Најефтин супермаркет

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.877
овие стварно сопреа производство на леб. Од 20 го качија на 36, некаде и 50 па и тоа им е малце не им чини. Аздисало све упм.

А ти продава еден сунѓер од 400 грама.
И преполн со адитиви далеку од над дозволеното во ЕУ и затоа кога ќе го исечеш внатре е шуплив а после првото парче се суши и фаќа кора за само пола саат.Овие газди да отвореа пекари во било која западноевропска држава ќе беа затворени од тамошните инспекции за само 24 часа.Во Меркатор кој важи за најскапиот маркет во Словенија еве како изгледа полубел леб од 1кг кој чини 1.79 евра:

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.696
Поени од реакции
6.034
овие стварно сопреа производство на леб. Од 20 го качија на 36, некаде и 50 па и тоа им е малце не им чини. Аздисало све упм.

А ти продава еден сунѓер од 400 грама.
Ako sakame da bideme realni, treba da priznaeme deka I surovinite (brasno) I energensi (struja, nafta) se mnogu poskapeni. Jasno deka ako imas povisoki trosoci, ke imas I povisoka izlezna cena.
Toa e matematika, ne azdisuvanje...
Автоматски споено мислење:

И преполн со адитиви далеку од над дозволеното во ЕУ и затоа кога ќе го исечеш внатре е шуплив а после првото парче се суши и фаќа кора за само пола саат.Овие газди да отвореа пекари во било која западноевропска држава ќе беа затворени од тамошните инспекции за само 24
Ako mozes da kazes od kade ti se vakvi informacii? Eventualno da spodelis podatok kolku e granica na tie aditivi vo MK vo sporedba so EU... Inaku, ke ispadne lupanje na pamet...

Duri, bi rekol deka obicniot leb (ovoj sto sega mu ogranicija cena) ima najmalku hemija vo sporedba so drugite. Osven (mozebi) tonus. Site drugi se polni so hemija...
I sega, sto napravija? Vladata, "vo interest na narodot" ja ogranicuva cenata na obicniot leb (sto ionaka imase najevtina cena) , pekarite ako nemaat ekonomski interest - ne go proizveduvaat toj leb, I narodot ima opcija da mesi doma (ne znam kolku ova ke bide popularno) ili da kupi od specijalniot leb... Sto e I poskap, I so poveke hemija...

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.735
Поени од реакции
42.324
да бидеме реални, тоа со сировините не се никакви аргументи. Во најголемата криза ги напумпаа цените и им се виде сладок профитот. Сега кога цените на енергенсите и сировините паднаа, они ќе покачувале пак. Све има граница, народот не е глуп.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.496
Поени од реакции
24.741
И преполн со адитиви далеку од над дозволеното во ЕУ и затоа кога ќе го исечеш внатре е шуплив а после првото парче се суши и фаќа кора за само пола саат.Овие газди да отвореа пекари во било која западноевропска држава ќе беа затворени од тамошните инспекции за само 24 часа.Во Меркатор кој важи за најскапиот маркет во Словенија еве како изгледа полубел леб од 1кг кој чини 1.79 евра:
pa fer e toa... 110 denari e veke realna cena kade moze i profit da se napravi. vie se zalite za 40....

Абе види го профитот тапчо еден, не ми збори за маржи.
sto ne otvoris pekara?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.867
Поени од реакции
8.429
Денес купив два баварска перека и кога видов колку ми наплатија, коса ми се крена..претеризам невиден...110 ден.
пекарите се отепаа лапајки пари.
Тетке, ти наместо као домаќинка да засукаш тоа ракавите и да замесиш некој перек по дома, кисниш цел ден на интернет, па си тргнала баварски переци од по 110 денари да купуеш бе.

Тој маж ти за греота бе!

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.196
Поени од реакции
10.162
Тетке, ти наместо као домаќинка да засукаш тоа ракавите и да замесиш некој перек по дома, кисниш цел ден на интернет, па си тргнала баварски переци од по 110 денари да купуеш бе.

Тој маж ти за греота бе!
Што да правам кога работата ми е на компјутер,па може и да работам и на форумов да висам:P..Тие за доручек си ги земав.

пс
ако толку го жалиш мажми, да ти го дадам????

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.867
Поени од реакции
8.429
Што да правам кога работата ми е на компјутер,па може и да работам и на форумов да висам:P..Тие за доручек си ги земав.

пс
ако толку го жалиш мажми, да ти го дадам????
Кизнајшопрајте вие тамо. :facepalm:

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.696
Поени од реакции
6.034
Абе види го профитот тапчо еден, не ми збори за маржи.
Valjda samo glup covek misli deka privaten biznis treba da se raboti bez profit...
Денес купив два баварска перека и кога видов колку ми наплатија, коса ми се крена..претеризам невиден...110 ден.
пекарите се отепаа лапајки пари.
Super, ete odlicna ideja za site so slicen stav... Otvori pekara, pravi pereci, so pomalku "preterizam" davaj 2 za 100, I lapaj pari :)
да бидеме реални, тоа со сировините не се никакви аргументи.Сега кога цените на енергенсите и сировините паднаа...
Vidi, odamna sum nadvor od ovoj biznis I ne gi znam momentalnite ceni. Ama nekako ne sum siguren deka cenata na brasno, nafta, struja.. sega e pomala od pred godina /dve...
Da ne odime mnogu nadvor od temata, mene mi e zal sto narod ne moze da vidi deka problem se losi vladini politiki. Vo vlada, za nasa zal, sedat takvi amateri koi mislat deka so populisticki merki pravat dobro.
Ne mozes da doneses takva odluka bez da ocekuvas deka ako nekoj nema ekonomski interest, nema da prekine rabota...
Moze da ogranicea marza, primer max 5%, kako sto bese prethodno so meso, mleko, moze da se dogovorea za namalena cena na leb ako I'm dades subvencionirana struja (kako prethodno), ili evtina pcenica od Stokovi rezervi, ili namaleno DDV, ili nekoi osloboduvanja od danok na dobivka...

Vprocem, zasto samo privaten biznis da snosi tovar od kriza? Zasto vlasta ne se otkaze od dnevnici, patni trosoci, apanazi, pausali, reprezenracija, novi vozila... Zasto bilo koj gazda koi investiral vo drzavata da se otkaze od nesto, ako vlasta ne saka?
Ajde, dosta e...

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.664
Поени од реакции
14.539
Valjda samo glup covek misli deka privaten biznis treba da se raboti bez profit...
Многу си неписмен, туп и неупотреблив. Никој не кажа дека треба да работат без профит.

Цело време ти пишувам да им ги видиш профитите, ќе видиш како се пред и после короната, а не да трескаш глупости дека покачени цени на суровините и енергенсите им се виновни за ова сега што се случува. Баш ова што членот го пиша:

да бидеме реални, тоа со сировините не се никакви аргументи. Во најголемата криза ги напумпаа цените и им се виде сладок профитот. Сега кога цените на енергенсите и сировините паднаа, они ќе покачувале пак.
Виновна е лакомоста за профит, ништо друго.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.052
Поени од реакции
2.060
Државата нема апсолутно никакво право да донесува мерки од таков тип, ова е обичен политички популизам и префрлање на револтот на народот од себе кон некој друг.
Државата доколку сака да се продава поефтин леб, треба ТАА да набави жито и да го дава на производителите па да одредува продажна цена на крајниот прозвод.
Продажната цена не може да биде фиксна од неколку причини.
Пример жито лукс лоциран во Скопје, има одреден трошок за достава локално,но не е истиот трошок за достава во Охрид, Гевгелија и сите други градови. Во секој град има дополнително ангажирано фирма која со своја логистика и вработени секој ден вршат дистрибуција до болници, градинки, кафани, маркети итн. Не знам колку им даваат маржа но мора да имаат добар профит и овие фирми, инаку зошто ќе кршат комбиња, трошат нафта, плаќаат вработени, амортизација на возила и ред други давачки спрема државата.
Еве хипотетички, колку ќе се качи цената на парче леб, доколку еден работник-возач секое сабајле стане во 4-5 сабајле и оди на прием да товари 500-600 леба, да вози 5-6 саати за да достави и во најдалечните селски маркети.
Пак хипотетички, дневницата на возачот секако е над илјада денари, со осигурување и ред други работи секако го кошта газдата минимум 1.500 дневно. Колку нафта ќе потроши дневно за тие 5-6 часа, 15-20 литра, колку е тоа, пак 1.500, за газдата на фирмата стави ќар од некој 1-2 денари, што се добива на крај, минимум 5 денари повисока цена од местото на производство.

Kajgana Shop

На врв Bottom