Права на животните

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.146
Поени од реакции
9.615
Ти ќе ме кажеш .
Јас те советувам...дружи се со луѓе наместо со животни. Излези у природа, вози точак, трчај покрај кеј, искачи го Водно со друштво, пиј пиво со некого и т.н. Не си троши време со играње со животни кои не се створени за таа работа.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Јас те советувам...дружи се со луѓе наместо со животни. Излези у природа, вози точак, трчај покрај кеј, искачи го Водно со друштво, пиј пиво со некого и т.н. Не си троши време со играње со животни кои не се створени за таа работа.
Дај бе прекини ради некој изолиран случај каде што нема вина од сопственикот на кучето да делиш совети по форуми,ке налеташ на некој како мене со куче,ке кажеш нешо шо не треба ке се обрукаш па криво ке ти биде

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.509
Поени од реакции
4.336
vde ispagja site opasnosti vi se otkloneti od zivotot , uste kucinjata vi ostanaja da se resat.
И ? За возои се ставаат предупредувачки сигнали, поземни премини итн. Не може да земеш воз да возиш како да е поло плус. Куче можеш.
Струјата има изолација, опрема, осигурачи, сколпки, шевли, линонелуми, волтметри итн. Кучето нема.
За колите постојат закони. За идиоти(никад не сум оправдувал) и за кучиња не.
За лизгави плочки, чергиче и першкир ќе стаиш, или ќе ги смениш. Кучето е такво како што природата и шовештвото го направило-ѕвер што јаде луѓе.
Отворена шахта е опасност, и тоа се криви или водовод или цигани(пошто и у таа ситуација сум бил. Во спортивно постои и обележување итн. За кучињата никој не зема одговорност.
За реките, па се опасни. Дури и да знаеш што правиш. Не гледаш никој да плива по брзаци или во зголемен водостој.
Кучињата се во секакво време, сегде.
И за другите ствари ме мрзи да коментирам.
Ќе сублимирам: за се има чаре. Освен нормално за безгрешните cute fuzzy wuzzy, безгрешни во очите на сопствениците. Никава опасност не представуваат што никако не може да се спречи и да се намали.
Кучињата од скопје арачиново и кондово направија, а богами и сегде на друго место.
Просто да се гордеете.

Ф

Флеш

Гостин
Дај бе прекини ради некој изолиран случај каде што нема вина од сопственикот на кучето да делиш совети по форуми,ке налеташ на некој како мене со куче,ке кажеш нешо шо не треба ке се обрукаш па криво ке ти биде
Најакото е како да е таму присутен и дели лекции како лајф коуч .... Епа сеа ако сака нека најде само некоја братучетка, уше тоа фали :LOL:

Излези у природа, вози точак, трчај покрај кеј, искачи го Водно со друштво, пиј пиво со некого и т.н. Не си троши време со играње со животни кои не се створени за таа работа.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.998
Поени од реакции
42.712
Најакото е како да е таму присутен и дели лекции како лајф коуч .... Епа сеа ако сака нека најде само некоја братучетка, уше тоа фали :LOL:
вори, ја на твое место би се засекирал за овие љангариве твои и би ги чувал у кафез. Не се знае кога ќе ти ги одгриза вратот или јајцата ова животно.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.509
Поени од реакции
4.336
вори, ја на твое место би се засекирал за овие љангариве твои и би ги чувал у кафез. Не се знае кога ќе ти ги одгриза вратот или јајцата ова животно.
Не го урочувај човекот.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.146
Поени од реакции
9.615
Вината на сопственикот е што давал да си играат деца со кучето пред да деси оваа работа. И заради таа работа треба да сноси одговорност. Ова е колку што сум разбрал за случкава, ако не е така корегирај ме.
Иначе гледам да не налетам на кучкари по улица, посебно не ако влечат магариња со нив. Верба у куче не треба никој да има, тоа е прва и последна работа која треба да се знае. И од таму се тргнува да се размислува понатака.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.337
Поени од реакции
7.703
Нема што системот да одлучува кои миленици смееме да ги чуваме, но бидејќи народ системот го гледа како замена за татко и мајка, јбг ќе си го крка е.

Штом опасни кучиња морало затворени, ја би и Наќо да го затвориме, оти дава опасни изјави врска некои членови на форумов :D

Вината на сопственикот е што давал да си играат деца со кучето пред да деси оваа работа. И заради таа работа треба да сноси одговорност.
Оти вина кај газдава, кога сам неколкупати кажуваш доверба во куче да немаш? Несреќни случаеви се случувале и ќе се случуваат, не знам што толку сте сигурни дека нема да се случуваат ако луѓе не чуваат поголеми кучиња...

Во мое маало нема улични џукели, подобро спречите, него ли лечити, но многумина тука не се согласуваа, суров, ваков онаков. :brlav:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.509
Поени од реакции
4.336
Нема што системот да одлучува кои миленици смееме да ги чуваме
Реално можеш(т.е. дали би било социјално одговорно) ли дома да чуваш интернационална балистичка ракета? Не?
Жошто тогаш би чувал слон или носорог или австралијански крокодил дома? Или мечка?
Пошто за мене и за другите некои кучиња се едноставно цела класа по опасни и може да предизвикаат смрт. Имаат релативно поголема статистика на предизивикана смрт и повреди него да речеме корги или чивави. И значителен дел од тоа без очигледна провокација.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.998
Поени од реакции
42.712
да се знае кои сорти се најопасни, процент со фатални напади.

Член од
1 февруари 2023
Мислења
73
Поени од реакции
81
Нема што системот да одлучува кои миленици смееме да ги чуваме, но бидејќи народ системот го гледа како замена за татко и мајка, јбг ќе си го крка е.

Штом опасни кучиња морало затворени, ја би и Наќо да го затвориме, оти дава опасни изјави врска некои членови на форумов :D

Оти вина кај газдава, кога сам неколкупати кажуваш доверба во куче да немаш? Несреќни случаеви се случувале и ќе се случуваат, не знам што толку сте сигурни дека нема да се случуваат ако луѓе не чуваат поголеми кучиња...

Во мое маало нема улични џукели, подобро спречите, него ли лечити, но многумина тука не се согласуваа, суров, ваков онаков. :brlav:
Важи значи сите земји што забраниле одредени раси да се чуваат се у заблуда.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.337
Поени од реакции
7.703
Важи значи сите земји што забраниле одредени раси да се чуваат се у заблуда.
Да, во заблуда се и гледај ги тие земји дали цивилизациски развој имаат или дегенерација на сите полиња.
Газдава на кучињата бил совесен, ги чувал ем во затворен двор, ем во бокс, па до крај на животот ќе носи тежина во душата за тоа што се случило, а за другите родители, поука дека родителите треба да се одговорни за децата, а не ебаниот систем.

Реално можеш(т.е. дали би било социјално одговорно) ли дома да чуваш интернационална балистичка ракета? Не?
Жошто тогаш би чувал слон или носорог или австралијански крокодил дома? Или мечка?
Пошто за мене и за другите некои кучиња се едноставно цела класа по опасни и може да предизвикаат смрт. Имаат релативно поголема статистика на предизивикана смрт и повреди него да речеме корги или чивави. И значителен дел од тоа без очигледна провокација.
Затоа си постои и лична одговорност, а државата исто НЕ смее да се меша доколку јас искасапам или отрујам некоја џукела или домашно куче.
Државата не смееше да го казни човекот во Дебар маало што со секира ја прееба уличната џукела. Или по кеј кога ми се приближува пуштено куче (од поголемите), газдата ми вика не се плаши не каса, јас го вадам ножот му викам и ти немој да се љутиш, оти во самоодбрана ќе ти го преебам.

Ниту еден закон од државата нема позитивни долгорочни ефекти.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.146
Поени од реакции
9.615
Оти вина кај газдава, кога сам неколкупати кажуваш доверба во куче да немаш?
Ако чуваш предатор дома не го пуштај со деца да си игра, на некој начин навлечено е детето во ваков случај. Заедничка вина постои.

Член од
1 февруари 2023
Мислења
73
Поени од реакции
81
Ajde da definirame sto e realna opasnost ?
Vozot realna opasnost e?
Kolite realna opasnost se ?
Strujata realna opasnost e?
Otvorena sahta realna opasnost e ?
Reka, bazen, ezero realna opasnost se?
Balkon vo zgrada realna opasnost e?
Lizgavi plocki vo kupatilo realna opasnost se?
Ljuge so kratok fitil realna opasnost e?
Setanje vo Kondovo i Aracinovo realna opasnost e?
Divi svinji na planina realna opasnost e?
Mecka so malecki isto vo planina realna opasnost e?
Zmiite sega ko ke stopli realna opasnost se?
Krlezite vo trevata realna opasnost se?
I vaka mozam cel den da ti nabrojuvam realni opasnosti ;)
Како може вакви неповрзани споредби да направиш?
Дивите свињи и мечките у шума живеат не ми шетаат во урбани средини тука збориме за опасни животни кои ги среќаваш како слободно си шетаат по паркови и улици.
Screenshot_20230414-150355_Chrome.jpg
Автоматски споено мислење:

Да, во заблуда се и гледај ги тие земји дали цивилизациски развој имаат или дегенерација на сите полиња.
Така е Данска, Германија, Нов Зеланд, Велика Британија се тоа се несериозни држави со цивилизациски застој ние сме бољи од нив (y)

Последно уредено:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.509
Поени од реакции
4.336
Затоа си постои и лична одговорност, а државата исто НЕ смее да се меша доколку јас искасапам или отрујам некоја џукела или домашно куче.
Делумно се согласувам, делумно не. Во самодобрана треба да легално т.е. и ако е утвредна општопристуна опасност по здравјето на луѓето и заедницата. АМА, треба да се одневуа исто и на домашно чувани кучиња кои представуават иста таква опасност(особена кај овие што ги одгледуваат).
Второ, треба да има барем некаква регулатива за да избегава вториот дел од ова претходното, за да нема нарушување на меѓучовечки односи. Сето гоење на кучиња за специјални цели, мора да биде стриктно надгледувано од повеќе институции (ветеринарна, безбедностна, етичка , како и клиентот итн).
Да не биде во населено место , и да не постои шанса тие да бидат пуштени назад во општество или во дивина.
Сето гоење на деминитувни сорти исто така треба да биде надгледувано од страна на експерткса комсија. Сето надгледување и сите членови да ротираат во состав на месечна база.

Kajgana Shop

На врв Bottom