pak ja promasuvas poentata... celta e bitna. obedinuvanjeto. razlikite ke se ispeglaat podocna, toa e proces od 100+ godini. ke se vleci i levo i desno ama eve gledas peglaat i toa uglavno naznaceni a ne izbrani korisni idioti... muabetot ne e ustvari ideologijata nego koj i kako gi naznacuva.
Па баш целта е била различна, пак ќе кажам долга и широка е за објаснување тука на форум.
Лошо е што кај нас демографски потоп ни се случува со иселувањето и ништо не го ублажува иселувањето на млад работоспособен народ. Инаку со војнава, поскапување на енергенти може и ќе имаме некаков „ќар“ со привлекување на странски инвестиции поради тоа што ќе гледаат да преселат погони и заштедат на плати. Ван Хол од загубар во Белгија дојде тука да биде профитабилна компанија, Кромберг поради војната избега од Украина и отвара нов погон тука
Ние сега има(В)ме златна шанса да излеземе од калта, ама имаме страшно непособна влада, еве фирмите кои се со странски капитал качуват плати, отвараат нови работни места, проблемот е што тотално владата е неспособна, полоша влада ниту сме имале ниту верувам ќе имаме.
Демографијата е во колапс, но и ништо не се превзема да се реши тој проблем, а со силна економија и да се зголемуват плати ќе има шанса за повратници , но дур е оваа влада тешка работа, прво тие треба да паднат.
Абе човек не остана таму, каква економија, какво привлекување инвестиции.
Во моментов таму не работи само оној што не сака.
Секој сака да работи за повисока плата, ако дојде странска компанија која нуди повисоки плати ќе одат таму, еве конкретно сите странски компании ги качија платите, инвестиција која ја донесе Грујо сега качи плата на вработени на 20 % и сите се презадоволни, уште едно такво покачување и луѓево ќе живеат топ, на крај краишта треба да работиме да создадеме идеални услови за живот за тие што остануваат нели, па потоа зошто ако државата ни профункционира да имаме повратници, сам потенцира на едно мислење во друга тема дека некој ден и можеби ти би се вратил, не би сакал да се вратиш у држава кај што сите ќе имат повисоки примања и стабилна економија ?