Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.886
Поени од реакции
23.288
Во 1СВ Германија така капитулира , иако тој западен фронт нешто не се поместил многу, за неколку стотици метри веројатно. Така и овде се иде на исцрпување, техника на Украинците нема да им фали, Запад тоа ќе го надополни, но војници ќе им снема, тој проблем со странски платеници не се решава.
A vo vtorata Francija padna za nekolku nedeli.
Razlikata e sto Francuzite i Britancite se nadevaa na scenario od prva svetska, rovovska bitka, mazino itn itn. Germancite ocigledno ne sakaa da ja povtorat istata greska, se adaptiraa, prilagodija, smenija taktiki, strategii i gi resija za dve nedeli.
Автоматски споено мислење:

Ма кај е тука стратег?
Имаме некое воено лице, ама и тој е далеку од разбирање на случувањата од аспект на модерна стратегија/тактика - најмногу пошто влезните податоци податоци му се погрешни (јасно со оглед на изворите). Основно правило во секоја анализа> garbage in, garbage out.

Зборуваме како лаици, и како лаик кон лаик тебе те прашувам - што воопшто знаеме за случувањата и што сметаш дека може поинаку да се случи?

Мислам, пази го ова: Русија во 7-миот месец oд војната почнува со делување против енергетска инфраструктура, во 8-миот месец Украина веќе е без инфраструктира. Факти. Дури и тоа со големи паузи во делувањето против инфраструктурата... Зошто не почнале во првиот ден со инфраструктура, како што е модус операнди во сите војни на САД?
Мислеш дека се до толку неспособни Русите да не знаат дека делување против инфраструктура е ефикасно војување?

Сакам да кажам куq знаеме што се случува. Буквално има нивоа позади нивоа, цели слоеви од работи кои не ги знаеме. Повлекувањево од Керсон... Со месеци немаат проблем со логистика, наеднаш кога се најспремни најутврдени и со донесени засилувања - наеднаш се повлекуваат заради логистички проблеми? Ма ајде. Само ратките што следиме подетално прочитавме и напишавме дека браната беше полууспешно гаѓана и оштетена. Уште помалку коментираа кога ова се напиша... Знаеш зошто? Затоаш то куq разбираат што се случува. Обични навивачи со малку разбирање.

Од ова засега што го гледаме не делува дека РФ ќе изгуби во војнава. На геополитички план глобано што ќе се случи, уште помалку знаеме. Џабе правење филмови, џабе еуфории или мрачни расположенија. Ова ќе го разбереме кога ќе заврши, или макар оквирно целосно ќе го разбереме за едно 10-20 години отсега. Нормално, да сме здрави и живи па да можеме да видиме.

Ама војувањето само по себе, секоја нива е важна ако таа нива обезбеди продор кон важните утвредени места кои ги чуваат дефанзивните линии. Нема премногу дефанзивни линии, еднаш кога ќе се направи одлучувачки продор, тоа ќе биде тоа... А зошто војната се води толку споро, само нагаѓам. Којзнае дали сум во право, ама аргументите што ги наведувам досега не видоа достојни противаргументи. И ова не ти го кажувам тебе, си знаат тие за кои е упатено.
Pak ke ti recam, neka promenat nesto, vaka ne ja biva. Nadvor od umot e deka ova im e planot.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.836
Поени од реакции
36.874
За одговор, погледај ја разликата во популација меѓу Украина и Русија. Освен тоа, спред се што гледаме - си ги бираат битките и едноставно не губат војници со иста брзина како Украинците (да бидам политички коректен и да не кажам дека не гинат како пилци).
И на крај што ќе испадне, Русија изгубила пола од елитните единици, едно чудо опрема што нема никогаш да го надоместат и десетици илјади војници за да ги освои Мелитопол, Павловка и Бахмут. Ептен завршиле работа ако изгубат двеста илјади војници за да ги освојат Славјанск и Краматорск.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.270
Поени од реакции
15.388
Ај откако се смири тензијата околу повлекувањето на русите од Харков и Керсон ....
Дали тоа повлекување има врска или е сосема случајност што таму скоро да нема рудни богатства, а многу ги iма таму каде во моментов русите притискаат најмногу?

20220811_082434.jpg

Член од
17 август 2011
Мислења
10.260
Поени од реакции
18.212
Ај откако се смири тензијата околу повлекувањето на русите од Харков и Керсон ....
Дали тоа повлекување има врска или е сосема случајност што таму скоро да нема рудни богатства, а многу ги iма таму каде во моментов русите притискаат најмногу?

Прегледај го приврзокот 357030
Таман работа да е случајно. Им направи феинт на Киев за да го земе Керсон, ама уствари и Керсон беше феинт за рудните богатства во Донбас.

Член од
14 октомври 2018
Мислења
388
Поени од реакции
519
A vo vtorata Francija padna za nekolku nedeli.
Razlikata e sto Francuzite i Britancite se nadevaa na scenario od prva svetska, rovovska bitka, mazino itn itn. Germancite ocigledno ne sakaa da ja povtorat istata greska, se adaptiraa, prilagodija, smenija taktiki, strategii i gi resija za dve nedeli.
Автоматски споено мислење:

Pak ke ti recam, neka promenat nesto, vaka ne ja biva. Nadvor od umot e deka ova im e planot.
Може и така но за тоа треба да измислат некоја нова доктрина на ниво блицкриг во 2СВ, а другата страна да живее со доктрина од некоја мината војна, но тоа не е случај.
Ни пак односот на силите да е таков како со НАТО војните против мали држави.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.174
Поени од реакции
22.768
New footage provided by RIA Novosti shows Russian Army & DPR forces restarting the advance inside the town of Vodyane. The advance is very small as Ukrainian Army is putting big resistance there. Taking this town means the opening of a second front to Pervomais'ke & the continue of the Russian offensive northwards Tonen'ke in order to continue the encirclement of Avdivka city.

Map shows the current situation in Novoselivs'ke town following the latest advance of Russian Army & LPR forces. Meanwhile the western part continue under the control of Ukrainian Army.

Current situation on the northeastern front: Ukrainian Army reached the outskirts of Chervonopopivka where they were repelled by Russian Army & LPR forces. However, the Kreminna-Svatove road is in sight from the Ukrainians with the latest advances.

Map showing the current situation south of Bakhmut where Russian Army & DPR forces are slowly aproaching the southern outskirts of Opytne town.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.967
И на крај што ќе испадне, Русија изгубила пола од елитните единици, едно чудо опрема што нема никогаш да го надоместат и десетици илјади војници за да ги освои Мелитопол, Павловка и Бахмут. Ептен завршиле работа ако изгубат двеста илјади војници за да ги освојат Славјанск и Краматорск.
Пошто шпекулираш - да се обидам и јас: РФ има изгубено едно чудо стара опрема која секако се мислеле што да и прават, мал дел од професионалната војска (платениците од Вагнер не ги рачунам, а најмногу ми е жал за момците од ДНР/ЛНР)... И сето тоа за 20+% од украинската територија, за да се изборат за егзистенција во очи на агресијата на САД. За да успеат во таа цел, тогаш и многу многу поскапа цена не само што вреди туку и мора да се плати.

Проблемот ти е што не ги ставаш работите во правилен контекст, гледаш низ призма на освојување територија. Гледам и природни богатства гледаат други... Војнава не е ни за територија ни за ресурси (иако се важни и добредојдени) пошто Русија има и територија и ресурси неспоредливо повеќе од било кој друг на планетава. Војнава е од егзистенционална природа, нападнати се и мора да се бранат ако сакаат да преживаат - до сега ваљда требаше да го разберете тоа.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.260
Поени од реакции
18.212
Мислам конечно дојдовме до тактиката на Русија. Се друго беше феинт, целта е да се заземе таа фабриката за гипс во Бахмут.

Еве едно интересно видео од таму

Член од
6 јануари 2018
Мислења
131
Поени од реакции
193
Мислам конечно дојдовме до тактиката на Русија. Се друго беше феинт, целта е да се заземе таа фабриката за гипс во Бахмут.

Еве едно интересно видео од таму
Што ке и прават на фабриката демолирана е сигурно, а ова гратчево Бахмут е колку Арачиново нема цивили демолирано е и уште им се кријат украинциве меѓу рушевини и ровови.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Несомнено тоа би го сакале САД, впрочем нели баш тоа и пробаа да го направат? Не сметам дека овојпат би дозволила Русија да се случи повторно истото сценарио, државен удар па после да остават 8+ години да го спремаат Казакстан за војна... Освен тоа, не сум истражувал но мислам деке Казакстан не е на исто рамниште со Украина - гледано од воен аспект.
Казахстан воено спрема Украина е никој и ништо, имаше над 16м жители од кој 4м се Руси, големите популациски центри и се на југ, на север освен Астана мнозинството се руси, нафтата и е на запад ептен далеку за бранење, обработливото земјиште на север, русите сега имаат војска во Бајконур и мислам и на уште неколку полигони низ Казакстан,
русите без проблем би го лапнале пола и би го парализирале останатиот дел, поголемиот дел од ураниумот е во јужниот дел, ама во такви услови тешко дека би произведувале и извезувале, криза за земјите со нуклеарни централи.

И друга битна работа, како НАТО би го помагал Казакстан воено, освен Кина која има капацитети и е одма тука, НАТО нема шанси да внесе тешко вооружување како во Украина.

Планот веројатно и беше шарена револуција лани и како во Украина, па полека да ја опремуваат војската, ама лани Русија по 2 дена насилни протести интервенираше.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.886
Поени од реакции
23.288
Секако дека не им е ова првичниот план. Плановите се менуваат понекогаш според ситуацијата.
Pa neka smenat nesto a ne da se koskaat za dva dekari bavci. Ocigledno ne ja biva rabotata ako mu trebaat nedeli i meseci za eden hektar niva.
Ocigledno Ukraincite , dali sami ili so pomos od nadvor najdoja nacin da im ja anuliraat voenata nadmokj na Rusija( ako voopsto i ja imaat )so strategijata koja sega ja koristat. Ili toa ili tolku im se moznostite, kapacitetite i znaenjeto ama deka ova im e planot, da se koskaat za sekoja bavca posebno e nadvor od umot.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Pa neka smenat nesto a ne da se koskaat za dva dekari bavci. Ocigledno ne ja biva rabotata ako mu trebaat nedeli i meseci za eden hektar niva.
Ocigledno Ukraincite , dali sami ili so pomos od nadvor najdoja nacin da im ja anuliraat voenata nadmokj na Rusija( ako voopsto i ja imaat )so strategijata koja sega ja koristat. Ili toa ili tolku im se moznostite, kapacitetite i znaenjeto ama deka ova im e planot, da se koskaat za sekoja bavca posebno e nadvor od umot.
Две бавчи ама цели чети гинат за пустите бавчи.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.877
Поени од реакции
12.985
Казахстан воено спрема Украина е никој и ништо, имаше над 16м жители од кој 4м се Руси, големите популациски центри и се на југ, на север освен Астана мнозинството се руси, нафтата и е на запад ептен далеку за бранење, обработливото земјиште на север, русите сега имаат војска во Бајконур и мислам и на уште неколку полигони низ Казакстан,
русите без проблем би го лапнале пола и би го парализирале останатиот дел, поголемиот дел од ураниумот е во јужниот дел, ама во такви услови тешко дека би произведувале и извезувале, криза за земјите со нуклеарни централи.

И друга битна работа, како НАТО би го помагал Казакстан воено, освен Кина која има капацитети и е одма тука, НАТО нема шанси да внесе тешко вооружување како во Украина.

Планот веројатно и беше шарена револуција лани и како во Украина, па полека да ја опремуваат војската, ама лани Русија по 2 дена насилни протести интервенираше.

Во Казакстан елитата е прозападна.
Се збогатија многу од нив преку продажба на енергенси на Западот.

Kajgana Shop

На врв Bottom