Колекционери на стари пари

• Креатор на темата Креатор на темата vojvodata
  • Време на започнување Време на започнување
како изгледат Турски Мангари.... а за тоа дека се толку стари... ми кажа еден мој сосед... тој беше колекционер... не ја познаваше парата само ми рече по негова проценка, можеби не е точно можеби се турски пари... пушти ми слика од мангари да видам како изгледат
Има ли на монетата шара тоест скоро целата монета е испишана со арапски текст ?? од двете страни бројки на неа нема има само писмо

III-jpg-50-9141.jpg

para31um.jpg

osmanli%20sikke.jpg

Е ова се мангари и тоа само неколку видови со различна вредност а ги имало ептен многу, не вредат ништо,ги има премногу некој се од сребро ( читај 30% сребро ) други се железни бакарни и уште какви не златните се алтани дукати, петолирки итн итн

III-jpg-50-9141.jpg

para31um.jpg

osmanli%20sikke.jpg

Е ова се мангари и тоа само неколку видови со различна вредност а ги имало ептен многу, не вредат ништо,ги има премногу некој се од сребро ( читај 30% сребро ) други се железни бакарни и уште какви не златните се алтани дукати, петолирки итн итн

Не не изгледа баш како овие.. има некој сличности ама ги разгледав и претходните не најдов слична... мислам дека е турска според овие со ги гледам.. ама е постара од овие.. моја проценка

Не не изгледа баш како овие.. има некој сличности ама ги разгледав и претходните не најдов слична... мислам дека е турска според овие со ги гледам.. ама е постара од овие.. моја проценка

Епа земи сликај ги, па ќе се најде шо е, како е.

Koi pari otprilika bi vredele najmnogu(od koj period), najdeni vo makedonija no da ne se zlatni......mislam na bakarni, mesingani i sl.......

Koi pari otprilika bi vredele najmnogu(od koj period), najdeni vo makedonija no da ne se zlatni......mislam na bakarni, mesingani i sl.......
бакарни монети не вредат речиси ништо истото ти важи и за месинганите

Дали некој познава некој кој откупува стари банкноти и монети во Македонија и каде ?

Нормално дека вредит. 1 лев ти е 30 македонски денари.:smir:

--- надополнето ---

А да заборајв да пишам за темава, јас собирам стари монети заедно со брат ми како детишта почнавме да принајдвиме од ваму од таму и напрајвме албум.:smir:

Имам дома неколку стари пари

E0389.jpg

Poland, Sigismund III (1587-1632)
Јас ја имам оваа, мислам дека е сребрена, нека пише некој ако знае колку би вредела.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom