Македонска берза

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Прегледај го приврзокот 352815

Вакви реакции ме импонираат и ми се единствен предзнак дека ниту блиску не сме до капитулација. Се дур сите до последен просечни инвеститори не се откажат од инвестинг и не почнат да тролаат дека сево ова е шит-коцка, не сме на крајот пред почетокот. Приметете дека секој аматер во ваша близина држи книга ,,Богат татко сиромав вујко* ....., Наполеон Хил, збогати се дур мислиш*..'' и слични вишфул тинкинг фантазмагории срочени за медиокритети за да на момент ја искусат животната определба на Бафет, Мангер и сл.
Овој клошарот е еден од најголемите штетници на интернет.
Заедно со Кардон и слични, им продаваат муда за бубрези на дечурлана што не разбира математика, и ќе ги заглавата во долгови до гуша.
Горе доле овие ми се на исто ниво со кладилници и брзи кредити.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
289
Поени од реакции
233
Од трите најголеми банки СТБ имаше најмал раст на добивката, ама еве после објавениот извештај само цената на СТБ расте
Имаат скок во база депозити, денарски. 4% камата на 60 месеци орочен денарски депозит при што каматата ја добиваш авансно. Опортунизам на велико, но очигледно доволно за да лачи плунка кај Перо кој го продал плацот во Соње и сега секако сака да ги инвестира и ништо помалку од дуплира, своите пари. Мене ми мириса на Еуростандард 2.0

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.945
Имаат скок во база депозити, денарски. 4% камата на 60 месеци орочен денарски депозит при што каматата ја добиваш авансно. Опортунизам на велико, но очигледно доволно за да лачи плунка кај Перо кој го продал плацот во Соње и сега секако сака да ги инвестира и ништо помалку од дуплира, своите пари. Мене ми мириса на Еуростандард 2.0
Приметив сега многу банки ја прават оваа финта, пишуваат камата на депозит пример за 30 месеци а не годишна стапка.

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
I taka doagame do kamatna stapka od 1,6% .....godisno :(:)
Халкбанк која не е предмет на тргување на МСЕ, нуди депозити со каматна стапка од 2,4% на 13 месеци и 2,7% на 25 месеци за штедење во денари или 1% на 13 месеци и 1,5% на 25 месеци за штедење во евра.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Има линк ;)

И Bankwest се над 4%
Извини не го видов.
Сега гледам каде имаат овие, не сум ги приметил кога возам од таму.
Bankwest воопшто ги немам видено, освен налепница на некој од банкоматите.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Халкбанк која не е предмет на тргување на МСЕ, нуди депозити со каматна стапка од 2,4% на 13 месеци и 2,7% на 25 месеци за штедење во денари или 1% на 13 месеци и 1,5% на 25 месеци за штедење во евра.
Osven max.5000eur ....za ne daj boze ,vo banka kako depoziti cuvaat finansiski nepismeni a od niv se 99% ludje sto rabotat vo administracija, tenderasi I penzioneri ....zaednicko za ovie e sto nemaat nitu ideja nitu znaat sto so parite ......pa gi stavaat vo banka koja gi DU.I (raboti) I bez nisto si vadi kar....I toa bash KAR ..... Machedonia :eek: :drk::pos:

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Osven max.5000eur ....za ne daj boze ,vo banka kako depoziti cuvaat finansiski nepismeni a od niv se 99% ludje sto rabotat vo administracija, tenderasi I penzioneri ....zaednicko za ovie e sto nemaat nitu ideja nitu znaat sto so parite ......pa gi stavaat vo banka koja gi DU.I (raboti) I bez nisto si vadi kar....I toa bash KAR ..... Machedonia :eek: :drk::pos:
I do agree.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.117
Поени од реакции
713
Taman koga ke pomislam deka MPT. ne moze poveke da padne on povtorno me iznenaduva... do koga ne znam...verojatno do book.:cautious::mad::mad:

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Релито шо го видовме изминатите денови воопшто не е наивно, напротив. Секогаш кога се чита CPI главен акцент се става на пораст на цените компаративно со иститот месец од минатата година, патем овој процент го гледате насекаде по хедлајните низ медиумите. Линеарно порастот месец за месец (МоМ) како да не игра никаква улога во сентиментот. И во Македонија и во УСА генерално вистинските проблеми со инфлацијата започнаа од март, април 2022 (подолу табели). По истава аналогија бидејќи ноември и декември 2021 имавме релативно висока инфлација би требало следниве два месеци до нова година CPI во УСА да почнува со 6ка, а веќе од јануари, февруари да почнува дури и со 5ка со шо гореспоменатото рели е и те како оправдано. Истото е и со Македонија. Од март, април 2023 ќе почнеме со бар 40,50% пониска инфлација од денес со шо истата ќе продолжни рапидно да се намалува до крај на 2023 а со тоа и олабавувањето на политиката на НБРМ.
Мислам дека малце бев пре-бериш во поглед ФЕД и инфлацијата ин џенерал.

Attachments

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2022
Мислења
7
Поени од реакции
1
Здраво на сите нов сум на форумот и драго ми е што постои воопшто ваков форум горе доле ги прочитав разните мислења на вас членови кои тргувате на македонска берза , немам некое големо искуство со вакво работење од тоа што можам да приметам на МСЕ банките како Комерцијална,Тутунска највеке се "разработени" искрено се зачудив колку е акција на Тутунска до сега од читање истражување немам забележано да некоја банка има толку висока акциа , Имам нешто пари на страна заработено па не сакам во банка да ми стојат каматите се скоро никакви и мизерни а и не сакам банката да работи со мои пари да ми лежат а јас ништо скоро да не заработам во сите банки во мкд отидов прашав за орочување катастрофа се каматите , па ме интересира во која акција или акции е најдобро да се вложи која исплаќа дивиденда слично, Не приметив Тиквеш да го има на Мсе исто така и кумановската Фзц секој одговор е прифатлив благодарам за вашето време и многу среќа на сите. zz.PNG

Kajgana Shop

На врв Bottom