Права на животните

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.337
Поени од реакции
7.703
Ако чуваш предатор дома не го пуштај со деца да си игра, на некој начин навлечено е детето во ваков случај. Заедничка вина постои.
Немало никој дома кај кучињата. Никаде не пишува што и како точно се случило. Тоа што претходно детето си играло со кучињата во присуство на газдата е различно од моментот кога се случило.

Пред 25-30 години, комшија изгради базен за своите деца. Сите страни од дворот му се оградени. Еден ден се вратил од работа и гледа мало детенце, седнато на самиот раб од базенот. Среќа сосема малку вода имало, можеби ако бил полн базенот ќе скокнело. Никој не знаеше како успеало самото да влезе во дворот. Човекот го затрупа базенот, од страв да не се повтори, посебно кога ќе е полн со вода.
Владе убаво напиша, опасности секаде постојат, тоа е животот, не за џабе се вели, господ да не чува.
Автоматски споено мислење:

Делумно се согласувам, делумно не. Во самодобрана треба да легално т.е. и ако е утвредна општопристуна опасност по здравјето на луѓето и заедницата. АМА, треба да се одневуа исто и на домашно чувани кучиња кои представуават иста таква опасност(особена кај овие што ги одгледуваат).
Второ, треба да има барем некаква регулатива за да избегава вториот дел од ова претходното, за да нема нарушување на меѓучовечки односи. Сето гоење на кучиња за специјални цели, мора да биде стриктно надгледувано од повеќе институции (ветеринарна, безбедностна, етичка , како и клиентот итн).
Да не биде во населено место , и да не постои шанса тие да бидат пуштени назад во општество или во дивина.
Сето гоење на деминитувни сорти исто така треба да биде надгледувано од страна на експерткса комсија. Сето надгледување и сите членови да ротираат во состав на месечна база.
Важи Стев, тоа што го бараш, тоа ни го спремаат, системот за се и сешто ќе ти кажува што смееш, а што не смееш, ќе живееме затворени во "кафез" , како кокошки, за не дај боже некоја опасност не налетаме.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.509
Поени од реакции
4.336
Важи Стев, тоа што го бараш, тоа ни го спремаат, системот за се и сешто ќе ти кажува што смееш, а што не смееш, ќе живееме затворени во "кафез" , како кокошки, за не дај боже некоја опасност не налетаме.
We live in a society

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.146
Поени од реакции
9.615
Немало никој дома кај кучињата. Никаде не пишува што и како точно се случило. Тоа што претходно детето си играло со кучињата во присуство на газдата е различно од моментот кога се случило.

Пред 25-30 години, комшија изгради базен за своите деца. Сите страни од дворот му се оградени. Еден ден се вратил од работа и гледа мало детенце, седнато на самиот раб од базенот. Среќа сосема малку вода имало, можеби ако бил полн базенот ќе скокнело. Никој не знаеше како успеало самото да влезе во дворот. Човекот го затрупа базенот, од страв да не се повтори, посебно кога ќе е полн со вода.
Владе убаво напиша, опасности секаде постојат, тоа е животот, не за џабе се вели, господ да не чува.

Логички ако размислиш единствена вина на газдата на кучето е што дозволил деца да си играат со него. Он фактички ги искористил за да проба да го социјализира кучето арно ама неуспешно. Вук длаку мења, али ќуд никада....а кучето има бајаѓи гени од волците.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.337
Поени од реакции
7.703
Логички ако размислиш единствена вина на газдата на кучето е што дозволил деца да си играат со него. Он фактички ги искористил за да проба да го социјализира кучето арно ама неуспешно. Вук длаку мења, али ќуд никада....а кучето има бајаѓи гени од волците.
Газдата не бил дома, тоа што претходно во негово присуство дозволувал да си играат, не може да е вина за после што се случило.

Во двор имаме цреши. Дете (од соседната куќа) си влезе за да јаде цреши и почна да се качува на скалата.
Јас го спречив, реков викни 1 од родителите или бабата дедото, па ако ти дозволат, ок, ама до тогаш, не може да се качуваш. Претходно се има качувано, не е со 2 леви нозе, татко му бил околу црешата или од другата страна гледал, па баш поради вакви обвинувања од луѓе, не му дозволив. (му собрав јас во кесе, додека он пак се имаше качено највисоко на скалата)

За разлика од него, ние како деца сме се качувале, паѓале од цреши, кајсии, но никој не го обвинувал газдата што има цреша која не му е оградена за да не може деца да се качуваат.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.146
Поени од реакции
9.615
Газдата не бил дома, тоа што претходно во негово присуство дозволувал да си играат, не може да е вина за после што се случило.
Еве една аналогија....хипотетички, им давал да си играат со празна ловечка пушка. После тоа децава влегле и се испотепале додека немало никој внатре, крив ли е у тој случај газдата?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.512
Поени од реакции
9.189
1681566851721.png
1681567067151.png

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Проблемот што идиотите што живеат во оваа вукојебина не можат да го разберат е што сите сме согласни дека на животните не им е место на улица.Јас сум ја посетил Лајка и преку 10тина кучиња сум однел таму од улица да ги тргнам.Исто така преку 20 кучки улични имам самоиницијативно стерилизирано,од џеб сум платил на ветеринари со цел да не се преплави маалото со улични кучиња.Ситуацијата во Лајка е очајна,немаат конци и анестизаја за стерилизации.Сум им донирал у неколку наврати,но тоа е само капка во морето.Единствено решение е да се додаде 50 денари во сметката за вода или смет и тие пари директно да се слеваат во стационар за улични животни каде ке бидат згрижени и точка.Исто како што плаќаме за улично осветлување,под услов да не се крадат тие пари него вистински да се употребат за да се уклонат животните од улиците.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.237
Поени од реакции
23.801
И ? За возои се ставаат предупредувачки сигнали, поземни премини итн. Не може да земеш воз да возиш како да е поло плус. Куче можеш.
Струјата има изолација, опрема, осигурачи, сколпки, шевли, линонелуми, волтметри итн. Кучето нема.
За колите постојат закони. За идиоти(никад не сум оправдувал) и за кучиња не.
За лизгави плочки, чергиче и першкир ќе стаиш, или ќе ги смениш. Кучето е такво како што природата и шовештвото го направило-ѕвер што јаде луѓе.
Отворена шахта е опасност, и тоа се криви или водовод или цигани(пошто и у таа ситуација сум бил. Во спортивно постои и обележување итн. За кучињата никој не зема одговорност.
За реките, па се опасни. Дури и да знаеш што правиш. Не гледаш никој да плива по брзаци или во зголемен водостој.
Кучињата се во секакво време, сегде.
И за другите ствари ме мрзи да коментирам.
Ќе сублимирам: за се има чаре. Освен нормално за безгрешните cute fuzzy wuzzy, безгрешни во очите на сопствениците. Никава опасност не представуваат што никако не може да се спречи и да се намали.
Кучињата од скопје арачиново и кондово направија, а богами и сегде на друго место.
Просто да се гордеете.
Poentata ja promasuvas na postot.
Da se e obelezano, zastiteno itn itn i toa teoretski dobro zvuci. Realnosta od druga strana kazuva deka vo republikata brojot na zrtvi vo soobrakjajki na primer e neznam kolku kratno pogolem od brojot na zrtvi od kucinja. Za smrtni slucai zboram, za polesni ili poteski povredi i da ne pravime muabet voopsto. Znaci i pokraj site tie pravila, propisi, oznacuvanja, zastiti sepak shit happens. I sigurno na nikoj ne mu padnalo na pamet preventivno koga ke ja zemi nekoj vozackata odma da si polezi vo zatvor nekoja godina kako potencijalen ubiec.
I iskreno ako mozam da biram da ziveam vo svet ili opstestvo regulirano po na Ron zamislite i potrebite ili vo soznam ajde sega kako sto e mada i sega e epten izregulirano do beskraj skoro se od za razlika 10 -15 godini prethodno, bez razmisluvanje bi go odbral toj zivot sistem, polabav, bez bezbroj bi rekol nepotrebni regulativi i ogranicuvanja za se i sesto.
Jas sum rasten vo vreme koga sekoja zgrada, decata drustvoto od taa zgrada si cuvavme malska djukela koja najcesto se vikase djeki. Cela zgrada ja hranese, si igravme so nea, ne bese vakcinirana i nikoj ne se zamarase dali bila vrzana ili nosela korpa na muckata, niti pak nekoj ja vrzal ili i stavil korpa. Pa ete porasnavme zdravi i zivi, site do eden nikoj niti istraumatiziran , niti iskompleksiran.
Neznam iskreno so se sluci vo megjuvreme so mladinata tolku so stana svilena ,iskompleksirana i generalno ebiveter :cautious:

Како може вакви неповрзани споредби да направиш?
Дивите свињи и мечките у шума живеат не ми шетаат во урбани средини тука збориме за опасни животни кои ги среќаваш како слободно си шетаат по паркови и улици.
Oti nepovrzani sporedbi. Pa pred nekoja strana nekoj se zalese deka nemozel da seta po planini i livadi oti mu pretrcvale ovci a so niv i ovcarski kucinja i mu go remetele rajatot. Posle pokraj ovcarski kucinja vo planina ima i divi zivotni. Od niv ne vi e strav? Pa so kur barate da se akate po planini i vo priroda ko ne vi drzi gazeto.
Zborot mi e do vas e, se nesto vi preci. Toa kraj nema i ke nema ako vi trgni nekoj po umot. Kolku sakas reguliraj, zabranvaj, pak ke se slucuvaat nemili nastani. Utre ke se setas rajat oti ke nema kucinja i nekoj ke te soberi na pesacki i tolku od tebe ke bidi.
Jbg pisanie, kako ti bilo pisano taka, nema beganje od to :toe: .
I da ne se sfatime pogresno, i mene mi precat kucinja skitnici, onaka ostaveni sami na sebe vo copor, nezgrizeni od nikoj, no ako gi cepnis togas drugite snegulki ke se javat od sprotivniot tabor.
Vi rekov, balans treba da ima ama kolku so citam nikoj ne e raspolozen za kompromis, ni vie ni tie.

Последно уредено:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.509
Поени од реакции
4.336
Pa ete porasnavme zdravi i zivi, site do eden nikoj niti istraumatiziran , niti iskompleksiran.
Затоа ли ве наоѓаат мртви по коли или рипнати од балкон?
Но правам дигресија. Таа малска џукела, сега е 150.
Да не возеа како шупаци(и без мене сега за сега), кучешката популација ќе беше многу повисоко.
Мање више сум ти кажал за идиотштината на сообраќајот. Еве денес двапати моторџии дупла пуна пред мене помина и малце фалеше да ги го обојам асфалтот со нив. Татко со дете диво поминуваше улица за да влезе во кола СОПРЕНА НА БУЛЕВАР(двоен црвен картон).
Да се навративме на ситуацијата. Ја не сум растен со куче. Во мое мало немаше такви. Ни во ѓорчево немаше такви. Ова не е ситуација од пред 10тина или 20 години, ова е проблем што се појавува 2018-19 година. Увек имало џукели, ама не до толку и немало толку напади. Второ, и ова, гоењето кучиња како бизнис не било толку популарно. Загар, ротвајлер, хаски, пудлица, шарпланинец итн. СИГУРНО немаше толку многу кучиња како миленичиња, или како ...да не ги наречам..службени кучиња. Порано, еве како дете, ако видиш еден да шета куче дневно, беше реткост. Кога се вселив во зградата имаше само едно. Сега има 4 у влез.
Сега секое излагање од дома, гледам барем 5 различни души. Тоа би било 10-13 на ден. Сметајќи дека популацијата е дури помала, тоа би било многу повеќе џукели на жител. И сега плус имаш многу повеќе булдози, чивави, ши-цу, териери, вучјаци, хаски , доги, добермани и што уште не.
Иди на кеј на лето. Кажи ми колку шетаат?
И? Кога е премногу? Секој да има барем по 2?
Кучиња да надбројуваат луѓе ќе биде исходот нормално.
Ама ај бројниот проблем со логистика на страна, Повеќе кучиња, повеќе напади. Еве ти тренд. Реткост беше пред 10 години некој да биде каснат од куче, камо ли убиен.
А сега е секојдневие. И викаш дека нема корелација поседувањето куче и уличните? Размножувањето и популацијата? Или агресивните сорти и напади?
Што треба да воочи дека до сопствениците и до одгледувачите е проблемот?

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.237
Поени од реакции
23.801
Затоа ли ве наоѓаат мртви по коли или рипнати од балкон?
Но правам дигресија. Таа малска џукела, сега е 150.
Да не возеа како шупаци(и без мене сега за сега), кучешката популација ќе беше многу повисоко.
Мање више сум ти кажал за идиотштината на сообраќајот. Еве денес двапати моторџии дупла пуна пред мене помина и малце фалеше да ги го обојам асфалтот со нив. Татко со дете диво поминуваше улица за да влезе во кола СОПРЕНА НА БУЛЕВАР(двоен црвен картон).
Да се навративме на ситуацијата. Ја не сум растен со куче. Во мое мало немаше такви. Ни во ѓорчево немаше такви. Ова не е ситуација од пред 10тина или 20 години, ова е проблем што се појавува 2018-19 година. Увек имало џукели, ама не до толку и немало толку напади. Второ, и ова, гоењето кучиња како бизнис не било толку популарно. Загар, ротвајлер, хаски, пудлица, шарпланинец итн. СИГУРНО немаше толку многу кучиња како миленичиња, или како ...да не ги наречам..службени кучиња. Порано, еве како дете, ако видиш еден да шета куче дневно, беше реткост. Кога се вселив во зградата имаше само едно. Сега има 4 у влез.
Сега секое излагање од дома, гледам барем 5 различни души. Тоа би било 10-13 на ден. Сметајќи дека популацијата е дури помала, тоа би било многу повеќе џукели на жител. И сега плус имаш многу повеќе булдози, чивави, ши-цу, териери, вучјаци, хаски , доги, добермани и што уште не.
Иди на кеј на лето. Кажи ми колку шетаат?
И? Кога е премногу? Секој да има барем по 2?
Кучиња да надбројуваат луѓе ќе биде исходот нормално.
Ама ај бројниот проблем со логистика на страна, Повеќе кучиња, повеќе напади. Еве ти тренд. Реткост беше пред 10 години некој да биде каснат од куче, камо ли убиен.
А сега е секојдневие. И викаш дека нема корелација поседувањето куче и уличните? Размножувањето и популацијата? Или агресивните сорти и напади?
Што треба да воочи дека до сопствениците и до одгледувачите е проблемот?
Ajde kratko kolku da ti dolovam poenta kolku muabetot ti e nebulozen.
Kola imas?

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.509
Поени од реакции
4.336
Ajde kratko kolku da ti dolovam poenta kolku muabetot ti e nebulozen.
Kola imas?
Имам и што? Едвај ја возам.
Мање више арно што спомна.
Кучињава плус, се прераснати и во статусен симбол.

Затоа овие питбули и ротвајлери и што не се како бентли или ферари или некој курац. Расни и со педигре машини за убивање. Освен што не плаќате данок на кубикажа или било што.
Затоа ако више идеме така, што не е легално тенк да возам? Или барем во најмала рака оклопно транспортно возило?

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom