредно здравство“ со соговорникот што ете беше ти со коментарот, па се префрливме за пример како е и во Словенија, оти од таму црпиш искуства!
A be devojce, mozeme jas i ti licni razgovori da si vodime do utre ama ne bi trebalo vo tema koja sto voopsto ne e nameneta za toa.
Ako te interesira zdrastvoto vo Slovenija i desavkite tamu, pisi privatna poraka i od moite soznanija ke ti kazam.

Molam moderator da rascisti vakvi of topici.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
960

Прегледај го приврзокот 376446 Прегледај го приврзокот 376447

Devojce, eden den koga ke prifatis deka svetot ne se vrti okolu tebe rabotite se nadevam ke ti stanat pojasni. Ne primetuvas deka so sekogo se konfliktiras bez potvrdena osnova, sem shto samo sakash da ,,izigruvas gazda,, po forum Kajgana. Kaj nekogo mozda pali toa, kaj mene sigurno ne. Prodolzi da izigravash neshto sto ne si i ne mi maftaj so online dostapni hartii ,,ne me uci,, i ne se trudi da mi ,,dokazuvas,, sto i dali ima na Infektivna. Mozam da ti prilozam izvestai od moj termin kolku TT i HTIg se dadeni vo izminative 48h konkretno na Infektivna //vo GOB 8mi Septemvri nema momentalno//, pritoa shto bi bilo sprotivno zastitata na licnite podatoci kon pacientite, koe sekako ne bi go storil.
Tuku ,,ako znaesh,, kazi zoshto momentalno nema mesh fixatori, pa pacientite pred intervencija moram da gi isprakjam vo Grcija po mreza?
Tuku ,,ako znaesh,, kazi zoshto displejot vo sala mi e do polovina maten pa ne izveduvame laparoskopija, momentalno odime samo so klasicna metoda /2 meseci dosega/. Zoshto na sekoj retriver vo sala zglobot ,,zaglavuva,,? Zoshto na reduktorot ventilot ne zatvora celosno?
Znaesh li deka samo edna sala imame koja e kompletno funkcionalno aktivna vo momentot za poslozeni intervencii? Kade e novata oprema od ,,Zhejiang Geyi,, shto trebase da ni ovozmozi da raboitme?
Ribata sekogash smrdi ,,od glavata,, taka da problemot e mnogu pokomplexen otkolku sto navidum ,,gledano od strana,, izgleda.
Автоматски споено мислење:

P.S. Na nivo na Bangladesh sme a ti go ,,komparirash,, naseto drzavno zdravstvo so evropskoto

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.462
Поени од реакции
7.826
Zdravstvoto e katastrofalno, no ne e do tolku
Сите сме согласни дека е катастрофално и дека уште полошо станува, па освен жалопојки, може ли мислења со решенија за подобрување.

Според тебе, @bijons @Gags итн. може и овие што не се во МКД @Kadaif @faust.mephistopheles бидејќи и кај нив државното не е баш сјајно, кој е виновен за ваквата состојба, од квалитетно, во катастрофално и кое би било решението да се подобри, ако воопшто е возможно....

Според мене, најголема вина сносат самите вработени во здравството, заедно со народот, со тоа што не реагирале (дали од политичка или професионална солидарност, или "лепливи прсти" не битно) не се потрудиле да го спречат уништувањете на здравствениот систем.

Tuku ,,ako znaesh,, kazi zoshto displejot vo sala mi e do polovina maten pa ne izveduvame laparoskopija, momentalno odime samo so klasicna metoda /2 meseci dosega/. Zoshto na sekoj retriver vo sala zglobot ,,zaglavuva,,? Zoshto na reduktorot ventilot ne zatvora celosno?
Znaesh li deka samo edna sala imame koja e kompletno funkcionalno aktivna vo momentot za poslozeni intervencii? Kade e novata oprema od ,,Zhejiang Geyi,, shto trebase da ni ovozmozi da raboitme?
Зашто не се буните што дисплејот до половина ти е матен, бидејќи од тоа зависат твоите резултати, а и здравјето на пациентите?
Како може во приватен сектор да се трудат најдобра апаратура (во било која област) , а вие само оправдувања и жалопојки....

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Зашто не се буните што дисплејот до половина ти е матен, бидејќи од тоа зависат твоите резултати, а и здравјето на пациентите?
Како може во приватен сектор да се трудат најдобра апаратура (во било која област) , а вие само оправдувања и жалопојки....
Знаеш ли само колку е убаво да си седиш во убава канцеларија со клима, тв, компјутер, кревет, фрижидерче и сите погодности за 24 часа дежурство, земаш 10 000 од една таква ноќ. а ништо не си работел оти апаратите не работат и ти сакал нејкел, пациентите ги препраќаш тук таму...ееех бафра, докторите само за паркинг цената се бунеа, а за друго не ни мрднаа,па дури ни за платите на функционерите кога им се покачија за 78% они не трепнаа а камоли да протестираат.:(

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
Сите сме согласни дека е катастрофално и дека уште полошо станува, па освен жалопојки, може ли мислења со решенија за подобрување.

Според тебе, @bijons @Gags итн. може и овие што не се во МКД @Kadaif @faust.mephistopheles бидејќи и кај нив државното не е баш сјајно, кој е виновен за ваквата состојба, од квалитетно, во катастрофално и кое би било решението да се подобри, ако воопшто е возможно....

Според мене, најголема вина сносат самите вработени во здравството, заедно со народот, со тоа што не реагирале (дали од политичка или професионална солидарност, или "лепливи прсти" не битно) не се потрудиле да го спречат уништувањете на здравствениот систем.

Ме интересира што е според вас квалитетно здравство ? За мене е добри услови за практицирање на својата работа (под тоа спаѓа едукација, добро изградени болници или здраствени домови со соодветни простории, можност за напредување и опкружување со едуциран и технички подготвен кадар и современа опрема и секако добра снабденост со лекови). Ова го има секаде низ Европа , некаде повеќе а некаде помалку (колку пари толку музика). Грешки се случуваат секаде, најчесто таму каде што се инвестира најмалку. Неможеш да споредиш Македонско вс Словенско, исто како што неможам да споредам Словенско со Германско. Германците во секое село имаат интензива, кадровско надополнети и секако фул опрема. Во Европските земји имаш во секој трговски центар АЕД, па први посредувачи, едуцирани граѓани за изведување на ТПО... Па и не треба многу , доволно е да се провери животниот век на просечниот граѓанин во една држава за да се види приближно колку и како функционира здраството во една држава. Ако протегнеш статистика колку успешни РЕА, колку навремено диагностицирани инфаркти и катетри,навремени тромболизи.... Ќе ја видиш реалната состојба на здраството во таа држава.

Остави Бијонс што си прави бајрам со умот убедена дека се случува крај на светот и дека Македонија е сосема ок, само затоа што според неа секаде е исто.

Само ќе додадам :

Best Healthcare in the World 2023 - Wisevoter

Па сега секој нека си донеси свој заклучок.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.800
Поени од реакции
37.805
Devojce, eden den koga ke prifatis deka svetot ne se vrti okolu tebe rabotite se nadevam ke ti stanat pojasni.
... е па не се врти оти е светот статичен, но луѓето се вртат затоа што можеби „девојчето“ кој го знае е некој фактор или можеби е никој и ништо, ама ептен спремно во секој домен, но не и како газда на Кајгана, си има газда што ќе им се други!
Mozam da ti prilozam izvestai od moj termin kolku TT i HTIg se dadeni vo izminative 48h konkretno na Infektivna //vo GOB 8mi Septemvri nema momentalno//, pritoa shto bi bilo sprotivno zastitata na licnite podatoci kon pacientite, koe sekako ne bi go storil.
... нема потреба, еве самиот си напиша, само да се надоврзам, дека инфективна моментално има количини само и само затоа што ГОБ 8ми септември ги покриваше уназад шест месеци сите пациенти, па и вашите, а за тоа време инфективна работеше САМО како Ковид центар т.е. со пациенти инфицирани со коронавируси и не примаше други пациенти, така што вашето препишување на антитетанична заштита се сведува на последниве месец, два кога инфективна почна да прима и други пациенти кои не се инфицирани со коронавирус, инаку сигурно во септември, ноември, декември не праќавте пациенти на инфективна за антитетанична терапија, а тоа не го кажувате нели или сум грешка?
Tuku ,,ako znaesh,, kazi zoshto momentalno nema mesh fixatori, pa pacientite pred intervencija moram da gi isprakjam vo Grcija po mreza?
... долга приказна зошто нема, ама еден од факторите се токму оперативците кои лани наместо да го имаат тој континуитет на операции и примена на тие мрежи, оператива стагнираше пациентите најчесто вратени примени најхитните, а со тоа мешовите кои сите болници ги имале во залиха им прошол рокот на траење што било до пред неколку месеци нели или пак сум грешка?

...затоа увозот касни за нови количини, овој дисбаланс не му одговара на увозникот кој останал со неискористени мрежи токму поради непланирано нетрошење и неоперирање на пациентите кои биле вратени во минатата година, па сега се разработи оператива за разлика од минатата година, ова го пишувам во глобала на МКД не мислам лично кај вас, иако сте во ист кош како сите штом не сте приватни и зависите од тендери во јавните набавки за разлика од приватните болници кои плаќаат ќеш, тоа е втор фактор за немање во моментот тоа што треба, планот се прави пред шест месеци со тие тендери било за каква потреба на медицински потрошен материјал или лекови, а приватните болници се иземени од тие процедури, а од друга страна склучуваат договор со Фондот за одредни услуги на пациенти со партиципација, е па не може така!

... @Bafra, еве, една причина за различна услуга во приватни и државните болници, јавните државни болници набавките ги прават по пат на јавни тендери кои траат по месец два и разни административни протоколи, а за приватните болници истите медицински материјали и лекови не им важи таква набавка со тендери едноставно ќеш си плаќаат, тука треба да се реагира или сите исто или ќе има разлика во има/нема!

Tuku ,,ako znaesh,, kazi zoshto displejot vo sala mi e do polovina maten pa ne izveduvame laparoskopija, momentalno odime samo so klasicna metoda /2 meseci dosega/. Zoshto na sekoj retriver vo sala zglobot ,,zaglavuva,,?
... ова ќе се надоврзам на претходното пишано, за секој сервисер на вашиот половичен неисправен дисплеј и други проблеми во вашата оператива, па дури и најобична сијаличка ако прегори потребно е да се направи процедура за набавка која нели, се истакнува транспарентно во Јавни набавки на МКД од секој домен на јавни државни институции, па и од медицината, па и за вашата оперативна сала, за да функционира како треба сите сали треба да се постават „домаќини“ не само стручни лица туку буквало домаќини медицински лица кои однапред треба да знаат што све треба за таа оператива да функционира беспрекорно,

...сите во јавните државни установи работаат од денес за утре, а не со план и со визија што би можело во иднина да се расипе, скрши, сервисира, па сето тоа фино лепо на папиру да се направи спецификација со најситни детаљи и можни остапувања, самото менување на главните раководители, шефови, директори, па и министри за здравство доведува да нема никаков континуитет конкретно за медицинската бранша, се поставуваат луѓе без искуство, со едно чудо советници на хартија кои ама баш ништо не знаат како треба сето ова да функционира, затоа што све е тоа партиско поставено, а истите тие на вакви места се однесуваат неодговорно, несовесно со мотото „што ми е гајле државно е ова“, што ако во вашата опертива сите сте внимателни, а ќе се најде еден таков кој ете тој ќе го поремети дисплејот, ќе го скрши лапараскопот ...итн.

...така да ова би било втор фактор @Bafra за успешно јавно државно здравство да биде иземено од партиските влијанија, барем минимално да биде затапено на пример само Министер за здравство и толку, а не цела плеада надоле луѓе со никакво искуство и со никаква визија затоа што не размислуваат со сопствена глава туку како ќе речат „одозгора“ и секогаш најспособните, ескпертите се некаде во позадина немаат воља ни за работа ни за ништо кога има ваква хиерархија на поставени партиски луѓе без никакви критериуми, да не должам натака!
Zoshto na reduktorot ventilot ne zatvora celosno?
... затоа што све е тоа закрпено, инпровизирано кога се сервисира да се помине поевтино, затоа што некој што не го гледате работа со тоа како со мотика на нива, а не како со осетлив софистициран апарат!
Ribata sekogash smrdi ,,od glavata,, taka da problemot e mnogu pokomplexen otkolku sto navidum ,,gledano od strana,, izgleda.
...тоа е точно дека смрди „од главата“, но ако таа глава ја нема опашката, тешко да плива во вода, а со тоа да рибата животно опстане, ако ме читаш меѓу редови!
P.S. Na nivo na Bangladesh sme a ti go ,,komparirash,, naseto drzavno zdravstvo so evropskoto
... можеби од една страна е така, ама од друга страна сеуште нашите доаѓаат тука да се лекуваат или за разни интервенции, тоа е знак дека и таму не е баш така како што мислиме и кажуваат, да чека родител за своето дете цели две недели да му направи крвна слика поради присутни вртоглавици или во крајност со претерано редуцирано препишување на антибиотиците, што знам, во дискусија со авторитетни имиња кога идам по европските конгреси, јест да се експерти за една ограничена област, ама се дибидус лаици за пошироко дебатирање, се уште има шанса нашето здравство, само треба правилна ургентна промена!

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
960
Vrabotenite sme bezglasni bukvi. Narodot nikade go nema da ripne po protesti i mediumi. Vlasta od samostalna R. Makedonija ne investirala vo zdravstveniot sistem. Toa e objektivnata pricina za segasnata situacija, no kako sto velam so ova tempo za najmnogu 5 godini voopsto nema da ima drzavno zdravstvo.
Kako ne se bunime za sostojbata na opremata, no koj ne slusa? Znaes, jas kako hirurg imam edna ,,bubacka,, ne vleguvam vo sala ako znam deka ne e se kako treba, pritoa gi vrakam odnosno preprakjam pacientite odnapred. Greski pri intervencija kaj mene retko mozat da se slucat, prakticno procentot go sveduvam na maximalen minimum, istoto go pravat i del od moite kolegi.
Inaku poradi toa sto dignav mnogu ,,dzeva,, eve me na 61 godina dezurstvo drzam sprotivno na pravilnikot. Znaci jas so napolneti 60 godini trebase da bidam otstranet od dezurstva, no jas sum eden od ,,kaznetite,,.
Se nadevam deka ti e pojasno.
... е па не се врти оти е светот статичен, но луѓето се вртат затоа што можеби „девојчето“ кој го знае е некој фактор или можеби е никој и ништо, ама ептен спремно во секој домен, но не и како газда на Кајгана, си има газда што ќе им се други!
Ti pa ne znaes anegdota da prifatis. Ne go mislev bukvalno toa sto te ,,chepna,,
... нема потреба, еве самиот си напиша, само да се надоврзам, дека инфективна моментално има количини само и само затоа што ГОБ 8ми септември ги покриваше уназад шест месеци сите пациенти, па и вашите, а за тоа време инфективна работеше САМО како Ковид центар т.е. со пациенти инфицирани со коронавируси и не примаше други пациенти, така што вашето препишување на антитетанична заштита се сведува на последниве месец, два кога инфективна почна да прима и други пациенти кои не се инфицирани со коронавирус, инаку сигурно во септември, ноември, декември не праќавте пациенти на инфективна за антитетанична терапија, а тоа не го кажувате нели или сум грешка?
Tocno. Ne si greska.
... долга приказна зошто нема, ама еден од факторите се токму оперативците кои лани наместо да го имаат тој континуитет на операции и примена на тие мрежи, оператива стагнираше пациентите најчесто вратени примени најхитните, а со тоа мешовите кои сите болници ги имале во залиха им прошол рокот на траење што било до пред неколку месеци нели или пак сум грешка?
Greska si. Rokot im bese do 06.2025 no ,,zaminaa,, od magacinite. Kade nikoj ne znae, najverojatno prodadeni ili poverojatno podareni na ,,sosedstvoto,,. Tvrdam!
тендери во јавните набавки за разлика од приватните болници кои плаќаат ќеш, тоа е втор фактор за немање во моментот тоа што треба, планот се прави пред шест месеци со тие тендери било за каква потреба на медицински потрошен материјал или лекови, а приватните болници се иземени од тие процедури, а од друга страна склучуваат договор со Фондот за одредни услуги на пациенти со партиципација, е па не може така!
Da se sest meseci dobro e, poveke se. Prvo se gleda civo ,,dete,, da se obogati pri sklucuvanje na tenderot.
... ова ќе се надоврзам на претходното пишано, за секој сервисер на вашиот половичен неисправен дисплеј и други проблеми во вашата оператива, па дури и најобична сијаличка ако прегори потребно е да се направи процедура за набавка која нели, се истакнува транспарентно во Јавни набавки на МКД од секој домен на јавни државни институции, па и од медицината, па и за вашата оперативна сала, за да функционира како треба сите сали треба да се постават „домаќини“ не само стручни лица туку буквало домаќини медицински лица кои однапред треба да знаат што све треба за таа оператива да функционира беспрекорно,

...сите во јавните државни установи работаат од денес за утре, а не со план и со визија што би можело во иднина да се расипе, скрши, сервисира, па сето тоа фино лепо на папиру да се направи спецификација со најситни детаљи и можни остапувања, самото менување на главните раководители, шефови, директори, па и министри за здравство доведува да нема никаков континуитет конкретно за медицинската бранша, се поставуваат луѓе без искуство, со едно чудо советници на хартија кои ама баш ништо не знаат како треба сето ова да функционира, затоа што све е тоа партиско поставено, а истите тие на вакви места се однесуваат неодговорно, несовесно со мотото „што ми е гајле државно е ова“, што ако во вашата опертива сите сте внимателни, а ќе се најде еден таков кој ете тој ќе го поремети дисплејот, ќе го скрши лапараскопот ...итн.
Tocno taa e postapkata, koja trae i ne zavrsuva dodeka bukvalno se ne crkne vo salata. Zatoa sega operirame klasicna metoda, bez laparoskopija. I defibrilatorite vo dve sali se na butkanje, polnat pa povtorno polnat //ne mozat da zadrzat napon//. Site se vremeno izvesteni povekje pati, na nikoj od upravata ne mu e gajle!
Laparoskop dosega nikoj ne skrsil ili ostetil, site znaeme da rakuvame soodvetno so opremata. Ima svoj vek, koj izminal. Vetile pred godina ipol za nova oprema koja e platena, no seuste ja nema. Dali voopsto kje stigne na pravoto mesto e ? Mozebi kje zavrsi ,,vo sosedstvoto,,.
... затоа што све е тоа закрпено, инпровизирано кога се сервисира да се помине поевтино, затоа што некој што не го гледате работа со тоа како со мотика на нива, а не како со осетлив софистициран апарат!
Masinec kako rabotno mesto ima vo sistematizacija i delumno e prisuten na rabota, no dali siromaskiot znae nesto od ovaa oprema da popravi. Sekako deka ne. Nie hirirzite gi ,,krpime,, instrumentite kolku sto znaeme.
...тоа е точно дека смрди „од главата“, но ако таа глава ја нема опашката, тешко да плива во вода, а со тоа да рибата животно опстане, ако ме читаш меѓу редови!
Tocno!
... можеби од една страна е така, ама од друга страна сеуште нашите доаѓаат тука да се лекуваат или за разни интервенции, тоа е знак дека и таму не е баш така како што мислиме и кажуваат, да чека родител за своето дете цели две недели да му направи крвна слика поради присутни вртоглавици или во крајност со претерано редуцирано препишување на антибиотиците, што знам, во дискусија со авторитетни имиња кога идам по европските конгреси, јест да се експерти за една ограничена област, ама се дибидус лаици за пошироко дебатирање, се уште има шанса нашето здравство, само треба правилна ургентна промена!
Ma kakvo lekuvanje na nasi od stranstvo kaj nas vo drzavno zdravstvo, nema takvo nesto sem za onie koi ne se osigurani onamu kade ziveat. Vo privatno da, doagaat nasi da se lekuvaat od stranstvo, no kategoricno tvrdam deka ne i vo drzavno.
Odam i jas na evropski i ostanati internacionalni kongresi, druga planeta e nivnoto zdravstvo vo sporedba so naseto. Znaes sto ne vadi nas postara garda na lekari za razlika od evropskite? Sto eve jas na primer sum pred se opst hirurg //so sto imam poznavanje od opsta hirurgija// dodeka posledniot faksimil mi e digestiven hirurg //smetam deka imam dovolno poznavanje od svojata specijalizacija//. Nie sme YU skola //stara programa//, pa nekoj cekor sme ponapred no samo ,,starite volci,, koi sme na izmiranje vo zdravstvoto.
Tesko idnina na naseto zdravstvo, iskreno stravuvam koj mene ke me lekuva vo zivotot otkako site moi kolegi //stara garda// nabrzo ke zaminat vo penzija zaedno sose mene.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.281
Поени од реакции
9.061
Рибата смрди од главата бе @Bafra

Џабе вработените ќе се бунат кога се е регулирано со мобинг и притисоци.

Народот е тој што треба да бара за негово добро. Ако си ќути, сам си е крив што иде да гласа за чорба од пеевче и ружа за лидерот!

Kajgana Shop

На врв Bottom