@wiksa мешате модаулација и COP.
Значи COP можеш да пресметаш и кога климата работи со 100% од капацитетот или ете не мора максимум али кога брка да постигне трмпература.... а не само кога одржува веќе постигната.
Da se slozuvam deka moze, ama za da go napravi toa treba podatoci kako sto si gi prilozil ti vo excelot, a ne samo da ja zememe e ovaa temp mi ja drzese celo vreme na output i bum konstanta, plus stavil da brka 30 temperatura vo sobata a zima konstanta za vlezna temperatura isto taka.
Sakas da mi kazes deka ova e normalno?
Na zgolemen izduv koj e na 50+ stepeni temperaturata vo sobata ne se pokacuvala?
Kade e mereno u Kiruna (arkticki del od svedska, na ulica) pa zatoa ne uspeala temperaturata da se pokaci?
Dajte da bideme seriozni, ova nekoj od Gree ekipata da go pisese imase na glava da mu se kacite.
@wiksa vo pravo e za se @zlatko_ti412 pa i za COP, go preračunuva momentalniot ne maximalniot.
Presmetkata e približna bidejći ne zama vo obzir temperaturi so vlažen termometar, vlažnost na vozduhot, količinata na protok e epten približna, termometrite se mnogu netočni itn, no mene za sporedba na skapite klimi, koj na vakov način se merat po forumov, so mojava kinezarija mi e dovolno da se uveram deka ne zaostanuvaat skoro pa ič.
Normalno deka pri presmetka go stavam najgolemiot protok od 550m3, plus togaš vleče najmalce struja i se dobiva najgolem COP....
Kompresorot e na Hitachi, poentata e deka japonslite klimi ne se praveni od vonzemjani kako što se prikažani.
Da se razbereme i jas bi sakal da imam japonska koga bi imal pari za frlanje, do togaš može i kaj kinezive da se isčepka dovolno dobra so kvalitet klima.
1. Ova so bold cel post e kako zolt karton nesto? Demek sledno ke bide koristenje Caps Lock? Za da znam kako da go razberam i na sto pazam.
2. Na delot od tvojata klima osim Gree ekipata koja si gi fali nivnite isklucivo i se drugo kinesko e gjubre, i tie nekolku sto forsiraat isklucivo japonsko. Iskaca deka sum moze edinstven sto te poddrzuva deka ima i kineski klimi koi davaat dobri rezultati za cenata koja se plateni.
E sega ako ne go razbra toa sto go odgovoriv prethodno, a i pak vo ovoj post kade e citiran
@zlatko_ti412 ne vikam deka taa formula sto ti si ja prezentiral za da pokazes nekoja presmetka ne dava tocni rezultati.
vo tvoj stil:
komentarot e deka ne moze da brkas temperatura a da imas konstantna temperatura vo sobata vo period od cel saat.
znaci vo toj slucaj taa formula e kompletno neispravna zasto ne ja pretstavuva sostojbata vo periodot od cel saat
Kako za primer pogledni go ekselot sto zlatko go postirase gledaj gi temperaturite kaj nego kako varirale, i on ja primenil tvojata formula zasto ne se zalam na negovata presmetka? Zasto on zemal cesto podatoci i kaj nego krajniot rezultat e daleku poispraven (ako ja zanemarime taa greska na vlaznost na termometri ova ona)
Se nadevam sega e pojasno kade i zasto ja napagam "tvojava" formula.