Ti gi vidov predviduvanjata za UNI ushte vo septemvri i gi gledam sega i slednite predviduvanja. I ovoj pat sakam da te poslusham. Sakam da vlozham nekoi 4-5k vo Uni,pa sakam da te prasham vo koj del od godinata e najdobro da se kupat i koj period isplakjaat dividenda? Odnosno koj e krajniot rok za kupuvanje za da mozhesh da go ispolnish uslovot za dividenda od prethodnata godina? Od nekoe moe skromno poznavanje znam deka obichno pagja cenata na akcijata otkoga kje se isplati dividenda taka?
Главно за тајмингот за купување се работи за мислења и предвидување. Сепак за разлика од нашите предвидувања и очекувања тука на форумов кај UNI како предвидувач на резултатите се појавува Претседателот на УО со прогноза само 15 дена пред крајот на годината. Таа ја има датата, информациите и состојбата на кредитното портфолио.
Не гледам некоја причина да се чека до денот на поминувањето на исплата на дивиденда. Тоа може да биде крајно неизвесно. Само
@Prof. Josef усепа да направи добра зделка купувајќи на 3.150 после исплата на дивиденда. Сите други првите купувања после дивиденда ги направија на цена од 3.300 што испадна неисплатливо затоа што само ден претходно за 3.400 можеа да ја купат акцијата со 200 денари дивиденда.
Ако се оствари предвиувањето на Милка, тогаш ќе е многу касно купувањето после дивиденда.
Ако си ме читал во септември и до сега не си купил, тоа се изгубени некои 50%. Така да собериги сите информации што можеш, проценеси го инвестистинискиот хоризонт, која толеранција на ризик ја имаш и донеси одлука.
7 милиони за breakeven, 17 за 25% раст
Еден имот да внесат со вообичаен меџик со исправките + редовно работење и 17вче
p.s Ебачов прокнижи само во трет квартал 12 милиони, ничим изазван. Дип стејт инженеринг, на најјако
Сум видел и порано како ЕБачот во стил на Рамбо во последен момент ја спасува годината. Не би ме чудело да го видиме и сега тоа. Очекувам дека за 20 дена, пред крајот на јануари дека први ќе ги објават извештаите.