Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
Ако е местенка ова со Херсон, ќе биди комплетна воена копија на битката на Неретва која се изучува и на Вест Поинт

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.307
Поени од реакции
7.034
Ако е местенка ова со Херсон, ќе биди комплетна воена копија на битката на Неретва која се изучува и на Вест Поинт
има нешто на битката на неретва што ние не знаеме ??

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Мене значењето на Херсон ми е исклучиво низ призма на податокот дека бил клучен за водоснабдувањето на Крим.
Дњепар е доста широк таму, и многу малку војска може да го брани и тоа само на неколку премини. Футхолдот на Русите во Керсон ти е многу слично како битката за Сталинград, со таа разлика што овде стануваше збор за огромна територија, не мало парче земја за мелење месо и реката таму е доста поширока од Волга.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
Објасни повеќе чедо.
Го навлекуваш противникот да мисли дека одиш во еден правец , а всушност одиш( или остануваш во конкретниов случај) во сосема спротивен, а тоа го правиш јавно ,,сите да разберат,,. Тито го кренал мостот во воздух, а русите јавно изјавија дека се повлекуваат

Сепак мислам дека русите ќе фатат магла од преку река...не е блеф ова

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.435
Поени од реакции
4.178
Spored mene, edina pricina sto si odat e ako udrat so takticka nuklearka, sto mi e mnogu besmisleno... Ako ne go storat toa ondak katastrofalen poraz e ova..

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
Еве ти како воен стручњак по воена перспектива кажи зашто во 2001 изгубивте од учките? Еднаш го избегна прашањето па да ти се даде втора шанса
Вака ептен се прикажуваш ко воено поткован ама само изгледа на зборови пошто изгубивте од козоебачите
@Klinton

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Нема што да пише на таа тема оти тоа не е поврзано со војната во Украина, т.е. друга тема е и на сите ни е јасно поради кој загубивме, истиот кој ја подржува Украина во моментов.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
Нема што да пише на таа тема оти тоа не е поврзано со војната во Украина, т.е. друга тема е и на сите ни е јасно поради кој загубивме, истиот кој ја подржува Украина во моментов.
Само надоврзување зашто останатите биле дудуци а оне експерт па ме занимаше да се изјасни зашто вакви врвни експерти изгубија од козоебачите

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.697
Поени од реакции
33.890
Нека заврши периодов, па ќе видиме што е играта. Онака јавно пред публика најавување за повлекување од Керсон е малце смешно :) Ми изгледа на фанфари. Па сега излегоа и Пригозин и Кадиров, да ја правдаат одлуката, што е сосема обратно од праксата што до сега ја гледавме.

Керсон за Русите беше клучен град за цела прва фаза на операцијата (дури и без да спориме за маневарот на северот). Прво нешто што направија, го осигураа Керсон. Ако се повлечат од Керсон цела стратешка придобивка на првата фаза од операцијата ја фрлија во вода. И сега буквално би добиле stalemate на југот, што многу лесно можеа да го направат ако само ги уништеа мостовите и ја префрлеа одбраната на другата страна на реката. Во тој случај ќе имаа повеќе војска да го бранат Харков. Според информациите што ми се достапни, мое мислење е дека повлекувањето од Керсон е голема грешка на Русите. Дали е грешка што на време не мислеле да обезбедат логистика, или е политичка одлуката, јас во моментов мислам дека е грешка.

@Klinton, Како мислиш не паѓам на грб? Не гледам дека е пораз за Русите? Не го правдам овој потег, за разлика од Харков, футхолдот во Керсон имаше огромно стратешко значење за понатамошни офанзивни дејства на Русите. Ако денеска решија да се повлечат од Керсон, тогаш најмалку 5 месеци каснат со повлекувањето, ќе си го заштитеа северот. А дури можеби наместо да одеа да го освојуваат Керсон, ќе го осигураа цело Запорожје.

Но еве пак ќе кажам, ај да почекаме неколку дена па да излезат уште неколку парчиња од мозаикот. Генерално ако нешто типувам за вечерва тоа е Геран 2 вечер.
Не гледам толкви проблеми за логистиката да биде невозможна преку Дњепар после Каковка. Мене ми личи дека имаат нешто договорно (во врска со браната/прљавата бомба/нуклеарната централа). Ова го велам затоа што енергетската инфраструктура им ја уништуваат малтене исклучиво како ескалација на украинска ескалација. Како да имаат договорено рамка, и се ексалира кога ќе се излезе од рамката. Сите големи ескалации се случија после настаните како офанзивата во харковскиот регион, нападот на мостот Керч-Крим, итн.

Но овака или онака, ова е прв голем стратешки пораз на Русија. Мислам дека краткорочно и среднорочно (можеби и целосно) се откажуваат од Одеса и остатокот од крајбрежјето.

П.С. Јака е еуфоријава што се дешава со повлекувањево.
Автоматски споено мислење:

Го навлекуваш противникот да мисли дека одиш во еден правец , а всушност одиш( или остануваш во конкретниов случај) во сосема спротивен, а тоа го правиш јавно ,,сите да разберат,,. Тито го кренал мостот во воздух, а русите јавно изјавија дека се повлекуваат

Сепак мислам дека русите ќе фатат магла од преку река...не е блеф ова
Не играат така Русите. Не дека не блефираат тука и таму, туку дека штом Шојгу јавно дава изјава за повлекување тогаш тоа е повлекување. Не е театар. Што е добро . пошто ионака не ги бива за глумење.

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Еве ти како воен стручњак по воена перспектива кажи зашто во 2001 изгубивте од учките? Еднаш го избегна прашањето па да ти се даде втора шанса
Вака ептен се прикажуваш ко воено поткован ама само изгледа на зборови пошто изгубивте од козоебачите
Само надоврзување зашто останатите биле дудуци а оне експерт па ме занимаше да се изјасни зашто вакви врвни експерти изгубија од козоебачите
да ви кажам, вака ве замислувам вас двајца: qr0wfk7bxl741.jpg
во уста си плукате од љубов.

еве една игра за вас, земете воздух и не дишете. Првиот што ќе умре е помалце глуп од другиот, оти нема веќе да тресе глупости

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Еј дај бе немојте педерски работи тука, одма ќе дојде Шеки и ќе ја излигави темата.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Не гледам толкви проблеми за логистиката да биде невозможна преку Дњепар после Каковка. Мене ми личи дека имаат нешто договорно (во врска со браната/прљавата бомба/нуклеарната централа). Ова го велам затоа што енергетската инфраструктура им ја уништуваат малтене исклучиво како ескалација на украинска ескалација. Како да имаат договорено рамка, и се ексалира кога ќе се излезе од рамката. Сите големи ескалации се случија после настаните како офанзивата во харковскиот регион, нападот на мостот Керч-Крим, итн.
1668053153841.png

После браната почнува делтата на Дњепар. Тука одма после браната е 2.5 километри широк, а адите и околу реката се во голема мера големи мочуришта, кои се скоро непроодни. После кај Керсон басенот на реката уште повеќе се проширува. Ако видиш подобро не ни има многу мостови од браната надоле, мислам дека се само 2 кај Керсон. Има еден куп гратчиња долж обалата, да било лесно ќе имало еден куп мостови. Дњепар е доста добра одбранбена линија и со футхолдот ја губат предноста Русите на југ. Не е дека беше можен напад на Николаев и Одеса понатаму без да се обезбеди Дњепропетровск, ама барем имаа добар футхолд. Еве на пример за да се завземе Дњепропетровск, пак треба да се помине Дњепар. А мостови само во Запорожје(градот) и Дњепропетровск(градот), а реката и нагоре е најмалку 2км широка. Керсон беше поклон, кој мораше да се искористи.

Јас незнам зошто овие 9 месеци не изградија некаква одбрана, не мора којзнае каква и немора толку длабока, остави бафер зона и укотви се убаво, артилеријата на сигурно од другата страна на Дњепар и само делкај полека. Најглавната предност во војнава си ја уништија. Не само од аспект на ударна моќ, туку таму Украина секогаш ќе имаше врзано значителни ресурси, а тоа значи на остатокот на боиштата ќе биде порелаксирано.

Од политички аспект ова може да значи и дека ќе очекуваме подолга војна. Дека сега дефакто Украина окупира Руска територија и јас не верувам дека за Русија тоа ќе биде прифатливо во рамките на преговорите. А може па и да се задоволат со тоа што го добија, а тоа би значело дека целта на воената операција не ја постигнале. Е сега тоа на западот ќе биде претставено како пораз на Русија, во Русија како парцијална победа со оглед на тоа дека добиле 100тина иљади нови квадратни километри. Но генерално ќе биде политички удар за Путин. И трета опција би била, јас мислам крајно невозможна, но сепак, да се избркаат Русите до границите на Донбас од пред операцијата и да заврши војната без победник (од аспект на територијални придобивки).

Гледано од историски аспект, 50 тина години од сега, проширувањето на територија ќе се рачуна како победа, така да која и да било страна да биде поголема него пред почетокот на војната, историјата ќе ја прогласи за победничка.

Но овака или онака, ова е прв голем стратешки пораз на Русија. Мислам дека краткорочно и среднорочно (можеби и целосно) се откажуваат од Одеса и остатокот од крајбрежјето.
Мислам дека не се откажале, и не верувам дека ќе откажат. Има многу работи што не ги знаеме. Има една чудна работа во цела оваа 9 месечна воена операција кај Русите. Значи сите освојувања што се случија, беа во првите 2-3 недели. После тоа немаше ниту еден сериозен напредок. Ама буквално ниту еден. Од прилика освојувањето на гратчињата се состоеше од непрестано бомбардирање и разрушување до темел за да после се пушти војска во веќе празниот град. Немаше никакви маневри, никакви обиколувања, никакви сериозни офанзивни дејства. Значи колку и да имаат Украинците одбрана, немаат одбрана сегде и немаат утврдени позиции сегде. Зарем не се најде едно место каде што ќе се направи маневар и ќе се обиколи некое место да се исече. Или да се направи сериозен пробив на една точка. Не. Не постоеше таков обид. До септември, Украинците речиси и да немаа обиди за контраофанзива. Значи буквално да се повторат барем делумно офанзивните дејствија на почетокот. Ама не. Се оставаше да се трупа војска за контраофанзива, буквално се дозволи пред очите да им се натрупа војска кај Харков, за што ние знаевме со денови пред да се случи офанзивата и ништо. Кажи ми колку требаше за да се уништи таа офанзива, па дури и да се оневозможи такво групирање. Видовма набргу дека имаат средства да го сторат тоа. Но не. Ништо не се превзема. Дали е некомпетентност, корумпираност и неспособност? Да беше некомптетентност, корумпираност и неспособност, немаше (како што викаш) речиси експресно после сите ескалации да вратат со ескалации (уништување на инфраструктирата), тоа уствари повеќе порака дека не се некомптетентни, одколку потреба да се уништи нешто. Буквално цело време Русија е таа која инсистира на дефанзива( по принцип на првата војна за Нагорно Карабах). Тоа е реално сценариото што го тераат. Можда е можно сега на зима да имаат некој излет да завземат нешто територија и после пак ќе гледаме реприза. На ти го, дај ми го.

Иначе не мислам дека се откажале, туку мислам дека идат на целосен колапс на Украина како држава, за да после на раат без загуби само ги превземат.

П.С. Јака е еуфоријава што се дешава со повлекувањево.
Јебига, навијачка атмосфера се створи. Кога ќе ти даде гол екипата се радуваш. Мада јас би почекал додека не се повлечат и Суровкин и Шојги ми беа како првачиња со стихотворби, а Кадиров и Пригозин со аплаузи ко да ги држи за уши некој. Како и да е, јас сум оптимист дека на крајот другата страна ќе се радува. ПС, сабајлево немаше дронови.

Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
да ви кажам, вака ве замислувам вас двајца:Прегледај го приврзокот 352390
во уста си плукате од љубов.

еве една игра за вас, земете воздух и не дишете. Првиот што ќе умре е помалце глуп од другиот, оти нема веќе да тресе глупости
Знаеш како викаат подобро е да мислат дека си глуп одколку да прозбориш и да ги остраниш сите дилеми
Така да подобро што си ќутеше до сега
Туку или си козоебач или си одработувал за калето

Kajgana Shop

На врв Bottom