Teтово

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.654
Поени од реакции
8.085
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.654
Поени од реакции
8.085
Не му е лоша идеата пошо не знам ни колку у касарна има и нешто војска и колку нешто имаа работа . И нели Нато ни ја чува државава таке да не ни е многу потребна војска :icon_lol::icon_lol:

Член од
29 јуни 2017
Мислења
1.995
Поени од реакции
10.224
И тоа шо викаш.:D

А искрено не би сакал да се напрае тоа зош ќе го поеба цел парк ќе го уништа сосве, ка што се дешава со све што не е оградено у градов.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.654
Поени од реакции
8.085
И тоа шо викаш.:D

А искрено не би сакал да се напрае тоа зош ќе го поеба цел парк ќе го уништа сосве, ка што се дешава со све што не е оградено у градов.
Да парк само со чувар и со камере.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.654
Поени од реакции
8.085
После Врба на Милчо Манчевски прикажуење во културен дом кој не знам точно когај беше тоа сега еве на 17ти ќе го прикажуа новиот од Милчо филм Кајмак.

Screenshot_20221114-161757_Facebook.jpg

Ајде на кој му се гледа филм македонски нека планира на 17ти да иде да си гледа.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.654
Поени од реакции
8.085
Италијанска фирма ќе инвестира во Попова Шапка. Ќе се прае хотели, паркинг места, велосипедски патеки, систем за правење снег, проширување на скијачката зона со нови објекти, патеки и друго.
Ќе се почне од 2023 година со буџет околу 55 милиона евра.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Италијанска фирма ќе инвестира во Попова Шапка. Ќе се прае хотели, паркинг места, велосипедски патеки, систем за правење снег, проширување на скијачката зона со нови објекти, патеки и друго.
Ќе се почне од 2023 година со буџет околу 55 милиона евра.
...тоа само за наивните луѓе кои веруваат во самовили!:pos:
...колку лесно се лаже македончето, тоа чудо едно! :yid:

Член од
28 јуни 2009
Мислења
287
Поени од реакции
261
Каур, ѓаур, кафир или куфар значи неверник во исламот, педофилот мухамед и целата нивна усрана религија.
Сега не разбрав кои ти се непријателите дали муслиманите, Албанците, албански националисти или БДИ? Мене ширење омраза не ми изгледа ко учењата на Исус.

Matthew 5:43-48

43 “You have heard that it was said, ‘Love your neighbor[a] and hate your enemy.’ 44 But I tell you, love your enemies and pray for those who persecute you, 45 that you may be children of your Father in heaven. He causes his sun to rise on the evil and the good, and sends rain on the righteous and the unrighteous. 46 If you love those who love you, what reward will you get? Are not even the tax collectors doing that? 47 And if you greet only your own people, what are you doing more than others? Do not even pagans do that? 48 Be perfect, therefore, as your heavenly Father is perfect

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.001
Поени од реакции
24.464
Сега не разбрав кои ти се непријателите дали муслиманите, Албанците, албански националисти или БДИ? Мене ширење омраза не ми изгледа ко учењата на Исус.

Matthew 5:43-48

43 “You have heard that it was said, ‘Love your neighbor[a] and hate your enemy.’ 44 But I tell you, love your enemies and pray for those who persecute you, 45 that you may be children of your Father in heaven. He causes his sun to rise on the evil and the good, and sends rain on the righteous and the unrighteous. 46 If you love those who love you, what reward will you get? Are not even the tax collectors doing that? 47 And if you greet only your own people, what are you doing more than others? Do not even pagans do that? 48 Be perfect, therefore, as your heavenly Father is perfect
Ако сакаш краток одговор тогаш муслиманите.

Ако сакаш контекст и дообјаснување следново имам да кажам.

Еднаш пишав да не барам сега па да се самоцитираам па ќе пишам уште еднаш. Да сум јас крвожеден шиптaр опериран од совест, морал и основни хумани принципи ништо не би ме радувало повеќе отколку другата страна да ме пречека со цвеќиња, транспаренти за мир и соживот и останати џонленонвизми да му дадеме шанса на мирот. Овие си ги учат децата да тепаат и бодат каури, нашиве ги учат на мир, толеранција, соживот, не се сите такви, во секоја средина има и добри и лоши, не треба да се генерализира и остали воукизми и агдабеатавизми. На крај на денот насилникот го боде мирољубивоиот, мирољубивиот умира.

Соживотарите, лакањашите, миркопоповистите и останатите приучени а максимално прости шупаци не разбираат една многу битна работа а тоа е следново: шипците и останатите муслимани разбираат само два јазика: јазикот на парите и јазикот на ќотекот. Што треба да ги галиме, да им го цитираме Ганди, да им ја пееме We are the world, we are the children? А и да го правиме тоа ќе вроди ли резултати? Шиптaрот ќе те сослуша, ќе се замисли и ќе каже-Да бе, треба да има разбирање, да не тепам каурчиња, да не корнам садници по паркови и демолирам клупи, да не возам 220 на саат по булевар некој може да умре, да не организирам борби со кучиња, да платам струја, да почитувам различни етникуми и религии.

Не постои поментално ретардиран став од тој драгантаневистичкиот дека само со љубов, мир и разбирање може да се победи омразата и насилството. Најсериозно, ни исламот не е помалоумна доктрина од оваа. Оди на погребот на следното прободено каурско дете чијашто кривица било дека се викал Перо а не Шкељзен и кажи им на родителите за ширење омраза, толеранција и пацифизам.

Последно уредено:
Член од
28 јуни 2009
Мислења
287
Поени од реакции
261
Ако сакаш краток одговор тогаш муслиманите.

Ако сакаш контекст и дообјаснување следново имам да кажам.

Еднаш пишав да не барам сега па да се самоцитираам па ќе пишам уште еднаш. Да сум јас крвожеден шиптaр опериран од совест, морал и основни хумани принципи ништо не би ме радувало повеќе отколку другата страна да ме пречека со цвеќиња, транспаренти за мир и соживот и останати џонленонвизми да му дадеме шанса на мирот. Овие си ги учат децата да тепаат и бодат каури, нашиве ги учат на мир, толеранција, соживот, не се сите такви, во секоја средина има и добри и лоши, не треба да се генерализира и остали воукизми и агдабеатавизми. На крај на денот насилникот го боде мирољубивоиот, мирољубивиот умира.

Соживотарите, лакањашите, миркопоповистите и останатите приучени а максимално прости шупаци не разбираат една многу битна работа а тоа е следново: шипците и останатите муслимани разбираат само два јазика: јазикот на парите и јазикот на ќотекот. Што треба да ги галиме, да им го цитираме Ганди, да им ја пееме We are the world, we are the children? А и да го правиме тоа ќе вроди ли резултати? Шиптaрот ќе те сослуша, ќе се замисли и ќе каже-Да бе, треба да има разбирање, да не тепам каурчиња, да не корнам садници по паркови и демолирам клупи, да не возам 220 на саат по булевар некој може да умре, да не организирам борби со кучиња, да платам струја, да почитувам различни етникуми и религии.

Не постои поментално ретардиран став од тој драгантаневистичкиот дека само со љубов, мир и разбирање може да се победи омразата и насилството. Најсериозно, ни исламот не е помалоумна доктрина од оваа. Оди на погребот на следното прободено каурско дете чијашто кривица било дека се викал Перо а не Шкељзен и кажи им на родителите за ширење омраза, толеранција и пацифизам.
Па тоа ми е целта гледаш дека ниту во својата религија не веруваш. Ти цитирам од "ваши" извори а не ганди. Резервиран е зборот Каур за тебе, сега си конфирмиран. Проблемот кај тебе е кукавичност но психата иста со бодачите.

Проблемите што ги наброја се резултат на балкански менталитет и не на целосна религија. На единка од група не може да им товариш криминал од други членови. Секој индивидуално си е одговорен и кај Бога и испред законот. Ако толку те трауматизирал некој таков настон тогаш оди во полиција и специфицирај кој и како. Не може 1.5 милјарда муслимани да ти бидат криви тебе зашто Шклчим те прободел.

Не знам како очекуваш поддршка за проблеми кои ги наброја кога колективно припишуваш одговорност. Многу е глупо.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.001
Поени од реакции
24.464
Па тоа ми е целта гледаш дека ниту во својата религија не веруваш. Ти цитирам од "ваши" извори а не ганди. Резервиран е зборот Каур за тебе, сега си конфирмиран. Проблемот кај тебе е кукавичност но психата иста со бодачите.

Проблемите што ги наброја се резултат на балкански менталитет и не на целосна религија. На единка од група не може да им товариш криминал од други членови. Секој индивидуално си е одговорен и кај Бога и испред законот. Ако толку те трауматизирал некој таков настон тогаш оди во полиција и специфицирај кој и како. Не може 1.5 милјарда муслимани да ти бидат криви тебе зашто Шклчим те прободел.

Не знам како очекуваш поддршка за проблеми кои ги наброја кога колективно припишуваш одговорност. Многу е глупо.
Секаде муслиманите се канцер. Секаде. Апсолутно никој друг не ги сака у своја близина. Секаде го демонстрираат истото однсување, геотизација, непочитување на принципите на земјата домаќин и однесување кон идеологијата на која и припаѓаат. Секако со исклучоци како и секоја група. Види еден од најглупите ставови е да не се генерализира, да не им се препишува на група тоа што го прават и поединци бла-бла-бла... Милион пати сум го објаснил тоа, не ми се повторува пак, ако сакаш читај тука, намерно детално објаснив затоа што знаев дека ќе треба 100 пати да се објаснувам за истото.

Ок. Ајде да почнеме по некој ред. Мада ова ќе биде мноооооооогу долго и мнооооооогу макотрпно. Прво за генерализациите. Не си прв што ми префрлил за ова, а нити пак јас сум рекол дека не го правам тоа. Да, точно, генерализирам. Имав еднаш и тема отворено за тоа, ама еве сега и тука. За разлика од природните науки, во општествените не постои друг начин ако сакаш да дојдеш до одредени заклучоци. Иначе ако не да се затворат 90% од темиве на форумов и да не ги дискутираме. Еве како би изгледало тоа.

-Зошто сте сами? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Зошто Македонците не фаќаат Албанки за девојки? Се е индивидуално и зависи од случај до случај
-Од кои причини Македонците ретко одат на егзотични патувања во далечни земји? Се е индивидуално и зависи од случај до случај
-Дали е паметно да се ожените со некоја што ја знаете три дена? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Злоупотребата на човековите права во Северна Кореа. Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Се заработува ли од коцка за живот? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Во врска со љубовта сакам да ти кажам. Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Како да се справиме со депресијата? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.

Да пишеме ако не дека се е индивидуално и зависи од случај до случај и да ги затвориме темиве. Точно е дека секој човек е индивидуа и прича за себе, но тоа не значи дека људското однесување не формира одредени патерни, стилови, трендови, дека не може да се врши категоризација или обопштување по разни основи: полова, расна, религиска, културолошка, менталитетна, субкултуролошка, избор на професија и деформациите што си идат со тоа (после ќе се навратам на ова, а личен пример ќе ми бидеш ти). Од сето тоа произлегуваат и самите генерализации што во основа more often than not се точни. Докторите (како лекар а не како PhD) имаат лош ракопис, Јапонците се вредни и работливи луѓе, металци сакаат да носат црно... Генерализациите во основа се алатка која (барем на мене ми) помага во животни ситуации, особено кога имаш малку информации на располагање. Така на пример јас не би се шетал со развеано македонско знаме и дрес на Цветан Димов (улица во Чаир со мнозинство од браќава за оние што не се од Скопје или не се запознаени со градот). Би избрал некоја неутралана облека без национални и религиски обележја како ланче со крст или слично ако веќе сум таму. Дали тоа значи дека сигурно нешто ќе ми се деси ако се шетам со обележја? Не. Дали па од друга страна ако сум неутрално облечен сигурно нема да ми се деси ништо? Пак не. Генерализациите помагаат се додека си свесен дека не важат за апсолутно 100% од случаевите. Ако дадеш простор за исклучоци и научиш како да ги препознаеш и да се однесуваш соодветно на истите, тогаш генерализациите работат во твоја полза. Ако мислиш дека се апликабилни за 100% од случаевите, тогаш си глуп. Ако мислиш пак дека не треба да се генерализира и се зависи од случај до случај може да ти се деси ова:
Еве уште еден мегаглуп став, ако тебе нешто ти се десило и те трауматизирал. Никој не ме трауматизирал и сега што, да молчиме дур не ми се деси ништо? Тука ќе ти го оставам да го прочиташ ова:

...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
...Овие си ги учат децата да тепаат и бодат каури, нашиве ги учат на мир, толеранција, соживот, не се сите такви, во секоја средина има и добри и лоши....
Гасете интернет бе.
Ти не си бе берик 2.0, ти си evil берик бе, бизаро берик, the ugly side of two face berik, the man who wants the world burn берик.
Со какво име стои сега берик да го најдам да го одигнорирам.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.001
Поени од реакции
24.464
Гасете интернет бе.
Ти не си бе берик 2.0, ти си evil берик бе, бизаро берик, the ugly side of two face berik, the man who wants the world burn берик.
Со какво име стои сега берик да го најдам да го одигнорирам.
Ти си крив, да доеше со мене на свинско и да ми покажеш како треба сега ќе бев Садгуру.

Kajgana Shop

На врв Bottom