Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    733
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.447
Поени од реакции
17.881
значи сега оти го тепаа бугаров во Охрид, Бугарија утре ќе не нападне, ние задутре ќе капитулираме и на драго срце ќе им ги дадеме Осогово, Тиквеш и Струмичко-Радовишка котлина, за нели да не ја правиме големата а и незамисливо е за Бугарија да ја изгуби таквата војна?
Автоматски споено мислење:

по таа логика и Индија е наша, Ацката партали направи таму

Факт е дека од осамостојувањето на Украина, Руската Федерација ја призна независноста на Украина, суверенитетот и интегритетот на Украина - вклучувајќи го и Крим во неа. Крим тогаш не беше ни прашање, според цел свет си беше украински.

Еве според тебе хипотетички, Утре Србија го признава Косово. По триесет години Србија прави специјална операција во Косово оти Косово уствари секогаш било српско. Во ред ли е тоа според тебе?
Site analogii na situacijava vo Ukraina so Kosovo ili nekoja druga slicna analogija na banana drzava kako Srbija od edna so Rusija od druga strana se nesoodvetni. Tuka e problemot, sto vie, i Zapadot, sakate da gledate na Rusija kako na obicna drzava, i tuka imaat problem Rusite, koi sakaat da bidat percepirani kako faktor koj se prasuva i koj ke ucestvuva vo podelba na sferite na vlijanie. Pravoto ne se prasuva tuku samo zakonot na silata - za golemite, za boranijata sitna vazi pravoto, ama pak e selektivno. E sega, do pred godina dena svetot ne bese idealno mesto vo Univerzumot, ama bese daleku pobezbeden i nikoj ne spomnuvase nekakva si nuklearna vojna, MAD i slicni apokalipsi. Mozese i Rusija niz godinive da ja snadbi Severna Koreja so raketna tehnologija, ili Iran so visoka nuklearna tehnologija, mozea i taka rabotite da trgnat po gavolite, ama sepak mislam deka bea daleku porazumni vo odnos na Zapadot, potocno USA, zasto edinstveno oni se prasuvaat za nesto. E sega sme de fakto vo eden vid na uvertira na svetska vojna radi takvi arogantni potcenuvanja kon Rusija od strana na Zapadot koj sakase da e alfa i omega.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Со ова војна се докажа дека Русија освен со нуклеарки нема со што друго да се пофали. Ова е голем пораз за Русија и руската економија.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.447
Поени од реакции
17.881
Со ова војна се докажа дека Русија освен со нуклеарки нема со што друго да се пофали. Ова е голем пораз за Русија и руската економија.
Dobro dosao, dobro se vratio.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.195
Поени од реакции
22.789
Моето мислење е дека на почетокот Американците несомнено успешно ја менаџираа војната но сега верувам дека ситуацијата е вон нивна контрола. Они се надеваа дека ќе дојде до промена на власта и дестабилизација во Русија дали преку шарена револуција или преку пуч како и економска катастрофа и со тоа релативно кратка војна, но Русија на економски план мислам дека никој не негира дека одиграа перфектно, сите се изненадени вклучувајќи ги и самите нив колку добро менаџираат, барем за сега. Како што Русите мислеа ќе ја "срушат вратата" и ќе падне Украина воено, така Западот мислеше дека ќе ја срушат вратата и ќе падне Русија економски.

Поради бомбастичната пропаганда на Западот 24/7 и санкциите без преседан на почетокот од војната, тие се фатија на орото и мора да го играат до крај, затоа и ќе даваат и милијарди долари и Абрамси и ХИМАРСи и Ф-16 и ќе ги молат факинг Куба и Венецуела да им дадат оружје/нафта. Но на крајот Русија може да ескалира дополнително, може да одлучи дека НАТО е дел од конфликотот; во ПСВ САД ги финансираше и поддржуваше со муниција и оружје Франција и ОК впрочем што сега прави со Украина. Тогаш им пукна филмот на Германците, рекоа доста е и рокнаа американски брод кој носеше муниција до ОК.

Да не им пукне филмот на Русите па да рокнат НАТО база во Полска или Германија... Да не беа толку самоуверени дека ќе ја клекнат Русија на колена тогаш немаше да се заангажираат со Украина како што се ангажираа и војната ќе беше уште една приказна за тоа како лошата Русија прави лоши работи, сега Русија е полоша од Наци Германија, силува бебиња, прави геноцид и благородниот Запад мора да ги запре по секоја цена а таа цена цел свет непотребно ја плаќа директно или индиректно. Али ги разбирам и нив, шанса макар и минимална, да го нокаутираш твојот ривал еднаш засекогаш тешко се пропушта.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
Тргаш од претпоставка дека ако Русија биде избркана на клоци од Украина, значи тотален крах, Путин ќе има кредибилитет да удри нуклеарки. Обично после такви неуспешни походи летаат глави.

Како и да е не верувам дека западот ќе преземе таков ризик. Они со своите оружја и интел може да го балансираат конфликтот. На крај ќе се преговара и работата е кој ќе има поголем левериџ. А до таму веројатно сме кратки за едно пола милион мртви на двете страни.
Не ми се верува што читам. Значи ако Русија победи тоа ќе биде не затоа што победиле туку затоа што западниве им дозволиле да победаат, да не летаат нуклеарки... Сега тука природно би требало да се прашаш ШО ФАЛУС воопшто почињале војна со Русија (и зошто толку се задолжуваат и се оштетуваат самите себе), ако мора да ги остават да победат. Ама еј, сепак да не претеруваме во очекувањата за логично размислување.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
https://fb.watch/ik8swudlzE/

Чекај,допрва ќе ја покажат сета мизерија што ја имаат.

Сега е држава, дел од Руска Федерација. Руска војска го владее тоа место три века и ќе владее додека постои човештвото. Тоа е дел од одбрамбениот штит на Русија, ако падне Крим рачунај дека пепел ќе биде планетава.
Зашто копаат ровови на Крим? Да не го бараат првиот пра русин што живеел таму?

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Значи кога некој ќе ти одговори во твој стил те вреѓа?
А на сите кои ти нудат аргументи што им одговараш еве вака со прашања?
На крај, кога ќе ти понудат уште повеќе аргументи, почнуваш да вреѓаш.

Чекај, чекај... од каде ми е тоа познато?
АХА!
И во 2016 ова беше практиката... на аргументи се одговара со прашања, на прашањата со навреди... класика шаренолика куртонска реторика.

Пошто и сам кажа дека 2001 не си служел, а оттаму до ден денешен твојот придонес за државата (која ти плаќала сметки и ти ранела фамилија) е скоро нула, после никаков морален кредибилитет за родољубие не ме чуди воопшто како со толкава леснотија осудуваш по темите секој што гледа различно од тебе.
Русија имаше секакво право да влези во територии каде нејзиното население беше угнетувано од 2014 па наваму - штета што беше принудена на тоа и што добре и дојде на некој начин па гине народ и сето ова е платено со многу крв.

Да не заборавам... ако те вреѓа мојот коментар од погоре, гајле ми е.
Секогаш имаш опција да бидеш пичка и да пријавиш мислење кај модератор.
Почнуваш со три реченици каде ме обвинуваш дека вреѓам после факти.

Па следат 10 реченици со вреѓање, патетика

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.049
Поени од реакции
11.344
Почнуваш со три реченици каде ме обвинуваш дека вреѓам после факти.

Па следат 10 реченици со вреѓање, патетика
Да да да, само факти, аргументи и неоспориви докази се изначитавме од тебе на темава.
Само кога ќе ти возврати некој со прашање или со клоцање во твој стил, многу квичиш потоа.

Трај си.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028

Да да да, само факти, аргументи и неоспориви докази се изначитавме од тебе на темава.
Само кога ќе ти возврати некој со прашање или со клоцање во твој стил, многу квичиш потоа.

Трај си.
Во моментот кога ќе го соочиш со фактите, и во следниот пост нема да го оставиш да дефлектира/релативизира/спинува, ќе почне да те патронизира со „дете“ или да те навредува. За жал ова го утврдивме и потврдивме многу многу патив со него.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.499
Поени од реакции
27.318
Во овие односи нема попаметниот попушта или дека на некој ќе му дојде преку кур. Се е тоа рационално проценето и одлучено врз основ на реална ситуација и чисти факти. Грешката на Русија е лошото планирање и разузнавање со што влегоа во конфликт на продолжена војна. Американците засега успешно балансираат колку и до каде може да оди притисокот кон Русија без поголема ескалација. Пак тоа се базира на факти и процени од стручни лица дополнети со разузнавачки информации. Нема тука нешто многу емоции.
Ова би ти било точно, во случај да на Русија и снемува оружје и муниција. Како што гледаме, западот е тој што крпи и се мачи да ја држи ситуацијата под контрола. Последно беше повлекување на последната голема залиха на 155мм топовски зрна од можеби едниственото геостратешко место кое е во најмала рака со еднаква важност со Украина за западот (читај САД). И пак се Украинците тие што кубурат. Од друга страна, Русија троши артилерија мислиш на норма се и ич мува не ги лази. И освен тенеке, никој во светот не е на мисла дека им снемува муниција.

Не постои никаков баланс на силите. Украина е на апарати.

Последно уредено:
Член од
25 декември 2019
Мислења
1.866
Поени од реакции
2.845
Ова би ти било точно, во случај да на Русија и снемува оружје и муниција. Како што гледаме, западот е тој што крпи и се мачи да ја држи ситуацијата под контрола. Последно беше повлекување на последната голема залиха на 155мм топовски зрна од можеби едниственото геостратешко место кое е во најмала рака со еднаква важност од Украина за западот (читај САД). И пак се Украинците тие што кубурат. Од друга страна, Русија троши артилерија мислиш на норма се и ич мува не ги лази. И освен тенеке, никој во светот не е на мисла дека им снемува муниција.
Ајде можеби Куба ќе се смилува и ќе фрли нешто. :D

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.385
Поени од реакции
6.545
А зошто не е исто, гине народ таму или далеку е па не се рачуна?

Ајде поблиску, 2001 истураа на Шара контињери, кое ти е мислењето за тоа?
Не се срами, кажи слободно, иако од твоите другарчиња од преку барата беше оружјето, Вашингтон - Шипковица, виа Бондстил.
Па исто е ама за вас не е исто. Ниеднаш не сум прочитал мислење дека Садам или Слобо морале одма да капитулираат пошто појак ги напаѓал. Така да, не се прај на триипол признај си, ги мрзиш американците и против нив сите имаат право да се борат, ги сакаш русите и против нив никој нема право да се бори.

За војната со шипусите, оружјето што им го најдоа беше мејд ин СССР, и генерално шверцано носено од ограбените касарни од Албанија. Ќе си прашаш зашто на Циле у коалиција со Љубчо бугарче вмровско му текна со Тајван да ги тргне плавите шлемови од граница. Ќе си прашаш вмровчето сестра Љубе колку пати ги шитна нашите позиции. После ќе прашаш зашто никој нејќеше да преземе одговорност по цена на жртви и да влезе улица по улица да го чисти Арачиново со даден амин од западот па мислеа со гранатирање ќе ја решат работата. За после да ги прашаш вмровците Грујо и Сашо како 10 години маме ебаа со Алија на се и сешто. И како цреша на шлаг го признаа Косово.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Ниеднаш не сум прочитал мислење дека Садам или Слобо морале одма да капитулираат пошто појак ги напаѓал.
Имало и такви мислења.
Туку кај беше Русија да реагира додека јенките бомбардираа низ светов?
Зашто сега други држави фаќаат страна на Русија, ко Србија на пример, кога Русите ги оставија, за Македониа и да не збориме.

Kajgana Shop

На врв Bottom