Jaс те разбирам, пошто сите понекогаш ние сме помалку кловнови (некои и повеќе).
Но тензиите се големи, па затоа реакциите се вакви.
Што се мене тиче јас сум 100% за слобода на говор и изразување, посебно кога се работи за комедија. Нека се снимат уште стотина филмови како Брајановото Житие... Ама сѐ си има простор и време. Заебанции со верувања на верници на било кој празник - најмалку па на најголемиот нивни празник - тоа не е во ред. Исто така би било фино да видиме и малку „диверзитет“ во метите на шегите и комедијата.
Зошто само Христијанството е цел? Не те прашувам стриктно тебе туку сите, зошто малку не се „пошалите“ на пример и со Исламот? Можеби на Рамазан, или на Бајрам да се деси? А со Јудеизмот, па Евреите нели се познати љубители на добар хумор. Итн.
Некој филм да се снимеше, исламски/јудеистички пандан на Брајановото Житие?
Зарем од 1979 навака нема креативни идеи за комедија, кога целта се други религии?
Христијанството е лесна мета, естаблишментот со децении ги „програмира“ луѓето на тоа (колку само филмови и стенд-ап има). Но на крај кај религијата се работи за личен избор, и треба да се има почит кон тој избор... Пошто тогаш зошто е предмет на заебанција тоа што некој да верува во воскресние на човек пред 2023 години, ама не-дај-боже (pun intended) да се позаебаваш за тоа што во денешно време има се поголем број на мажи кои веруваат дека се жени - и згора на се од сите нас другите бараат да им играме според лудилото до таму да некои дури и се лутат зошто не сакаме врски со нив (сеа малку ја да се нашалам, ама и озбилен сум).
Реалноста е дека за шегување на сметка на Христијанството никој нема да трепне, ама за шегување за лгбтп култот - за тоа може да попиеш кривична за „говор на омраза“. За шегување пак на сметка на Исламот, може да ја загубиш главата. Буквално. И така сите се шегуваат за Христијанството пошто е лесна мета, и религија која проповеда мир и прифаќање. Епа иритира тоа, и толку се собира без оддишка па следствено - реакциите што ги добиваш.
Патем и јас не сум догматски верник, но синојќа бев во црква, како што бев и завчера. Како што одам секоја година - од социјални, не од религиозни причини. Традицијата Парва, традицијата е една од работите кои не држат заедно како заедница. Мимозата со жолта, но и обредите и религијата, сѐ е тоа традиција. Почитувај ги сите елементи од традицијата, барем онолку колку да не ги навредиш другите.
Среќен празник на сите, Христос Воскресе.