Македонска берза

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Комерцијална пред дивиденда ЕПС 1280 денари x 11 = 14.080 денари пер шер + дивиденда 600-650 денари :rolleyes:

#Побрзо КМБ до all-time high него сите од SP500, реално :)

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Комерцијална пред дивиденда ЕПС 1280 денари x 11 = 14.080 денари пер шер + дивиденда 600-650 денари :rolleyes:

45 проценти од вкупната добивка во 2021ва ја прокнижија во последниот квартал, така што високо е поставена границата за овој од 2022ра

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373

Имаме разлика во очекувања од некое 200 денари EPS по акција. Што би било еднакво на некои дополнителни 7.4 милиони евра остварени во последниот квартал. Ќе треба некоја магија да направи Директорот за ваков резултат. Некој бел зајак да извади од шеширот.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
45 проценти од вкупната добивка во 2021ва ја прокнижија во последниот квартал, така што високо е поставена границата за овој од 2022ра
7 милиони за breakeven, 17 за 25% раст :)
Еден имот да внесат со вообичаен меџик со исправките + редовно работење и 17вче :)

p.s Ебачов прокнижи само во трет квартал 12 милиони, ничим изазван. Дип стејт инженеринг, на најјако :)

Последно уредено:
Член од
6 септември 2021
Мислења
323
Поени од реакции
561
Јас барем не гледам можност во овој момент за нова емисија на ХВ. Веќе најавија дека ќе ја вратат таа првата од 5 милиони евра со 9% камата, и дека ќе издадат нова со 2,5 милиони со 5%-6% камата во зависност од пазарните услови. Со тоа би имале сосема доволен капитал и коефицент за адекватност и за раст и за исплата на дииденди.

Не знам зошто некој пак се буни на форумов, кога бар за оваа акција на овде на неколку пати во детали беа аргументирани причините за потенцијалниот раст.

На пример после овој пост од 15 септември до 31 декември имало раст од 43% за помалку од 3 месеци.

Веќе на оваа цена веќе се вреднувани добивката од 2021 година и одлуката за првата дивиденда.

Од утре ќе почне во цена да влегува влезот на акцијата во МБИ10, а со крајот на месецот и со новите објавени финансиски извештаи ќе влегува и новата остварена добивка во 2022 и новата дивиденда. Така да според мене акцијата има многу добра веројатност да порасне уште 70% до крајот на годината.

Оваа панично купување во последните две недели (УНИсмукалката) беше само поради нејзината неверојатна потценетост во однос на акциите од секторот и во однос на сите други акции.
Ti gi vidov predviduvanjata za UNI ushte vo septemvri i gi gledam sega i slednite predviduvanja. I ovoj pat sakam da te poslusham. Sakam da vlozham nekoi 4-5k vo Uni,pa sakam da te prasham vo koj del od godinata e najdobro da se kupat i koj period isplakjaat dividenda? Odnosno koj e krajniot rok za kupuvanje za da mozhesh da go ispolnish uslovot za dividenda od prethodnata godina? Od nekoe moe skromno poznavanje znam deka obichno pagja cenata na akcijata otkoga kje se isplati dividenda taka?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Фразата ,,Побрзо Уни до тука него КМБ до таму'' веќе не важи пошо и двете се во иста дирекција наспроти секторот :)

#Together we are stronger :sekcza::)

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Ti gi vidov predviduvanjata za UNI ushte vo septemvri i gi gledam sega i slednite predviduvanja. I ovoj pat sakam da te poslusham. Sakam da vlozham nekoi 4-5k vo Uni,pa sakam da te prasham vo koj del od godinata e najdobro da se kupat i koj period isplakjaat dividenda? Odnosno koj e krajniot rok za kupuvanje za da mozhesh da go ispolnish uslovot za dividenda od prethodnata godina? Od nekoe moe skromno poznavanje znam deka obichno pagja cenata na akcijata otkoga kje se isplati dividenda taka?
Главно за тајмингот за купување се работи за мислења и предвидување. Сепак за разлика од нашите предвидувања и очекувања тука на форумов кај UNI како предвидувач на резултатите се појавува Претседателот на УО со прогноза само 15 дена пред крајот на годината. Таа ја има датата, информациите и состојбата на кредитното портфолио.

Не гледам некоја причина да се чека до денот на поминувањето на исплата на дивиденда. Тоа може да биде крајно неизвесно. Само @Prof. Josef усепа да направи добра зделка купувајќи на 3.150 после исплата на дивиденда. Сите други првите купувања после дивиденда ги направија на цена од 3.300 што испадна неисплатливо затоа што само ден претходно за 3.400 можеа да ја купат акцијата со 200 денари дивиденда.

Ако се оствари предвиувањето на Милка, тогаш ќе е многу касно купувањето после дивиденда.

Ако си ме читал во септември и до сега не си купил, тоа се изгубени некои 50%. Така да собериги сите информации што можеш, проценеси го инвестистинискиот хоризонт, која толеранција на ризик ја имаш и донеси одлука.

7 милиони за breakeven, 17 за 25% раст :)
Еден имот да внесат со вообичаен меџик со исправките + редовно работење и 17вче :)

p.s Ебачов прокнижи само во трет квартал 12 милиони, ничим изазван. Дип стејт инженеринг, на најјако :)
Сум видел и порано како ЕБачот во стил на Рамбо во последен момент ја спасува годината. Не би ме чудело да го видиме и сега тоа. Очекувам дека за 20 дена, пред крајот на јануари дека први ќе ги објават извештаите.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Од Левел 1 технички аспект 30-week Simple moving average ми кажува дека воглавно МБИ10 е веќе влезено во нагорен тренд после консолидацијата или каков таков надолниот депре тренд шо гледавме изминатата година . Веројатно овие четири акции се наоѓаат во почетна фаза од stage 2 - Buying and Riding. Освен шо Тутунска е во полуконсолидациски период другите веќе се влезени.

Trading stage .jpg
ALK .png
KMB 30 week SMA.png
TNB .png
UNI d.png

Последно уредено:
Член од
20 декември 2021
Мислења
204
Поени од реакции
232
TNB tesko se oporavuva,solidni rezultati a isplata na niska dividenta,taa dividenta mislam deka bese i rezultat za najgolem pad vo 2022,koga e najpotrebno ne sproveduva ista dividentna politika kako nejzinata majka-sestra za da ima zadovolni akcioneri,nezadovolni akcioneri -poneaktuelna banka

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Мислам дека причината за зелениот бран е ситуацијата на пазарите за енергија и неочекувано евтините цени на гасот и електричната енергија во овој период.

Тоа секако влијае позитивно на целокупната економија и ќе има позитивен ефект на резултатите на компаниите како и на намалување на стапката на инфлација.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Мислам дека причината за зелениот бран е ситуацијата на пазарите за енергија и неочекувано евтините цени на гасот и електричната енергија во овој период.

Тоа секако влијае позитивно на целокупната економија и ќе има позитивен ефект на резултатите на компаниите како и на намалување на стапката на инфлација.
читај баба

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Се уште чекам @passats да ја постави огромната количина што ја има на продажба.
Не е ненормален во време кога ја штелуваш секојдневно цената. Ти ја проби на време фората :)

П.с после ПКБ и УНИ ако може понуда за буст на КМБ до 14.500
Фала:)

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Се уште чекам @passats да ја постави огромната количина што ја има на продажба.
uni ceni.png
Еве сега размислува дали да ги шитне тие 60 на овој што купува на 4.300

Не е ненормален во време кога ја штелуваш секојдневно цената. Ти ја проби на време фората :)

П.с после ПКБ и УНИ ако може понуда за буст на КМБ до 14.500
Фала:)
Штелувамеее!!! :jeeee:

Kajgana Shop

На врв Bottom