Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Ситуација во градот Бахмут: Руската армија и силите на ДНР ја презедоа контролата над рудникот за гипс ALC SINIAT и улицата Хлинина во областа Миасокомбинат.

1.jpg

Ситуација во градот Бахмут: Руската армија и силите на ДНР почнаа да напредуваат кај високите згради помеѓу улиците Ватутина и Некрасова и ја презедоа контролата врз новиот сектор на улицата Добролиубова.

2.jpg

Ситуација јужно од Соледар: Руската армија и силите на ДНР почнаа да напредуваат од Блаходатне и се приближуваат до градот Парасковиивка од оваа оска. Во меѓувреме, судирите продолжуваат во Красна Хора без многу промени (извештаите за заземањето на градот од Русите не се точни).

3.jpg

Ситуација северно од Соледар: силите на руската армија, ДНР и ЛНР го обезбедија селото Сако и Ванцети и стигнаа до реката Васјукивка.

4.jpg

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.426
Поени од реакции
5.107
Повратна информација е со брзина на светлината, минус времето да се процесуираат информациите што во овој случај е скоро моментално.
Пак ќе речам, све е класифицирано у овој дел, баш читав пред некое време. И да има нешто никој нема да се истрча и да каже јавно. А има некои рекла казала муабети од поодамна, ќе најдеш ако побараш.
Иначе руските системи можам да ти кажам како функционираат....они користат радари на повеќе радио бранови должини, и комуницираат меѓу себе додека не се детектира таргет и потоа ја води сопствениот радар од батеријата.
Радар во ракетите има заради корекција, хоминг...како го викаат тоа, или заради пукни и заборави концептот. А авионите функционираат самостојно, до сега функционираа. Ф35 веќе функционираат во мрежа, додека гледаме рускиот СУ57 ќе користи и дрон со него....просто кажано последниве години има голем развој на ова поле и никој не е будала да соопштува детали.
Кај имале ирачаните авакс жити кариера? :)
Значи не можеш да најдеш примери за тоа што го зборуваш.
Игнорираш објаснувања за основно функционирање на сите системи за одбрана од воздух.
Знаеш дека е така, но е класифицирано.

Кај да е ќе испадни дека Русите се борат против вонземјани.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.114
Поени од реакции
23.587
Тука ти мешаш малце. Што се желбите и што се можностите. Пошто Русите претпоставувам пресметале дека Украина не може да падне за неколку дена, воопшто и не помислиле да ја паднат... Не со 160К војници со колку што почнаа на почеток. Тоа говори дека се спремале за поголема војна. Дека да се разбереме, Русија се уште не е match за западот и е свесна за тоа. Но ете има некои предности кои добро ги искористи. На пример не се ни помачи да добие супериосност во воздухот, каков што очекувавте, споредувајќи го САД. Можеби тоа е поради фактот за кој збори Human дека не и е таква доктрината, а можеби и заради фактот што Украина има доста сериозно ПВО, со кое ни САД не верувам дека лесно би се справило. Туку како што гледаме ја користат доминацијата во артилеријата. И тоа ја користат доста успешно.

Она што го увидов, а што пропагандата пробува да го замајува е дека Русите не ги завземаат позициите не јуриш. Еве за Бахмут до пред 2 недели имаше безброј лажни извештаи, како Русите почнале да влагаат во Бахмут, меѓутоа напредувале споро (приказните со станицата). Но доколку ги пратиш мапите што ги постира Gags ќе видиш дека Русите воопшто не ни се обидуваа да влезат во Бахмут, туку само бомбардираа (до пред некој ден, деновиве не знам каква е ситуацијата).

Друга работа што е вредна да се каже е како на три пати имаа големи повлекувања на армијата, во Киевската област, во Харковската област и во Керсонската област. Значи се повлекоа без воопшто да ја бранат територијата. Што е приказната сигурно нема да ја дознаеме сега, но со тек на време ќе се дознае. Она што ми доаѓа на ум е можда не ги фрлаат војниците во непотребен ризик или можеби само го повлекуваат фронтот каде што нив им одговара.

Трета работа што е интересна, што она што го прави Русија воопшто не личи на модерно војување кое сме навикнале да го гледаме. На пример, воопшто не личи на петдневната војна со Грузија, каде се идеше на брзи маневри. Тоа може да значи дека Украинците биле подготвувани за таква војна и затоа Руското раководство решило да постапи многу поинаку во Украина. Можеби затоа се спремале за долга и исцрпувачка војна, дека знаеле дека со брз продор до Киев има шанса да изгубат доста војска, што во реалност и би се случило. Затоа почнаа со 160К војници, па полека полека почнуваат да внесуваат уште војска. Едноставно ова што се случува во Украина е војна до исцрпување. Како што гледаме по потрошњата на артилеријата, ако Русија користи 60К артилериски гранати на ден, Украина одвај враќа со 6000. Дури и тие 300К од последните резерви на НАТО 155ки би биле доволно за да Украина биде на еднакво ниво со Русија за 5 дена. После тоа брада.

Значи да се навратиме, не какви се желбите или што владе и јамајка рачунаат дека ќе биде победа, туку какви се можностите. Јас верувам дека Русија си ги пресметала можностите, увидела како би било најдобро за неа и така и делува. Да кажеш дека се заебале, не рачунале биле глупи и така натака е да ти кажам искрено ептен детски муабет. Не викам дека све било перфекто и све било како што испланирале. Но грото е така, ако некој излегува од планот, тоа е западот со напорите да најдат ново оружје што ќе им го дадат на Украинците. Русија како што гледаме го нема тој проблем, значи го испланирале ова многу добро.
Mnogu licno si go sfakjate seto ova okolu ruskite voeni ajde ke recam uspesi.
Nikoj ne ocekuvase Ukraina voeno da padni za nekolku dena, politicki mozda da ali voeno sigurno ne, toa bea prikazni za mali deca. I vojskata da im bese vo celosen raspad i da ne pruzase nikakov otpor pak ke im trebase povekje od nekolku dena, mnogu povekje. No da zaglavuvas za sekoe selce i gradce so meseci i meseci isto nikoj ne ocekuvase, uste pomalce da go racunas toa kako nekoja taktika, kao presmetano e nadvor od umot. Ne se toa moi zelbi ili tvoi, ednostavno e nadvor od umot i nadvor od sekoja voena logika. Prodolzuvanjeto na voenite dejstvija za nikoj ne e dobro, posebno za Rusite, okolu toa da si nacisto, bez razlika dali trosele 5 ili 50000 granati na den. Se toa kosta pari, a da si bideme realni daleku e ekonomskata mokj na Rusija nasproti zapadot. Ako planiraat vojna do iscrpuvanje so zapadot , ednas vekje izgubija.

Eve ti nesto za razmisluvanje. Sto ke se slucese ako Germanija zaglavese vo Francija na pocetokot na WWII?

Друга работа што е вредна да се каже е како на три пати имаа големи повлекувања на армијата, во Киевската област, во Харковската област и во Керсонската област. Значи се повлекоа без воопшто да ја бранат територијата. Што е приказната сигурно нема да ја дознаеме сега, но со тек на време ќе се дознае.
Se povlekoja oti ke gi pregazeja, ne e toa nekoja visa matematika. Sekoj normalen bi se povlekol koga znaes deka ke bides zaobikolen i odsecen i poziciite se neodbranlivi, toest ti sleduva totalen kolaps. Prasanjeto koe mozebi treba da se postavi e zosto doslo do toa i Ukraincite da povratat tolkavi tetitorii i gradovi bez vozdusna i artileriska nadmokj, a ovie nemozat edno gratce so meseci da go pominat. Nekogas i ne e samo do oruzjeto , ima nesto i vo sposobnosta na voeniot vrv.
Автоматски споено мислење:

Првата и втората половина од постот се бесмислени кога ќе се постават едно наспроти друго. Викаш во ред е тоа ако не може брзо, тогаш барем споро нека иде. А после викаш „заглавени се Русите“. :)
Небитно. Битно е кој ќе победи на крај, а онолку човечки загуби од Украинците тоа не гледам како може да доведе до победа.

Не значи дека ова било „мастер план“ од почеток, едноставно гледаат дека работите се поволни за нив.
Ne, velam ako neznaes ili nemozes podobro ili pobrzo , togas ke pravis vaka, ke zaglavuvas za sekoe ebano naseleno mesto so meseci i meseci :toe: .
Vo megjuvreme mu davas vreme na neprijatelot da se konsolidira, da napravi drugi linii na odbrana, da se ukopa, da dobie posovremeno oruzje i oprema, da se doobuci i doopremi, da sprema kontraofanzivi kako tie predhodno itn itn itn.
Istoto ke te prasam i tebe. Sto ke se slucese ako Germanija zaglavese vo Francija uste na pocetokot na WWII ?

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.552
Поени од реакции
24.896
Тие што ги наброја, имаат памет, ама работат под директиви на сегашната империја, а не дека не ја знаат моќта на Руската армија. Од помодерните оружја и технологија пак ќе има САД за користење, додека Русија со фрлање нуклеарка кај послабите може и негативно да се протолкува кај останатите во светот, па и другите да и се нафрлат.
Значи никаква корист за Русите од било каков аспект ако користат нуклеарки против ненуклеарна држава.

Не постои конфликт во кој империјата нема да е победник, затоа е и империја, сите империи прво внатрешно се распаѓаат, слабеат, па после другите гледаат да земат што може и што има за земање.
ostatokot na svetot edvaj ceka nekoj malku da ja potrese evropa. ne si pravi filmovi deka ke i se nafrlat lol, ke izigravaat zagrizeni mesec dva i tolku ke bide toa.

imperijata bese isfrlena i od vietnam i od afganistan. anglicanite od usa i red drugi mesta a site srugi kolonizatori od evropa manje vise od site nivni kolonii. i te kako moze i gubele.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Mnogu licno si go sfakjate seto ova okolu ruskite voeni ajde ke recam uspesi.
Nikoj ne ocekuvase Ukraina voeno da padni za nekolku dena, politicki mozda da ali voeno sigurno ne, toa bea prikazni za mali deca. I vojskata da im bese vo celosen raspad i da ne pruzase nikakov otpor pak ke im trebase povekje od nekolku dena, mnogu povekje. No da zaglavuvas za sekoe selce i gradce so meseci i meseci isto nikoj ne ocekuvase, uste pomalce da go racunas toa kako nekoja taktika, kao presmetano e nadvor od umot. Ne se toa moi zelbi ili tvoi, ednostavno e nadvor od umot i nadvor od sekoja voena logika. Prodolzuvanjeto na voenite dejstvija za nikoj ne e dobro, posebno za Rusite, okolu toa da si nacisto, bez razlika dali trosele 5 ili 50000 granati na den. Se toa kosta pari, a da si bideme realni daleku e ekonomskata mokj na Rusija nasproti zapadot. Ako planiraat vojna do iscrpuvanje so zapadot , ednas vekje izgubija.
Ништо лично не сваќам, ниту пак сум навреден или слично, само анализирам.

Владе тоа е муабетот, ние размислуваме од економски аспект за оваа војна, одма имаме математики, една граната кошта волку и така натаму. Ајде тогаш кажи ми каква и беше математиката на САД да војува 21 година во Авганистан и на крај да му остави милијарди оружје на Авганистанците, за кои неможеш да кажеш дека не знаеле дека ќе ги изгубат за една недела.

Se povlekoja oti ke gi pregazeja, ne e toa nekoja visa matematika. Sekoj normalen bi se povlekol koga znaes deka ke bides zaobikolen i odsecen i poziciite se neodbranlivi, toest ti sleduva totalen kolaps. Prasanjeto koe mozebi treba da se postavi e zosto doslo do toa i Ukraincite da povratat tolkavi tetitorii i gradovi bez vozdusna i artileriska nadmokj, a ovie nemozat edno gratce so meseci da go pominat. Nekogas i ne e samo do oruzjeto , ima nesto i vo sposobnosta na voeniot vrv.
Вака, има една проста математика во секоја војна. Многу е полесно да се браниш одколку да напаѓаш. Поготово ако позади тебе стои јака артилерија, ПВО и сл. Така да приказните ќе ги прегазија, ако овие решиле да го бранат тоа што го завземале, се приказни пак ќе кажам, за мали деца. Кога они тргнале во офанзива на толкава територија со само 160К, наспроти во најмала рака 400К војници. Самиот тој факт може да каже само една работа, тие не тргнале да освојуваат, тргнале да маневрираат и да ја носат војната онаму каде што нив им одговара. Имај во предвид дека сеуште не ги ни имаат деплојувано целосно тие 300К што ги регрутираа. А да кажеш појма немале и затоа тргнале со 160К е смешно. Пошто ќе ти кажам примери, за во војната во Грузија Русија користи 70К војници наспроти нивните 20К, во втората Чеченска војна, Русија користи 80 војници наспроти нивните 15К. Е сега одеднаш им текнало да користат во напад 1:3 - 1:4 па можеби и 1:5 војници за иста тактика, 160К наспроти може 800К во прва фаза на регрутација. Тоа некако ми е смешно да се тврди.

Или можеби си мислеле дека Украинците ќе се предадат? Ова ко да идеш на лов без пушка и да си мислиш сами ќе си дојдат веприте на колење. После 8 години непрестана војна во Донбас, после толку укопување, бомбрадирање на цивили, анти-руски наратив, буквално малтретирање на Руси на секој чекор, некој таму во Русија си помислил, ајде ќе влеземе со 160К во Украина и овие ќе се предадат, мислиш Ало Ало гледаме. Едноставно нема теорија да планирале да ја прегазат Украина со 160К војници. Тоа бил гамбитот, токму тој мајндсет што ти го имаш тука, дека Русија губи и е неспособна.

Ти реков, во прашање се преиспитување на можностите. Русите си прерачунале дека Украинците се спремни да гинат, прерачувале дека западот е спремен да им дава оружје и го утилизирале тоа нивно знаење во начинот на којшто ја војуваат оваа војна, а да биде најисплатлива за нив. Пошто војната што ја води Русија, за разлика од како на тоа гледа западот во случајов, не е бизнис прилика. Туку буквално војна во која треба да се зајакнат позициите на Руската држава. Замисли да собереа 2-3 милиони војска, и да отидеа на јуриш во Украина, како што сугерираш и да се соочеја со НАТО логистика и техника, како што впрочем се соочуваат и да изгубија едно 1 милион војска. За разлика од тоа они решиле да идат полека, со 160К војска да маневрираат лево десно, да не влегуваат ептен во макази, туку само да удираат со артилерија, на сигурно.

Викаш ги кошта тоа, да ги кошта, ама очигледно другата страна ги кошта уште повеќе. Па така кој ќе го истрпи трошокот, тој ќе победи.

Eve ti nesto za razmisluvanje. Sto ke se slucese ako Germanija zaglavese vo Francija na pocetokot na WWII?
Нацистичка Германија и Италија користат околу 7 милиони војници да ја освојат Франција, што е во најмала рака 1:1. Ако си прател втора светска војна, ќе видиш дека покрај надмоќната технологија, Германија победувала со помош на маневрирањето, можноста брзо да се префрли од едно на друго место, да го бира местото за битките. Ако на пример, нападнале на мажино линијата, ќе ги дочекале и ја утнале работата. Тогаш џабе ќе им била цела таа техничка надмоќ

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
1. Mnogu licno si go sfakjate seto ova okolu ruskite voeni ajde ke recam uspesi...
Јас се надевам Влатчето дека еден ден Господ ќе ти даде да имаш деца и фамилија да гледаш, и на школо коа ќе ги пратиш Влатчето, ќе бидеш ли ОК со вакви сцени во нивното школо:

Screenshot 2023-01-09 at 10.11.59 AM.png

И тоа како лично ќе биде сфаќан украинскиот конфликт,зашто само на површината е околу Украина како закана за безбедноста на Русија.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Russian forces began to advance on the Lyman direction.
Fn8lbC8WYAAy9og.png

Еве мапа и од Рибар иако ги избегнувам кога станува збор за нивните мапи бидејќи знаат да ги преувеличат промените.

Последно уредено:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.099
Поени од реакции
9.528
Значи не можеш да најдеш примери за тоа што го зборуваш.
Игнорираш објаснувања за основно функционирање на сите системи за одбрана од воздух.
Знаеш дека е така, но е класифицирано.

Кај да е ќе испадни дека Русите се борат против вонземјани.
Не е некоја научна фантастика како функционираат у поглед на принципи на работа. Ова што ти го зборам е нешто што морале да го направат и сигурно го направиле, иначе до сега сол ќе им беа радарските системи на украинците. Едноставно русите ги знаат сите слабости, ги користеле десетици години у минатото.
Once you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.217
Поени од реакции
84.129
Нацистичка Германија и Италија користат околу 7 милиони војници да ја освојат Франција, што е во најмала рака 1:1.
Многу е тоа.
7 милиони вкупно, на двете страни
по 3 и пол, отприлика, на секоја страна

Kajgana Shop

На врв Bottom