Политиките на Бугарија кон Македонија

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
Не ги вреѓајте ке ве пријават у влада и ќе прават протести пред македонска амбасада дека имало нетрпеливост спрема нивната нација.
Нека. Ја неам намера да веднам глава пред фашисти, како моите предци пред мене.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
189
Поени од реакции
151
jas mislam deka bugarite sakaat po sekoja cena da bidat makedonci i rado bi si smenile imeto (se sramat od nivnoto potekloto), ama sram im e da priznaat pa aj ke ve ucenuvame

a ova semejna istorija... vo toj period pred da se zatvori granicata, koga bila otvorena mojata pra baba i sestra i i brat i rodeni se tuka cisti makedonci, no sestra i braat i rabotele vo blagoevgrad kako i mnogu drugi (blisku ni e tuka sekoj den patuvale),otkako zatvorile granicata sestra i brat bile zateceni tamu i ne gi pustile nazad. sestra i se omazila za bugarin (pusta ljubov) a brat i so makedonka.. ova od vremeto na jugoslavija koe jas ne go pamtam togasnite bugarski vlasti sestra i deka za bugar mazena ja pustale da doaga ednas godisno, no brat i zena mu i decata nikogas ne im dale da pominat granica, naprotiv cesto bile maltretirani od policija duri i vo zatvor lezele zatoa sto velele deka se makedonci, tamu i umrele bezdaim dadat nitu ednas da se vratat ..i sega demokratija tie ke mi prodavaat? more mars gonete se!
i sega mene nekoj si tamu bugar da mi rece bugarka sum? moze samo da sonuvate bugarista nizaedni! ete ne ve sakam, ja sum si makedonka , mi mozte nesto?

Член од
30 октомври 2022
Мислења
753
Поени од реакции
1.993
Многу наеивен,да не речам глуп народ сме.Дур се замараме дали ќе дојделе бугарите на гробот на Гоце и дали националистон Џамбаски не признавал ко нација,Таравари влегува во влада.Значи повеќе министри албанци,повеќе директорски места повеќе рамковни вработувања.од една страна ги имаме СДШ кој ради желбата за власт државата ја дадоа на тотална распродажба,од друга страна наивниот народ кој е замаен со случуваата со бугариве.Албанците многу вешто тоа го користат,кога ќе се освестиме касно ќе е.

Последно уредено:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
Лорер: Бугарски државјанин е еден од напаѓачите а не натепаниот

блгаринот ИЗБЕГА во Блгарија и дури и да го бара МВР нема да го испорачат
Абе јас знаев. Знаев чим се спомна дрога и чим се појавиа снимки од овој тепаниов на 27ми април. Знаев дека е некоја завера во прашање. Знаев и кога ја смени изјавата 100 пати. Знаев и бидејќи охрид е најголемо дувло на татари по струмичко

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.714
Поени од реакции
9.309
Инаку, во Белград, Србија, во 2016 година улицата Гоце Делчев беше преименувана по „Маршал Фјодор Толбухин“, бидејќи Гоце Делчев беше „голем бугарски националист“, „водеше пробугарска и антисрпска организација“ и беше „ долга рака на Бугарија“. Точка на спор.

Изпратено от мојат RMX3241 с помоштта на Tapatalk
Остави го Белград. Најди ја улицата „Гоце Делчев“ во неговиот роден град Кукуш.

Член од
22 јули 2021
Мислења
241
Поени од реакции
132
jas mislam deka bugarite sakaat po sekoja cena da bidat makedonci i rado bi si smenile imeto (se sramat od nivnoto potekloto), ama sram im e da priznaat pa aj ke ve ucenuvame
дечко, девојко, шо и да си, во последниве 30 години, македонците сакаат да станат бугари, ако до пред 30 години, дедо ти го истурал во муцките на некоја бугарка за две червени, сега некој бугарин го истура на ќерка ти во муцките за пасош. престани да си правиш филмови и приказни за потекло, демек потеклото на македонците е подобро отколку на бугарите. уште ли вакви како тебе постојат во овој проклет свет. :tapp:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.336
Поени од реакции
6.018
Инаку, во Белград, Србија, во 2016 година улицата Гоце Делчев беше преименувана по „Маршал Фјодор Толбухин“, бидејќи Гоце Делчев беше „голем бугарски националист“, „водеше пробугарска и антисрпска организација“ и беше „ долга рака на Бугарија“. Точка на спор.

Што да се очекува од глуп Бугарин. Лага и манипулација.

Името НЕ Е променето, лажеш козољубецу...Лажеш,сушиш, што е и нормално за тебе...

Член од
16 ноември 2020
Мислења
882
Поени од реакции
2.069

Дури ни твоjот коментар не е твоj, туку е copy/paste (google translate) од еден бугарски саjт:

Poslednata recenica od publikacijata.

Еее, племе едно...

Инаку каде прочита дека бил бугарин?

Učesnici ovog zamešteljstva bili su Goce Delčev, makedonski revolucionar, i Maršal Tolbuhin, prekaljeni vojnik, heroj SSSR i Jugoslavije i još mnogo toga.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.714
Поени од реакции
9.309
Дури ни твоjот коментар не е твоj, туку е copy/paste (google translate) од еден бугарски саjт:

Poslednata recenica od publikacijata.

Еее, племе едно...

Инаку каде прочита дека бил бугарин?

Učesnici ovog zamešteljstva bili su Goce Delčev, makedonski revolucionar, i Maršal Tolbuhin, prekaljeni vojnik, heroj SSSR i Jugoslavije i još mnogo toga.
Велат:

1675182479946.png

Oва е типичен пример на булгаристанска пропаганда.

Ако
- негираат дека се Монголци
- одрекуваат дека се Турци или Хуни
- велат дека не се Казански Татари, Мишари или Чуваши,

тогаш, како може да бидат Бугари?

Според нивната изопачена логика, Гоце Делчев кој е роден на територијата на Македонија и чии предци воглавно биле тукашни или од блиската околина, не може да биде Македонец,

туку уште тврдат со сета своја налудничавост, дека е Бугарин дојден од териториите на Татарстан, Казахстан или Монголија.

И според булгаристанската пропаганда, каде треба да се бара вистината за своите предци?

Дали тука каде што живееш, на Балканот, меѓу твојот и околните народи, или да ги бараш како некоја недоветна шушумига и глуво куче во евроазиските степи меѓу туркијците, во тундрите кај Ненеците, во шумите кај финските народи, во централноазиските пустини, на бреговите на Чудско езеро, Волга и Енисеј, или на Памирската Висорамнина?

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.698
Поени од реакции
3.979
Што да се очекува од глуп Бугарин. Лага и манипулација.

Името НЕ Е променето, лажеш козољубецу...Лажеш,сушиш, што е и нормално за тебе...
Koj лаже и манипулира бе ,дудук?
Размисли добро дали тој или ти и ова другото недоразумение под тебе ,кое започнува со,, F ,,и завршува на ,,EE,,.
Па и мапа си дал. :pos:
Каде на мапата видиш улица Гоце Делчев? Ако имаш проблеми со зрението да ти пратим очила,а ..
И слепите ќе видат - едната улица е Булевар маршалаТолбухина а другата -Булевар Михаила Пупина.
GD.jpg

GD1.jpg

ИМЕНА УЛИЦА У БЕОГРАДУ: Гоце Делчева биће булевар маршала Толбухина.....
https://www.novosti.rs/вести/београд.491.html:604452-IMENA-ULICA-U-BEOGRADU-Goce-Delceva-bice-bulevar-marsala-Tolbuhina-Pohorska-ce-biti-Ulica-general-Zdanova

А ова е за оние другиот, кои користи Google Translate - директно од матицата.
Сигурен сум дека разбира без преведувач:D
Гоце Делчев – херој или антисрпски идеолог
Иницијатива да новобеоградска Улица Гоце Делчева после 53 године буде преименована у Улицу маршала Толбухина покренула је питања о историјској улози Делчева и идејама које је заступао.....

Изјава београдског челника отворила је низ питања – ко је заправо Гоце Делчев – народни херој Македоније или Бугарске? Је л’ он заиста био антисрпски идеолог?....

Док Национални савет македонске националне мањине најоштрије осуђује овакав начин квалификовања лика и дела Гоце Делчева, историчари се, како истичу, само „држе” чињеница....

Реално, заслуге Делчева и за македонски народ су минималне. Македонци су око свега тога направили најобичнији мит који се формирао позних четрдесетих година прошлог века када је Делчев постао симбол македонске националне борбе. Па и Лазар Колишевски, један од водећих македонски комуниста, одмах после рата изјавио је да је Делчев био Бугарин који нема никаквих посебних заслуга за борбу македонског народа – истиче др Животић......

Организација коју је револуционар предводио, додаје др Животић, залагала се за сасвим другачије циљеве од идеје о слободној Македонији.

– То је била револуционарна организација која је, пре свега, водила пробугарску политику и самим тим третирала Македонију као интегрални део бугарског националног простора. Заиста се не може говорити да је таква политика била у функцији српско-македонског пријатељства.
https://www.politika.rs/scc/clanak/354928/Goce-Delcev-heroj-ili-antisrpski-ideolog
И двајцата сте такви елементарни клишеа, чак ми е досадно да ве побивам и демантирам.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.603
Поени од реакции
8.420
Размисли добро дали тој или ти и ова другото недоразумение под тебе ,кое започнува со,, F ,,и завршува на ,,EE,,.
Па и мапа си дал. :pos:
Каде на мапата видиш улица Гоце Делчев? Ако имаш проблеми со зрението да ти пратим очила,а ..
И слепите ќе видат - едната улица е Булевар маршалаТолбухина а другата -Булевар Михаила Пупина.
Прегледај го приврзокот 365062

Прегледај го приврзокот 365063

ИМЕНА УЛИЦА У БЕОГРАДУ: Гоце Делчева биће булевар маршала Толбухина.....
https://www.novosti.rs/вести/београд.491.html:604452-IMENA-ULICA-U-BEOGRADU-Goce-Delceva-bice-bulevar-marsala-Tolbuhina-Pohorska-ce-biti-Ulica-general-Zdanova

А ова е за оние другиот, кои користи Google Translate - директно од матицата.
Сигурен сум дека разбира без преведувач:D
Гоце Делчев – херој или антисрпски идеолог
Иницијатива да новобеоградска Улица Гоце Делчева после 53 године буде преименована у Улицу маршала Толбухина покренула је питања о историјској улози Делчева и идејама које је заступао.....

Изјава београдског челника отворила је низ питања – ко је заправо Гоце Делчев – народни херој Македоније или Бугарске? Је л’ он заиста био антисрпски идеолог?....

Док Национални савет македонске националне мањине најоштрије осуђује овакав начин квалификовања лика и дела Гоце Делчева, историчари се, како истичу, само „држе” чињеница....

Реално, заслуге Делчева и за македонски народ су минималне. Македонци су око свега тога направили најобичнији мит који се формирао позних четрдесетих година прошлог века када је Делчев постао симбол македонске националне борбе. Па и Лазар Колишевски, један од водећих македонски комуниста, одмах после рата изјавио је да је Делчев био Бугарин који нема никаквих посебних заслуга за борбу македонског народа – истиче др Животић......

Организација коју је револуционар предводио, додаје др Животић, залагала се за сасвим другачије циљеве од идеје о слободној Македонији.

– То је била револуционарна организација која је, пре свега, водила пробугарску политику и самим тим третирала Македонију као интегрални део бугарског националног простора. Заиста се не може говорити да је таква политика била у функцији српско-македонског пријатељства.
https://www.politika.rs/scc/clanak/354928/Goce-Delcev-heroj-ili-antisrpski-ideolog
И двајцата сте такви елементарни клишеа, чак ми е досадно да ве побивам и демантирам.
Abe shto ima ti da ni preseruvash ovde be koltuk eden.
Delcev bil drugar so Pradedo mi odlikuvan Ilindenec ( Ima i Wiki strana za nego) i znam od prva raka shto kazhuval i za shto se borel.
Ti najde nekoj Vesnici napishani vo interes na toj shto gi pishuval da linkuvash ovde i da mi objasnuvash kolku se relevantni.

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.336
Поени од реакции
6.018
Море бугарски подопашнику,чмаролижачу и изроду, оди описмени се и научи се да пишуваш пред некому да му пишиш дудук, оти едини дудук тука сте ти и твоите макроа на темава. Ајде нив ги сфаќам, монголи се, туку ти што си ванаби монгол??

Тоа што два историчари српски издејствувале промена на улица во Белград, не го менува фактот за бугарските сподоби и нивните злосторства сега и за време на ВСВ. Не го менува фактот дека се мазохисти и величаат луѓе кои убивале Бугари, како Јане Сандански на пример, кои тие го убија а сега го слават како нивни.

Kajgana Shop

На врв Bottom