Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Се е тоа супер, ама ја промашуваш поентата на прашањето на Агда. Во средината каде што сум јас ( а и Агда ), голем дел од работите кои ги наброја тука ( а и секаде низ западна Европа ) би се сметале за child molessment. Пример тука мислам дека е незамисливо да оставиш дете само дома под 12 години, не па две деца сами да се чуваат. И јас сум седела сама дома на помала возраст ама тоа беше друга средина.
Второ, како ќе го учиш на правилни вредности според тебе кога тоа дете на школо ќе учи други работи? Неминовен е моментот на судир на тие мислења на школо и твоето пеење како родител кај директорот.
Не е така едноставно за воспитување на дете надвор од МК, најмногу поради тоа што не можеш да ги примениш истите техники на воспитување како и дома. Средините се дијаметрално различни.
Абе за да се задоволи законот да не е само ќе се најде начин, тоа е полесниот дел, но ќе добива задачи.

Потсети се на мојот муабет за работата, се што правам е за да ја имам слободата кога сакам да излезам од работа и кога сакам да работам.

Второ, секој родител треба да биде највисок авторитет за детето, а секое друго мислење предмет на размислување и прифаќање со резерва.

Трето, јас каде што живеам не е реткост home schooling, ако видам дека системот го носи на погрешна страна јас ќе му бидам и учител, или јас ќе платам приватен што ќе му држи часови. А не да дозволам да го затупува некој со глупости, само затоа што системот е тромав да ја смени програмата и да избрка непотребни кадри, или затоа што политичката партија добива пари од некој психопат што решил да воспоставува нов поредок.

Најбитно е да му се обрне внимание на детето, и тоа е најголемиот промашај на новите родители. Ако ти не му обрниш внимание, ќе му обрне некој на улица и ќе биде муабетот "каде се загреши работата".

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.018
Поени од реакции
12.686
Има де, еве дури и тоа што е таму од 36 недели да не се промени мора да се воспостави ред за манипулациите што се прават (тоа што го спомнав погоре со „проблематична“, пријавување во фирми на невработени неколку месеци пред да се породат за да може да земаат породилно и тн.)

Јас каде што живеам е 18 недели, и е платена на минималната плата во државата. Ако не била вработена повеќе од 12 месеци, нема право ни на дополнителен неплатен одмор. Проблематична за да докажеш тука има да те пуштат на 5 комисии, и доктори ретко се нафаќаат да ти дадат пусулче дека не си бил добар за 1 ден отсуство од работа, а не пак да си ризикуваат лиценци за фејк проблематични бремености.

Финтата со Македончето е што сака да живее во среден систем, ама и да прави далавери за личен бенефит ;)
Морам да се надоврзам на ова мислење.
Балканските трудници се најразмазени трудници во светот. Точка. Никој не може да ме разубеди во спротивното.
Бременоста како состојба на Балканот се следи како медицински феномен, секој месец проследена со секаква низа испитувања и посети на доктор, се тоа покриено од државата. И пак не чини. Секој можен параметар се испитува и следи до најситен детал, пак ќе слушнеш некој се жали како немало реагенси. Како да има реагенси кога и младо и старо беспотребно испитува крвна слика секој месец. Секоја втора трудница се боцка со клексани беспотребно. Држава покрива дел од трошокот за тоа, е сеа проблем било зошо не покривала цел дел. Се нуди бесплатен статистички тест за аномалии на плодот. Е сега не требало да се нуди тој, требало да се нудат хромозмските тестови кои се со поголема точност ( и еден таков тест кошта 700 еур ). Јас не сфаќам како по другите земји трудниците поминуваат со по едно-две еха, крвна слика не се следи воопшто, доктор ако те прегледа во бременост значи дека сериозно нешто не е во ред, и пак имаат повисоки стапки на живородени деца од Балканот. Ама кај нас се е дадено на тацна и пак не чини. Породилно 9 месеци? Нема проблем, матичниот гинеколог ќе отвори уште една недела боловање, матичната докторка уште две недели од кај неа, се собрало уште еден месец.
Значи се цица системот максимално, и после оп, нема пари за нови болници, нема пари за нова опрема. Јас не знам кој е тој систем кој може да го издржи ова ненормално темпо.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Морам да се надоврзам на ова мислење.
Балканските трудници се најразмазени трудници во светот. Точка. Никој не може да ме разубеди во спротивното.
Бременоста како состојба на Балканот се следи како медицински феномен, секој месец проследена со секаква низа испитувања и посети на доктор, се тоа покриено од државата. И пак не чини. Секој можен параметар се испитува и следи до најситен детал, пак ќе слушнеш некој се жали како немало реагенси. Како да има реагенси кога и младо и старо беспотребно испитува крвна слика секој месец. Секоја втора трудница се боцка со клексани беспотребно. Држава покрива дел од трошокот за тоа, е сеа проблем било зошо не покривала цел дел. Се нуди бесплатен статистички тест за аномалии на плодот. Е сега не требало да се нуди тој, требало да се нудат хромозмските тестови кои се со поголема точност ( и еден таков тест кошта 700 еур ). Јас не сфаќам како по другите земји трудниците поминуваат со по едно-две еха, крвна слика не се следи воопшто, доктор ако те прегледа во бременост значи дека сериозно нешто не е во ред, и пак имаат повисоки стапки на живородени деца од Балканот. Ама кај нас се е дадено на тацна и пак не чини. Породилно 9 месеци? Нема проблем, матичниот гинеколог ќе отвори уште една недела боловање, матичната докторка уште две недели од кај неа, се собрало уште еден месец.
Значи се цица системот максимално, и после оп, нема пари за нови болници, нема пари за нова опрема. Јас не знам кој е тој систем кој може да го издржи ова ненормално темпо.
Се цица и таму системот,али не го цицаат Швеѓани туку Алжирци,Мароканци,Цигани остала гамад од Балканот и Арапскиот свет.Овде исто така го цицаат вечином Цигани и Шипттари.Е сеа пошто Шведска крадела столетија уназад,па сеуште не се приметува,али ке и дојде крајот за брзо

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.018
Поени од реакции
12.686
Се цица и таму системот,али не го цицаат Швеѓани туку Алжирци,Мароканци,Цигани остала гамад од Балканот и Арапскиот свет.Овде исто така го цицаат вечином Цигани и Шипттари.Е сеа пошто Шведска крадела столетија уназад,па сеуште не се приметува,али ке и дојде крајот за брзо
Шведска крадела? Мислам дека историски поотепана земја од Шведска нема, толку се сиромашни во поглед на култура и архитектура, се примеќа со едно шетање низ град. До пред 100 години се ранеле само со компири и живи риби, верувај дека ептен утепано живееле.
Миграцијата и неспособноста на западните земји да увидат со какви личности се фатија на орото е друг проблем.
Проблемот со тоа колку македонецот смета дека треба да добива од здравствениот систем е долга и широка дискусија. Во МК пациентите се поголеми лекари од лекарите, впрочем и најголема разлика видов за време на короната, кога во МК за секој позитивен случај се правеа крвни слики, ддимери, рентген снимки и се очекуваше 24/7 достапност на матичните лекари. Тука за позитивен случај беше пиј вода, земај витамини и одмарај.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Шведска крадела? Мислам дека историски поотепана земја од Шведска нема, толку се сиромашни во поглед на култура и архитектура, се примеќа со едно шетање низ град. До пред 100 години се ранеле само со компири и живи риби, верувај дека ептен утепано живееле.
Миграцијата и неспособноста на западните земји да увидат со какви личности се фатија на орото е друг проблем.
Проблемот со тоа колку македонецот смета дека треба да добива од здравствениот систем е долга и широка дискусија. Во МК пациентите се поголеми лекари од лекарите, впрочем и најголема разлика видов за време на короната, кога во МК за секој позитивен случај се правеа крвни слики, ддимери, рентген снимки и се очекуваше 24/7 достапност на матичните лекари. Тука за позитивен случај беше пиј вода, земај витамини и одмарај.
Не знам за ковид што и како,али знам дека од село Љубин до Батинци,се што се исели Бошњак Циган тренутно се имаат закачено на социјално у Швецка

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
(^) Според Хобитот тоа така требало да биде. Системот не само што е цицан, туку и со маргиналните (рамковните) стапки е злоупотребуван, малцинствата се креатори на грото социјални политики, и наместо да имаме развоен буџет, ние имаме социјален буџет.

Државата (власта) мора да балансира меѓу економскиот раст и социјалната праведност, тоа е економски принцип, некои стапки не треба да се занемарат, но не може најголемиот дел од стапките да се социјални. Од друга страна, најголем дел од корисниците на тие социјални привилегии (вклучувајќи ги и земјоделците)...не плаќаат даноци.

Социјалните трансфери, во неолибералните држави, се 20-30%. Не викам во целост да се искоренат, туку да се намалат во полза на други. За тоа ни треба социјална реформа.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
(^) Според Хобитот тоа така требало да биде. Системот не само што е цицан, туку и со маргиналните (рамковните) стапки е злоупотребуван, малцинствата се креатори на грото социјални политики, и наместо да имаме развоен буџет, ние имаме социјален буџет.

Државата (власта) мора да балансира меѓу економскиот раст и социјалната праведност, тоа е економски принцип, некои стапки не треба да се занемарат, но не може најголемиот дел од стапките да се социјални. Од друга страна, најголем дел од корисниците на тие социјални привилегии (вклучувајќи ги и земјоделците)...не плаќаат даноци.

Социјалните трансфери, во неолибералните држави, се 20-30%. Не викам во целост да се искоренат, туку да се намалат во полза на други. За тоа ни треба социјална реформа.
Не пријателе,ни да балансира државата,ни социјална праведност ни економски раст ни треба.Хитлер ни треба да стане и све на туширање.Тури му кур на ваков свет

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.448
Поени од реакции
35.145
Каму да се „цица системот“ за привилегии на трудници. Во реалноста огромен дел од парите идат на превработување и тоа во отсеците каде не требаат луѓе (ама најлесна е работата), пари идат на патувања и ручеци, а лавовски дел на проневери преку тендери за медицнска опрема и сѐ и сешто од потрепштини. Ич да не почнувам за малцинството кое се вработува на ангро со примарен квалитет: етничка припадност. Меритократија не постои ни како мисловна именка овде. Затоа системот е нефункционален и скраја да е на човек да му затребаат здравствени услуги.

Очигледно не живееш овде веќе некое време.

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.018
Поени од реакции
12.686
Каму да се „цица системот“ за привилегии на трудници. Во реалноста огромен дел од парите идат на превработување и тоа во отсеците каде не требаат луѓе (ама најлесна е работата), пари идат на патувања и ручеци, а лавовски дел на проневери преку тендери за медицнска опрема и сѐ и сешто од потрепштини. Ич да не почнувам за малцинството кое се вработува на ангро со примарен квалитет: етничка припадност. Меритократија не постои ни како мисловна именка овде. Затоа системот е нефункционален и скраја да е на човек да му затребаат здравствени услуги.

Очигледно не живееш овде веќе некое време.
Класичен одговор кога македонец кој живее во странство ќе посочи дека и во странство работите не се розови и дека голем дел од споредбите "ЕЕе вака нема во западна европа" паѓаат во вода.
За искуството со МК здравствен систем пишував во соодветна тема пред нецела година, лани периодов поминував низ голгота баш заради тоа здравство. Со човек на смртна постела кој плачеше од болки бевме вратени од болница, докторот не сакаше да изврши ни прием ни да администрира средство против болки. Мене ми е многу јасно дека здравството во МК не функционира, верувај. Тој хорор кој го поминавме минатата година не му го посакувам на никој, а верувам дека многу луѓе секојдневно поминуваат низ истото.

Проблемот со јавните институции во МК и нивната нефункционалност е посебна тема, но се е одлика на културата на народот. Народот од двете страни го цица системот. Вработените се вработуваат на државно пошо нуди сигурност и е баш олицетворие на "Учи за да не работиш". Додуша не ни треба да учиш по ново. Цицај плата, за странките не ти чуе. Јас не познавам ниеден вработен на државно, без разлика од која националност е, да си ја врши работата со истата ефикасност што би ја вршел на приватно. Некои и едвај ги извршуваат секојдневните работни обврски.
Корисниците на системот исто така секогаш наоѓаат начин да ги заобиколат правилата, секогаш да се фати некоја врска за нешто, да се избегне некоја давачка, да се оди преку ред за некое барање итн. Значи двете страни го цедат системот максимално, проблемот е во нас самите. Сите се обвинуваме а сите сме одговорни за овој хаос.
Трудниците ги земав како еден пример пошо веќе имаше постоечка дискусија околу породилното. Факт е дека колку и да му даваш на нашиот народ, никогаш не е доволно, секогаш се бркаат врски да се добие нешто плус. Е проблем е шо ефикасна држава и ваков пристап не одат заедно. Не чини и државата, ама и народот не е цвеќе за мирисање.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.448
Поени од реакции
35.145
Кажи ми само, дали познаваш луѓе кои овде го злоупотребуваат системот ама кога ќе дојдат таму на запад - ги почитуваат правилата и законите?
Не само здравството, ете општа култура и било кои закони. Јас знам дека многумина кои додека се таму можат да пазат каде фрлаат ѓубре, да почитуваат сообраќајни правила, да не плукаат по улица, итн, итн. Истите луѓе овде спротивното го прават, секаде фрлаат ѓубре само не таму каде треба, не почитуваат сообраќајни правила, плукаат по улица, итн.

Значи до луѓето е проблемот, или до системот?

Жал ми е за голготата. :(

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.018
Поени од реакции
12.686
Кажи ми само, дали познаваш луѓе кои овде го злоупотребуваат системот ама кога ќе дојдат таму на запад - ги почитуваат правилата и законите?
Не само здравството, ете општа култура и било кои закони. Јас знам дека многумина кои додека се таму можат да пазат каде фрлаат ѓубре, да почитуваат сообраќајни правила, да не плукаат по улица, итн, итн. Истите луѓе овде спротивното го прават, секаде фрлаат ѓубре само не таму каде треба, не почитуваат сообраќајни правила, плукаат по улица, итн.

Значи до луѓето е проблемот, или до системот?

Жал ми е за голготата. :(
Познавам и од едните и од другите. Финатата тука е што не ни имаш многу опции да го заобиколиш системот. Те фатила полиција дека возиш над дозволено или без возачка? ( а познавам еден куп македонци што тука возат без возачка) Нема извини, нема чек да се јавам, нема ејј дали го знаеш татко ми и тој е полицац. Си има полицаецот камера на униформата и тоа е тоа. Моли се ти до утре ако сакаш.
Да влезеш на доктор и да побараш крвна слика за настинка, или упат за специјалист пошо ти како пациент си прочитал дека симптомите ти се совпаѓаат со некоја болест? Може само да се свртиш за 180 и да се вратиш од кај шо си дошол. На ургентно за прием се чека добри 6 часа, секако по проценка на здравствениот персонал колку ти е итна состојбата. Кај нас некој на ургентно да почека 1 час ќе го има по сите портали.

Јас кога се враќам МК редовно си правам крвна слика пошо тука знам дека освен ако не сум на смртна постела, тоа испитување нема да го добијам. И секогаш си плаќам на приватно. Абе еднаш нема да сум отишла, а некоја од лаборантките да не ми искоментира "Абе немаш нешо сестра, мајка, на нејзино име да напише матичниот упат, да не плаќаш за џабе". Ама никој не сфаќа дека тоа плаќање не е за џабе. Добивам и коментари од блиски, во смисла да сме се пријавеле како невработени во МК за здравствените услуги таму да ни се бесплатни :angel: Коментарот е секогаш "Кој стигна испокраде, вие ќе плаќате?"
Мислам тотален нонсенс, ни ресет не го спасува тој менталитет таму.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.448
Поени од реакции
35.145
Познавам и од едните и од другите. Финатата тука е што не ни имаш многу опции да го заобиколиш системот. Те фатила полиција дека возиш над дозволено или без возачка? ( а познавам еден куп македонци што тука возат без возачка) Нема извини, нема чек да се јавам, нема ејј дали го знаеш татко ми и тој е полицац. Си има полицаецот камера на униформата и тоа е тоа. Моли се ти до утре ако сакаш.
Да влезеш на доктор и да побараш крвна слика за настинка, или упат за специјалист пошо ти како пациент си прочитал дека симптомите ти се совпаѓаат со некоја болест? Може само да се свртиш за 180 и да се вратиш од кај шо си дошол. На ургентно за прием се чека добри 6 часа, секако по проценка на здравствениот персонал колку ти е итна состојбата. Кај нас некој на ургентно да почека 1 час ќе го има по сите портали.

Јас кога се враќам МК редовно си правам крвна слика пошо тука знам дека освен ако не сум на смртна постела, тоа испитување нема да го добијам. И секогаш си плаќам на приватно. Абе еднаш нема да сум отишла, а некоја од лаборантките да не ми искоментира "Абе немаш нешо сестра, мајка, на нејзино име да напише матичниот упат, да не плаќаш за џабе". Ама никој не сфаќа дека тоа плаќање не е за џабе. Добивам и коментари од блиски, во смисла да сме се пријавеле како невработени во МК за здравствените услуги таму да ни се бесплатни :angel: Коментарот е секогаш "Кој стигна испокраде, вие ќе плаќате?"
Мислам тотален нонсенс, ни ресет не го спасува тој менталитет таму.
Да, но ако е менталитетот... Како тогаш таму на запад се фини како Финци, а овде на Балкан се Балканци? Зошто таму почитуваат закони и прописи, а овде не?

Уште еднаш, дали е навистина до луѓето... Или е до системот? Хинт: Реторичко беше прашањево уште првиот пат. :)
Сама покажуваш со примери како системот таму функционира, а овде не.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.714
Поени од реакции
25.135
Не знам за ковид што и како,али знам дека од село Љубин до Батинци,се што се исели Бошњак Циган тренутно се имаат закачено на социјално у Швецка
gomnata se sekade gomna.

rabotata e sto ne sme site gomna. makedoncite se u princip prilicno cesen narod sto saka da raboti i da e cenet za toa. ovde niz godinite se vadat statistiki i za koja etnicka zaednica procentualno e "najnezaposlena" i mozam da ti kazam deka nikogas ne sme bile u top 10 odkako se vodi toa nekade 50tite...

zatoa i se nerviram koga nekoj ne mesha so "balkancite" od bivsata drzava, bugarija, ljocovite ili romancite. nie i grcite sme DALEKU najpristojni (slovenija ne ja racunam, oni nemaat ni dijaspora).
Автоматски споено мислење:

Да, но ако е менталитетот... Како тогаш таму на запад се фини како Финци, а овде на Балкан се Балканци? Зошто таму почитуваат закони и прописи, а овде не?

Уште еднаш, дали е навистина до луѓето... Или е до системот? Хинт: Реторичко беше прашањево уште првиот пат. :)
zatoa sto na zapad se prvo i osnovno dobro plateni, zatoa sto doagaat u sistem sto raboti i imaat doverba. jas koga odam ovde da zavrsam rabota za bilo sto so administracijata obicno odma mi se objasnuva procedura kako sto i kolku ke fati i se si se zavrsuva u tie rokovoi. imas doverba kon sistemot i togas i sam prifakas da funkcioniras taka. mene ni na kraj pamet ne bi mi teknalo krvni sliki i gluposti da pravam i da si gubam vreme po ambulanti zasto eve sum fatil kovid ili bilo sto osven ako toa ne mi go bara doktorot.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

И од двете по малку, но генерално системот е криво засаден уште во претходната држава, а дел од проблемите се башибозук уште од турско.
Има чаре за оправање, но нема интерес за тоа, затоа и голем дел од народот си замина, не само поради пари.

Kajgana Shop

На врв Bottom