Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
: ја смалија линијата на фронтот што е нормално
кој фронт? која линија ја намалија? нема ништо горе, скроз се повлекоа.
влегоа и заминаа, нема фронт за да се консолидира. Дојдоа, попија Џавелин и гз преку глава во цивилки киднаа

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.307
Поени од реакции
7.034
русите дојдоа пред киев и го запоседнаа од три страни, ама територијалната одбрана ги уништи и не остана трага

ништо не измислив, прашајте го клинтон

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Затоа и се говореше на почетокот за СВО (специјална воена операција) која имаше ограничени и никако територијални цели, работите се сменија па се сменија и целите и средствата.
Прочитај уште еднаш внимателно, барем две работи наведов- станува збор кои одат во прилог дека се работи за тактички маневар, ако не ти се допаѓа аргументот оспори го а вака со дистракција не води кон ништо.

Инаку Големиот Црпе е одличен во растурање на држава а не за економски политики.
кои се тие цели? што постигнаа?
ако нема територијални цели, зошто од Запорожје Херсон и Донбас не се повлечат?

зошто се сменија целите? нели се по план оди? како тоа успешни сме во целите ама ги менуваме?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
ај те молам наведи ми уште една, било кога, изведена од било кого, диверзија направена слична на руската околу Киев.

Диверзија се прави за да се сврти внимание на непријателот, времено да се ограничи неговото дејствување, и да се врзе непријателската војска на определен рок. После диверзија, двете крила на офанзивата се консолидираат и реорганизираат. Ништо од ова не се случи.
Зарем мора да има пример во историјата за да тоа се деси во иднина, ете да замислиме дека некогаш имало некој таков пример и тој тогаш бил можеби првпат за нештото. И мене не ми текнува ваков пример во минатото да имало некогаш, но тоа не може да го анулира фактот дека северната офанзива е само маневар.

Ајде да ја анализираме твојата дефиниција: „Диверзија се прави за да се сврти внимание на непријателот, времено да се ограничи неговото дејствување, и да се врзе непријателската војска на определен рок.“ Ако во исто време имаме успешна офанзива на југот, и притоа со маневарот се врзале сили на север на определен рок. Ги имаме сите потребни атрибути да ја сместиме северната офанзива во само маневар за да се одвлечат силите од југот.

Види ја цела припрема на офанзивата. Русија (иако негираше) со месеци се гледаше трупање на сили на северот, се вадеа снимки од композиции на возови кои идеа на северната граница. САД инсистираше на тоа дека ќе нападнат на Север. Значи одлично припремен маневар да се тргне фокусот од вистинската намера.

Во моментот кога го обезбедија Керсон и Мариопол, а со тоа и оската Керсон - Крим - Доњецк, се повлекоа од северот без никаква борба и без буквално никаков притисок. Но мислам дека правиш превид со важноста на Керсон во моментов. Футхолдот од другата страна на Дњепар е од суштинска важност за Русите за понатмошниот тек на војната. Ако го изгубат сега тој футхолд, за нив речиси и ќе биде невозможно да продолжат на запад и на север од таму. Во тој случај таму фронот ќе биде затворен и ниедна страна нема да може да мрдне.

Тоа што Русија нападнала со смешно мал број на војска е грешка а не оправдана тактичка одлука. Истата грешка ја платија скапо два пати, вториот пат во Херсон.

Ако мене и тебе, и на сите руски стратези ова им е јасно, некој донел многу глупи одлуки за напад.

Единствена ваква диверзија изведе Мајнштајн со Армиска група Југ во Украина, и успешно ја уништи борбената готовност неговата држава.
Само Мајнштајн победува со повлекување
Значи Македонија, ваква каква што е осакатена, знаејќи ги овие податоци нема да тргне да го осваја Киев со таа сила, а не пак една Русија. Многу е подценувачки да мислиш дека е тоа така.

Немало воопшто напад за да има повлекување, има само маневар кој служи да му го одвлече вниманието на непријателот. Буквално растрчување на силите насекаде, за да се стекне впечаток дека нешто големо се планира. Најслично нешто што ми текнува, само во одбранбена позиција имаат Израелците напревно на линија на одбрана на Суец. Многу маневри за да се стекне впечаток дека многу луѓе ја бранат линијата.

Значи повторно, нема тактичко повлекување од северот. Војската што влегува не е сила која прави окупација, тоа е сила која маневрира за да држи на северот трупи, додека на југот успешно се оперира. Се избегнуваат директни судири за да се избегнат непотрени загуби, затоа се стекнува впечаток дека Руската војска на север е со низок морал и спремна да бега и да дезертира. После успешно завршената задача, групата се повлекува во Русија.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
русите дојдоа пред киев и го запоседнаа од три страни, ама територијалната одбрана ги уништи и не остана трага

ништо не измислив, прашајте го клинтон
јао мали па ти се бодеш....
оставија траги, едно чудо техника и тенкови им оставија како знак на добра волја

D

Deleted member 53418

Гостин
оставија траги, едно чудо техника и тенкови им оставија како знак на добра волја
Како со ѕид да се објаснуваш. Две чисти немаат некои ликови. Дркаат на Русија а живеат по западен свет.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.159
(1)ако ти знаеш што е тактички маневар и оперативна одлука, јас знам кој го уби Џими Хофа!

(2)Види богати, се повлекле од 50% од освоената територија во знак на добра волја.

(3)Море море фини руси, преседан во историјата. Штета што им го убиле преговарачот инаку ќе постигнеа мир за војната што они ја започнаа.

(4)мене вака еднаш ми се деси, таман да и го бутнам на Моника Белучи, Хилари ми влезе у соба и морав да се правдам дека ми стиска брунче под мадињата. Нафрлан бев од другата Моника.
ти сериозно со ад-хоминем?
(1) Да знам, учев на училиште, не знам како да ти помогнам и верувај не сум виновен што ти не си учел.
(2) И повторно, да се повлекоа, а главна причина е што беше на повидок постигнување на договор, имаше и други околности но пресудно беше тоа.
(3) Членот на тимот беше во украинската делегација, токму тој член бил 'најгласен' за постигнување на договор, не го убија Русите туку неговите.
(4) Ваква паралела со Моника Левински или Моника Белучи би била смешна но во поинаква ситуација, овде овој подфорум е за ВОЈНА значи тема за возрасни, се војува и ако немаш нешто паметно да напишеш подобро е да не пишуваш такви детинести работи, ама верувам возрасен си па си знаеш.
Автоматски споено мислење:

За вакво нешто треба да имаш челични нерви!

..настанот се случил во март, се работи за руски војник, истиот имал повреди.

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Ти благодарам на долгиот одговор
......Во моментот кога го обезбедија Керсон и Мариопол, а со тоа и оската Керсон - Крим - Доњецк, се повлекоа од северот .....
........
Значи повторно, нема тактичко повлекување од северот. .......
сум те фатил на „сец“ буквално во исти пост :)

Зарем мора да има пример во историјата за да тоа се деси во иднина, ете да замислиме дека некогаш имало некој таков пример и тој тогаш бил можеби првпат за нештото. И мене не ми текнува ваков пример во минатото да имало некогаш, но тоа не може да го анулира фактот дека северната офанзива е само маневар.
За ти да го препознаеш што е, мора да има пример во минатото.
Ти тврдиш дека е ова само маневар. „Маневар“ е класификација на нештото, спаѓа во определена категорија, „само маневар“ мене ми кажува дека е најобична и честа работа што редовно се случува. А сепак никогаш порано се нема случено.
Ако нема пример во минатото, тогаш тоа е комплетно нов настан кој нема ни име, може да се вика било како, не само маневар.
Комодус има објавено војна на Посејдон (римската верзија на Посејдон, богот на морето) и им наредил на војниците да го бодат морето со мечовите. Тоа е настанан кој нема претходен пример, нема таков пример и не се класифицира ни како маневар, ни како офанзива ни како дефанзива..... можеби како глупост....
Ајде да ја анализираме твојата дефиниција: „Диверзија се прави за да се сврти внимание на непријателот, времено да се ограничи неговото дејствување, и да се врзе непријателската војска на определен рок.“ Ако во исто време имаме успешна офанзива на југот, и притоа со маневарот се врзале сили на север на определен рок. Ги имаме сите потребни атрибути да ја сместиме северната офанзива во само маневар за да се одвлечат силите од југот.
не ги немаме сите атрибути. Сам прво ја нарекуваш офанзива а после маневар за одвлекување на непријателот.
Фактот што не можеш да најдеш пример за слична диверзија во историјата не е случаен. Ова не е диверзија и не е одвлекување. Тоа беше длабок пробив за да се онеспособи командион центар на една држава. Во таа цел, не успеа.... и сега маневар ќе го викаме
Види ја цела припрема на офанзивата. Русија (иако негираше) со месеци се гледаше трупање на сили на северот, се вадеа снимки од композиции на возови кои идеа на северната граница. САД инсистираше на тоа дека ќе нападнат на Север. Значи одлично припремен маневар да се тргне фокусот од вистинската намера.
не, ни малку не е одличен. Имаше едно чудо видеа во ЛНР и ДНР со возови товарени со тенкови, истите слики ги имаше од Крим, Белгород, близу Воронеж итн....
Успешно дефокусирање е фантомската армија на Патон која требало да нападне во Па Де Кале. Тоа е успешно дефокусирање, вистинските сили останале фокусирани и концентрирани таму каде што најдобро ќе послужат, а дефокусирачките сили се де факто - непостоечки
Во моментот кога го обезбедија Керсон и Мариопол, а со тоа и оската Керсон - Крим - Доњецк, се повлекоа од северот без никаква борба и без буквално никаков притисок. Но мислам дека правиш превид со важноста на Керсон во моментов. Футхолдот од другата страна на Дњепар е од суштинска важност за Русите за понатмошниот тек на војната. Ако го изгубат сега тој футхолд, за нив речиси и ќе биде невозможно да продолжат на запад и на север од таму. Во тој случај таму фронот ќе биде затворен и ниедна страна нема да може да мрдне.
Колку само ти е неточен болдот. Тешки загуби трпеа на север, цели единици дезертираа или се предаваа (тврдеа дека оделе на вежби) стотици униформи и калаши наоѓаа напуштени од војници кои се облекле во цивилка и пребегале. Џавелините и Карл Густав парче правеа од тенковските колони. Безброј видеа од украински заседи на конвои и оклопни единици излегоа на телеграм. Ако не си ги видел, слободно контактирај ме, ќе ти пратам едно чудо видео записи.
Никој не го потценува Херсон, ама Херсон секако беше освоен, не прави никаква логика да се повлечеш од цел фрон оти на некој друг фронт си го освоил Херсон

Значи Македонија, ваква каква што е осакатена, знаејќи ги овие податоци нема да тргне да го осваја Киев со таа сила, а не пак една Русија. Многу е подценувачки да мислиш дека е тоа така.
можеби ги потценувам русите, ама не се ни покажаа нешто за да ги ценам
Немало воопшто напад за да има повлекување, има само маневар кој служи да му го одвлече вниманието на непријателот. Буквално растрчување на силите насекаде, за да се стекне впечаток дека нешто големо се планира. Најслично нешто што ми текнува, само во одбранбена позиција имаат Израелците напревно на линија на одбрана на Суец. Многу маневри за да се стекне впечаток дека многу луѓе ја бранат линијата.
не не не не не
длабоко во Украина пенетрираа за да тврдиш дека немало напад.
Израел не влезе во Египет кај Суец, Израел играше дефанзива, а Русија овде играше офанзива. Комплетно различно
Значи повторно, нема тактичко повлекување од северот. Војската што влегува не е сила која прави окупација, тоа е сила која маневрира за да држи на северот трупи, додека на југот успешно се оперира. Се избегнуваат директни судири за да се избегнат непотрени загуби, затоа се стекнува впечаток дека Руската војска на север е со низок морал и спремна да бега и да дезертира. После успешно завршената задача, групата се повлекува во Русија.
брат, Бог да не чува мене и тебе од такви успеси

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.307
Поени од реакции
7.034
не бе со 30 000 војска планираа да го окупираат киев со 3 000 000 жители и безброј стапици во него

русите се глупи,а за некои се и втора светска сила,не знам како зедоа 20% од украина а истовремено се на блискиот исток и во африка како и по сите мориња и океани со техника

ваљда некоја среќа ги прати

а тоа што немаат западна воена доктрина да уништат Се што им стои на патот макар и илјадници цивили како во јапонија,виетнам,ирак,либија итн тоа е од нивната неспособност

европа има среќа што имаат неспособен лидер русите,доста изгледа и наивен...........нека го наследи некое тврдокорно типче па така добро да ја осветли европа па после таков огномет да ја угасни засекогаш за да ја докажи лепезата на оружја и дека му е доста од форумџии и твитераши

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
ти сериозно со ад-хоминем?
you mad bro?
(1) Да знам, учев на училиште, не знам како да ти помогнам и верувај не сум виновен што ти не си учел.
(2) И повторно, да се повлекоа, а главна причина е што беше на повидок постигнување на договор, имаше и други околности но пресудно беше тоа.
(3) Членот на тимот беше во украинската делегација, токму тој член бил 'најгласен' за постигнување на договор, не го убија Русите туку неговите.
(4) Ваква паралела со Моника Левински или Моника Белучи би била смешна но во поинаква ситуација, овде овој подфорум е за ВОЈНА значи тема за возрасни, се војува и ако немаш нешто паметно да напишеш подобро е да не пишуваш такви детинести работи, ама верувам возрасен си па си знаеш.
Автоматски споено мислење:

За вакво нешто треба да имаш челични нерви!

..настанот се случил во март, се работи за руски војник, истиот имал повреди.
1. ако си учел на училиште, ќе знаеше дека во целиот северен фронт имаше повеќе од 6 операции, за повлекувањето да биде „оперативна одлука“. Самото повлекување е цела една операција, со стотици/илјадници оперативни одлуки во неа.
тактички маневар е индивидуално или единечно движење со тактичка цел. Значи ако јас отидам од столов до WCсо тактичко движење, тоа се смета за тактички маневар, имплементирам во моето тактичко делување.
Тоа што ти сите работи ги стави на куп, и имаш тешкотии да ги разликуваш, и не си сигурен кое е кое..... ми кажува дека си бегал од часеви
stay in school kids

2. Така и СССР се повлекоа од Германија бидејќи на повидок беше капитулацијата. Жити мене, читај што пишуваш

3. знам за кој збориш, не ја менува абсурдноста на твоето размислување

4. мојата паралела беше подеднакво силна колку твојот аргумент

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.697
Поени од реакции
33.892
Тактичко повлекување се изведува на тесен фронт со оправдана тактичка цел, најчесто да се спаси војската во безнадежна тактичка ситуација.
Која тактичка цел ја освои Русија што тактички целосно се повлече од цел еден фронт?
Тоа „тесен фронт“ од аспект на „тесност“ е релативна работа, а токму војската ја спасија од релативно лоша тактичка ситуација. Не безнадежна но лоша ситуација. Варијаблите се тие, равенката е таа. За „тактичката цел“ повеќе следува малку подолу.

де објасни ми зошто е комплетното повлекување од северот на Украина оправдан тактички маневар, а украинското губење територија во Донбас, Запорожје и Херсон не е тактичко повлекување?
Каква тактичка корист доби Русија од целосно повлекување?
Русија со повлекување од лажњакот на север кај Киев, доби полесно освојување баш на Запорожне, Херсон, и делови во ДНР (Донбас). Одговара на опис како за „тактичка корист“?

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
не бе со 30 000 војска планираа да го окупираат киев со 3 000 000 жители и безброј стапици во него

русите се глупи,а за некои се и втора светска сила,не знам како зедоа 20% од украина а истовремено се на блискиот исток и во африка како и по сите мориња и океани со техника

ваљда некоја среќа ги прати

а тоа што немаат западна воена доктрина да уништат Се што им стои на патот макар и илјадници цивили како во јапонија,виетнам,ирак,либија итн тоа е од нивната неспособност

европа има среќа што имаат неспособен лидер русите,доста изгледа и наивен...........нека го наследи некое тврдокорно типче па така добро да ја осветли европа па после таков огномет да ја угасни засекогаш за да ја докажи лепезата на оружја и дека му е доста од форумџии и твитераши
што знаеш ти за руска воена доктрина? која руска операција имала предвид цивилни жртви? де објасни ми

Во театарот во Москва се грижеа за цивилни жртви? во театарот русите убија повеќе цивили од терористите
Во двете чеченски војни немаше цивилни жртви? Во Авганистан немаше цивилни жртви?
Во упадот во Братислава, во упадот во Будимпешта, упадот во Берлин 53та, упадот во Варшава пазеа да нема цивилни жртви па отворија оган со тенкови на цивилна маса?

Во Сирија пазеа на цивилни жртви каде што срамнуваат цели села со земја исто како америте?

Кажи ми една руска акција каде немало цивилни жртви! Па во Крим 2014 каде што немаше воени дејствија имаше преку 20 цивили погинато по грешка

Жими се ми треба контакт од твојот дилер, за другар ми е

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.011
Поени од реакции
83.402
што знаеш ти за руска воена доктрина? која руска операција имала предвид цивилни жртви? де објасни ми

Во театарот во Москва се грижеа за цивилни жртви? во театарот русите убија повеќе цивили од терористите
Во двете чеченски војни немаше цивилни жртви? Во Авганистан немаше цивилни жртви?
Во упадот во Братислава, во упадот во Будимпешта, упадот во Берлин 53та, упадот во Варшава пазеа да нема цивилни жртви па отворија оган со тенкови на цивилна маса?

Во Сирија пазеа на цивилни жртви каде што срамнуваат цели села со земја исто како америте?

Кажи ми една руска акција каде немало цивилни жртви! Па во Крим 2014 каде што немаше воени дејствија имаше преку 20 цивили погинато по грешка

Жими се ми треба контакт од твојот дилер, за другар ми е
Па ова не е ексклузива на Русите.
Во Србија, Ирак, Либија... немаше цивилни жртви?

Војна е, мора да ги има.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.165
Поени од реакции
22.745
Map showing the current situation at Mayorsk town as Russian Army & DPR forces surpassed the eastern trenches.

On Ugledar axis, Russian Army & DPR forces reentered in Pavlivka town from the southeast under heavy clashes. On the other hand, attacks from Mykilske towards Vuhledar town were repelled by Ukrainian Army forces.

Kajgana Shop

На врв Bottom