Иран

Член од
14 октомври 2018
Мислења
346
Поени од реакции
424
Во напад со беспилотно летало на осомничени ирански посредници во североисточниот дел на земјата загина американски изведувач и рани пет американски војници и уште еден американски изведувач.
Автоматски споено мислење:

Лоповиве нешто се закануваат
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
4.669
За Израел нема да коментирам.


Така? :)

Ај сеа ти како некој со познавања од историјата, кажи кој тоа направи државен удар во Иран и со тоа директно/индиректно ја иницираше исламската револуција. На истата нота кажи и кој е директен виновник зошто Иран од современо модерно општество стана ултра исламистичко општество, веднаш потоа.
Не знам, баш ме интересира, кој е виновникот? :D

(hint, не е САД) :sneaky:

Да, САД се виновни за менување на многу влади или режими во многу земји.
САД повеќе пати имаат сменето демократија со режим отколку обратно.
Веројатно и нема земја каде САД им се немаат мешано внатрешно политички.
Ама ни одблиску не се виновни за тоа што денес е Иран.
Ако се виновни за нешто во врска со Иран тоа е што не реагираа доволно да спречат да стани Иран Исламска република.

Голема грешка си тука. Иако ривалството секако дека постои низ историјата, според развојот на настаните, Русија и Персија имаат заеднички непријател, Турците. Мислам дека дури и 2 Русо Персиски војни се водат кога во Персија е на власт Туркофонска династија. Иран е логичниот сојузник на САД во консталација против Русија, не заради тоа што Иран е непријателски настроен кон Русија, туку баш напротив, затоа што е пријателски настроен и би лишил добар сојузник на Русија. (слична приказна како индокринацијата на Словенски земји против Русија.)
Делумно сум грешка, делумно си ти во право, вистината е некаде на средина.
Регионот е комплициран и благодарение на САД уште покомплициран.
Моментално борбата за превласт тука е меѓу неколку играчи, како и големите сили кои пробуваат на некој начин да имаат што е можно повеќе влијание во регионот.
Русија си го обезбеди опстанокот, многу фино ја реши ситуацијата во Сирија, со тоа оневозможувајќи им на некои играчи да станат премногу моќни на нејзина сметка или на некои други.

Се формираат сојузи или блискости меѓу одредени земји што би биле чудни пред само неколку години, едни пробуваат преку војни или конфликти да зголемат влијание врз други и сл.
Мислам дека во последниве години сите на Блискиот исток пробуваат да ги исфрлат САД од игра таму. Но бизнис интересите преовладуваат ваму таму.

Најголема промена во регионот има кај С. Арабија, кои некако гледаат шанса да рашират влијание на друг начин, елиминирајќи го исламот како главна алатка кој му служеше со децении наназад, а најверојатно не постигнаа многу со огромните ресурси истурени на тоа поле. Сфатија дека соработката со повеќе земји, на различни полиња е многу покорисна отколку финансирање екстремисти од еден извор.

Русија и Иран имаат полиња каде би се судриле, на пример снабдувањето на енергенси на Европа и Кина.
За Русија подеднакво е штетен Ирански гасовод до Европа исто како и Саудиски.
Иран може да влијае на Кавказот доколку е економски постабилен, Кавказот е двор на Русите.
Така да, покрај Турците, Иран и тоа како може да биде непријател на Русија.
Моментално имаат заеднички непријатели, така да соработката веројатно ќе оди само нагоре.

Некои работи треба да земеш во предвид. Прашање е дали за 30 години Израел воопшто ќе биде близок до САД, немој да те зачуди потполна промена на надворешната политика. САД нема никаков ексклузивитет во технологијата и сојузништвата што викаш дека ги држи се уствари вазалства. САД нема сојузници, туку полтрони.
Не е битно што имаат САД, се додека тие ги немаат некои други.

Израел се произведуваат сами, не зависат веќе од никого. Не само што произведуваат, туку веќе се лидери и заминати многу напред во многу полиња.
Последно што имаат купено воена опрема од САД се само стелт авиони, и тоа само телото на авионот, опремата е целосно нивна. Од тенкови, наведувани ракети, ПВО, дронови, итн, се им е сопствен развој и производство. Лидери се на многу полиња, особено во информатичката технологија.
Со огромниот прираст на население, моменталниот менталитет, Израел ќе доминираат во многу полиња, не само во регионот, туку и на глобално ниво, барем во поглед на технологијата.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
Израел, т.е. евреите го управуваат САД затоа никогаш политиката на САД нема да се коси со интересите на Израел,
вчера, завчера си одговорил дека не е битна популацијата, битно е дека имале нуклеарки.

Да донекаде држи вода, но работата е што употребата на нуклеарките е табу тема, САД ги употребија 1945 без да имаат некоја претстава што и како имаат ефект (првиот тест им бил 1 месец порано) и донекаде се оправдани според мене, зошто ти е тоа ново оружје, а ти да не го употребиш.

Од тогаш никој нема употребено нуклеарки, Русија сега има доста причини да рокне неколку, ама ете и она се воздржува, така и Израел нема да употреби бидејќи никој не го напаѓа за да има 10-ци илјади жртви, во сегашниот момент Израел е во офанзива и напаѓа цели несекаде по блискиот исток, останатите само се закануваат.

Доаѓаме до клучното прашање, дали Иран кога ќе направи нуклеарка ќе го нападен Израел, па не би рекол, ама тогаш Израел нема да може да и се курчи на цел блиски исток и да си бонбардира каде и кога ќе и текне.
pa toa e klucot, nikoj ne te napaga all in ako ti imas nuklearki, a drugiot nema. zaradi toa sto izrael ima nuklearki tie lagano napagaat kaj ke im tekne, a drugite samo se zakanuvaat.

izrael nema potreba da pusti nuklearki bidejki nikoj ne gi napaga ozbilno, nuklearkite im se zdravstvenoto osiguruvanje (sekako i SAD, imaat dva jokeri). nuklearkite ne se tabu tema nego ednostavno se nelogicen poteg, tie se samo zastita. bilo koja drzava da upotrebi nuklearki protiv druga drzava so nuklearki jasno e deka i dvete ke go izedat stapot bidejki ne ti se potrebni mnogu nuklearki za bilo koj protivnik da go upropastis. SAD i rusija imaat dovolno nuklearki za edni so drugi 20 pati da se unistat. izrael ima dovolno za celiot bliski istok da go sredi. zaradi toa se hegemon vo toj region, samo niv nikoj ne moze da gi napadne od prosta pricina sto odgovorot ke bidat nuklearkite. ako iran nekogas stekne nuklearki togas izrael ke go izgubi toj status, nema poveke da mozat da pravat sto sakaat. ne slucajno sekoja vlada na SAD povtoruva deka nikogas nema da dozvolat iran da ima nuklearki, svesni se deka toa ke bide game changer za regionot i nivniot milenik izrael.

Koj се прави наудрен?
Интерес на САД е да го уништат Иран. Тоа е интерес е и на Израел, ама тоа е секундарно пошто САД се тие кои можат да го уништат Иран (гледано во вакуум) а не Израел. Израел оставен сам на себе не може да се споредува со Иран дури и со нуклеарно оружје во равенката (да не навлегувам сега во тоа). Во меѓувреме Пакс Американа е очигледно во залез како империја, и затоа Израелците се толку агресивни и нервозни во регионот. Како никогаш досега се активни.


Назад на главниот муабет: САД не сакаат да бидат другачиња со Иран, само ако овие „ги признаеле нивните сатрапи за хегемон“. САД работат да го УНИШТАТ Иран. Иранците не се глупи луѓе, гледаат колку е часот и видоа што се случи со сите што мислеа дека со Америте е можно да се договараташ. Видоа колку САД ги испочитуваа договорите со СССР и сега со Русија. Видоа што им се деси на тие што немаат оружје за да се бранат од САД, видоа што се деси со Либија, со Ирак, со Југославија, со Авганистан, со Сирија, итн, итн.

За Иран нема враќање назад, легнувањето на брашно на кое ти повикуваш (пропаганда наменета за иранската популација) тоа ќе резултира со распаѓање на Иран по сите шавови. Тоа е бивша Персија бе, таму живеат десетици народи кои е лесно да ги подбуцнеш на бунт и војна. Па не гледаше што им се дешаваше до пред некоја недела/месец?




Гледаш, не е дека не се согласуваме ама и овде само површно ги гледаш работите. САД се контролирани од истата олигархија која е автор на создавањатео на Израел и која ги контролира политиките на Израел. Што се однесува на нас останатите, едноставно треба да ги гледаме како еден ентитет.

Од аспект на Иран, непријатели им се и не постои никаков „прифаќање за хегемон“ туку борба за опстанок. Иранците го разбираат тоа, ти дали го разбираш тоа е небитно. И мрско ми е повеќе да повторувам очигледни работи, што ќе разбереш е твоја работа само би било подобро да не пренесуваш недоразбрани колумни и пропаганда.
znaci pak so istite gluposti, kade sum rekol deka moja zelba e iran da go pruzi gazot za da mu go piknat? se interesiram za politika i voopsto slucuvanjata niz svetot, no za razlika od tebe ne gledam protivnik vo toj so koj diskutiram. mene izrael i politikite na evreite sirum svetot pretezno mi se odbivni, no toa ne znaci deka ke se pravam na udren i ke sonuvam deka imperijata ke im padne po brza postapka.

a iran dodeka nema nuklearki ke trpi sto i da im pravat bez da mozat da im vratat, izrael ako saka i deset pati ke im torpedira lokacii kade sto istrazuvaat. iran bez nuklearki protiv izrael e bez nikakva sansa pa ako sakaat neka imaat i 200 milioni ziteli i 20 pati povise avioni, tenkovi itn. za eden den bi bilo game over, dovolno bi bilo izrael da prati 4-5 nuklearki nakaj teheran i okolinata i iran bi izgubil 20+ milioni ziteli i bi go izvadil beloto zname.

ako ne pamtis ili ne znaes izrael uste pred decenii istata igra ja igrase protiv irak, im torpediraa se za sto mislea deka moze da im pomogne da proizvedat nuklearka. istoto bi go pravele protiv bilo koj od regionot koj bi imal takva ambicija, se sto mozat ke vlozat za toa da ne se sluci.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Не знам, баш ме интересира, кој е виновникот? :D

(hint, не е САД) :sneaky:
...ни одблиску не се виновни за тоа што денес е Иран.
Ако се виновни за нешто во врска со Иран тоа е што не реагираа доволно да спречат да стани Иран Исламска република.
После ти мене ќе ми кажуваш дека јас „немам познавања од историјата“.
Држи:


CIA Confirms Role in 1953 Iran Coup
Documents Provide New Details on Mosaddeq Overthrow and Its Aftermath

National Security Archive Electronic Briefing Book No. 435



Washington, D.C., August 19, 2013 – Marking the sixtieth anniversary of the overthrow of Iranian Prime Minister Mohammad Mosaddeq, the National Security Archive is today posting recently declassified CIA documents on the United States' role in the controversial operation. American and British involvement in Mosaddeq's ouster has long been public knowledge, but today's posting includes what is believed to be the CIA's first formal acknowledgement that the agency helped to plan and execute the coup.


Неколку од достапните внатрешни дописи и документи, останатите се достапни на линкот.
Се разбира цензурирани се во голема мера пред да бидат јавно објавени, но секако се официјално признание за вмешаност на САД.
DOCUMENTS

CIA Records

CIA Internal Histories

Document 1 (Cover Sheet, Summary, I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, Appendix A, Appendix B, Appendix C, Appendix D, Appendix E): CIA, Clandestine Services History, Overthrow of Premier Mossadeq of Iran: November 1952 - August 1953, Dr. Donald N. Wilber, March 1954

Source: The New York Times


Donald Wilber was a principal planner of the initial joint U.S.-U.K. coup attempt of August 1953. This 200-page account is one of the most valuable remaining records describing the event because Wilber wrote it within months of the overthrow and provided a great deal of detail. Like any historical document, it must be read with care, taking into account the author's personal perspective, purpose in writing it, and audience. The CIA routinely prepared histories of important operations for use by future operatives. They were not intended to be made public.



Document 2: CIA, Summary, "Campaign to Install a Pro-Western Government in Iran," draft of internal history of the coup, undated

Source: CIA Freedom of Information Act release


This heavily excised summary was almost certainly prepared in connection with Donald Wilber's Clandestine Services History (Document 1). By all indications written not long after the coup (1953-54), it includes several of the phrases Wilber used — "quasi-legal," and "war of nerves," for example. The text clearly gives the impression that the author attributes the coup's eventual success to a combination of external and internal developments. Beginning by listing a number of specific steps taken by the U.S. under the heading "CIA ACTION," the document notes at the end (in a handwritten edit): "These actions resulted in literal revolt of the population, [1+ lines excised]. The military and security forces joined the populace, Radio Tehran was taken over, and Mossadeq was forced to flee on 17 [sic] Aug 53."



Document 3A & Document 3B: CIA, History, The Battle for Iran, author's name excised, undated (c. mid-1970s) - (Two versions - declassified in 1981 and 2011)

Source: CIA Freedom of Information Act release


This posting provides two separate releases of the same document, declassified 30 years apart (1981 and 2011). Each version contains portions excised in the other. Though no date is given, judging from citations in the footnotes The Battle for Iran was written in or after 1974. It is marked "Administrative - Working Paper" and contains a number of handwritten edits. The author was a member of the CIA's History Staff who acknowledges "the enthusiastic cooperation" of the agency's Directorate of Operations. The author provides confirmation that most of the relevant files were destroyed in 1962; therefore the account relies on the relatively few remaining records as well as on public sources. The vast majority of the covert action portion (Section III) remains classified, although the most recent declassification of the document leaves in some brief, but important, passages. An unexpected feature of the document (Appendix C) is the inclusion of a series of lengthy excerpts of published accounts of the overthrow designed, apparently, to underscore how poorly the public understood the episode at the time.



Document 4: CIA, History, "Zendebad, Shah!": The Central Intelligence Agency and the Fall of Iranian Prime Minister Mohammed Mossadeq, August 1953, Scott A. Koch, June 1998

Source: CIA Freedom of Information Act release


The most recent known internal history of the coup, "Zendebad, Shah!" was written by an in-house agency historian in 1998. It is heavily excised (but currently undergoing re-review by the CIA), with virtually all paragraphs marked Confidential or higher omitted from the public version. Still, it is a useful account written by someone without a stake in the events and drawing on an array of U.S. government and published sources not available to the earlier CIA authors.



CIA Records Immediately Before and After the Coup



Document 5: CIA, memo from Kermit Roosevelt to [Excised], July 14, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


Kermit Roosevelt conveys information about rapidly unfolding events in Tehran, including Mosaddeq's idea for a referendum on his remaining in office, the prospect of his closing the Majles, and most importantly the impact President Eisenhower's recent letter has had in turning society against the prime minister. The U.S. government publicized Eisenhower's undiplomatic letter turning down Mosaddeq's request for financial aid. The move was one of the ways Washington hoped to weaken his political standing.



Document 6: CIA, memo from Kermit Roosevelt to [Excised], July 15, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


Responding to the resignation of Mosaddeq supporters from the Majles, Kermit Roosevelt fires off a plan to ensure that other Majles members keep the parliament functioning, the eventual goal being to engineer a no-confidence in Mosaddeq. The memo provides an interesting clue on the subject of whether CIA operatives ever bought votes in the Majles, about which other CIA sources are vague. Roosevelt urges that as many deputies as possible be "persuaded" to take bast in the parliament. "Recognize will be necessary expend money this purpose and determine precisely who does what." At the conclusion of the document he appears to tie this scheme into the previously elaborated — but clearly evolving — coup plan.



Document 7: CIA, memo from Kermit Roosevelt to [Excised], July 16, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


Roosevelt reports on developing plans involving Fazlollah Zahedi, the man who has been chosen to replace Mosaddeq. CIA sources, including the Wilber history, indicate that the military aspects of the plan were to be largely Zahedi's responsibility. This memo supports that (even though many details are excised), but also provides some insight into the differences in expectations between the Americans and Zahedi. With some skepticism ("Zahedi claims ..."), Roosevelt spells out a series of events Zahedi envisions that presumably would bring him to the premiership, albeit in a very round-about way. His thinking is clearly prompted by his declared unwillingness to commit "'political suicide' by extra-legal move."



Document 8: CIA, memo from Kermit Roosevelt to [Excised], July 17, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


The CIA's Tehran station reports on the recent resignations of independent and opposition Majles members. The idea, an opposition deputy tells the station, was to avert Mosaddeq's planned public referendum. The memo gives a bit of insight into the fluidity and uncertainty of developments with each faction undoubtedly elaborating their own strategies and tactics to a certain degree.



Document 9: CIA, note to Mr. [John] Waller, July 22, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


This brief note conveys much about both U.S. planning and hopes for Mosaddeq's overthrow. It is a request from Kermit Roosevelt to John Waller and Donald Wilber to make sure that a formal U.S. statement is ready in advance of "a 'successful' coup." (See Document 10)



Document 10: CIA, note forwarding proposed text of State Department release for after the coup, August 5, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


This draft text from the State Department appears to be a result of Roosevelt's request (Document 9) to have an official statement available for use after completion of the operation. The draft predates Mosaddeq's ouster by two weeks, but its language — crediting "the Iranian people, under the leadership of their Shah," for the coup — tracks precisely with the neutral wording used by both the State Department and Foreign Office in their official paperwork after the fact.



Document 11: CIA, Memo, "Proposed Commendation for Communications Personnel who have serviced the TPAJAX Operation," Frank G. Wisner to The Acting Director of Central Intelligence, August 20, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


Wisner recommends a special commendation for the work performed by the communications specialists who kept CIA headquarters in contact with operatives in Iran throughout the coup period. "I am sure that you are aware of the exceptionally heavy volume of traffic which this operation has necessitated," Wisner writes — an unintentionally poignant remark given how little of that documentation has survived.



Document 12: CIA, Memo, "Commendation," Frank G. Wisner to CNEA Division, August 26, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


Wisner also requests a commendation for John Waller, the coup overseer at CIA headquarters, "for his work in TPAJAX." Waller's conduct "in no small measure, contributed to the successful result."



Document 13: CIA, "Letter of Commendation [Excised]," author and recipient names excised, August 26, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


Evidently after reflection, Frank Wisner concludes that there are troubling "security implications" involved in providing a letter of commendation for a covert operation.



Document 14: CIA, Memo, "Anti-Tudeh Activities of Zahedi Government," author's name excised, September 10, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


A priority of the Zahedi government after the coup was to go after the Tudeh Party, which had been a mainstay of support for Mosaddeq, even if the relationship was mostly one of mutual convenience. This is one of several memos reporting details on numbers of arrests, names of suspected Central Committee members, and planned fate of arrestees. The report claims with high specificity on Soviet assistance being provided to the Tudeh, including printing party newspapers at the embassy. Signs are reportedly mixed as to whether the party and pro-Mosaddeq elements will try to combine forces again.



Document 15: CIA, memo from Kermit Roosevelt to [Excised], September 21, 1953

Source: CIA Freedom of Information Act release


Roosevelt reports on an intense period of political maneuvering at high levels in the Zahedi government. Intrigues, patronage (including a report that the government has been giving financial support to Ayatollah Behbehani, and that the latter's son is angling for a Cabinet post), and corruption are all dealt with in this memo.


...
Автоматски споено мислење:

Во напад со беспилотно летало на осомничени ирански посредници во североисточниот дел на земјата загина американски изведувач и рани пет американски војници и уште еден американски изведувач.
Автоматски споено мислење:

Лоповиве нешто се закануваат
Вака на Иранците им скинаа врвен генерал на гардата и нацонален херој (Kaсим Сулејмани), ова сега се некои обични контрактори (читај платеници). Значи дури ни официјална војска не им нападнале... Ова е само предупредување.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.612
Поени од реакции
5.280
Вака на Иранците им скинаа врвен генерал на гардата и нацонален херој (Kaсим Сулејмани), ова сега се некои обични контрактори (читај платеници). Значи дури ни официјална војска не им нападнале... Ова е само предупредување.
Оуу колку би сакале и тие да скинат некој генерал, ама не можат. Затоа вака се обидуваат со напад над некои осумнајсторазредни особи да привлечат внимание и да докажат нешто.

И гледам некои тука споредуваат Иран со Персија...Смешки...Персија била империиште, лулка на напредок културен уште во тоа време, лулка на математиката итн...Денеска Иран е лулка на брадести сечачи на глави..
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
4.669
После ти мене ќе ми кажуваш дека јас „немам познавања од историјата“.
Држи:


CIA Confirms Role in 1953 Iran Coup
Documents Provide New Details on Mosaddeq Overthrow and Its Aftermath

National Security Archive Electronic Briefing Book No. 435
Ниту читаш, ниту знаеш нешто, гледаш само да реплицираш со твојот tunnel vision и толку.
Иранскиот шах е донесен на власт од страна на САД, во 53та, токму заради стратешката позиција што ја има Иран и заради далекугледноста на Американците,
Пишуваш вакви глупости што немаат врска:
Па заради западна интервенција и државен удар, иранскиот Шах е соборен од власт.
Но прв си што посочуваш со прсти кон други кој што знаел и не знаел.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Ниту читаш, ниту знаеш нешто, гледаш само да реплицираш со твојот tunnel vision и толку.


Пишуваш вакви глупости што немаат врска:


Но прв си што посочуваш со прсти кон други кој што знаел и не знаел.
Шо кој фалус е неточно во тоа дека САД ги направија срањата во Иран и директно ја направија исламската република? Дека со своите плеткања и мешања една модерна секуларна држава и нормално општество, ги претворија во исламско фундаменталистичко општество и буквално ги продуцираа сите проблеми со кои сега се соочува регионот?

Небитно е тоа, битно е што некој кажал очигледен лапсус како спомнување на шахот наместо Мосадег (премиерот).
После јас сум имал тунелска визија... Ај сеа пиши пак зошто денешниве хиперсонични проектили не треба да се нарекуваат хиперсонични. :)
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.518
Поени од реакции
26.009
Делумно сум грешка, делумно си ти во право, вистината е некаде на средина.
Регионот е комплициран и благодарение на САД уште покомплициран.
Моментално борбата за превласт тука е меѓу неколку играчи, како и големите сили кои пробуваат на некој начин да имаат што е можно повеќе влијание во регионот.
Русија си го обезбеди опстанокот, многу фино ја реши ситуацијата во Сирија, со тоа оневозможувајќи им на некои играчи да станат премногу моќни на нејзина сметка или на некои други.

Се формираат сојузи или блискости меѓу одредени земји што би биле чудни пред само неколку години, едни пробуваат преку војни или конфликти да зголемат влијание врз други и сл.
Мислам дека во последниве години сите на Блискиот исток пробуваат да ги исфрлат САД од игра таму. Но бизнис интересите преовладуваат ваму таму.

Најголема промена во регионот има кај С. Арабија, кои некако гледаат шанса да рашират влијание на друг начин, елиминирајќи го исламот како главна алатка кој му служеше со децении наназад, а најверојатно не постигнаа многу со огромните ресурси истурени на тоа поле. Сфатија дека соработката со повеќе земји, на различни полиња е многу покорисна отколку финансирање екстремисти од еден извор.

Русија и Иран имаат полиња каде би се судриле, на пример снабдувањето на енергенси на Европа и Кина.
За Русија подеднакво е штетен Ирански гасовод до Европа исто како и Саудиски.
Иран може да влијае на Кавказот доколку е економски постабилен, Кавказот е двор на Русите.
Така да, покрај Турците, Иран и тоа како може да биде непријател на Русија.
Моментално имаат заеднички непријатели, така да соработката веројатно ќе оди само нагоре.
САД не ја компликува работата уште повеќе, туку САД во минатото ја искористи комплицираноста на блискиот и средниот исток, за да дефакто завладее со регионот. Точно е дека се повеќе има чудни сојузи за да се исфрли САД од игра. Но кога ќе размислиш малце САД се за тоа самите криви. Ништо чудно нема да ти биде во тоа, ако на пример погледаш еден говор на Кисинџер, макар и сегашен иако има 100 години, и истовремено да проследиш еден говор на било кој што е околу Бајден во моментов. САД едноставно за разлика од минатиот век, нема капацитет да го води светот повеќе. Без разлика на нивниот воен арсенал, политички дојде струја која е комплетно неписмена.

Околу соработката Русија/Персија, многу добар пример ти е кавказот. Токму Азербејџан(Турците нели) е тука субјектот кој ја држи соработката помеѓу Русија и Иран.

И во моментов, не мислам дека воопшто некој гасовод е штетен за Русија, било тоа да е Саудискиот, било да е Иранскиот. Ако најголемите производители на енергенси имаат коректен меѓусебен однос, јас не гледам никаков проблем за наоѓање пазар. Во денешницата источниот енергетски пазар почнува да станува поприовлечен за овие држави одколку Европскиот пазар. Имај во предвид дека тоа е и една од причините што Русија не ги ни осеќа западните санкции кои да беа пред 20тина години ќе беа катастрофални.

Значи светот нема да функционира како до сега, како што кажав, САД ја користеше комплицираноста на ситуацијата за да владее со регионот сеејќи раздор, затоа можеби и ти го гледаш тоа од аспект на ривалство во енергетската индустрија.


Не е битно што имаат САД, се додека тие ги немаат некои други.

Израел се произведуваат сами, не зависат веќе од никого. Не само што произведуваат, туку веќе се лидери и заминати многу напред во многу полиња.
Последно што имаат купено воена опрема од САД се само стелт авиони, и тоа само телото на авионот, опремата е целосно нивна. Од тенкови, наведувани ракети, ПВО, дронови, итн, се им е сопствен развој и производство. Лидери се на многу полиња, особено во информатичката технологија.
Со огромниот прираст на население, моменталниот менталитет, Израел ќе доминираат во многу полиња, не само во регионот, туку и на глобално ниво, барем во поглед на технологијата.
Како што кажа претходно, немој да се зачудиш во промена на правецот на делување кај Израел. Израелците знаат да бидат многу прагматични кога станува збор за политика и бизнис. Знаат дека ако не се адаптираат на промените, едноставно ќе ги снема на еден или на друг начин. Иначе колку и да се самостални во воено-техничката индустрија, главен извор на средства им се финансиските асети кои претежно инвестираат во САД и западна Европа, Русија може да функционира со многу малце средства, Израел не може, кај нив тоа е главното средство за заработка. Ако САД и западна Европа влезат во депресија, Израел ќе мора да се адаптира на новата реалност. Гледај на пример како се понаша Израел во моменталното лудило за Украина и влечи заклучоци од таму. Види го Кедми, види го Либерман. Тие се луѓе со огромна популарност во Израел.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
4.669
Шо кој фалус е неточно во тоа дека САД ги направија срањата во Иран и директно ја направија исламската република? Дека со своите плеткања и мешања една модерна секуларна држава и нормално општество, ги претворија во исламско фундаменталистичко општество и буквално ги продуцираа сите проблеми со кои сега се соочува регионот?

Небитно е тоа, битно е што некој кажал очигледен лапсус како спомнување на шахот наместо Мосадег (премиерот).
После јас сум имал тунелска визија... Ај сеа пиши пак зошто денешниве хиперсонични проектили не треба да се нарекуваат хиперсонични. :)
Последните твои мислења на темава, кои немаат врска од реалноста, како и историјата.
Да, исто и за хиперсоничните оружја.

САД не ја компликува работата уште повеќе, туку САД во минатото ја искористи комплицираноста на блискиот и средниот исток, за да дефакто завладее со регионот. Точно е дека се повеќе има чудни сојузи за да се исфрли САД од игра. Но кога ќе размислиш малце САД се за тоа самите криви. Ништо чудно нема да ти биде во тоа, ако на пример погледаш еден говор на Кисинџер, макар и сегашен иако има 100 години, и истовремено да проследиш еден говор на било кој што е околу Бајден во моментов. САД едноставно за разлика од минатиот век, нема капацитет да го води светот повеќе. Без разлика на нивниот воен арсенал, политички дојде струја која е комплетно неписмена.
Па не мислам дека некогаш на САД им било битно да го водат светот, како и претходно на Британија.
Нив битно им е што поголем хаос во региони кои можат да ги експлоатираат, региони што можат да бидат силни доколку се обединети, и региони доволно стабилни за битните рути.
Друго и не ги интересира многу.

Блискиот Исток секогаш бил регион каде повеќе сили се борат за влијание. Секојпат барем во последните 3-4 векови кога имало некој кој станувал моќен, било веднаш реагирано против него од надворешни фактори, најчесто Британија и Русија, последниот век и САД.

Како што кажа претходно, немој да се зачудиш во промена на правецот на делување кај Израел. Израелците знаат да бидат многу прагматични кога станува збор за политика и бизнис. Знаат дека ако не се адаптираат на промените, едноставно ќе ги снема на еден или на друг начин. Иначе колку и да се самостални во воено-техничката индустрија, главен извор на средства им се финансиските асети кои претежно инвестираат во САД и западна Европа, Русија може да функционира со многу малце средства, Израел не може, кај нив тоа е главното средство за заработка. Ако САД и западна Европа влезат во депресија, Израел ќе мора да се адаптира на новата реалност. Гледај на пример како се понаша Израел во моменталното лудило за Украина и влечи заклучоци од таму. Види го Кедми, види го Либерман. Тие се луѓе со огромна популарност во Израел.
Тоа и го пишав, Израел одамна не зависи од САД. Економски, воено, политички, на било кој начин Израел се целосно независни, соработуваат со сите, имаат силна економија движена од услуги и развој, брзорастечка популација и ред други работи што ќе го направат Израел многу моќна земја во иднина. Моќна да влијае можеби дури на глобално ниво.

И во моментов, не мислам дека воопшто некој гасовод е штетен за Русија, било тоа да е Саудискиот, било да е Иранскиот. Ако најголемите производители на енергенси имаат коректен меѓусебен однос, јас не гледам никаков проблем за наоѓање пазар.
Не баш. Тој што ги контролира енергенсите има големо влијание секаде каде што тие одат. Колку повеќе земји зависат од еден добавувач, толку тој има поголема моќ да ги менува работите во своја корист.
Оттука, секоја конкуранција е штетна, вклучително и таа на сојузниците, бидејќи нивната моќ ќе расти, а со тоа и конкурентноста на сите полиња, што неминовно води до конфликт.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.274
Во целиов муабет не треба да се заборави дека еден силен и страшен Иран го задржува најголемиот произведувач на нафта (КСА) да биде безбедносно зависен од САД. Кинеската иницијатива за помирување помеѓу КСА и Иран вмешува прсти.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.070
Поени од реакции
22.107
Во целиов муабет не треба да се заборави дека еден силен и страшен Иран го задржува најголемиот произведувач на нафта (КСА) да биде безбедносно зависен од САД. Кинеската иницијатива за помирување помеѓу КСА и Иран вмешува прсти.
ne samo toa nego gi obedinuva u oskata kade zaednicki bezbednosen rizik i na 2te im e israel. ako se najdat na ista (muslimanska) branova dolzina arapite i persijcite nafta i gas za zapadot pred se EU ne samo sto ke poskapi nego prasanje e i dali ke ima dovolno ako se zeme vo predvid dena ne stojat bas dobro ni so rusija i venecuela.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.514
Поени од реакции
4.137
pa toa e klucot, nikoj ne te napaga all in ako ti imas nuklearki, a drugiot nema. zaradi toa sto izrael ima nuklearki tie lagano napagaat kaj ke im tekne, a drugite samo se zakanuvaat.

izrael nema potreba da pusti nuklearki bidejki nikoj ne gi napaga ozbilno, nuklearkite im se zdravstvenoto osiguruvanje (sekako i SAD, imaat dva jokeri). nuklearkite ne se tabu tema nego ednostavno se nelogicen poteg, tie se samo zastita. bilo koja drzava da upotrebi nuklearki protiv druga drzava so nuklearki jasno e deka i dvete ke go izedat stapot bidejki ne ti se potrebni mnogu nuklearki za bilo koj protivnik da go upropastis. SAD i rusija imaat dovolno nuklearki za edni so drugi 20 pati da se unistat. izrael ima dovolno za celiot bliski istok da go sredi. zaradi toa se hegemon vo toj region, samo niv nikoj ne moze da gi napadne od prosta pricina sto odgovorot ke bidat nuklearkite. ako iran nekogas stekne nuklearki togas izrael ke go izgubi toj status, nema poveke da mozat da pravat sto sakaat. ne slucajno sekoja vlada na SAD povtoruva deka nikogas nema da dozvolat iran da ima nuklearki, svesni se deka toa ke bide game changer za regionot i nivniot milenik izrael.


znaci pak so istite gluposti, kade sum rekol deka moja zelba e iran da go pruzi gazot za da mu go piknat? se interesiram za politika i voopsto slucuvanjata niz svetot, no za razlika od tebe ne gledam protivnik vo toj so koj diskutiram. mene izrael i politikite na evreite sirum svetot pretezno mi se odbivni, no toa ne znaci deka ke se pravam na udren i ke sonuvam deka imperijata ke im padne po brza postapka.

a iran dodeka nema nuklearki ke trpi sto i da im pravat bez da mozat da im vratat, izrael ako saka i deset pati ke im torpedira lokacii kade sto istrazuvaat. iran bez nuklearki protiv izrael e bez nikakva sansa pa ako sakaat neka imaat i 200 milioni ziteli i 20 pati povise avioni, tenkovi itn. za eden den bi bilo game over, dovolno bi bilo izrael da prati 4-5 nuklearki nakaj teheran i okolinata i iran bi izgubil 20+ milioni ziteli i bi go izvadil beloto zname.

ako ne pamtis ili ne znaes izrael uste pred decenii istata igra ja igrase protiv irak, im torpediraa se za sto mislea deka moze da im pomogne da proizvedat nuklearka. istoto bi go pravele protiv bilo koj od regionot koj bi imal takva ambicija, se sto mozat ke vlozat za toa da ne se sluci.
Колку нуклераки има Израел?
Самите ги произведоа или некој им даде?
И ако сакаш не разбрав кој е хегемонот во тој регион Израел или САД?
Ако “империјата“ не им падне по брза постапка, значи дека ќе им пропаѓа бавно и болно, не знае човек што да избере.

Пред извесно време некој од Иран изјави дека произвеле хиперосонично оружје (околу 7 маха), што мислиш колку такви ракети им се потребни за да го снема Израел од картата и што е побрзо нукеларните проектили (на Израел) или овие иранските хиперсоници?
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
Тоа и го пишав, Израел одамна не зависи од САД. Економски, воено, политички, на било кој начин Израел се целосно независни, соработуваат со сите, имаат силна економија движена од услуги и развој, брзорастечка популација и ред други работи што ќе го направат Израел многу моќна земја во иднина. Моќна да влијае можеби дури на глобално ниво.
glavnata pricina zosto izrael e tamu kade sto e momentalno e nivnata diaspora vo SAD, rusija pa i velika britanija. zaradi toa i se zastiteni kako beli mecki, imaat podrska od dvete dominantni strani poslednite 50+ godini. em postojano im vleguva kapital od diasporata, em politicki se zastitini od SAD i rusija odnosno i dvete drzavi ne pravat za izrael stetni politiki. malo morgen deka ke bea tamu kade sto se sega bez taja politicki i finansiska podrska, ke bea random drzava. bilo koja drzava da bi imala takva podrska bi bila nadprosecna, duri i nekoja kako nasata so luzerskiot mentalitet. kolku samo znaci nekoj da ne te koci, a ne pa uste podrska da dobivas.

ne samo toa nego gi obedinuva u oskata kade zaednicki bezbednosen rizik i na 2te im e israel. ako se najdat na ista (muslimanska) branova dolzina arapite i persijcite nafta i gas za zapadot pred se EU ne samo sto ke poskapi nego prasanje e i dali ke ima dovolno ako se zeme vo predvid dena ne stojat bas dobro ni so rusija i venecuela.
mene tuka samo edna rabota mi smrdi, da ne probaat iran da go omeknat preku mamka podobreni odnosi vo bliskiot istok. vo smisla saudiska arabija da e mamka od strana na amerikancite iako inicijativata e od kina, nesto kako dupli agent. priznavam deka muabetot e malku zabegan, ama minatoto pokaza deka politikite cesto im se kompleksni. iran e ogromen zalak duri za SAD, svesni se deka ne mozat da gi svarat so shareni revolucii kako na primer vo makedonija bidejki pogolemiot del od narodot na iran ne e tolku pro zapodno orientiran kako random evropeecot (ima mnogu ljuge vo iran koi se prilicno liberalni, ama takvite cesto nemaat golem natalitet i podominanten e konzervativniot del), pa mozam da si zamislam deka amerite imaat i abstraktni planovi protiv niv. vo smisla ako ne mozes da gi unistis drzi gi sto pomali, vo ovoj slucaj spored mene toa e da gi sprecat nekogas da poseduvaat nuklearki. objasnav prethodno zosto mislam deka toa e klucen faktor.

Колку нуклераки има Израел?
Самите ги произведоа или некој им даде?
И ако сакаш не разбрав кој е хегемонот во тој регион Израел или САД?
Ако “империјата“ не им падне по брза постапка, значи дека ќе им пропаѓа бавно и болно, не знае човек што да избере.

Пред извесно време некој од Иран изјави дека произвеле хиперосонично оружје (околу 7 маха), што мислиш колку такви ракети им се потребни за да го снема Израел од картата и што е побрзо нукеларните проектили (на Израел) или овие иранските хиперсоници?
preku godinite najcesto se spomnuvaat brojki od 100 do 300. ne e tajna deka SAD i francija se drzavite koi im pomognale da go zapocnat procesot, a preku deceniite kako izgledala sorabotkata i koj bil glavniot faktor, e toa verojatno samo nekoi od glavnite faci vo drzavi kako SAD i izrael go znaat. verojatno kooperacija so toa sto so tek na deceniite stanale posamostojni.

spored mene SAD i izrael se povrzani drzavi. izrael e pulen na SAD zaradi toa sto evrei so decenii se golem faktor vo amerikanskata politika i ekonomija. tesko e tie dve da gi odvois. jas izrael go narekuvam hegemon vo toj region bidejki tie se drzava od toj region, SAD ne e.

imperijata deka nekogas ke padne, da verojatno, no nebiten faktor nema da stane ni slednite 20-30 godini. koga togas uste povise ke zajaknat kina i indija i tie dve drzavi nema da bidat marioneti na SAD, taka sto jasno e deka mokta na SAD ke slabnee so tek na vremeto. logicno e. no toa kolku dobro ke bide za random zitelot na svetot, dali ke bide podobro ili poloso, toa e nesto za sto ne sum siguren. i ne go kazuvam ova kako argument za SAD, nego go kazuvam cisto objektivno bidejki mislam deka moknite na svetot, od kade i da se, ne se zamaraat mnogu so toa kolku dobro mu e na narodot. toj koj saka da bide moken najcesto e egoisticen, ednoto za zal odi so drugoto, taka sto vo idnina dali ke ima svetski hegemon ili 2 ili 3 ili 4 mokni bloka jas mislam deka nema da pravi ogromna razlika. tehnikata stanuva se podobra i so toa moznosta da se kontrolira narodot i moeto ocekuvanje e deka toa site vladi ke gledaat da go iskoristat vo nivna polza. malku off topic.

vo vrska so oruzjeto, hipersonicno oruzje vo golem broj sekako e ogromna zakana za izrael deka nemaat pregolema povrsina, no potrebni bi bile iljadnici takvi raketi koi za kratok period od nekolku saati bi gi pogodile za da im nanesat drasticna steta, eventualno so stotici iljadi mrtvi, mozda i milion+. sepak toa bi bila pomala steta od taja sto bi ja snasla iran. razlikata kako prvo e sto samo edna "uspesna" nuklearka vrz teheran za moment bi izbrisala nekolku milioni ziteli, dodatno regionot bi bil za dolgo vreme zagaden. a iran da bi pustil iljadnici hipersonicni raketi nakaj izrael povise od jasno e deka izrael ne bi vratil samo so nuklearka na teheran nego verojatno bi ispratil nuklearki nakaj sekoj pogolem iranski grad/region. toa sto hipersonicnite raketi se verojatno pobrzi nema da spreci takov napad od strana na izrael bidejki nuklearkite im se na razni mesta na nivnata teritorija od koi del ne se poznati i dodatno dobro zastiteni, a drug del vo podmornici. i kako bonus sekako go imaat vtoriot joker, amerite, koi kako sega sto stojat rabotite sigurno bi pomognale.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.518
Поени од реакции
26.009
glavnata pricina zosto izrael e tamu kade sto e momentalno e nivnata diaspora vo SAD, rusija pa i velika britanija. zaradi toa i se zastiteni kako beli mecki, imaat podrska od dvete dominantni strani poslednite 50+ godini. em postojano im vleguva kapital od diasporata, em politicki se zastitini od SAD i rusija odnosno i dvete drzavi ne pravat za izrael stetni politiki. malo morgen deka ke bea tamu kade sto se sega bez taja politicki i finansiska podrska, ke bea random drzava. bilo koja drzava da bi imala takva podrska bi bila nadprosecna, duri i nekoja kako nasata so luzerskiot mentalitet. kolku samo znaci nekoj da ne te koci, a ne pa uste podrska da dobivas.
Во сите војни од 60тите до 90та Арапите се вооружувани од СССР и источниот блок. Значи појма немаш ниту за Израел, ниту пак за регионот.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
Во сите војни од 60тите до 90та Арапите се вооружувани од СССР и источниот блок. Значи појма немаш ниту за Израел, ниту пак за регионот.
uff covece, od prodavanje na bilo kakvo oruzje vadis zaklucok za takvo nesto? aj kazi koi se tie ratovi poslednite 50 godini vo koi izrael go izel stapot zaradi oruzje koe arapite go dobile od rusite/istocniot blok? po tvoja logika SAD nema vo 80ti da prodavale oruzje na irak znaejki deka tie mozat lesno da se svrtat direktno protiv izrael. vo odredeni periodi sekoj na sekogo moze da prodade oruzje, na primer SAD na irak deka vo toj moment im odgovara na amerite. biznis e toa, klucot e kakvo oruzje ke prodades, pokonkretno dali ke prodades nesto sto bi bilo game changer.

ete SAD i francija mu pomognaa na izrael (i samo na izrael vo toj region) da stekne nuklearki, so toa jasno pokazaa na koja strana se vo toj region odnosno koj im e milenik broj 1. zosto rusite ne im pomognale na arapite da steknat nuklearki ako bile protiv izrael? nesto gi kocelo ocigledno, prasaj se sto.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom