95 американски филмски награди (Оскари 2022)

Кој филм е твој фаворит за Оскар за најдобар филм од 2022

• Вкупно гласачи
    28
  • Гласањето е завршено на .
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Ако не се лажам, Everything... е прв СФ филм кој зема Оскар за Best Picture.

Супер е ова што Академијата конечно почнува да препознава и други жанрови, освен драми и трилери. Се надевам во иднина и комедиите и хорорите ќе добиваат повеќе внимание, секако ако заслужуваат. До сега колку само маестрални улоги во хорор, комедија и СФ беа игнорирани само пошто овие жанрови не беа сфаќани озбилно.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.462
Поени од реакции
3.601
Филов е ужас, гомно сф со воук примеси, имаше многу подобри годинава.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ако не се лажам, Everything... е прв СФ филм кој зема Оскар за Best Picture.

Супер е ова што Академијата конечно почнува да препознава и други жанрови, освен драми и трилери. Се надевам во иднина и комедиите и хорорите ќе добиваат повеќе внимание, секако ако заслужуваат. До сега колку само маестрални улоги во хорор, комедија и СФ беа игнорирани само пошто овие жанрови не беа сфаќани озбилно.
Ако ова е сф, тогаш ја друг филм загледав и не догледав. Повеќе е комедија.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Ако ова е сф, тогаш ја друг филм загледав и не догледав. Повеќе е комедија.
Тоа дека има комични елементи не го прави помалку СФ. Има филмови кои припаѓаат во повеќе жанрови. Ама тоа не ја менува сликата дека е прв СФ филм што победил. Штета е само што други подобри СФ филмови не го скршија први ледот. Во понoва историја можеа да бидат Inception или District 9.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Тоа дека има комични елементи не го прави помалку СФ. Има филмови кои припаѓаат во повеќе жанрови. Ама тоа не ја менува сликата дека е прв СФ филм што победил. Штета е само што други подобри СФ филмови не го скршија први ледот. Во понoва историја можеа да бидат Inception или District 9.
Може да се каже има sci-fi елементи, ама не е sci-fi филм. По таа логика и сите Марвел филмови се sci-fi. И зема заради diversity и inclusion, не затоа што има sci-fi елементи или е невиден филм, уметничките вредности на оваа манифестација се со поминат рок веќе извесно време. Ова Оскари се повеќе ми личи на спроведување на рамковен договор во Македонија.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.910
Поени од реакции
37.039
Може да се каже има sci-fi елементи, ама не е sci-fi филм. По таа логика и сите Марвел филмови се sci-fi. И зема заради diversity и inclusion, не затоа што има sci-fi елементи или е невиден филм, уметничките вредности на оваа манифестација се со поминат рок веќе извесно време. Ова Оскари се повеќе ми личи на спроведување на рамковен договор во Македонија.
Во голема мера си во право - многу филмови победуваат баш заради тоа. Ете, прв на кој ми текнува е еден Moonlight (филм за црнец-педер) што неправедно му го зеде Оскарот на еден La La Land кој ќе остане запаметен како еден од најубавите и најоригиналните во декадата.

Ама не може да се тврди дека секој еден филм кој зел Оскар е заради „рамковност“. Да, тука има Азијати, има лезбејка, ама филмот е оригинален af, носи порака која е навистина убава и според мене го заслужи Оскарот како никој друг.

Уште една потврда дека не може да се зборува за задолжително освојување на Оскар заради инклузивност е и минатогодишниот победник - CODA. Што имаше таму инклузивно? Плус таков малечок филм, со премиера на Sundance, деби филм на режисерката, од мало филмско студио, без ниту еден црнец, Азијат, Индиец или Арап во филмот, сите хетеросексуалци... Значи и покрај целиот тој bullshit за diversity-то, убавината знае да исплива на површина понекогаш. ;)

П.С. Вкусовите се друга работа, за нив не дискутираме.

Z

zmej gorjanin

Гостин
По било каква логика, сите марвел филмови се sci fi. Шо се по твоја?
Си има посебен жанр за нив - super hero movies. Или ај у еден жанр да ги стаиме ова или ова со ова

Во последно време има толку малку sci-fi, по еден-два годишно дали излегуваат. Само Pray и Vesper ми се гледани sci-fi филмови од 2022 и евентуално Аватар, само не ми е гледан тој.

Член од
30 мај 2009
Мислења
10.155
Поени од реакции
23.299
Си има посебен жанр за нив - super hero movies. Или ај у еден жанр да ги стаиме ова или ова со ова

Во последно време има толку малку sci-fi, по еден-два годишно дали излегуваат. Само Pray и Vesper ми се гледани sci-fi филмови од 2022 и евентуално Аватар, само не ми е гледан тој.
A зошто не би ги ставиле во ист жанр ако имаат елементи за во тој жанр? Каква врска има дали едниот филм е полн со cheesy lines или анимиран а другиот е некој булшит за A former cop turned street-hustler accidentally uncovers a conspiracy in Los Angeles in 1999 ако и двата филма имаат science fiction.

7el5tl.jpg

E сега ако ти сакаш да се правиш хипстер, то е веќе друго и со среќа.

Z

zmej gorjanin

Гостин
A зошто не би ги ставиле во ист жанр ако имаат елементи за во тој жанр? Каква врска има дали едниот филм е полн со cheesy lines или анимиран а другиот е некој булшит за A former cop turned street-hustler accidentally uncovers a conspiracy in Los Angeles in 1999 ако и двата филма имаат science fiction.

Прегледај го приврзокот 371768

E сега ако ти сакаш да се правиш хипстер, то е веќе друго и со среќа.

ти објасниле тука, да не цитирам

Во голема мера си во право - многу филмови победуваат баш заради тоа. Ете, прв на кој ми текнува е еден Moonlight (филм за црнец-педер) што неправедно му го зеде Оскарот на еден La La Land кој ќе остане запаметен како еден од најубавите и најоригиналните во декадата.

Ама не може да се тврди дека секој еден филм кој зел Оскар е заради „рамковност“. Да, тука има Азијати, има лезбејка, ама филмот е оригинален af, носи порака која е навистина убава и според мене го заслужи Оскарот како никој друг.

Уште една потврда дека не може да се зборува за задолжително освојување на Оскар заради инклузивност е и минатогодишниот победник - CODA. Што имаше таму инклузивно? Плус таков малечок филм, со премиера на Sundance, деби филм на режисерката, од мало филмско студио, без ниту еден црнец, Азијат, Индиец или Арап во филмот, сите хетеросексуалци... Значи и покрај целиот тој bullshit за diversity-то, убавината знае да исплива на површина понекогаш. ;)

П.С. Вкусовите се друга работа, за нив не дискутираме.
Не ми е гледан ниту Coda, ама одма гледам дека е филм за човек со disability. Факт е дека постои агенда, а уметноста се става на второ место. И не викам дека Coda e лош филм, само јасни ми се причините зошто земал. Ко да секој филм мора да промовира некакво малцинство: расно/етничко/сексуално/родово/лица со попреченост, да пренесе порака до тие луѓе и до пошироката јавност дека тие групи не се заборавени. Ко на политички самит или на самит на унеско да сум или на обединети нации. А уметноста е одамна заборавена. Кои се шансите дека Usual Suspects денес би земал оскар?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.910
Поени од реакции
37.039
Не ми е гледан ниту Coda, ама одма гледам дека е филм за човек со disability. Факт е дека постои агенда, а уметноста се става на второ место. И не викам дека Coda e лош филм, само јасни ми се причините зошто земал. Ко да секој филм мора да промовира некакво малцинство: расно/етничко/сексуално/родово/лица со попреченост, да пренесе порака до тие луѓе и до пошироката јавност дека тие групи не се заборавени. Ко на политички самит или на самит на унеско да сум или на обединети нации. А уметноста е одамна заборавена. Кои се шансите дека Usual Suspects денес би земал оскар?
Ама ако гледаш на тој начин, во секој еден филм ќе најдеш нешто. И Forrest Gump е филм за човек со disability. Дали тоа значи дека доби Оскар заради инклузивност? Или по дифолт филмовите од пред 15-20 години ќе ги амнестираме од таквите „предрасуди“?

CODA е филм за семејството. Нема ни п од „промоција на некакво малцинство“ во него. Да земеме да се апстрахираме од светот околу нас и да правиме филмови само со богати белци и во нив да нема ништо што во реалноста има, тоа би било по-ОК?

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591

ти објасниле тука, да не цитирам

Доста ги измеша работите. Марвел филмовите се суперхеројски филмови, ама 99% од нив се уствари и СФ филмови. Ова како да кажеш дека “слешер“ филмовите се посебен жанр и не се хорори. Си има жанрови и поджанрови.

Everything... е СФ филм во секаква смисла и некој да тврди спротивно е апсурдно. Не значи дека секој филм од ист жанр си личи како јајце на јајце, напротив... А fantasy ти е сосема друг жанр, тоа е точно, ама овој филм нема допирна точка со такво нешто. Пример, LOTR ти е fantasy или Chronicles of Narnia.

За другиот муабет, CODA ти е баш триумф над денешната woke култура и агенда. Не е некое ремек дело за мене, ама е симпатичен филм кој во последен момент го победи Power of the Dog, глуп и досаден филм полн со геј ликови, за кој со месеци имаше кампања да добие Оскар.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ама ако гледаш на тој начин, во секој еден филм ќе најдеш нешто. И Forrest Gump е филм за човек со disability. Дали тоа значи дека доби Оскар заради инклузивност? Или по дифолт филмовите од пред 15-20 години ќе ги амнестираме од таквите „предрасуди“?

CODA е филм за семејството. Нема ни п од „промоција на некакво малцинство“ во него. Да земеме да се апстрахираме од светот околу нас и да правиме филмови само со богати белци и во нив да нема ништо што во реалноста има, тоа би било по-ОК?
Види, Coda не ми е гледан, може и да сум тотално во криво за филмот, за овој од оваа година видов доволно за да го исклучам. Во однос на Форест Гамп, да, се работи за човек со disability кој има авантури и патешествија прикажани како што еден обичен човек би ги видел и како што животот навистина се случува, без испраќање на пораки, ради тоа е предобар филмот. И ова е филм за самохран родител црнец https://www.imdb.com/title/tt0454921/?ref_=nv_sr_srsg_0
ама кине пошто е искрена и вистинита приказна која во исто време е и инспиративна, и не е завиткан во никаква украсна фолија.
Автоматски споено мислење:

Доста ги измеша работите. Марвел филмовите се суперхеројски филмови, ама 99% од нив се уствари и СФ филмови. Ова како да кажеш дека “слешер“ филмовите се посебен жанр и не се хорори. Си има жанрови и поджанрови.

Everything... е СФ филм во секаква смисла и некој да тврди спротивно е апсурдно. Не значи дека секој филм од ист жанр си личи како јајце на јајце, напротив... А fantasy ти е сосема друг жанр, тоа е точно, ама овој филм нема допирна точка со такво нешто. Пример, LOTR ти е fantasy или Chronicles of Narnia.

За другиот муабет, CODA ти е баш триумф над денешната woke култура и агенда. Не е некое ремек дело за мене, ама е симпатичен филм кој во последен момент го победи Power of the Dog, глуп и досаден филм полн со геј ликови, за кој со месеци имаше кампања да добие Оскар.
Еве ти детален одговор

The short answer to the question of whether Marvel movies classify as science fiction is: yes and no. It’s important to understand the distinction between “science fiction” and “science fantasy.”

Every Marvel movie has elements of science fiction and some of them lean heavily into those elements – Age of Ultron is a Frankenstein story about the Avengers creating their own worst enemy – but it’s more accurate to describe MCU movies as fantastical action films than hard sci-fi. Storylines like a purple alien collecting six enchanted stones to reshape the universe or three Spider-Men teaming up to cure their various supervillains of their evil tendencies are just scattershot hodgepodges of comic book make-believe. Characters like Shuri and Tony Stark and Bruce Banner make scientific innovations to enhance the spectacle of a given movie’s final battle, not to explore complicated themes about technology and the future of humanity.

Последно уредено од модератор:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.910
Поени од реакции
37.039
Види, Coda не ми е гледан, може и да сум тотално во криво за филмот, за овој од оваа година видов доволно за да го исклучам. Во однос на Форест Гамп, да, се работи за човек со disability кој има авантури и патешествија прикажани како што еден обичен човек би ги видел и како што животот навистина се случува, без испраќање на пораки, ради тоа е предобар филмот.
Е па токму тоа го зборувам - ти пристапуваш кон филмовите со предрасуди од сам старт, дури и на невидено, само заради времето во кое истите се појавиле. Ете убава споредба:

Forrest Gump - филм ЗА човек со disability
CODA - филм СО луѓе со disability (значи не е за нив филмот, не се ни во главна улога, не сака да испрати порака како и тие се тука, присутни се или што знам како го сфаќаш тоа, туку е филм за семејството, за тоа колку е важна поддршката од блиските)

Ама сепак ти првиот сметаш дека не е woke, а вториот (и на невидено) од старт дека е:
И не викам дека Coda e лош филм, само јасни ми се причините зошто земал. Ко да секој филм мора да промовира некакво малцинство:
И тоа само заради времето кога филмот е направен.

Пак ќе речам: јас се согласувам со тебе дека таквите нешта како промовирањето на некакви малцинства за жал во последниве години играат огромна улога во издигнувањето или cancel-ирањето на многу филмови, но понекогаш и убавината, уметноста и вистинските вредности знаат да си го пробијат патот и дека нашето cancel-ирање на филмовите заради предрасудите кои ги имаме, само зашто се појавиле денес не е ништо подобро од тоа нивното, ако во филмовите нема доволно diversity.

Kajgana Shop

На врв Bottom