Нормално дека постои сила на темнината а која се претставува како светлоносец(која замена на теза човече)..Инаку секој ден кога се молам на Бога за убав ден и да не чува од злото(пошто секогаш се молам во множина а не само Јас Јас мене да ме спаси а другите кој ги ...) на крај кога завршувам во мене се појавува глас во стилот-Ајде доста му е,откачи го и такви работи..значи ја одам со мисла да му се помолам на Бога а другиот глас е типичен пример на демонска пројава и ако не ги знаеш да ги разграничиш тие работи и мислиш дека е твојот глас и дека тоа е твоја мисла ќе се скршиш ментално и ќе ,,отидеш од раце’’...Причина повеќе за прифаќање на вистината дека Сатанаил навистина постои и дека ликот има свои живи поклоници, кои постојат во реално време...
Да-демонот го напаѓа човекот пред се‘ преку удари во мозокот, во облик од ментални слики, мисли и гласови.Нормално дека постои сила на темнината а која се претставува како светлоносец(која замена на теза човече)..Инаку секој ден кога се молам на Бога за убав ден и да не чува од злото(пошто секогаш се молам во множина а не само Јас Јас мене да ме спаси а другите кој ги ...) на крај кога завршувам во мене се појавува глас во стилот-Ајде доста му е,откачи го и такви работи..значи ја одам со мисла да му се помолам на Бога а другиот глас е типичен пример на демонска пројава и ако не ги знаеш да ги разграничиш тие работи и мислиш дека е твојот глас и дека тоа е твоја мисла ќе се скршиш ментално и ќе ,,отидеш од раце’’...
Првото..Одд. за психијатрија се преполни од такви случаи......а каде ќе отиде @Лаик ?
...кој можи да не натера против нашата слободна воља да чиниме нешто?
...тој што шепти во увото,по мене,е стравот од непознатото во желбата за осознание
...неможам да разберам како можи еден човек на денешницата така да функционира?
Јован Лествичник со неговата лествица е ,,мајка” за борба и одбрана против демоните кои го напаѓаат човекот...Лично немам некој посебен дар и вештина него цврсто се држам до светите отци докажани борци против непомјаникот...Да-демонот го напаѓа човекот пред се‘ преку удари во мозокот, во облик од ментални слики, мисли и гласови.
Целта е јасна-постигнување на целосна обземеност на човековата способност за разумно и слободно волно однесување и воедно, целосно отсекување на човекот од комуникација со својот Творец и Спасител.
Навистина, вештина е, да не речам дар е способноста за разликување на она кое е „мое„ од она кое е „туѓо„, а доаѓа од непомјаникот...
,,Читај како да е кажано: Не дојдов да ги помирам вистината и лагата, мудроста и глупоста, доброто и злото, правдата и насилството, нечистотијата и човечноста, невиноста и развратот, Бога и мамонот; но јас донесов меч да се разделат и одвојат едното од другото, за да не се мешаат.„Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата; не дојдов да донесам мир, туку меч.
Зашто дојдов да разделам човек од татка си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина.
И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни.“
- Нов Завет, Матеј X:34-36
Никој не може да му каже на човекот како да чита и што да мисли и да размислува за нештата напишани како што се запишани....
Хептаа ја сум презадоволен од одговорот/постот кој го преведов..од фиљан човек е,светец докажан во верата...Никој не може да му каже на човекот како да чита и што да мисли и да размислува за нештата напишани како што се запишани
Контраверзни цитати имало, има и ќе има... само човекот да се описмени уште појче за да прочита појче и да разбира појче!
Посебно 2000 години подоцна кога се имаше време за сешто да се најде некакво „логично“ објаснување.
А и кој е задоволен од ова што ти го напиша како оправдување за тоа што јас постирав на друга тема, нека е задоволен. Не може и не смееме едно задоволство да скратиме на човекот
Оние што им е ок стихот таков каков што е (христијани), немаат ниту потреба од овие дообјаснувања од рандом идни луѓе... што, не разбираат па им треба пастир да им каже што како во однос на божественото и човештвото?
Ма ајде каде така...
Јас сакам ти да ми кажеш за нештата, ако само преведуваме од српски и од СПЦ, тоа како прво не е превод, како второ со оној што се обидуваш да дискутираш насила го тераш да дисктуира или со мртви луѓе или со луѓе кои не се на форумов или трето - не знаеш да размислуваш за овие нешта со своја глава...Хептаа ја сум презадоволен од одговорот/постот кој го преведов..од фиљан човек е,светец докажан во верата...
пи ес.Има пишувано и за буквалисти и вратоломисти ако сакаш ќе преведам и постирам..
И...како ќе се „издеси„ твојава намера, да не речам-желба, кога е појќе од јасно дека сета човекова историја е серија од војни, војни. војни...а сето тоа почна кога Каин го уби Авел...и не запре до денешен ден....мечеви,сабји,копја,ламји и огнови “осеќа„ човештвото одкако знае за себе
...време е да,на нашата мисла и интелект,им дадеме слободен “лет„ и можност за нови сознанија,нови верувања и нови искуства
...не ги заборавај крстоносните војни,инквизицијата и поделбата на ХристијанствотоИ...како ќе се „издеси„ твојава намера, да не речам-желба, кога е појќе од јасно дека сета човекова историја е серија од војни, војни. војни...а сето тоа почна кога Каин го уби Авел...и не запре до денешен ден.
Во „паузите„ од тие војни поак, се изнагледавме на неизведливи утописки учења, кои, види чудо, го завршуваа своето практикување со купишта човечки лешеви...
Не, не ги забравам туку беа опфатени низ историјата човечка, како збирка од војни и чат-пат по некое научно откритие....не ги заборавај крстоносните војни,инквизицијата и поделбата на Христијанството
...се додека човекот е притиснат од разноразни пеколи,огнови и мечови нема да има можност да го искористи целиот потенцијал