Најнови трендови на интернетот

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
Јасно де, ама ќе се појави потреба за други способности кај луѓето, ти дадов пример со земјоделието. Плус умствените професии не можеш целосно да ги замениш, бидејќи АИ е како папагал и повторува од информациите кои ги има собрано, пак е потребно човек да внесе нови информации.
За уништување јбг, тоа си е циклус и неизбежна последица од сите досегашни наши активности.
Секоја економска активност е предмет на оданочување. Работата на роботите ќе биде економска активност.

Така да ќе мора да се оданочи.

Сега тоа што цело време го вртиш муабетот на дали требаат и колкави треба да бидат даноците, тоа е сосема десетта работа.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.057
Поени од реакции
2.499
Za potvrda za rezidentnost od UJP tetkata na shalter bara da i se dostavi tekovna sostojba od Centralen Registar od taa tamu tetka na shalter. Ja gledam deka ovde prvo AI nas kje ne zameni site pa i vas samite sho go pishete a tetkite na shalter posledni.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Секоја економска активност е предмет на оданочување. Работата на роботите ќе биде економска активност.

Така да ќе мора да се оданочи.

Сега тоа што цело време го вртиш муабетот на дали требаат и колкави треба да бидат даноците, тоа е сосема десетта работа.
Секако се даночи, и сега давање на сервиси/продажба на апликации е предмет на оданочување.
Автоматски споено мислење:

Za potvrda za rezidentnost od UJP tetkata na shalter bara da i se dostavi tekovna sostojba od Centralen Registar od taa tamu tetka na shalter. Ja gledam deka ovde prvo AI nas kje ne zameni site pa i vas samite sho go pishete a tetkite na shalter posledni.
Тетките на шалтер се единствената константа, уште се нема родено таков маШ што ќе го разбере процесот и ќе изработи автоматизација :D

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Veke imam, si najdov resenie na problemot.
Ne kukam i kakam po Bill Gates za uindousot, za sopstvenost sho ne e moja.
Па не сум ни јас некој навијач на Њиндоњс и Гејц, ама како Линуксот паѓа на основни работи- паѓа како ништо друго, со носот надоле, ниеден ОС за општа употреба не паѓа така.
“Сопственост што не е твоја“: прашање бр. 1 е “работи или не“ алатката, ако си го почитуваш сопственото време нема да се занимаваш со Сталман и Линус и слични еготрипови.

Се роди љубов меѓу ботовите :tapp: види ги како си се сакаат и симпатишат:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.698
Поени од реакции
42.283
ако немаш Линукс, не си отишол доволно длабоко into the rabbit hole.

Ја имам линукс веќе пар години, едина работа е шо уште му верувам на гугл, па користам хром. Само дарлинг отишла чекор понапред па и брејв има инсталирано.

Последно уредено:
Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Ima be nekoj na forumov sto ne e vrven programer od svetski razmeri :cautious:.
Нема Владе, тука сите сме црн појас во програмирање и мрежни поставувања :) у три сабајле да нѐ разбудиш и да нѐ прашаш за декомпозиција на варијабилност кај проста линеарна регресија одма ќе ти објасниме- сите сме такви, вклучително и @BilboBaggins, и он е таков, у сред ноќ да го прашаш за линеарна регресија и нејзините детерминанти он одма ќе ти одговори отшто знае сѐ!:tapp:

Мислам дека ChatGPT е како кец на десетка за нас, со оглед дека успешно ги положил испитите за право.

Правосудството кај нас е идеално за замена со AI. Толку е корумпирано што нема друго.

Треба сите повисоки судски инстанци да се заменат со AI, апелациски, врховен и уставен суд. Додека основните судови сеуште треба да бидат водени од луѓе.
Ахаааа, само надевајте се. Ова е всушност оптимизам пројавен насекаде низ светот, конечното ослободување од кабалот на правниците. Владите низ светот ќе пуштаат искуствениот интелект да се примени до одредена мера, сѐ додека не стане закана за опстанокот на даночните обврзници и гласачкото тело. Што е закана за самата влада, некој тие луѓе ќе треба да ги бира и со некого да владеат и преку нечија невоља да се трипаат.
Имало некој типац у Канада требало да се појави на суд заради сообраќаен прекршок. Како бранител тој пријавил “адвокат“ вештачка интелигенција. При појавувањето на суд, преку СМС “адвокатот“ ќе му кажува што треба овој да му одговори на судијата. Ако е лично појавување во судница, мислам дека нема да му помине, не дозволуваат мобилни во судница. Ако е преку видео конференција тогаш можеби ќе му дозволат.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.154
Поени од реакции
30.279
“Сопственост што не е твоја“: прашање бр. 1 е “работи или не“ алатката, ако си го почитуваш сопственото време нема да се занимаваш со Сталман и Линус и слични еготрипови.
Togas koristi si windows, i ne se zali za kako te spiuniraat ako te spiunira Bil Gejc, koga te mrzi da procitas KORISNA informacija kako sto i te mrzi da citas za se drugo osven americki politicari.

ако немаш Линукс, не си отишол доволно длабоко into the rabbit hole.

Ја имам линукс веќе пар години, едина работа е шо уште му верувам на гугл, па користам хром. Само дарлинг отишла чекор понапред па и брејв има инсталирано.
Ete super, mozes na novoto retardirano drugarce da mu instaliras.

Последно уредено:
Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Togas koristi si windows, i ne se zali za kako te spiuniraat ako te spiunira Bil Gejc, koga te mrzi da procitas KORISNA informacija kako sto i te mrzi da citas za se drugo osven americki politicari.

Ete super, mozes na novoto retardirano drugarce da mu instaliras.
Само ретардуси што не си поштуваат своето време можат да штракаат вакви глупости. Додека ми требаше Линукс, користев Линукс. Беше грдо додека да го средиш да ти сработи нешто, основни работи. Не ми треба повеќе Линукс, чао Линукс. Сега му е редот на Њиндоњс и Ексел.
Изгубеното време никој не може да ти го врати. Али на вакви самопрогласени божици што мислат дека ќе живеат вечно не им се докажува ништо. Јас имам и подобра работа од ова да ти отварам очи, на Сталман ботот.

Z

zmej gorjanin

Гостин
libreoffice имаш out of the box, можеш да отвараш и конвертираш документи од и во ms office без да плаќаш или да се ебаваш со кракови и активациски броеви или што и да се правеше

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.698
Поени од реакции
42.283
Само ретардуси што не си поштуваат своето време можат да штракаат вакви глупости. Додека ми требаше Линукс, користев Линукс. Беше грдо додека да го средиш да ти сработи нешто, основни работи. Не ми треба повеќе Линукс, чао Линукс. Сега му е редот на Њиндоњс и Ексел.
Изгубеното време никој не може да ти го врати. Али на вакви самопрогласени божици што мислат дека ќе живеат вечно не им се докажува ништо. Јас имам и подобра работа од ова да ти отварам очи, на Сталман ботот.
брат, само прави OG користат Линукс. Ти и другите Били Бој ве шпиунира од јутра до сутра. Све знае за вас, што порки гледате, буквално све.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.086
Поени од реакции
1.586
Какви циркузанти има на темава, ова уживање е да се чита :pos: :pos:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.698
Поени од реакции
42.283
Какви циркузанти има на темава, ова уживање е да се чита :pos: :pos:
брат, каков програмер си ти ако не знаеш линукс да го работиш? сигурно си некој хтмл програмер.

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
libreoffice имаш out of the box, можеш да отвараш и конвертираш документи од и во ms office без да плаќаш или да се ебаваш со кракови и активациски броеви или што и да се правеше
Ти да си конвертираш у таа Ексел верзија од 1997-2006. Врати се да прајме муабет кога Либре Оф-физ ќе добие Power Query, Data Model, Power Pivot. Не знаеш што е тоа? Да си ги навреш тија кракови и активациски бројки у кајшо сонцето не го огреало аматеру, да зависеше некој саглам од вас аматерите и ваквите аматерски хоби совети ќе му пропаднеше сѐ. Во третата деценија од 21-от век ти сакаш народ да си крши глава со VLOOKUP(INDEX(MATCH)), ахахаха!
За аматери е супер Либре Офиз, ако успееш да поработиш со него 15 минути пред да крахира. PowerBI е исто така бесплатен, за твоја информација- ама не е од “правоверните“ нели, Либре Оффиз ти кажал Сталман и ти ќе го шиткаш на наивни тоа како соодветна замена за Ексел.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ти да си конвертираш у таа Ексел верзија од 1997-2006. Врати се да прајме муабет кога Либре Оф-физ ќе добие Power Query, Data Model, Power Pivot. Не знаеш што е тоа? Да си ги навреш тија кракови и активациски бројки у кајшо сонцето не го огреало аматеру, да зависеше некој саглам од вас аматерите и ваквите аматерски хоби совети ќе му пропаднеше сѐ. Во третата деценија од 21-от век ти сакаш народ да си крши глава со VLOOKUP(INDEX(MATCH)), ахахаха!
За аматери е супер Либре Офиз, ако успееш да поработиш со него 15 минути пред да крахира. PowerBI е исто така бесплатен, за твоја информација- ама не е од “правоверните“ нели, Либре Оффиз ти кажал Сталман и ти ќе го шиткаш на наивни тоа како соодветна замена за Ексел.
Аматери се ебаваат со ексел, научи SQL и стани pro, не знам што друго да ти кажам. :icon_lol:

Плус и не мораш либреофис, можеш и со google sheets да пробаш на клауд.

Kajgana Shop

На врв Bottom